VW Passat 1,9 TDI , 96kw AVF , Tiptronic

Diskusia ohľadne vozidiel značky Volkswagen

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

akumpantor
Dátum registrácie: 26.11.2024 18:50
Zdieľať na Facebook

VW Passat 1,9 TDI , 96kw AVF , Tiptronic

Príspevok od používateľa akumpantor »

Čaute, chcel by som sa poradiť...

Mám so svojím autom už asi rok a pol problém, ktorý sa stupňuje...auto mám cez 3 roky. Motor mi trošku nadmerne klepe (vibruje). Šoférové dvere mi dosť rezonujú, občas počuť aj sedačky, ako sa klepú. Deje sa to hlavne pri studenom motore, a hlavne pri nízkych teplotách, hlavne keď auto stojí na mieste, a keď zaradím D/P, tak sa to zhorší. Zo začiatku som to neriešil, lebo to bolo len občas, ale...už je to skoro stále, a lezie mi to dosť na nervy. Môže to byť tým, že je motor zanesený? Chodím na aute tak, že väčšinou preradí automat pri 2 500, maximálne 3 000 otáčkach (pri studenom motore aj menej), a jazdím dosť málo na aute, CCA 10 000 km ročne (áno, viem, mal som si kúpiť radšej benzín, ale lakomil som sa na dízel). Na poslednej emisnej som najprv neprešiel, potom som natankoval prémiovú naftu zo Slovnaftu, a poriadne povytáčal motor, auto prešlo. Motor aj pri nízkych otáčkach (CCA do 1 800 otáčok) ide podľa mňa hlučnejšie, ako by mal. Auto má najazdených 165 000 km (keď som ho kupoval, overoval som to vo VW). Ak je to tým (môže to byť) tým, že je zanesený motor, je možné, že by mi pomohli aditíva? Prípadne by ste nejaké odporúčili? Dával som naposledy 2 krát prémiovu naftu zo Shellky, ale nezdá sa mi veľmi dobrá, motor ide dosť hlučne...Dnes som tankoval, dal som aditívum Motul Diesel System Clean + obyčajnú naftu zo Shellky. Ďalej už plánujem určite dávať dlhodobo VIF.

Ďakujem pekne.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Re: VW Passat 1,9 TDI , 96kw AVF , Tiptronic

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Pri tak málo km vcelku nezvyklé,duplom pri AHF príp AWF (96 kW) to je celkom rarita.V podstate jediné čo si viem predstaviť ako prijateľné vysvetlenie je že má silne zanesené sanie.Do celkového obrazu treba započítať EGR aj turbínu.Aby sa toto stalo,je nutné aby motor dlhodobo trpel podtáčaním za spolupráce podchladenia.Čokoľvek zo zoznamu typických vecí PD motora je pri tých km v podstate ešte nereálne na ten nájazd km.
akumpantor
Zdieľať na Facebook

Ďakujem pekne za odpoveď.

Takže ako by som to mal riešiť?
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Sú dve možnosti.Výborný diagnostik zistí bez väčšieho problému bez rozoberania,alebo reálnejšia verzia,o stave sa presvedčiť fyzicky,tj rozoberať a zistovať stav.K čomu je bližšie.Neinvázne (bez rozoberania) je značne istejšia vec,pretože zistí ktorýkoľvek typ poruchy,tým je vylúčené že sa na opravu pôjde riešením ktoré nápravu neprinesie a budú zbytočne vyhodené peniaze.
Ale pozor...vychádzam z predpokladu že sa nejedná o problém mechaniky.Nebol by to prvý Passat kde samotná nápravnica má tak unavené uloženie že všetko ide do karosérie a človek má pocit že motor drží medzi nohami.Preto je neštastné do otázok nedať základné veci - km
V podstate to zabraňuje dať presnejšiu odpoveď.
speedmann
Dátum registrácie: 26.05.2007 09:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa speedmann »

Uvádza hneď v 1-vej otázke počet km -165tis km.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Ano je tak,veta mala znieť v zmysle ...nedať počet km alebo servisnú historiu. Vyrušil ma tel a veta už nebola dokončená.Omlúvam sa,v prvom príspevku je ale stav km braný v úvahu.
Už k celému len toľko...čo je jednoduché na dielni pokiaľ je prítomné auto,je bez toho len výčet teoretických možností,to je také ...nič moc, hravo vypadne dôležité,alebo sa diskutuje o niečom zbytočne.Ešte dodatočne ma napadá kadečo,tak spomeniem len možnú spojitosť z robením rozvodov,teda s tým že tam musela byť celá chladičová stena demontovaná a v servisnej polohe.Tam ide spraviť tiež chyba ktorá vznikne umelo,ako dôsledok nesprávnej práce.Samotné nesprávne urobené rozvody tiež silno pomôžu že motor je traktorový.
Passat B5 alebo 5,5 má motor veľmi dobre izolovaný,je vlastne od karosérie dvojmo izolovaný,raz voči rámu (nápravnici) a ešte raz rám voči karosérii. Ešte pri pol mega km sú tieto motory dobre utlmené a to je už ozaj všetko unavené.
U B6 je všetko neporovnateľne jednoduchšie,motor je naprieč a problém sa dá vyrobiť ignorovaním ustavenenia silentu pri robení rozvodu.Ale teraz v rýchlosti si nie som istý či sa ten typ motora ešte dával do prvých B6 tiek,myslím že tam boli už len 16 ventilové PPD čka.Tento tu AVF je osemventil takže zrejme nie
akumpantor
Zdieľať na Facebook

