VW Tiguan - hluk od A stlpika

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
bubbles.basic.1i
Dátum registrácie: 30.06.2025 19:27
Zdieľať na Facebook

VW Tiguan - hluk od A stlpika

Príspevok od používateľa bubbles.basic.1i »

Dobrý deň,

obraciam sa na vás s problémom, s ktorým si už dlhšie neviem dať rady. Vlastním VW Tiguan 2017 (AD1), pri ktorom sa objavuje nepríjemný hluk od vetra – konkrétne z oblasti pravého A-stĺpika. Hluk má charakter „meluzíny“, podobne ako keď prefukuje netesniace okno. Najvýraznejšie sa prejavuje pri veternom počasí, pričom niekedy ho počuť už od rýchlosti okolo 45 km/h.

Auto nebolo nikdy havarované, čelné sklo nebolo menené a žiadne zásahy do karosérie či tesnení, ktoré by mohli takýto problém spôsobovať, neprebehli. Podozrieval som vonkajšie spätné zrkadlo – bolo mierne poškodené (prasknutý plast aj smerovka), no po výmene poškodených častí problém pretrváva.

Na internete som sa dočítal, že nejaký majiteľ vozidla mal podobný problém spôsobený nedostatočným utesnením čelného skla, a po jeho prelepení hluk zmizol. Keď som sa však na to pýtal v servise, bolo mi povedané, že ak by čelné sklo netesnilo, do interiéru by prenikala voda – čo sa v mojom prípade nedeje. Ani tesnenie okolo dverí nevyzerá byť nejak poškodené.

Preto sa chcem opýtať – má niekto skúsenosť s podobným problémom? Existuje spôsob, ako presne diagnostikovať, odkiaľ vietor preniká a čo ten zvuk spôsobuje? Veľmi by som ocenil každú radu, pretože je to mimoriadne otravné a neviem si s tým už pomôcť.

Vopred ďakujem za vaše tipy a skúsenosti.
Používateľov profilový obrázok
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Re: VW Tiguan - hluk od A stlpika

Príspevok od používateľa db69 »

urob "dymový" test.
krásne uvidíš kde to netesní.
Ale môžeš tam mať niečo uvolnené/odlepené a pri jazde to vydáva zvuky ako keby bolo netesné okno
bubbles.basic.1i
Zdieľať na Facebook

Ten dymový test asi veľmi v domácich podmienkach moc nespravím. :/
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ani v servisných.Smoke test je pre uzavreté priestory o malom objeme,ovšem nie o objeme karosérie SUV čka kde je spústa uniku tlaku (napr odvetranie kabiny).Nehovoriac že je nutný určitý tlak (pretlak) Tester používam takže poznám jeho možnosti a schopnosti
Takéto veci sa zistujú elektronickým stetoskopom z "tykadlom"
bubbles.basic.1i
Zdieľať na Facebook

No aj som si myslel. Napadá vás niečo ako to diagnostikovať v domácich podmienkach? Bol som s tým v servise, tam sa moc na to netvárili, navrhovali nejaké možnosti bez toho, aby zaručili výsledok. Chcel by som na to ideálne prísť nejak sám, ale neviem ako.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Keby som musel nieco take riesit, najskor by som asi isiel na to vylucovacou metodou..
Skusil by som si zohnat nieco ako plastelinu, neviem, ci sa to nevolalo modurit, alebo ako, pripadne sirsiu izolacnu pasku, hrubu s jednou lepkavou stranou, pouziva sa na okna, dvere...

zacal by som utesnenim celneho okna.
Ked by svist pokracoval, isiel by som okolo okna dveri.
Napokon, moze byt, ze dvere su trochu nakrivo, na tie existuje univerzalna tesniaca guma.
wilz
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Pokojne to môže byť tak, že je to ako celok tesné, ale pri montáži zostala niekde slepá štrbinka, ktorá pri obtekajúcom vzduchu vyludzuje zvuk.
Skúsil by som na tom stĺpiku spoj plechu A-stlpika s čelným sklom prelepiť lepiacou páskou.
Ale nevylučoval by som ani možnosť, že to vzniká na tesnení dverí so stĺpikom, prípadne to skontrolovať, ak je to guma, tak premazať tesnenie silikónovou vazelínou ?
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.06.2025 11:42
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Tiež by som skúsil najskôr páskou prelepiť fugy. Aj bez vypisovania po internetoch...
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

bubbles.basic.1i napísal: 30.06.2025 19:31 Hluk má charakter „meluzíny“, podobne ako keď prefukuje netesniace okno. Najvýraznejšie sa prejavuje pri veternom počasí, pričom niekedy ho počuť už od rýchlosti okolo 45 km/h.

Auto nebolo nikdy havarované, čelné sklo nebolo menené a žiadne zásahy do karosérie či tesnení, ktoré by mohli takýto problém spôsobovať, neprebehli. Podozrieval som vonkajšie spätné zrkadlo – bolo mierne poškodené (prasknutý plast aj smerovka), no po výmene poškodených častí problém pretrváva.

no vidis spatne zrkadlo okolo toho sa toc.

prezri poriadne tu karoseriu sroby na pantoch alebo hocico cim sa daju dvere odmontovat od auta.niektore auta davaju moznost vybrat len cap pantu ak to robi profik a ma ja vercajg nikde nepoznat zeby boli dvere demontovane.

dalsia vec je ze plechy auta ako dvere su lahko deformovatelne.napr staci ze sa na to zavesia dvaja ludia a uz sa to niekde ohne.aj ta rana do spatneho mohla sposobit mierne ohnutie zahnutie vrchnej casti dveri.

najlepsie sa to zistuje pocas jazdy niekto iny soferuje a ty pocuvas kde to fuci.prelep paskou a najdes to.hoci tesnenia tesnia nic nezateka,treba pamatat ze pocas jazdy karoseria pracuje.

a ak uz pri 45km/h tak to musi byt niekde riadna fuga.

ja take fucania tiez neznasam nikdy ani nekupim auto kde pocut fukot okolo okien,dveri vibracie od kolies hrkotanie interieru atd.to je u mna hned srot.hoci by to auto malo aj 2 roky.

aj mne sa to stalo mojou vinou nepamatam co som uz robil na aute seat ibiza.daval som dole okno na soferovych dverach pri spatnej montazi som cele okno umyl no a bola to chyba.vzdy nad 90km/h bolo tam mierne pofukovanie okolo okna zadny horny roh.a ladil som to snad na 15 krat kym som chytil polohu upevnenia okna ako to bolo z vyroby.a bol to len 1 milimeter posunu okna.
bubbles.basic.1i
Zdieľať na Facebook

Ďakujem za rady, cez víkend sa do toho pustím, skúsim postupne všetko oblepiť, a uvidíme. Dám vedieť.
Moonshine
Dátum registrácie: 12.06.2018 15:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Moonshine »

Skús dať dole obloženie A stĺpika. Malo by to byť len nacvaknute
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.06.2025 11:42
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Akože vnútorné? Akože tadiaľ by mu mohlo fučať? ;-(
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 31 neregistrovaných