Zmena EK a TK pri prepise do iného okresu

Neviete si rady aké auto kúpiť, ktoré bude pre Vás najvhodnejšie ? Diskusia o konkrétnych značkách

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
makasu
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 03.06.2017 16:52
Zdieľať na Facebook

Zmena EK a TK pri prepise do iného okresu

Príspevok od používateľa makasu »

Ahoj, dnes som si prihlásil auto z iného okresu do môjho okresu. Moja otázke je, či treba ísť na STK aby mi spravili zmenu v kartičkách EK a TK na nové evidenčné číslo alebo to nie je povinné keď tam je VIN číslo ?
Ďakujem vopred za odpovede.
speedy123456
Príspevky: 45
Dátum registrácie: 08.04.2013 16:54
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa speedy123456 »

Áno musíš ísť na Administratívnu EK a TK keďže si menil EČV.
lubos1236
Príspevky: 146
Dátum registrácie: 13.01.2009 18:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos1236 »

nie netreba, bolo to v Ako to nespackat, staci ze je tam uvedene VIN, spz ti zmenia po najblizsej kontrole :)
martincichy
Príspevky: 5446
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

ja keď vymením čelné sklo, tak nálepky tam nemám... a keď stratím aj kartičku, tak mi ostane protokol... je totiž napísané, že aj protokol je dokladom... a policajt chce doklad, tak ako doklad totožnosti je občiansky preukaz a pas a pri cestnej kontrole ide o rovnocenné doklady, tak ani zákon neponíma kartičku, či nálepku nad protokol. mojou povinnosťou je dokladovať technickú spôsobilosť vozidla a mám na výber 3 doklady - kartička, nálepka, protokol.
lajko22
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 01.06.2010 13:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lajko22 »

Co sa týka tej nálepky na okno je to dobrá pitschovina, je na nej len údaj v ktorom mesiaci a roku končí platnosť EK, STK. Žiadny presný dátum. :3c90:
seven549
Príspevky: 7880
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

naco ti je datum pokuta sa neposiela hned.je tam termin 30 dni po skonceni platnosti.
mravecm1
Príspevky: 126
Dátum registrácie: 05.12.2008 10:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mravecm1 »

makasu: Pred x rokmi som bol v podobnej situacii ako ty. Kupil som auto z ineho okresu a na kartickach bola samozrejme ina SPZka. Zhodou okolnosti ma po nejakej dobe zastavili policajti, len bezna kontrola, ziadny priestupok. Policajt si pozrel karticky, iba ma upozornil, ze by som si ich mal asi vymenit a to bolo vsetko. V podstate tomu vobec nevenoval pozornost. Takze sa priklanam k nazoru, ze to netreba riesit. Vymenis ich pri najblizsej riadnej kontrole.
hajko27
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 19.07.2017 08:36
Bydlisko: Trnava
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa hajko27 »

mravecm1 nerozumiem tomu. tak ti povedal, že by si si ich mal vymeniť ale vravíš, že ich stačí meniť až pri ďalšej kontrole, to by nebolo pre nich už neskoro? keby ťa zastavili o týždeň tí istý tak čo?
mravecm1
Príspevky: 126
Dátum registrácie: 05.12.2008 10:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mravecm1 »

hajko27, povedal som tiez, ze policajt tomu v podstate nevenoval pozornost. Mal som pocit, ze ten policajt to povedal len medzi recou ako taku bezvyznamnu poznamku. Si predstav, ze si v jeho kozi a vsimnes si takuto drobnu nezrovnalost. No tak proste zatrusis takuto drobnu poznamku... "No asi by ste si to mali dat do poriadku...". Obzvlast pochopitelne to je, ak uvazis, ze ani samotny ten policajt si asi nebol isty, ci to je dolezite alebo nie :d :D . Budme realisti, urcite ani ti policajti nepoznaju detailne uplne vsetky zakony a predpisy (hoci by mali) ;-). No tak radsej preventivne povie, ze to treba napravit.
tomas-b
Príspevky: 61
Dátum registrácie: 25.08.2012 15:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomas-b »