Rozvody som dával robiť, keď som auto kúpil, pred vyše tromi rokmi, a tiež olej, všetky filtre. Ďalej som auto servisoval pravidelne (olej po 15 000 km) + filtre podľa KM. Takže nie je možné, že by mi s tým pomohli aditíva do nafty, a následné vytáčanie motora, keďže je asi najskôr zanesený?
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Rozvody...tu sa dá celkom dosť pokaziť,páni mechanici dodnes robia fatálne hlúposti.
Olej...15 tis pre PD ? Určite skrátiť na 10...to je max pre osemventil PD.
Aditív do nafty nie je na opravu motora,je na zlepšenie vlastností paliva a udržanie palivového systému,zmenšuje dopad sračiek hlavne biozložiek ktoré zabíjajú palivovú sústavu.
Čo treba operovať to sa acylpirínom nevylieči
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

Tak. PREDPÍSANÝ olej meniť do 10000 km. Pri prevažne krátkych jazdách aj prv.
Aditívami nič opotrebené (...zodraté) nedorastie ani sa hodne zasraté nevyčistí no niektoré tomu vedia hodne predchádzať.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

V podstate predchádzanie je dnes vyslovene nutné,palivo je aké je,porovnať to vedia v zahraničí (aj) jazdiaci majitelia dieslov. Sú aj prípravky vyslovene na intenzívne vyčistenie,ale ich spôsob aplykácie vyžaduje vybavenie pretože sa nepoužívajú ako prídavok.Dajú sa tak použiť (ako prídavok) ale učinok je dramaticky menší.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Áno a meniť aj palivové, vzduchové filtre včas a solídne.
Je to čoraz náročnejšie aj s palivami - posledné roky som "nedal dopustiť" na naftu zo Slovnaftu, ale... po poslednom tankovaní s týždňovým odstupom oba diesle zadymili na sivo(...) ak som dupol na plyn. Oba tak som zavrhol motorický problém.
Posledné tankovania do oboch Orlen so štvordňovým odstupom a nezadymia vôbec ani s náhlym dupnutím plynu na podlahu (...) Možno pochybná várka, nechem tvrdiť že je jedno/druhé palivo výrzne lepšie/horšie.
Ja mám motory čisté (viem diesely sú ak sa im dáva čo im patrí), tichšie než iné obdobné s lepšou spotrebou atd.
Iste - aditíva pomáhajú pokiaľ motor, palivová sústava nie sú hodne zasrané, účinnosť preplachu neviem posúdiť, nikdy som nepotreboval.
Raz som sa o... vyslovene zlým aditívom do motorového oleja vychýrenej značky.
Ostávam pri tom, čo sa mi osvedčilo. Tak to roky robím ja, každý si môže ako chce on.
akumpantor
Zdieľať na Facebook

Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede. Olej určite skrátim na 10 000 KM, akurát mám aj toľko od výmeny, takže dám vymeniť, auto si plánujem nechať dlho. Čo sa týka motorového oleja, doteraz som dával Castrol 5W-30, myslíte, že by som mal dať zas ten? Alebo radšej nejaký iný? A...čo sa týka automatu, tak tak nebol menený olej asi nikdy (povedali mi to v servise, že olej bol veľmi čierny), dával som meniť hneď, keď som auto kúpil...Štandardne by sa mal meniť v Tiptronicu po 60 000 km, ale vzhľadom k tomu, že bol taký olej, aký bol, tak mi povedali, že lepšie by bolo, keby som dal ďalšiu výmenu po 40 000 km, dať vymeniť po 40 000 km? Akurát som na tom tak, že tých 40 000 km mám najazdených od výmeny.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Výmenami po 10000 motorového a 40000 prevodovkového naozaj nič nepokazíš.
Som zástancom výrobcom predpísaných olejov - pokiaľ možno. Experimenty s alternatívnymi olejmi spravidla nekončievajú moc dobre. Viaceré motory majú špecifické požiadavky na konkrétny olej.
akumpantor
Zdieľať na Facebook

Ďakujem pekne za odpoveď. Skôr som myslel, či to neni zbytočné, aby som menil v automate teraz už po 40 000 km. A či je ten Castrol dobrý, ale asi áno, lebo má dobré recenzie.

Okrem toho, napadá ma ešte jedna otázka, čo sa týka Tiptronicu...Vzhľadom k mojim jazdám...Či je možné Tiptronic naprogramovať tak, aby radil o stupeň nižší kvalt, ako radí teraz, pri rovnakej rýchlosti...Aby sa mi tak motor nezanášal...?
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Shell je zo Slovnaftu.
Dobrá nafta bývala na OMW, max motions, či ako sa nazývala. Bola ako jediná z arabskej ropy a bez repky olejnej.
v CZ sa dá ešte kúpiť.
Za seba, dal by som tu z OMW, plnú nádrž, dal polovicu plechovky vif a išiel na dlhšiu, súvislú jazdu, aspoň 500 -600 km v kuse, pričom by som striedal tempo.
A pár km aspoň 150-160 km/h
Výsledok možno nebude hneď viditeľný, ale efekt by sa mal dostaviť po 3-4 nádržiach, ale hlavne, treba urobiť dlhšie trasy.
Až to má skutočným 160.000 km, tak si to treba nechať, to už bude zberateľsky zaujímavé auto a cena pôjde iba hore.

Návrat na "Volkswagen fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný