VW Polo 1,4 tdi - stále brzdí pravé predné koleso

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

wolfhackman
Dátum registrácie: 13.05.2025 12:45
Zdieľať na Facebook

VW Polo 1,4 tdi - stále brzdí pravé predné koleso

Príspevok od používateľa wolfhackman »

Dobrý deň,

obraciam sa na vás ako zúfalý majiteľ VW Polo 9N 1.4 TDI (kód motora AMF) a prosím vás o radu.

V novembri som absolvoval školu bezpečnej jazdy v BA. Ku koncu kurzu auto úplne zabrzdilo a nedalo sa s ním pohnúť – muselo ísť na odťah. V servise zistili poškodené predné strmene (pravý mal poškodené aj vodítko), menili sa kotúče, platničky aj hadičky plus oba valčeky– kotúč bol vtedy doslova rozpálený dočervena.

Auto fungovalo len cca 40 km, potom začalo z ničoho nič ukazovať spotrebu 22 l/100 km – opäť odťah. Tentoraz sa menil hlavný brzdový valec, posilňovač a brzdová kvapalina. Auto opäť išlo – asi 3 dni. Potom sa po 3 km znova zablokovalo predné pravé koleso. Po telefonáte so servisom som odpojil podtlakovú hadičku – koleso sa odbrzdilo, ale brzdenie bolo mizerné.

V servise následne menili ventil na podtlak, nejakú čiernu skrinku (ovládanie elektromagnetických ventilov), kontrolovalo sa tandemové čerpadlo – vraj všetko v poriadku. No po 3 hodinách jazdy sa to opäť stalo. Odpojenie podtlaku už nepomohlo. Mechanik prišiel, uvoľnil holender na ABS – tlak sa uvoľnil, koleso sa odbrzdilo. Verdikt: vraj vadné ABS.

ABS sa vymenilo, systém sa odvzdušnil, fungovalo to… 2 dni. A znova – predné pravé koleso sa samo zabrzdilo. Mechanici mi povedali, že už niet čo meniť a že to mám rovno poslať do šrotu.

Skutočne už neviem, čo ďalej. Vystriedalo sa na tom viacero mechanikov, všetci len krčia plecami, keď vidia, čo už bolo vymenené. Som vďačný za každú radu – už som z toho úplne zúfalý.
Diehardqo
Dátum registrácie: 11.10.2009 13:46
Zdieľať na Facebook

Re: VW Polo 1,4 tdi - stále brzdí pravé predné koleso

Príspevok od používateľa Diehardqo »

A je to stale brzda? Mne auto podobnym sposobom papa lozisko na pravom prednom kolese skoro neustale ..

Nove lozisko, ~10000km/pol roka a lozisko KO. Lozisko menil vzdy niekto iny, vpodstate vzdy bolo stare lozisko akoby slabo dotiahnute (ale dam ruku do ohna ze vzdy bolo dobre pri instalacii dotiahnute). Niektore poruchy su nekonecne a nevysvetlitelne.

Podla toho, ze sa Ti to opakuje po velmi kratkej dobe, signalizuje to ako nieco vadne niekde inde co nakoniec sposobi ten isty problem ako dosledok. Ako priklad: Vadny tlmic moze rychlejsie znicit lozisko pretoze nan ide viacej otrasov.
pacok
Dátum registrácie: 21.07.2009 13:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pacok »

Jeden zo senzorov abs dava hranicny signal.Ak si menil loziska alebo nieco ine jeden z kruzkov abs sa posunul na hranicu a tym padom raz ide .
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Kedže nikto nepátral po príčine len vymieňal po slepu,tak to dospelo až sem do bodu keď je vymenené takmer všetko a porucha trvá.V podstate nemá zmysel okolo toho tancovať,lebo aj napriek všetkému,nie sú jasné zásadné veci.Ten daný model Pola môže mať jeden z troch variant ABS systému - Mark 60 - Bosch 5,7 - Bosch 8,0 Jedno má plus ESP,iné nemá a už tu je základný problém.
Druhá vec ktorá chýba...niet jediný výstup z diagnostiky,niet blockmap z ABS jednotky,logovanie systému (počas jazdy) to je škoda aj spomínať. Pokiaľ niečo z toho niečo existuje treba doložiť. Osobný názor je....ťažko sa nájde odborník ktorý okamžite nezaregistruje základný problém.Menené a robené krížom krážom Janom Palom aj Mišom.
Po takejto štafete už ani srnky nevedia čo je čo,pôvodná chyba,novo spôsobená chyba atd.
A čiste pragmaticky...zarobil každý debil,a teraz má prísť nejaký Spider man v podstate zadarmo a najväčšou porciou práce lebo musí urobiť to,na čo sa všetci vyprdli.Zistiť príčinu.
A na to treba mať prečítané všetko,vrátane tých kapitol ktoré písali iní borci.Nechcem byť katom nikomu,majiteľovi auta už vôbec nie,je obeťou a môj úkol nie je zistovať mieru akou pomohol či nie aby to takto dopadlo.Ale rád by som aspoň tým jedincom čo ešte vždy vedia čítať z porozumením vyjavil že....platí - po zlom prvom kroku nasledujú len zlé kroky.Presne to znamená,po zlom kroku treba urobiť krok späť.Nie pokračovať,potom sa kopia problémy.
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

