zlta kontrolka motora

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

enikah
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 27.10.2010 12:36
Zdieľať na Facebook

zlta kontrolka motora

Príspevok od používateľa enikah »

dobry den,
mam yaris rocnik 2009, 1.33 a pred par tyzdnami mi v strede jazdy, po niekolkych kilometroch zacala svietit zlta kontrolka motora. Nakolko sa jazdne vlastnosti nezmenili, na motore nic nebolo pocut, pokracovala som az do garaze s tym, ze po vikende pojdem do servisu. Dosla som v poriadku. NIekolkokrat som skusala znovu auto nastartovat vsetko sa tvarilo normalne, akurat kontrolka motora svietila stale. Cez vikend som ho tiez este nastartovala v poriadku. V pondelok, ked som chcela auto odviezt do servisu, mi vsak uz nenastartovalo. Tocit tocilo no motor sa nechytil a musela som zavolat odtahovku. V servise mi auto zdiagnostikovali s tym, ze treba vymenit bateriu a sviecky. Bateria sa mi moc nezdala, lebo ved ziaden problem som predtym so startovanim nikdy nemala. Kedze som vsak mala este povodnu, dala som si to vsetko vymenit nech mam pokoj.
O necele dva tyzdne sa mi znova po niekolkych kilometroch jazdy rozsvietila zlta kontrolka motora. Takze znova do servisu, tentokrat yarisko bez problemov dosiel do servisu sam. Znova diagnostika a ze vraj mam zle oboje lambda sondy a treba ich vymenit. cena no vysoka :( Najma neviem ci si mozem byt ista ci tentokrat to bude skutocna pricina. Nechce sa mi skoncit s tym ze do auta a do novych suciastok vrazim tazke prachy a nakoniec bude pricina niekde uplne inde. Je mozne ze mi odisli oboje lambda sondy? Nemam ani nejako vyssiu spotrebu, na tuto zimu primeranu. Nemala by som servisakov pred vymenou poziadat este aby mi pozreli aj nieco ine?
Jaj a este mi zacal motor dva roky dozadu zrat olej... cca 10tis km a musim asi liter dolievat... najazdenych mam 100tis km.
avelmak
Príspevky: 2654
Dátum registrácie: 25.12.2008 16:29
Bydlisko: Rimavska Sobota
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa avelmak »

Ked si bola v servise /ked ti menili baterku a sviecky/,neviem z akeho dovodu menili sviecky,ked auto este islo cez vikend?Sviecky neodidu len tak.
Druha oprava-lambdy neodidu sucasne.Ked ti zerie olej,moze byt vadny katalizator,alebo ucinnost katalizatora je slabsia,pritzom diagnostika vychadzuje chybu prave v oboch lambdach.Pozor nato.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24985
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Kulhá to na všetky nohy.Tak v prvom ako aj v druhom prípade.Samozrejme v prípade že popis je presný.
Lambda samozrejme môže odísť,ale odchod oboch v jednom momente je pravdepodobnosť ako sa zraziť z meteoritom.Diagnostika sa venuje práci lambda velmi dôsledne ale...predpokladá že je obsluha v problematike doma a nezamieňa si príčinu z dôsledkom.Sonda ak jej práca vykazuje chybu,ešte nemusí byť vadná.V systéme paliva alebo vzduchu môže byť závada ktorá spôsobí takú zmenu pomeru palivo/vzduch že lambda prestane pracovať aj vtedy ak je dobrá.
A prestane aj vtedy ak jej napríklad vypadne elektrický ohrev.
Európske autá poväčšinou tento ohrev viažu na prívod elektriky palivového čerpadla,a tak pri vade napájania vypadávajú spoločne.
Ale...nakoľko si bola v servise a ten vyriekol ortieľ ktorý finančne nepoteší,mal by mať absolutnú istotu,ideálne mohol majiteľovi ukázať príp aspoň urobiť podobné foto viď ďalej
Tu je napichnutý ručný osciloskop do prvej lambdy P206 Je to otázka asi 30 sec a nutne musíš vidieť niečo takéto,to je práca lambdy
Obrázok

Ak už chcú pozrieť na zúbok troka podrobnejšie....tu je nábeh po štarte
Obrázok

Takže...ak sa servis venuje benzinovým strojom,tak by mal nájsť v rozpočte 100 e.- na kúpu aspoň toho vreckového oscila,za druhé malo by byť samozrejmosťou že zákazníkovi povedia...pane vaša sonda je v prd..(zadku) pretože pozrite sem,takto sa to chová

Ešte pre tvoju informáciu aby ti neklamali medzi oči na drzovku,lambda nespôsobuje to,že motor nenaštartuje.Na to je tá lambda jedna aj druhá maličký vojačik,jej signál nie je životný

Rada...choď z toho servisu preč,servis sa takto nerobí
Nech ti iný servis pozrie nato,ale nech začne od tej prvej informácie o spotrebe oleja a tak nech hladá súvislosti a spojitosti z tým čo nasledovalo.
enikah
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 27.10.2010 12:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa enikah »

avelmak - auto mi nenastartovalo pred dvoma tyzdnami ked som ho chcela zaniest do servisu. sviecky boli uz za zivotnostou - 100tis km - takze verim ze nieco mohli sposobit aj ony.

fuu no som teraz z toho hotova ze co s tym. asi fakt nema zmysel vymenit obe lambdy bez toho aby som mala potvrdene ze su naozaj zle. co ak je to naozaj katalyzator :( takze volat do servisu a pozadovat zmeranie osciloskopom.

mimochodom, ide o autorizovany servis...

pripadne mozno by sa tu nasiel nejaky sikovny automechanik, ktory by sa mi na to vedel pozriet prosim? BA a okolie.
avelmak
Príspevky: 2654
Dátum registrácie: 25.12.2008 16:29
Bydlisko: Rimavska Sobota
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa avelmak »

enikah-sviecky ako som uz pisal neodidu len tak.Kludne mozu byt po zivotnosti,a ak sa pokaka jedna,motor nastartuje,len ide zle s vynechavanim valca.Ak su zle 2-3 tak motor ma aspon snahu chytat.To by si asi pocula.Ked je baterka zla-samopzrejme start je nemozny.Na analyzatore vyfukovych plynov odporucam skonrolovat ucoinnost katalizatora.Ak su lambdy zle,alebo katalizator,toto vsetko sa odzrkadluje v danych hodnotach.Skoda ze si z daleka.
enikah
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 27.10.2010 12:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa enikah »

hm. skoda :(

no to mi veru nerobilo. ono mohla byt aj vybita baterka mozno ked mi nenastartovalo vtedy raz? lebo som ho predtym startovala niekolkokrat za sebou, ale nejazdila som.

myslis teda ze by som mala ist na nejaku mimoriadnu emisnu kontrolu si dat zmerat vyfukove plyny? oficialna ma caka o dva mesiace..
avelmak
Príspevky: 2654
Dátum registrácie: 25.12.2008 16:29
Bydlisko: Rimavska Sobota
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa avelmak »

my mame analyzator,ale ty hladas servis okolo ba.Odporucujem len zmerat emisie,neist na oficialnu ek,lebo ked neprejdes,tak zoberi ti aj nalepky ek a stk.Este mas 2 mesiace na kludne jazdenie.Treba si najst dakoho kto ma analyzator a napis mi hodnoty.Aj pri vyssich otackach aj na volnobehu.Uz ti mozem povedat s cistim svedomim,ze sviecky ti vymenili len aby mali a vedeli co uctovat.teraz chcu menit obe sondy.Ako pisal hlavaty,bez od toho servisu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 17 neregistrovaných