Ked uz je tu tato tema, mam podobnu otazku:

Pri prerabke na LPG treba administrativnu kontrolu, t.j. mat nove nalepky? (novy protokol o EK na LPG mam zo sebou v aute)
Podla doteraz napisaneho asi nie, ale ma s tym niekto skusenost?
Diky.
makasu
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 03.06.2017 16:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa makasu »

Dobre, tak zatiaľ to nebudem riešiť. Ďakujem pekne za odpovede. :)
anonymous-astra
Príspevky: 98
Dátum registrácie: 31.05.2015 13:34
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa anonymous-astra »

martin cichy napísal:ja keď vymením čelné sklo, tak nálepky tam nemám... a keď stratím aj kartičku, tak mi ostane protokol... je totiž napísané, že aj protokol je dokladom... a policajt chce doklad, tak ako doklad totožnosti je občiansky preukaz a pas a pri cestnej kontrole ide o rovnocenné doklady, tak ani zákon neponíma kartičku, či nálepku nad protokol. mojou povinnosťou je dokladovať technickú spôsobilosť vozidla a mám na výber 3 doklady - kartička, nálepka, protokol.
Lenze je rozdiel ked zakon niekde povie, ze:

- "musis preukazat svoju totoznost" (napr. zakon o policajnom zbore, mozes to spravit obcianskym, pasom, poskytnutim sucinnosti a ustnym uvedenim udajov z evidencie obyvatelstva),
- "musis mat pri sebe doklad totoznosti" (a zakon o obcianskych preukazoch aj zakon o cestnovych dokladoch hovori, ze "obciansky preukaz/cestovny doklad je verejna listina, ktorou preukazujes svoju totoznost")
- "musis mat pri sebe platne doklady" a odkaze na zakon, kde sa hovori, ze to je prave karticka a nalepka.
Zákon 8/2009 o cestnej premávke napísal:§ 4 Povinnosti vodiča
(1) Vodič je povinný
...
b) mať pri sebe platné doklady predpísané týmto zákonom alebo osobitným predpisom,7)
Poznamka pod ciarou napísal:7) Napríklad zákon č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave v znení neskorších predpisov, § 18 zákona č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 23 ods. 6 a 7, § 52 ods. 7, § 70 ods. 3 zákona č. 725/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov, § 12 zákona č. 280/2006 Z. z. o povinnej základnej kvalifikácii a pravidelnom výcviku niektorých vodičov.
A nasledne:
Zákon 725/2004 o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách napísal:§ 52 Doklad o vykonaní technickej kontroly
(7) Vyznačeným Osvedčením o technickej kontrole a vyznačenou (perforovanou) kontrolnou nálepkou preukazuje vodič vozidla kontrolným orgánom29) v premávke na pozemných komunikáciách v Slovenskej republike splnenie podmienok ustanovených v § 21 ods. 1 písm. b) a e) a § 50 ods. 1
Pre uplnost, (nejdem tu citovat vsetko dalsie, nech to nema kilometer), tymi organmi je policajny zbor pri dohliadani na bezpecnost a plynulost cestnej premavky a to splnenie podmienok je povinnost chodit na TK bez vyzvania a na vlastne naklady.

Cize prelozene do normalnej strucnej reci, ten paragraf hovori:
- policajtovi preukazujes TK kartickou a nalepkou.

Je to taxativne vymenovane, nemozes osvedcenie (karticku) zastupit protokolom, ani nestaci karticka bez nalepky.


Zaroven davam do pozornosti to ustanovenie, ktore tu uz uvadzal lakinooo:
Zákon 725/2004 o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách napísal:§ 21 Povinnosti prevádzkovateľov vozidiel
(1) Prevádzkovateľ vozidla, ktoré je v premávke na pozemných komunikáciách, je povinný
...
e) bez vyzvania na vlastné náklady podrobiť vozidlo technickej kontrole administratívnej a motorové vozidlo emisnej kontrole administratívnej

4. ak počas lehoty platnosti technickej kontroly pravidelnej alebo lehoty platnosti emisnej kontroly pravidelnej
došlo k poškodeniu alebo zničeniu osvedčenia o technickej kontrole alebo kontrolnej nálepky alebo osvedčenia o emisnej kontrole alebo kontrolnej nálepky alebo k výmene čelného skla[,
Cize nielen ako vodic (vedies vozidlo) sa musis preukazovat kartickou a nalepkou, ale este ti zakon doslova hovori, ze ako prevadzkovatel (vozidlo stoji na verejnej komunikacii) ak vymenis celne sklo, poskodis/stratis nalepku, musis ist na administrativnu kontrolu (co je podla mna chujovina, kedze sa to da rozumne prelepit a ked menim originalne sklo za originalne sklo, tak nikto nikdy nezisti, ze to kedysi bolo na kontrole s inym sklom - aj tak potom chyba materialny znak priestupku).

Tolko sklo/nalepky.

------------

Spat k povodnej otazke, zmena ECV - tu je to komplikovanejsie. Zakon o podmienkach prevadzky vozidiel v premavke na pozmenych komunikaciach sa, pokial viem, nikde k zmene ECV nevyjadruje. Cize ako prevadzkovatel taku povinnost (opat, pokial viem), nemas. Ako vodic (Zakon o cestnej premavke) mas vsak povinnost mat pri sebe platne doklady a cele to stoji a pada na dohadoch, ci su doklady o TK/EK platne ak dojde k zmene ECV.

Jeden pravny nazor (pravny nazor je ako diera v zadku, kazdy ma svoj :D ) hovori, ze platne doklady su take, v ktorych su platne udaje. Cize ked na karticke o TK/EK je nejake ECV a na vozidle a v osvedceni o evidencii je ine ECV, udaje nie su platne a teda doklad nie je platny.

Druhy pravny nazor - ked bolo okolo toho halo par rokov dozadu, ministerstvo dopravy (!) vydalo usmernenie, ze kedze zakon 725/2004 tu ECV nespomina, doklady su nadalej platne. Zadrhel 1 je, ze je to "len" usmernenie (bez pravnej vahy, poukazovat na to sa ale da v zmysle zameru zakonodarcu a vykladu), zadrhel 2 je, ze na ceste to kontroluje ine ministerstvo a to vnutra (policajti).

Cize podla osobneho postoja k cestnej premavke:
- Model "ja sa len veziem, v aute su nejake papiere": dat 5-12 evri za administrativnu (podla toho, ci sa da ist na rovnaku stanicu a aky maju cennik) a neriesit,
- Model "chodte s buzeraciou do <>": precitat par paragrafov (odporucam aj dobre poznat §70, §71 a §72 z. 8/2009 pre pripad hry na vyhrazku "zadrzime vam..." a samozrejme, ako vzdy, mat auto riadne vybavene a v dobrom stave, ked dojde na kontrolu lekarnicky, trojuholnika, urovne zatmavenia skiel, ziaroviek, svokry, rezervy, pneumatik, ...), hodit do priehradky vytlaceny metodicky pokyn ministerstva a neriesit.

PS: To usmernenie je tu: http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=139289 (nedat sa zmiast rokom vyroby portalu dole (2006), to usmernenie je z 2013)
Naposledy upravil/-a anonymous-astra v 20.07.2017 03:23, upravené celkom 1 krát.
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

ja som sa presne na toto pýtal na prepise, policajtka mi povedala že ak jazdím len po SR tak to riešiť nemusím, ale že v zahraničí by s tým mohol byť problém a v tom prípade buď nová stk alebo administratívna.
sajmonito
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 21.07.2017 08:39
Bydlisko: Pezinok
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sajmonito »

pepo64 vidis a kazdy ti povie inak, niektori policajti ti povedia, ze si to mas zmenit, dalsi zase povedia ti to netreba vobec menit, dalsi povedia iba ak budes jazdit do zahranicia a teraz si ma clovek vybrat co mu vyhovuje ci ako?
Napísať odpoveď

Návrat na "Rady pri kúpe vozidla + diskusia o výrobcoch áut"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 12 neregistrovaných