Zakladam a rozbieham autoservis

témy týkajuce sa všetkého a ničoho mimo diskusie o autách

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Filip161
Príspevky: 38
Dátum registrácie: 08.06.2009 18:14
Zdieľať na Facebook

Zakladam a rozbieham autoservis

Príspevok od používateľa Filip161 »

Ahojte pani, znova sem pisem.
Zhruba pred rokom som napisal temu, ci sa oplati podnikat s autoservisom v dnesnej dobe. Po roku spekulacii, rozmyslania som dospel k tomu, ze za pokus (skoro) nic nedam.
Poviem Vam, tej byrokracie je neskutocne vela, ale vsetko sa da zvladat ak sa clovek troska posnazi. Prisiel som na toto forum, pretoze vzdy sa tu da nieco dozvediet a ludia radi poradia.
V minulej teme sme dospeli k zhode, ze nevyhoda bola, ze niesom vyuceny automechanik kedze ostatne podmienky su priaznive. Lenze situaciu som vyriesil tak, ze som nasiel sikovnych ludi a teraz sa s nimi dohadujem ako to urobime + moj predchodca (odbornik a neskutocny pedant ) bude ochotne v autoservise dohliadat na kvalitu a na sikovnych, ale predsa len mladych a menej skusenych mechanikov. To len aby som ujasnil ako sa ma situacia - ja sa chcem venovat ziskavaniu zakaznikov, objednavke dielov a administrative.
Páni, mam niekolko otazok na vas, urcite viete o tom viac ako ja tak sa chcem poradit.

1. otazka : Dodavatelia dielov a ich zazmluvnenie
Akym sposobom to funguje ? Chcel by som oslovit dodavatelov a proste byt v sieti servisov ktore od nich beru diely ( priklad ELiT, Autokelly, Autotechna atd.. )
Mate skusenost ? Mam si dohodnut telefonicky stretnutie a dojednat nejake podmienky ? Chcel by som mat diely na počkanie, kvalitné a za dobré ceny, preto chcem odoberat takto. Aky je teda postup ? Dakujem.

2. otazka : Dodavatelia olejov, kvapalin atd..
Toto je podobna otazka, koho by ste odporucali ? Ake su ich podmienky na odber alebo na zaklade coho dokazu ponuknut spolupracu ?

3. otazka : Softvér pre autoservis
Chcem kúpit nejaky program pre autoservis, ale rad si necham od Vas poradit na zaklade skusenosti co by ste odporucali, ktory je podla vas vhodny, jednoducho ovladatelny, pripadne prepojitelny s registracnou pokladnickou.

4. otazka : Zazmluvnenie firiem a poistovne
Taktiez by som sa chcel spytat, aky je pri tomto postup. Mam trocha vyssie postaveneho znameho v poistovni, no este som sa s nim nestretol a chcem sa ho spytat prave na tuto moznost spoluprace s poistovnou pri opravovani. Ak mate nejaku skusenost ake si kladú poistovne podmienky a ci je to realne vlastne uskutocnit.

5. otazka : Diagnostika
Uvazoval som o kupe KTS, ale to pride asi az casom ked sa troska rozbehnem. Mam sice nejaky kapital ktory idem vrazit do tohto, ale na zaciatok uvazujem nad niecim jednoduchsim.
Preto sa Vas chcem spytat na vase nazory. Takmer kazdy mi poradil VAG COM, kabel a softver na koncern VW.
Pravdepodobne to bude nelegalna verzia, ked stoji 80eur na nete. Je to spolahlive ? Aku verziu kupit ? Predpokladam ze od jedneho cloveka kupovat aj kabel aj soft, nie ?
A na ine znacky ? Co mi poradite, pretoze moc nemam prehlad v tejto oblasti. Dakujem

Dakujem kazdemu diskutujucemu, ktory trocha prispeje do temy.
Snad nevadi, ze som pisal bez diakritiky, ale nechcelo sa mi :)
Prijemne sviatky
ivko1
Príspevky: 14963
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivko1 »

K tej diagnostike, dobré meno sa robí aj tak že nemáš problém vyčítať akúkolvek ECU, nie len koncernovú, čo z toho ked ti príde zákazník ktorý nemá koncern a ty ho jednoducho nevybavíš len preto, lebo nemáš ako zistiť aký problém má jeho auto, pritom to môže byť banalita... A takto môžeš prísť kludne o 50% zákazníkov... To nie je dobrý začiatok. Nemusí to byť nutne KTS, sú aj iné značky, ale cena je vždy vysoká, takých servisov kde vedia koncern je mnoho a majú aj skúsenosti, snažil by som sa vyplniť práve tú medzeru s mimokoncernovými autami, musíš získať práve takých zákazníkov , ktorým inde nevedia pomôcť
scorpi4
Príspevky: 6093
Dátum registrácie: 18.07.2008 17:35
Bydlisko: TT, PN, TN
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa scorpi4 »

mna len trosku zaraza jedna vec...rovnako ako pred rokom, a nebudem to opakovat..

navyse, nemyslim, ze informacie, ktore sa pytas, su len tak verejne...

kazdopadne, drzim palec, napriek tuseniu, ako to dopadne...

PS: ivko, tu je dost velky problem v tom, ze vyplnat dieru nie je jednoduche...proste metou sk naroda je hitlerwagen akehokolvek druhu..

musel by mat velmi siroky zaber, aby robil ostatok, ktory sa statisticky kazi podstatne menej..
Naposledy upravil/-a scorpi4 v 07.04.2012 14:39, upravené celkom 1 krát.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Skorpi Ti to úplne na rovinu povedal.K niečomu sa dá vyjadriť tu,ale to Ti nepomôže.Čo by Ti pomohlo je priamy rozhovor z otvoreným človekom,jednoducho sú veci kuchyne,ktoré žiadna dobrá gazdina nevešia na Fecebook. Ak už,tak cez ss sa dá vela si ozrejmiť,máš šancu neurobiť veľa chýb ktoré stoja veľa námahy a peňazí.Skús preto neopakovať chyby druhých.Kadečo je v reálnom živote a v servisnom tak,že to potrebuješ vedieť ešte pred prvým otvorením garážových dier.Aj čo sa týka správania,styku so zákazníkom,diely,styk s poiťovňau.
Dobre Ti radí aj Ivko1,zrejme vie čo píše. Diagnostika je špecifická vec,a sú riešenia dobré a riešenia výborné.Diagnostika je viac o človeku ako o kábli.Môžeš byť dobrý,som si skoro istý že sa chytíš,ale môžeš byť aj trochu viac,výborný.
majokkk
Príspevky: 16
Dátum registrácie: 07.04.2012 15:09
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa majokkk »

mas SS
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

Jedno krasne prislovie hovori:
"Ked chces pobavit Boha tak mu predstav svoje plany" :d :D

Neviem ako sa niekto moze pustit do tak nakladneho projektu ked o tom nema ani paru co to vsetko obnasa a nema s tym ziadne skusenosti. Poznam chlapika co ma len v diagnostike vrazenu hodnotu rodinneho domu a kazdy rok musi dokupovat v hodnote auta vyzsej strednej triedy aby vobec udrzal krok s vyvojom. A prave on zije z takych babrakov co sa pustaju do niecoho na co nemaju a potom si s tym nevedia rady. V dnesnej dobe uz gola sada na otvorenie servisu nestaci. Podpriemernych servisov je plna prdel ale dobrych je len par a kazdy dobry odbornik zacinal zametanim dielne a az potom sa postupne vypracoval. Dnes si uz kazdy co dva krat vymeni brzdove platnicky otvori "servis" a potom to aj tak s tou kvalitou servisov na slovensku vyzera.
sunset
Príspevky: 16
Dátum registrácie: 29.07.2009 18:55
Zdieľať na Facebook

.

Príspevok od používateľa sunset »

no tu sa serioznych rád nedockaš slovač je proste taka neprajna .. :-) dneska nestači len vediet, hlavne musíš chciet a mat nastavenú latku príliš vysoko . Tiez robím v určitej časti tvojej brandze a poviem ti tiez som o tom h... vedel teda minimálne znalosti... je jedno pekne prislovie dejte mi lidi ja to udelám a tak za pomoci ,,lidi,, dodnes fungujeme a vsetci sme spokojný.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

