Zabezpečenie nakladu na privesnom vozíku

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

fzubaty
Dátum registrácie: 04.11.2022 13:45
Zdieľať na Facebook

Re: Zabezpečenie nakladu na privesnom vozíku

Príspevok od používateľa fzubaty »

seven549 napísal: 29.07.2023 22:36 ale skratka ak tahas vozik nad 750KG musis mat E.lebo kazdy vozik nad 750KG je aj brzdeny.spada do pravidiel prives naves.
Toto nie je pravda.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Tuším sa na B zvýšil limit na 4200 kg, kvôli majiteľom karavanov.
Platí to aj pre príves.
Aspoň čo si pamätám, keď som zháňal karavan.
fzubaty
Zdieľať na Facebook

Do skupiny motorových vozidiel B patria

a) motorové vozidlá okrem vozidiel skupiny AM, A1, A2, A a T, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3 500 kg a ktoré sú konštruované a určené na prepravu najviac ôsmich osôb okrem vodiča; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg,
b) motorové vozidlá podľa písmena a) s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 750 kg za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4 250 kg.
fzubaty
Zdieľať na Facebook

Nad 750 kg vozik ale potrebujes tzv harmonizaciu, ma to oznacenie B96, normalne cez autoskolu, je to bez skusok, potom ti to zapisu do VP.

Obrázok
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Podla môjho chápania toho zákona je harmonizacia B96 potrebná ak hmotnosť súpravy presiahne 3500kg ale nepresiahne 4250kg
autolaik
Dátum registrácie: 15.03.2009 09:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa autolaik »

...a tá 96 je draha skoro tolko ako BE ,tak radsej rovno urobit to E... a zaroven si tym zopakujes ,prwskusas trocha testy ;)
fzubaty
Zdieľať na Facebook

oco13 napísal: 30.07.2023 10:19 Podla môjho chápania toho zákona je harmonizacia B96 potrebná ak hmotnosť súpravy presiahne 3500kg ale nepresiahne 4250kg
3500 + 750 = 4250. Cize napr. Dodavka a prives 750 kg.

Ak je vozik nad 750 kg a jazdna suprava do 4250 kg tak B96.
fzubaty
Zdieľať na Facebook

autolaik napísal: 30.07.2023 10:19 ...a tá 96 je draha skoro tolko ako BE ,tak radsej rovno urobit to E... a zaroven si tym zopakujes ,prwskusas trocha testy ;)
To ano. Ale nie kazdy chce ist teraz na tie nove testy. Zalezi co potrebujes….
oco13
Zdieľať na Facebook

Konkretne ja na to nemám ťažné vozidlo a práve toho preskúšania by som sa fakt obával. Bola tu téma o testovaní aj link na skúšobné testy - prvý pokus 78 bodov a potom stále menej. :42f8:
Edit - a ak je auto 2tony a vozík 1400kg - vtedy by podla mňa malo stačiť Bčko
už som tu raz dával link na stranku autoškoly kde to mali rozdelené až do 4 skupín
Ečko je pre mňa zbytočné, lebo kedykolvek by ma niekto zastavil, tak okamžite prichádzam o papiere - keď mi na O1 kydne kubík štrku tak je to jasné na prvý pohlad aj farárovi, nieto ešte policajtovi. Posielam pred sebou doprovodné vozidlo čo hlási čistý luft.
Naposledy upravil/-a oco13 v 30.07.2023 10:33, upravené celkom 1 krát.
autolaik
Dátum registrácie: 15.03.2009 09:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa autolaik »

Pomiesam sem trocha hrusky s jablkami... ja som vyslovene hladal brzdeny karavan do 750kg, chcel som sa vyhnut presne tomuto o com sa tu pise... ze ci staci B,BE B96 ...a ako bonus lacna PZP a netreba na STK. Nie som zrovna komunikativny typ s policajtami ako tuna oco :)
jojko1001
Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jojko1001 »

každá gurtna má prešitie a podľa šírky a hrúbky je prešitie v desiatkach kg, stovkách kg alebo v tonách, čiže ,,kamionácka ,, dve prešitia dve tony. pravidlá ukotvenia materialu sú rovnaké ako v D, tak aj na SK, ak je policajt dobre školení tak ho neoserieš. vezieš 4 kolesá, každé musí byť pevne uchytené o prepravník, vec má dve tony každá gurtna bude dvojtonová.

- v Čechách sa mestskí vyžívali v buzerovaní cudzincov už za prekročenie rýchlosti v obci o 1 km/h. Neviem, či ešte stále, ale dialo sa to
tak toto sa mi stalo,presne o jeden km.
čo sa týka FR policajtov, tak to zmrdi sú asi všetci, ked ťa zastavia tak málo kedy odídeš bez pokuty,ak sa to dá nazvať vôbec pokutou ,skôr by som to nazval výpalným.
ak na SK majú príkaz pokutovať ok, nie som proti ,ked stretneš 10 aut,minimálne 5 vodičov má v ruke telefon,ak idem v dedine na tempomate 59, tak autá čo som predbehol niekde medzi dedinami sa zrazu tlačia na môj zadok a niektorí aj predbehnú a zasa kkta dobehneš 5km za dedinou.môžu merať od rána do rána. daľší problém je jazdy v zákrute cez plnú čiaru v protismere, tam by som bral vodičáky.
oco13
Zdieľať na Facebook

vezieš 4 kolesá, každé musí byť pevne uchytené o prepravník, vec má dve tony každá gurtna bude dvojtonová.
Tak toto som ešte nezažil - vždy dve do kríža, pri traktore len zadné a predok na navijak. :300f:
Ak má vec dve tony - kždá gurtňa má mať dve a viac ton ale kolko ich má byť. ??
Autolaik - ten moj chudák má presne 750kg a O1, ale už má na spodku navarené kolajnice , utrpel pár zlomenín
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

jojko1001.ale ešte som na SK nezažil že by mi kontrolovali dátum na gurtni alebo či nie je nedajbože pretočená.A tie nezmyselné "protišmykové gumy" sú už uplne iný level .Ja robím dopravu od 1997 a od 2004 medzinárodnú."ak je policajt dobre školení tak ho neoserieš." takýto policajt bol v Pezinku a okoli ,ten mal naštudované všetko.bez pokuty si neodišiel(LKW).Ale čo som naposledy počul asi v dvoch firmách v okoli BA ,tak že vraj chalan dostal v nočných hodinách návštevu a bolo mu slušne vysvetlené aby nebol až taký aktívny.Mal sa potom psychicky zrútiť a po čase sa obesil.Kto jazdil v okoli Pezinka ,Stupavy ho poznal.
jojko1001
Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jojko1001 »

db kedže na sk na lkw nejazdím,tak som ho nepoznal a ani neviem o čom píšeš a kedže jazdíš medzinárodnú určite sa ti stane že zažiješ aj lkw kontrol, kde ti skontrolujú aj gurtne, teda ak budú použité na prichytenie tovaru, nechci to zažiť vo FR. ked si začal jazdiť, ja som končil jazdy do RU, škoda pekne tam bolo, možno sa tam raz vrátim :p
oco13
Zdieľať na Facebook

Chlapi ale LKW je trocha iný level, psychotesty, karta vodiča, tachograf, mýtna jednotka. To je rovnaké ako keby som tu ja začal písať o referenčných bodoch robota , alebo inštalácii prídavných osí.
Vráťme sa na zem a vžime sa do situacie človeka čo si po x rokoch šetrenia v 50ke kúpi traktorček do zahrady a potrebuje ho zobrať raz do týždňa aj na záhumienku. Tato neni doma , tak musí sadnúť za volant gazdiná.
Pani má moj velký obdiv, že vôbec dokázala zapnúť vozík za auto a vyteperiť traktor na neho. :300f:
Ak ma policajt chce za niečo pokutovať, tak musí mať paragraf a aj vysvetliť ako má vyzerať neporušenie toho konkretneho paragrafu. Teda svetlo svieti, smerovka bliká, pod auto nič netečie, na nadrži je napísané ako má byť guma nafúkaná atď.
Tak sa znova pýtam, kde sa vo vyhláške (pre skupinu B) píše , ako konkretne má byť náklad uchytený. Pretože , o váhe a rozmeroch nákladu sa tam píše.
Celkom inak by bola argumentácia - pani váš náklad má 1000kg a vy ho máte chytený gurtňou len na 500kg . Ok - pokuta, zakázanie ďalšej jazdy do odstranenia.
Hlavne ten zákaz tam chýbal - traktorček sa pokutou ukovil o vozík??? (to už tu niekto spomenul)
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: tatkotom a 5 neregistrovaných