ZIP systém - radenie do jazdných pruhov

témy týkajuce sa všetkého a ničoho mimo diskusie o autách

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Ano
20
57%
Nie
15
43%
 
Celkom hlasov: 35

Sliedic
Sir
Príspevky: 7394
Dátum registrácie: 18.05.2004 11:29
Bydlisko: Slovak Banana Republic
Zdieľať na Facebook

ZIP systém - radenie do jazdných pruhov

Príspevok od používateľa Sliedic »

Kto je z Nitry, vie špeciálne teraz, keď sú dva hlavné najfrekventovanejšie jazdné ťahy rozkopané kvôli rekonštrukcií cesty, AKÉ DôLEŽITÉ je poznať správny radenie do jazdných pruhov, ak jeden je blokovaný, tzv. zip systém.

Žiaľ, drvivá väčšina vodičov vôbec nepozná tento systém, nevie sa správne zaradiť a tí, ktorí sú vo volnom jazdnom pruhu, sú zas netoleratní takýchto "chudákov" v blokovanom pruhu pustiť. Odkedy žijem, ešte som na Slovensku nezažil jednu jedinú situáciu, kedy by ZIP systém vydržal aspoň 20 sekúnd.

Čo ma okrem tohto všetkého hnevá je aj fakt, že vodiči nie sú ochotní využiť celý svoj pruh až do posledných metrov pri prekážke, ale snažia sa zaradiť kludne 150m pred prekažkou a tam zablokujú ostatné autá za sebou. VŽDY, ak sa dostanete do pruhu s prekážkou a musíte sa zaradiť do druhého pruhu, využite svoj pruh až do konca a tam sa zaraďujte, tak, ako by to malo správne vyzerať.

Čo ma niekedy škodoradostne poteší je, že veľa krát sa stáva, že pruh s prekážkou je aj 300m volný, zatiaľ čo ostatní vodiči sa už s takýmto obrovským predstihom zaradia do pruhu bez prekážky, v ktorom potom budú čakať 10x dlhšie, ako ja. Avšak, potom kvôli takýmto vodičom, ktorí druhý prázdny pruh s prekážkou nevyužijú, sa blokujú celé križovatky a celé mesto sa upcháva.

Niektorí by sa aj do krvi pobili za to, že oni NEMUSIA dávať prednosť vozidlu s prekážkou (samozrejmosťou je zapnutá smerovka) a to vozidlo nech si počká na niekoho tolerantného. Toto by sa malo ľuďom vtláčať do hláv, aby už konečne pochopili, že oni porušujú predpisy, ak takémuto vozidlu nedajú prednosť.

http://www.sme.sk/c/3356274/zip-system- ... nervy.html
http://www.novinky.cz/domaci/269349-ces ... pruhu.html

[img]http://i49.tinypic.com/1znyhrq.jpg[/img]
peterka85
Príspevky: 334
Dátum registrácie: 19.05.2009 13:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa peterka85 »

Čo ma okrem tohto všetkého hnevá je aj fakt, že vodiči nie sú ochotní využiť celý svoj pruh až do posledných metrov pri prekážke, ale snažia sa zaradiť kludne 150m pred prekažkou a tam zablokujú ostatné autá za sebou.
presne tak - a potom je km kolóna vo voľnom pruhu, pričom pruh s prekážkou je voľný

ale chce to zvyk a pevné nervy
volkl
Príspevky: 486
Dátum registrácie: 19.02.2009 23:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa volkl »

neni nahodou rozdiel vo vyhlaske v tom, ci sa dva pruhy na konci zbiehaju do jedneho priebezneho a ked je prekazka v jednom pruhu?
neviem, pytam sa.

ja sa snazim ist vacsinou v tom priebeznom a takisto nepustam tych, co sa "predbiehaju".
ak je slusny, da smerovku a caka, tak OK, pustim. Ale ak sa tlaci na hulvata, kaslem na neho.. nepustim... on si poskodi auto z jeho viny (nedal prednost pri prechadzani do druheho jazdneho pruhu), kazdy si to rozmysli... teda okrem vodicov nakladakov, vtedy si to rozmyslim ja..

inak ak by isli vsetky auta v tom priebeznom, nerobili by sa kolony a islo to rychlejsie
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

volkl, áno, rozdiel tam je...

Inak zaujímavý obrázok - strom vyrástol uprostred dvojprúdovky... :41c2:
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

V prvom rade by si mali niektori ujasnit co znamenaju pojmy ako:
- subezna jazda
- prekazka cetnej premavky
- dat prednost v jazde
- neobmedzit
- neohorzit
- jazda v jazdnych pruhoch
- obchadzanie
- predchadzanie

Zipsovanie je totizto len v dvoch pripadoch:
- pri subeznej jazde ked sa v jednom pruhu vytvori prekazka
- ked je to prikazane dopravnou znackou
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

cicmanec napísal: strom vyrástol uprostred dvojprúdovky
Ty si este nevidel padnuty strom na ceste? :-\
volkl
Príspevky: 486
Dátum registrácie: 19.02.2009 23:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa volkl »

elephant napísal:Zipsovanie je totizto len v dvoch pripadoch:
- pri subeznej jazde ked sa v jednom pruhu vytvori prekazka
- ked je to prikazane dopravnou znackou
a toto je presne to, co mnohi vodici nevedia, priznavam, ani ja som si nebol isty, preto som sa spytal.
takze pri zbiehani dvoch pruhov do jedneho (za predpokladu ze sa len zbiehaju - nemyslim dopravnu nehodu) ziadny zips neni predpisany

cicmanec, vdaka za odpoved. toto je presne vec, co ma zaujimala, len som nikdy nebol schopny si to niekde na nete najst, priznavam sa bez mucenia.. lebo napadlo ma to v aute a doma mi uz take myslienky po rozume nechodili...
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

Padnutý áno, ale vyzeral kus inak ako henten na obrázku... :-)
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou.

Dať prednosť v jazde povinnosť účastníka cestnej premávky počínať si tak, aby ten, kto má prednosť v jazde, nemusel náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.

Súbežna jazda - ak je na ceste s dvoma a alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním.

Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu.

Prekážkou cestnej premávky všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov.

Takže "zipsovanie" je povinné len pri súbežnej jazde a keď je v jednom pruhu prekážka alebo keď je to určené dopravnou značkou!

Keď na ceste s dvoma pruhmi je dlhodobo uzavretý jeden pruh pre rekončtrukciu vozovky a je to riadne označené dopravnými značkami ktoré upozorňujú vodičov o zmene jazdných pruhov a o tom ktorý pruh je priebežný a ktorý pripájací tak to už nie je prekážka cestnej premávky ale zbiehanie sa pruhov do jedného kde platia pravidlá o jazde v jazdných pruhoch a nevzťahuje sa na to pravidlo "zipsovania" (pokiaľ to nie je dopravnou značkou určené inak).

[img]http://eshop.znacenie.sk/images/produkt/a1284725145.jpg[/img]
Značka C 22b označuje úsek cesty, kde dochádza, oproti predchádzajúcemu úseku, k zníženiu počtu jazdných pruhov v smere jazdy, a zároveň označuje, ktorý z jazdných pruhov je priebežný, ako aj jazdný pruh určený na zaraďovanie do priebežného pruhu. Značka sa používa aj na označenie prekážky, či konca samostatného jazdného pruhu pre pomalé vozidlá.

Ak sa na ceste zbiehajú dva jazdné pruhy do jedného a miesto je označené značkou č. C 22b „zúženie jazdných pruhov“, vodič pri prechádzaní z končiaceho sa jazdného pruhu do priebežného jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

Ak teda prídete k zúženiu, ktoré je označené touto dopravnou značkou a stojíte v pruhu, ktorý končí, neostáva vám nič iné, len zapnúť smerovku a čakať, kedy vás niektorý z vodičov v priebežnom jazdnom pruhu pustí. Ak vodič radiaci sa z končiaceho pruhu do priebežného spôsobí nehodu, nesie za ňu zodpovednosť.

[img]http://eshop.znacenie.sk/images/produkt/a1284443643.jpg[/img]
Dopravná značka C 30 Vyznačuje miesto, kde platí tzv. pravidlo zipsu. Značka sa používa v záujme zvýšenia plynulosti cestnej premávky, ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky.

Vodič vozidla idúceho vo voľnom/priebežnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka (alebo sa jazdný pruh končí) preradenie do priebežného jazdného pruhu. Vodič pri zaraďovaní do priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v priebežnom jazdnom pruhu.
fester777
Príspevky: 1799
Dátum registrácie: 19.06.2009 20:38
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa fester777 »

takze ty vravis momentalne o nitre hej? Nebudem tu virit vasne a moze si hovorit kto chce co chce ale presne takto to mam najradsej . Na miestach kde sa zbiehaju pruhy dajme tomu do laveho ako je to momentalne v nitre si vecsina co si vsimam podla mna tolerantnych ludi uvedomi aka je situacia a priebezne sa zaraduju podla toho kolko je miesta a potom si pride typek naplno vsetkych prefrci a snazi sa natlacit do laveho pruhu kde vznikaju potom krizove situacie , takze podla niektorych je lepsie sa zaradit az uplne na konci kde bude kopu aut ako sa radit priebezne . To ci si v prvom prispevku napisal o zaradovani az na konci v spojeni s plynulostoou je z mojho nazoru hlupost jak mraky ktoremu ani sam neveris len sa o to snazis :d :D . Teraz som neriesil nahodnych okoloiducich, ktory samozrejme nemozu vediet aka je situacia v premavke na konkretnom mieste. A dalej to nebudem rozvadzat kazdy si utvori nazor sam .
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

fesťo, keby všetko fungovalo ako má tak je naozaj lepšie zaraďovať sa až tesne pred prekážkou resp. na konci končiaceho pruhu. Dajú sa nájsť aj názorné videá ako to funguje a ako napr. vznikajú kolóny aj tam kde by nemuseli lebo na ne nie je dôvod...
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

Stavim sa s vami ze v Nitre pred tym opravovanym usekom je tato dopravna znacka
Obrázok
takze tam o nejakom zipsovani nemoze byt ani rec lebo sa jedna o znizenie poctu jazdnych pruhov a zaroven oznacuje ktory jazdny pruh je priebezny a kto ma komu davat prednost.
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

Si totizto mylite dojmy s pojmami. Nie je prekazka ako prekazka lebo zalezi ako je oznacena. V Nitre to nie prekazka cestnej premavky ale uzatvorenie jazdneho pruhu a tym padom znizenie poctu jazdnych pruhov kde plati radenie sa vozidiel v jazdnych pruhoch kde zipsovanie neplati (jedine zeby tam bola dopravna znacka striedaveho radenia sa).
Zipsovanie sa da uplatnit v pripade ze prekazka je oznacena napriklad takto
Obrázok

alebo takto
Obrázok

ale aj to len v pripade ze sa jedna o subeznu jazdu.
georgnr
Príspevky: 222
Dátum registrácie: 28.09.2011 20:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa georgnr »

Elephand ma jednoznačne pravdu. Denne tadial chodim do prace a je to presne tak že arogantny a egoisticky chlapi,ktory si vysvetluju zakony po svojom a nemaju šajnu čo je to zips a čo je ked sa dva pruhy zbiehaju do jedneho. Dobre každy vie že sa pruhy zbiehaju do jedneho,dopravna značka ich na to včas upozorňuje a preto by sa mali včas radiť do jedneho priebežneho pruhu a nie sa predbiehať a isť na koniec,pardon na začiatok kolony a tam si vynucovať prednosť. Su to obyčajny vychcany hajzli.
Zips sa použva napr. na dialnici ked vznikne prekažka,dopravna nehoda a pod. tak samozrejme nikto nevie či ta prekažka bude v pravom alebo lavom jazdnom pruhu tak ked je prekažka v pravom pruhu aby aj vodiči v tomto pruhu mohli pokračovať dalej sa vytvori zips,pretože tí v pravom za to nemôžu že v ich pruhu vznikla prekažka,ale to čo sa deje v Nitre to je obyčajna špinavosť. No a perlička na zaver,ked už konečne po pol hodine prejdete tymto zuženim tak sa najde blbec ktory ide dalej 40km/h a dalšie dva kilometre brzdi celu kolonu a predbehnuť ho nemôžete pretože oproti je auto za autom.
Acon
Príspevky: 6995
Dátum registrácie: 07.05.2018 11:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Acon »

Ono na SK je to s pospolitým ľudom tak. Vodiči sú schopný zapratať priebežný pruh aj za cenu že zostanú stáť v križovatke a blokújú prejazd (odhlianuc od faktu, že sa dopúšťajú dopr. priestupku) a keď ktokoľvek využije na prejazd voľný pruh, tak je automaticky bezohľadné arogantné hovädo a predbiaha sa. PREDBIEHA SA!! To je vyjadrenie 4-5r. škôlkarov. Ja využívam ten pruh, ktorý je voľný. Vôbec netuším, prečo by som mal byť ďalší, čo zapcháva už aj tak zapchatý pruh.

Návrat na "Shoutbox - o všetkom"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 17 neregistrovaných