840 769
inzerátov
Pridať inzerát

Zapojenie repro k radiu

   Obsah fóra Auto-moto fórum Audio - Video, Hifi, Navigácie, Autoalarmy...
Odpovedať Nová téma
Autor Správa
jan.zuber
Nová tvár - Trabanto (1)
Založený: 02 september 2019
Príspevky: 3
Nabehané: 16 min
Predmet: Zapojenie repro k radiu PríspevokZaslal: 02.09.2019 17:30   
Zdravim Vas prichadzam si po radu a vlastne vysvetlenie.
V aute mam nove auto radio JVC KD-DB902BT 4x50w 4 ohmove tak som si zmyslel zakupit (do predu) aj nove repro Pioneer TS-A1670F 70w rms/320w max,4ohmove ale teraz pri napajani (som za stavil lebo teraz mi to logicky doslo ze cisla nepustia) a ma napadlo ci k tomu vlastne nepotrebujem zosilovac ked ze radio je 4x50w a 1 reprak je 70w.

Dalsia otazka na repraku mi nepise plus a minus a netusim ktory kabel kde napojit.

Za odpovede a vysvetlenie vopred dakujem

Pre pripad potreby fotky poslem mozte ma kontaktovat na WA alebo tu

Este raz velmi pekne Dakujem
Citovať
mastik29
Veľmi obľúbený člen - Ferraro (106)
Založený: 07 apríl 2010
Príspevky: 2365
Nabehané: 14 dní 13 hod 47 min
PríspevokZaslal: 02.09.2019 19:39   
Sak ked ti je malo 4x50W,tak si kup zosilnovace…
Ked ti nevadi, ze ti bude vsetko rezonovat…
Ako male decko…

A k tym konektorom… Zial, nik si nevie z prsta vycucat, co to tam mas. Pioneer TS-A1670F a za tym byvaju totiz este dalsie pismenka, cisielka, co mozu byt prave odlisnosti v vyhotoveni.
Ale kludne to moze byt Plug and Play zalezitost. By sa ti nelenilo uz na zaciatku dat fotku toho repra…
Naco, ze, vsak nech ini sa racia obtazovat…
Nechcem rypat, ale desi ma predstava, ze niekto taky ide menit repro v aute... Pozor, aby nedoslo k urazu.
Citovať
wilz
VIP člen - Veyron (289)
Založený: 04 január 2008
Príspevky: 3095
Nabehané: 17 dní 3 hod 55 min
PríspevokZaslal: 02.09.2019 20:43   
Keď je výstupný výkon zosilňovača v radii nižší ako udávaný výkon reproduktorov, to je to dobre, reproduktory majú výkonovú rezervu a nebudú pri vyššej hlasitosti skreslovať zvuk.
Ten výkon je úplne dostatočný, netreba špekulovať s nejakým doplnkovým zosilňovačom.
A čo sa týka polarity reproduktoru, dá sa to zistiť aj laickým spôsobom.
Predpokladajme že tie reprá ktoré sú tam pôvodne, sú zapojené správne, takže ten nový reprák by sa zapojil tak isto ako bol ten pôvodný.
Pomôcka spočíva v tom že pri pripojení správne polarizovaného napätia k reproduktoru by sa membrána hĺbkového reproduktoru mala pohnúť smerom von.
Konečne keby to aj nebolo zapojené správne, nič hrozné sa nedeje, určite sa reproduktoru nič nestane, že vraj pri nesprávnej polarite je zhoršená reprodukcia nízkych kmitočtov, malo by to byť počuteľné.
Ale z akustického hľadiska by bolo vhodné, aby boli obidva reproduktory zapojené s rovnakou polaritou.
Citovať
jan.zuber
Nová tvár - Trabanto (1)
Založený: 02 september 2019
Príspevky: 3
Nabehané: 16 min
Predmet: Dakujem za odpoved :) PríspevokZaslal: 02.09.2019 21:07   
Mastik29- staci len nemam robit co s €urami
Rezonovat bude moje auto nie tvoje ci?
Ako vidim nedokazal si pochopit primitvne otazky
a hras sa tu na velkeho frajera ;) (nikto z neba
Mudry nespadol a ja sa rad ucim nove veci
A necham si poradit) nemozme byt predsa vsetci
Dokonali ako TY!!! daj si studenu sprchu vyplac
sa mame na ramene postazuj sa ze idem
Menit repro a mozno ti to pomoze :) ...uroven...


Wilz- Dakujem velmi pekne! vysvetlil si mi to strucne a jasne
dokonca bez ponizovania a povisovan. Ja len som sa
zamyslel ze to moze poskodit repro alebo radio. A to
napojenie mi poradil tiez kolega ze to mam nahodit ako
Povodny reprak ...este raz dakujem velmi pekne a aby
takych ludi bolo viac ochotnych.ten zosilovac som
Nechcel kvoli masakru v aute ale aby vsetko spravne
fungovalo. Dik
Citovať
ivko1
Legenda - Ford T (556)
Založený: 02 august 2006
Príspevky: 13461
Nabehané: 2 mes 2 dní 23 hod
PríspevokZaslal: 02.09.2019 21:53   
Ked si nevedel čo s peniazmi, tak si sa mal najskôr poradiť čo kúpiť.

Ani to samotné radio nemá taký výkon, skutočný RMS výkon je niekde na úrovni 4x22W

To isté platí pre tie repráky, tiež nemajú RMS výkon 70W, ale to nie je tak podstatné ako to že ked už si teda obetoval groše do výmeny pôvodných tak si mal siahnúť po komponentnej sade a nie koaxialnej.
Citovať
mastik29
Veľmi obľúbený člen - Ferraro (106)
Založený: 07 apríl 2010
Príspevky: 2365
Nabehané: 14 dní 13 hod 47 min
PríspevokZaslal: 03.09.2019 07:27   
Mily jan.zuber…
Co sa tyka ozvucenia auta, tak je to doslova alchymia. Ak mas predstavu, ze vymena repro za nejake ine rapidne zdvihne zazitok z hudby, tak si na omyle. V prvom rade sa vzdy riesi rezonancia, utlmenie. Aj origo reproduktory dokazu potom vyludit celkom iny zvuk.

A co sa tyka konektora na repro, tak si okrem tvojho znevazovania v prispevku mohol aspon opisat, ako vyzera…
Klasika je taka, ze tensi je -, hrubsi +, cierny drat -, cerveny +, atd.
Teda za predpokladu, ze na repro neni uz automotive konektor.
Citovať
jan.zuber
Nová tvár - Trabanto (1)
Založený: 02 september 2019
Príspevky: 3
Nabehané: 16 min
PríspevokZaslal: 03.09.2019 08:47   
Dakujem vam ...precko kazdy prve musi vsetko ofrflat povysit sa ponizit druheo a ptm “poradit”? Slovac ...ja som sa pytal na nieco uplne ine nie na rezonanciu alebo podobne veci ci? ...dakujem vam vsetkym ale jediny kto ma tu pochopil je Wilz ...dakujem este raz :) (a inak nemam problem ich hodit do kosa a kuoit ine :D ) pekny den :)
Citovať
mastik29
Veľmi obľúbený člen - Ferraro (106)
Založený: 07 apríl 2010
Príspevky: 2365
Nabehané: 14 dní 13 hod 47 min
PríspevokZaslal: 03.09.2019 09:06   
Nejde o to, ci mas alebo nemas problem ich hodit do kosa.
Ide o to, ze pokial su neni dotrhane origo repro v aute, tak co sa tyka zlepsenia hudby sa robi predovsetkym tlmenie a az potom daka zamena, nehovoriac o nejakom navyseni vykonu.
Citovať
kirke25
Nová tvár - Trabanto (6)
Založený: 03 júl 2010
Príspevky: 196
Nabehané: 14 hod 13 min
PríspevokZaslal: 03.09.2019 16:02   
jan.zuber napísal:
Dakujem vam ...precko kazdy prve musi vsetko ofrflat povysit sa ponizit druheo a ptm “poradit”? Slovac ...ja som sa pytal na nieco uplne ine nie na rezonanciu alebo podobne veci ci? ...dakujem vam vsetkym ale jediny kto ma tu pochopil je Wilz ...dakujem este raz :) (a inak nemam problem ich hodit do kosa a kuoit ine :D ) pekny den :)


Fuuu, že jaky frajer....
Mohol si kúpiť lacnejšie a tých 20€ dať niekomu nech ti to zapojí. A už si mohol dnes na sídlisku, alebo pred šenkom robiť tac tac.....
Citovať
pajtyi
Nová tvár - Trabanto (11)
Založený: 17 apríl 2008
Príspevky: 341
Nabehané: 3 dní 8 hod 49 min
PríspevokZaslal: 03.09.2019 17:20   
Vzdy je potrebne sledovat RMS vykon radia a RMS vykon reprakov.Vykon radia nesmie byt vyssi ako vykon repraku.Spickove vykony ktore sa uvadzaju napriklad 300w niesu v nicom smerodatne ci dolezite.To je v podstate len marketing aby oblbol kupujuceho ze waw 300watov
Citovať
tomkocur
Založený: 20 jún 2019
Príspevky: 2
Nabehané: 33 min
PríspevokZaslal: 04.09.2019 15:24   
V podstate je jedno kde je na reproduktore + a kde -. Podstatne je len mat to na vsetkych zapojene rovnako. Ked ale chces zistit polaritu, tak velky faston je + a maly -. Ked su obidva rovnake, alebo tam nie su fastony (nasuvacie kontakty s dierkou), tak sa to da zistit baterkovou metodou - Pripoj k terminalom na moment baterku (napriklad 9V), ked membrana ide von, polarita sedi s baterkou (+baterky je pripojene k +reproduktora), ked dnu, polarita je opacna.

Dalsia vec - radio celkom urcite nema 4x50W. Maximum co radia davaju je 24W/kanal, z 12V sa viac dostat neda a napatovy menic do radii nezvyknu davat. Nie je potrebne to nejak speci parovat s reproduktormi, tie prikony co su na nich uvadzane nie su nijak exaktne, je to len velmi hrube cislo co ti fakt vela nepovie. Vyssi vykon da zvuku hlavne gule a basy, ale na to musis mat pripravene aj dvere (alebo kde budu tie repro namontovane).
Zosilnovac moze byt kludne vykonnejsi ako reproduktory, naopak to plati este viac.
Citovať
Acon
VIP člen - Veyron (391)
Založený: 07 máj 2018
Príspevky: 6622
Nabehané: 13 dní 1 hod 46 min
PríspevokZaslal: 08.09.2019 10:55   
ivko1 napísal:
Ked si nevedel čo s peniazmi, tak si sa mal najskôr poradiť čo kúpiť.

Ani to samotné radio nemá taký výkon, skutočný RMS výkon je niekde na úrovni 4x22W

...

Obávam sa, že aj to je veeeľmi optimistický údaj. Ja typujem reálne max tak 15 a trvale možno 7
Odpovedať Nová téma

Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Prejdi na:  
Obsah fóra Auto-moto fórum Audio - Video, Hifi, Navigácie, Autoalarmy...