sunset ...trochu si zovšeobecnil,iste slovač je neprajná,ale výnimiek je dosť.Ak máš trocha inteligencie tak si vieš vyselektovať aj tie rady.A že musíš chcieť to je zákon.Ozaj chcieť,lebo stovky ľudí poznám čo chcú ale... Jeden velký vodca (i keď negatívny) často vyslovoval vetu...vtedy treba chcieť,keď sa dá ! Smola je že nikto nechce vtedy keď sa dá,ale každý keď sa nedá. Keď sa dá,každý hladá niejaké ale,prečo to nepôjde.Vždy to ide.A začať sa dá aj velmi skromne.Treba postaviť požiadavky triezvo a reálne,je to beh na dlhé trate.
Múdry človek veci domýšla,a domýšla ich aj z pohladu svojich zamestnancov.Takže rozumný sa na veci pozrie aj ich očami. Zásada nezačať velkými očami,a hlavne nič nesľubovať čo nie je nad slnko jasné že sa bude dať dodržovať.Zlé pravidlá na začiatku spôsobia,že kadečo sa už nedá vrátiť.Preto reálne sľuby,reálne plány,a velká skromnosť pre začiatok.Vôla niečo dosiahnuť je silná motivácia,treba ju preniesť na všetkých zúčastnených.A jasné pravidlá a v biznise nie je nik rodina,ňou sa opäť stáva až po práci,to si treba dopredu vykonzultovať.Jasné pravidlá dopredu.
mjz
Príspevky: 2178
Dátum registrácie: 06.09.2007 07:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mjz »

ak vsetko pada na hubu, prepusta sa - okolo aut je stale bahno. ked sa rozbehnes a rozhybes - das na poriadok papierovacky,odpady,smeti,atd - to je na dlho a to ti nezavidim..tak to ide - chytis svojich a iny sa pridaju a nebudes nenazraty - ak vies robit - budes tam od rana do vecera .do toho TK-EK,nejake prihlasenie aut,diely,atd,atd - tak si zahojeny a spokojny. tu je navlacenych tolko rarohov z vonku a stale vlacia -ze nemusis mat strach o robotu,,hned si vyselektuj igelitkarov a autickarov - tam nikdy nezarobis - a budes spokojny ,,,
martincichy
Príspevky: 5429
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

myslím si, že sa dá vyžiť aj bez zložitej diagnostiky na všetky typy áut - mercedes, bmw jednoducho nerobím, okrem základných vecí, ako je abs, lambda sondy, snímače otáčok, cievky a iné veci, ktorých funkciu viem zdiagnostikovať osciloskopom. Lexia, clip a vagcom na začiatok stačia - poriešia Ti 75 % áut. Vykašlať sa na zvyšných 25 %. Nelakomiť sa na niečo, čo aj tak aurá zarábať nebude. Tiež som chcel široký záber na začiatku, ale poučil som sa.

Tu prudko platí Parretov princíp 20/80. Teda 80 % zisku je generovaných 20 % faktormi.

Znamená to, že buď sa zameráš na jednu značku a budeš macher na machrov pre nejaký systém, alebo sa budeš riadiť Parretovým pravidlom. Pracujem ako inžinier kvality v stredne veľkej výrobnej firme (viac ako 600 zamestnancov) a z praxe Ti môžem potvrdiť, že Parretov princíp naozaj funguje vo všetkých sférach.
cassey
Príspevky: 109
Dátum registrácie: 17.08.2009 07:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cassey »

Absolutny súhlas martin cichy, a navyše:keby tento národ viac čítal a menej sedel v krčme možno by sa dozvedel aj to koľko ľudí vyniklo aj v oblastiach v ktorých neboli zrovna "doma" a týka sa to aj výrobcov aut /LaK,Daimler,Citroén a pod/.Chce to len chcieť a vydržať.Takže nekazte nášmu priateľovi chuť.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Je to presne tak Martin.Nikdy by som sa netrepal získavať klientelu drahých značiek,mimo to čo si napísal.Ak mám minimum zlých skúseností,je to značne preto lebo som pánov čo si myslia že majú peniaze a preto v zadku inú dieru ako zbytok národa pustil z hlavy a prenechal iným. Stačí opravovať autá,bežné autá bežnej klientely.To sú ľudia čo ešte vedia pozdraviť,vedia byť vďačný a sú to verný zákazníci čo si vedia ceniť dobrú prácu.Miesto vymýšlania,špekulovania.Jedna zo zásad ktorú si treba osvojiť je vedieť hovoriť nie.Hovoriť nie je často dôležitejšie ako áno.
Človek má jeden zadok a mal by sedlať jedného koňa.Z velkej výšky sa pád ťažko rozchodí.
cassey...problém majú aj z čítaním ako takým,písať už dnes nevie väčšina.
Naposledy upravil/-a mhlavaty v 07.04.2012 18:51, upravené celkom 1 krát.
jergusko
Príspevky: 2272
Dátum registrácie: 14.07.2009 00:22
Bydlisko: Bratislava
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jergusko »