Nedá sa inak, než 100% súhlasiť (ani nechcem). Kedysi som opravoval známym aj menej známym elektroniku (než začala byť "moc číslicová") no výlučne len, ak sa v tom nevŕtal nejaký blb.
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Ak som to správne zrátal, vymenili ste na tom deväť vecí - len nie strmeň, ktorý to celé spôsobuje.
Neviem, aký musí byť človek idiot, aby pri brzdení jedného kolesa menil kvapalinu, ABS alebo hlavný brzdový valec. Toto je snáď vymyslené, to predsa nemôže byť hádam ani pravda.
Do šrotu pošli mechanikov, nie auto.

Ten príbeh je tak neuveriteľný (plus je to prvý príspevok nového nicku), že si myslím, že je to zasa umelá téma majiteľov tohoto fóra, aby sa rozprúdila debata, lebo tu už pomaly zdochol pes.

O mechanikoch nemám nejaké extra ilúzie, ale nechce sa mi veriť, aby bol niekto až taký kretén, že ak drhne strmeň, vymení všetko možné, len ten strmeň nie.

Ak nejakým zázrakom toto nie je fake téma a myslíš to vážne, tak nech sa páči: Prehrial si strmeň a drhne v ňom valček, to je celé.

Nedá mi ešte aby som sa nevrátil ku debate o tom, že "mne veľký motor netreba, nie som závodník a 100 kW bohate stačí". Nie, nestačí... Tu máte názorný príklad, prečo je dobré mať auto s výkonnejším motorom. Keby tam mal normálny motor a nie paródiu na motor, mal by k tomu dimenzované aj brzdy a toto by sa nestalo. Lebo výkonnejšie brzdy by to v pohode zniesli.
Škola bezpečnej jazdy nie sú okruhové preteky, aby to normálne brzdy nezvládli. Lenže autá s malými motormi normálne brzdy nemajú - majú len také brzdy, aby to auto zastavilo. Nezvládnu väčšiu záťaž.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Až na posledný odsek 100% súhlas.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Hm. Ako sa dokaze prehriatim zablokovat strmen?
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Asi mal na mysli viaznúci brzdový valček.
kirams
Zdieľať na Facebook

Valcek zacal viaznut prehriatim?
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

kirams napísal: 15.05.2025 21:27 Hm. Ako sa dokaze prehriatim zablokovat strmen?
Presne rovnako ako sa prehriatím zvlnia kotúče. Kov sa teplotou rozťahuje a nie je zaručené že po vychladnutí bude tvar rovnaký. :4012:
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

ludove sa tomu hovorí...ako keď serie a maluje ! zoznam "riešení"....**

**V servise zistili poškodené predné strmene (pravý mal poškodené aj vodítko), menili sa kotúče, platničky aj hadičky plus oba valčeky– kotúč bol vtedy doslova rozpálený dočervena.

Predpoklad že sa stmene vymenili.Ale vyjadrenie nejasné...

** sa menil hlavný brzdový valec, posilňovač a brzdová kvapalina.

tu pomohlo odpojenie podtlaku a odbrzdilo sa

** menili ventil na podtlak, nejakú čiernu skrinku (ovládanie elektromagnetických ventilov),

čistá hlúposť a bezmocnosť servisu

**ABS sa vymenilo,

Chyba stále prítomná ...
Mám jedinú otázku - kam sa podel zadávateľ témy ?
tatkotom
Zdieľať na Facebook

...kam sa podel zadávateľ témy ?
Ak bol reálny...
kirams
Zdieľať na Facebook

oco13 napísal: 16.05.2025 07:37
kirams napísal: 15.05.2025 21:27 Hm. Ako sa dokaze prehriatim zablokovat strmen?
Presne rovnako ako sa prehriatím zvlnia kotúče. Kov sa teplotou rozťahuje a nie je zaručené že po vychladnutí bude tvar rovnaký. :4012:
Tak na to by som sa rad pozrel!!!!!
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Mne na Alfe pribrzďovali obe zadné kolesá - viac pravá strana.
Lenže už mala svoje roky keď som ju kúpil.
Mechanik prečistil, premazal či čo no zopakovalo sa to tak výmena a je kľud.
No mám šťastie na schopného hoci nie zrovna lacného.

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný