Združenie SOVA - Nedajte sa oklamať pri kúpe jazdenky

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Zamknuté
admin
Site Admin
Príspevky: 745
Dátum registrácie: 06.05.2008 00:06
Zdieľať na Facebook

Združenie SOVA - Nedajte sa oklamať pri kúpe jazdenky

Príspevok od používateľa admin »

Plánujete získať auto, ale nechcete sa stať obeťou podvodníkov? Pomôžeme vám! Riziká, na ktoré natrafíte najčastejšie, sú pretočený tachometer, omladenie, zmenený pôvod auta, podvody s DPH a zmena identifikátorov...

http://www.zdruzenie-sova.sk/

Nedávno vyšla brožúrka, ktorá chce varovať pred kúpou poškodeného či ukradnutého auta. Je možné ju nájsť aj na stránke:

http://www.zdruzenie-sova.sk/prirucka.pdf

Má osem kapitol, ktoré sa dajú rozdeliť na dva tematické okruhy - technický a právny. Prvý vás upozorňuje na základné identifikátory ojazdeného vozidla, kde sa nachádzajú, ako sa kontrolujú, ich prípadné falšovanie, technický stav vozidla a pod. Právny okruh sa týka rizík, keď sa na kupované ojazdené auto môže viazať lízing, exekúcia, záložné právo alebo je odcudzené.

Združenie v poslednej dobe upozornilo na niekoľko nových problémov v sektore obchodu s jazdenými autami. Jeden sa týka podvodov s DPH, kde nepoctiví predajcovia kupujú v zahraničí jazdené autá bez DPH a na Slovensku ich predajú s daňou, ktorú však neodvedú štátu. Na trh sa tak dostávajú automobily, na ktorých viazne nezaplatená DPH.

Druhým problémom je legalizácia stočených kilometrov pomocou STK. Autá, tiež zakúpené v zahraničí, priekupníci „stočia“ a následne s nimi zájdu na STK. Tam technici vôbec neskúmajú, či s počtom kilometrov niekto manipuloval a údaj tak rovno zadajú do oficiálnej databáze. Tým vlastne falošný údaj najazdených km legalizujú.
Zamknuté

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: milok a 42 neregistrovaných