VW Polo IV 9N - DRL

Diskusia ohľadne vozidiel značky Volkswagen

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

jackabko
Príspevky: 9
Dátum registrácie: 24.08.2015 20:48
Zdieľať na Facebook

VW Polo IV 9N - DRL

Príspevok od používateľa jackabko »

Ahojte borci,
chcel by som sa s vami poradiť o montáži denných LED svetiel na VW POLO 9N...

1) Chcel by som vedieť, že či ten vodič, čo má ísť z DRL na nejaký kontakt, na ktorom je prúd po otočení kľúčom musí ísť až do poistkovej skrine alebo stačí si nájsť nejaký taký v motorovom priestore? resp. čo odporúčate, čo je podľa vás lepšie. Nerád by som vyhorel s autom kvôli tomu, že som si to zapojil na nejaký nezmyselný kontakt alebo, že by mi mala blbnúť elektrika... (mierna paranoja z mojej strany, viem :D )
2) Druhá vec, čo ma zaujíma je, že či je v poriadku ohľadom vyhlášky, že by sa po zapnutí svetiel LED nevypli, ale iba mierne stlmili? Nakoľko mám svetlá na ktorých sa to dá, tak ma to zaujalo, pretože sa mi páčia, keď si niekto vkusne umiestni kvalitné LED denné svetlá na auto a dobre svietia (aj keď nie sú priamo od výroby, dá sa to namontovať tak, aby to vyzeralo pekne) a videl som nejaké autá, čo mali zapnuté aj normálne svetlá, aj denné LED, ktoré boli len tlmené a vyzeralo to zaujímavo. A netuším, či je to zrovna podľa vyhlášky.

Vopred ďakujem za každú zmysluplnú radu alebo odpoveď :)
ivko1
Príspevky: 14965
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivko1 »

Čo odporúčam ?
Nerobiť si starosti ked žiadne nemusia byť. Kilowatty ti to nepridá žiadne
Ked nekúpiš DRL, nemusíš mať starosti kam a ako to zapojiť, kam to namontovať, čo hovorí vyhláška...

Existuje u teba nejaký rozumný dôvod na montáž ?

Ja som kúpil jazdenku, DRL nemá a ani v tom najdivokejšom sne ma nenapadne nad tým vôbec uvažovať a nie to ešte kúpiť a montovať

Skrátka dokážem žiť aj bez toho. Dokáž si to aj ty - to je to čo vela ludí nedokáže. Ja som nemal ani neony, ani HID sadu, ani DRL ani som si nedal PLASTIDIP a tiež som si nedal olepiť auto do folie. A prečo ? Lebo nepoznám jeden rozumný dôvod

PS: Ked už teda niečo riešiť tak automatické rozsvecovanie stretávačiek a hotovo
jackabko
Príspevky: 9
Dátum registrácie: 24.08.2015 20:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jackabko »

Mne je jasné, že kilowatty mi to nepridá, nerobím si ani žiadne podobné ilúzie... DRL mám úž kúpené, ako, kde to zapojiť a čo hovorí vyhláška viem, len sa uisťujem/radím s niekým kto má s tým už skúsenosť.

Rozumný dôvod u mňa pre montáž je ten, že sa mi páči ako to vyzerá a nemusím rozmýšľať nad tým, či som si nezabudol zapnúť svetlá, keď okolo mňa prejdú policajti... Nie, že by som zabúdal zapnúť si svetlá, ale každému sa môže stať a nestojí mi to ani za jednu pokutu za nerozsvietené svetlá, nehovoriac o tom, že je to pohodlné a človek je tvor lenivý(podľa seba viem :D ), takže...

Žiť bez toho dokážem, ale prečo by som si nemohol trošku vylepšiť auto a spraviť si radosť, keď sa mi to páči a je mi to pohodlné. Xeon ani HID ma nikdy nelákal a myslím si, že ani nebude. Plastidip sa mi nepáči a to, že veľmi. Neuznávam nejaký "tuning" obzvlášť doma lepené sprostosti typu: dám si pochrómované krytky na klučky a pridá mi to 5 koní, plutvička namiesto antény ďalších 10 koní a podobne... Ale zase funkčné veci typu tmavé fólie na okná po prípade denné svietenie, žiadne divočiny alebo veľké zásahy do auta sa mi páčia a bez niektorých takýchto drobností si neviem už predstaviť fungovať.

Rozmýšľal som aj nad automatickým rozsvecovaním stretávačiek, ale ako som už písal tie LED-ky keď sú vkusne umiestnené a kvalitné, tak sa mi páčia a má to aj nejaké tie drobné "výhody"...

PS: neuraz sa prosím, ale možno by som viac ocenil radu od niekoho kto to má alebo má aspoň nejaké skúsenosti s montážou, nie od niekoho, kto je v podstate odporca toho... Ale aj tak ďakujem za reakciu :)
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Zas debata...sám som si DLR namontoval a mám o starosť menej s menením žiaroviek a hlavne nemám odraté paprče a nermusím rozmontovávať polku auta . Ja viem mal som si kúpiť auto na ktorom sa žiarovky menia ľavou zadnou....aké to je netuším , čo poznám autá bežné tak na každom je nejaký menší alebo väčší problém ohľadom prístupu.
Takže ja LED schvaľujem ak sa vyberú s rozumom, aby aj nejak zapasovali ak je v prednej mriežke vhodné miesto na montáž, a aby to aj nejak dizajnovo vypadalo. Nie že kúpim najlacnejšie čínske šunty a len ich dakde pricapím ....ako to častokrát vidno.

Ak majú DLR funkciu , že pri zapnutí hlavných svetiel stlmia jas, tak predsa majú túto funkciu homologovanú dúfam a netreba si robiť starosti. Osobne mi to príde ako zbytočné, nakoľko ak svietim hlavnými svetlami tak auto je osvetlené a načo majú svietiť ešte nejaké iné akože LED pozičné svetlá.
Ale to je nepodstatné.
Signálny drát on-off od LED netreba zapájať výhradne na poistku. Stačí nájsť vhodnú plusku pod kapotou, sám to tak mám riešené. Hlavné napájanie je dobré poistiť nejakou extra poistkou do prívodu, stačí 2A a dať ju čo najbližšie k bodu napájania a teda na začiatok káblov k LED aby bolo istené celé vedenie. Aby sa nestalo že sa dakde na kábli vytvorí skrat dakde o kostru že sa časom prederie izolácia + kábla na kostru a zhorí to, lebo skrátka hlavná poistka v aute bude 10-15A a tá to udrží. Na signálový kábel od svetiel síce netreba poistku, ale zas je dobré skrat vylúčiť použitím nejakej prídavnej izolácie dať káble ešte do nejakej bužírky alebo aspoň v celej dĺžke obtočiť poctivo izolačkou. Ak samozrejme toto nieje už z výroby ošetrené.
jackabko
Príspevky: 9
Dátum registrácie: 24.08.2015 20:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jackabko »

@VLADY ďakujem veľmi pekne za radu. Pozrem teda nejaký kontakt pod kapotou, nech nemusím šahať nejako do poistkovej skrine. LED čo som kúpil majú už od výroby tú poistku. Je hneď kúsok od začiatku kladného vodiča, ešte pred tým LED driverom a je to 5A poistka. Tiež si myslím, že je to fajn, keď ti odpadne nejaká takáto starosť, či už zapínanie svetiel alebo ako si písal odieranie paprčí pri výmene žiaroviek :D S tým tlmením pri zapnutí stretávačiek máš asi pravdu, že keď je to raz homologizované, že by to malo byť OK, to ma nenapadlo.

@cviro123 aj ja mám riadiaciu jednotku pre tie LED, ktorá to zabezpečuje. Inak veľmi sa mi páči ako vyzerá Octavia 3, tie svetlá im vyšli, celé auto vlastne :) Má len jedinú chybu a to, že neparkuje v mojej garáži :D

Vyskúšal som zapojiť doma na 12V zdroj tie svetlá a keď som vyskúšal tú funkciu tlmenia pri zapnutí stretávačiek, tak som prišiel na to, že asi to nechám, nech sa normálne vypnú, nech sa netlmia. Moc to netlmí, len trošku a zase nemusím svietiť ako vianočný stromček, poprípade oslepovať zbytočne ...
jackabko
Príspevky: 9
Dátum registrácie: 24.08.2015 20:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jackabko »

Ešte ma napadla taká drobnosť. Keď ste si montovali DRL LED, tak ako ste napájali DRL na káble v aute? Mali ste tam nejaké koncovky, letovali ste alebo niečo iné? Videl som také plastové hovadiny, do ktorých sa dali uložiť káble, boli tam také kúsky kovu a keď sa tá plastová hlúposť zacvakla, tak tan kov sa prerezal cez izoláciu kábla a vznikol tam kontakt. Videl som, že niektorý to majú tak porobené, len neviem nakoľko to je spolahlivé, prípadne, kde to kúpiť, ale vyzeralo to ako veľmi jednoduché napájanie sa na káble.
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Ja som to na hulváta naletoval v prednej poistkovej skrinke na káble ktoré išli do konektora .... som si ich vysledoval merákom a následne pár mm odizoloval a priletoval k nim odbočku k DRL.
Aj napájaciu plusku aj spínanú plusku od parkovačiek. Mínusku som dal na kostru dakam pod šroub čo som našiel poblíž... nejdú tam veľké prúdy takže to považujem za bezproblémové a jednoduché riešenie.:2f93:
Tie plastové nacvakávačky som už zopár krát riešil ako nespoľahlivé po rokoch to zvyklo blbnúť hlavne ak je to na vzduchu a vlhku. Ja mám radšej cínovaný spoj, takže trafopájka a v aute ju napájam cez lacný cca 150W menič z E-bay.
seven549
Príspevky: 7880
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

ja to mam na jednom aute cez modul na ktory napajam dialkove svetla a svietia na 30 40 percent asi skratka silu nastavim tak aby to vyzeralo normalne a paraboly nastavene tak aby neovetlovali a impulz taham od alternatora.skratka az motor naskoci zopne tie svetla.vypnem motor zhasnu svetla.na mestskom aute ibiza to z vyroby slo tak ze zapnem kluc a vsetko svieti.na vypinaci svetiel som len prelepil izolacnou paskou pin asi cislo 6 alebo 3 uz nepamatam a svietia len predne tlmene zvysok je off.ale nejake denne ledky vrtat do naraznika rezat dekle a vydrzi to tak 3 roky a mozes to vyhodit hoci stali aj 50 euro nestoji to za to.
Napísať odpoveď

Návrat na "Volkswagen fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 29 neregistrovaných