cassey, lenže dnes už nie je doba Henryho Forda a ani tak nekriticky zbožňovaného Baťu. Keby podnikali tak ako vo svojej dobe, obaja by si ani neškrtli a nikdy by sme o nich nepočuli. Entuziazmus, farbisté sny a vízie sú pekná vec, a iste aj potrebná do podnikania. Nie však jediná...

Lenže tu ide o niečo iné. Chalanisko chce robiť servis a pýta sa na toľko absolútne základných vecí, až sa skutočne natíska otázka, ako chce zvládať nečakané problémy, keď o tom naozaj nemá ani páru. A to ho nechcem nijako dehonestovať, píšem to ako fakt, nie ako nejaké zhadzovanie.

Chalan si myslí, že posledné problémy ktoré má ešte vyriešiť sú tie, na ktoré tu hľadá odpovede. Lenže netuší, že so servisom sú spojené celkom iné problémy. Netuší, že keď dá inzerát na nových ľudí, zavolajú mu dvadsiati, z nich prídu na vopred dohodnutý pohovor traja a z nich budú dvaja z iného sveta, a ten tretí mu odíde za dva mesiace aj s niektorými zákazníkmi, ktorých si stihol medzitým pretiahnuť. Nevie, že polovica zamestnancov od neho odíde tak, že mu pošlú SMS "Šéfko, už neprídem, dávam výpoveď", pričom v dielni má ten človek rozobrané tri autá a nikto okrem neho nevie, čo sa na nich už urobilo a čo nie, a kde sú všetky vymontované časti. Nevie, že keď kúpi v Audi rameno za 300.- eur, ktoré zákazníkovi po 2 mesiacoch odíde a Audi mu reklamáciu neuzná, lebo "neodborná montáž". A zákazníkovi môže zo svojho zaplatiť ešte jedno rameno, lebo toho nezaujíma, že mu Audi reklamáciu neoprávnene neuznalo. Netuší, že ak sľúbi zákazníkovi za niečo cenu X euro, a po rozobratí auta sa zistí, že to bude stáť 3xX euro, zákazník mu to nebude chcieť zaplatuiť, !lebo však povedal len X". Netuší, že každý tretí zákazník nepríde na dohodnutý termín, takže polovica jeho ľudí nebude mať v ten deň čo robiť. Zato prídu potom všetci v piatok na obed a budú chcieť mať autá na víkend.

Robil som prijímacieho technika v servise, robil som aj dodávateľa servisu, mám aj kamoša, ktorý má servis od leta 1989. Áno, mal ho ešte pred revolúciou. A takýchto príhod by som tu mohol písať toľko, že by chalan valil oči.

Aby som to zhrnul, nevie, do čoho ide. Vidno to podľa toho, na čo všetko sa pýta.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Neposudzuj to len z toho že sa pýta.Ak sa nepoloží otázka,nebude odpoveď.Takto si môže svoje poznatky konfrontovať s inými.To inak dosť dobre nejde.S nemým by nikto nediskutoval.
koldo
expert: PSA
Príspevky: 307
Dátum registrácie: 13.03.2006 19:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa koldo »

s tou diagnostikou opatrne, pozor hlavne na tie cinske klony clipu,lexie,vagu a pod.
v podstate su to vsetko nelegalne softy,a pri oficialnom servise si musis davat pozor na legalnost softwaroveho vybavenia.
len tak na okraj k tomo vagu za 80 evri.
original vag com profi je teraz za nejakych 400evri, aktualizacie su zdarma.
das 80evri za klon,pri kazdej novsej verzii kupis novy kabel,a za rok zistis,ze si mohol mat original.
ked chces muliznackovu diagnostiku,tak dobra je delphi alebo texa.
ak chces orientaciu na nejake znacky,tak dec superscan. ten robi diagnostiku skoro na urovni fabrickej.
ja mam vybavu diagnostiky od autocomsoft.cz
dec superscan 3 full cz,vag com profi original,op com cz original,batronix,bdm,x-prog,..etc...fap off PSA

Návrat na "Shoutbox - o všetkom"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných