Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Neviete si rady aké auto kúpiť, ktoré bude pre Vás najvhodnejšie ? Diskusia o konkrétnych značkách

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

uwa0944929846
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 24.07.2023 18:06
Zdieľať na Facebook

Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa uwa0944929846 »

Dobrý deň potrebujem radu, jedna sa o to či mam vražat peniaze do starej dvojkovej fabie 1.2 htp 2008- 330tkm- treba na nej toho dosť spraviť, spojka, motor, tlmiče, nove gumy... Auto jazdi kratke trasy cca 4 km.. Alebo radšej kúpiť o niečo novšie auto napríklad taky Fiat Punto evo 1.4 rok 2011 s 200tkm... Do ktoreho potencialne nebude treba davat hneď peniaze. Ďakujem za normálne odpovede
vykopanafosilia
Príspevky: 372
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Nepíšeš ako dlho máš tú Fabiu, ale ja osobne by som si radšej nechal auto, ktoré mám dlho a ktoré poznám. Ak kúpiť druhé, "novšie", tak tam možno bude treba vymeniť toľko vecí, až ti z toho ťažko bude.
Na Slovensku sa údržba starých áut KATASTROFÁLNE fláka, tak aby si si nakoniec ešte nepohoršil...........
seven549
Príspevky: 7880
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa seven549 »

ale ved jedno aj druhe je uz starina a maju km na to ze bude treba vrazat.obe auta su uz u mna na odpis.

otazka je ci to druhe sa do mesiaca nezosype a budes lutovat tu fabiu ktoru uz poznas alebo ze si nekupil nieco malo jazdene.

auto ktore vasinou nepyta peniaze je mlade auto s malo km.cca do 50000km.

alebo kup nieco nove.

mam kolegu ktory tiez jazdieva do prace 7km tam a 7km spat + vylety a take behacky hore dole po okoli.ma odnova fabku 1.2 htp + lpg.rok 2012 240 000km.uz bola robena hlava valcov komplet tlmice brzdy 3x rozvody + novy vyfuk.napravy a pod veci vsetko povodne len tie tlmice a ulozenia + pruziny sa dali nove.a uz to buduci rok preda pretoze je to jeho druhe auto co v zivote kupil a obe co mal kupil ako nove.

a uz citi investicie do fabie.stale sa nechal nahovorit ved to daj opravit a bude dobre.a bola to chyba.tie opravy ho stali uz cez 1200 euro a zacinaju byt pravidelne..teraz mu prdla klima a uz nebude pocuvat nikoho.neda za kompresor + pracu ani cent.kupi nove a vie ze 8 rokov bude mat zase klud.

jazdenky su dobre len pre ludi co si to vedia opravit.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Nedomyslené,ale že neskutočne.Zanedbajme pokiaľ niekomu doslova hnije auto,zaoberajme sa tými ktorý sa tak trocha aj priebežne starajú.Kúpa nového auta je výhra.Len sa pozabudlo že je za peniaze.Kúpou nič nekončí,prídu návštevy a autorizáka,a to sú znova peniaze.Alebo je to už zadarmo , a ja som zaspal dobu ? A u nového uplne tak isto prídu za x km nové platničky,nové pneu,rozvody...v ničom sa to nelíši.Tak v čom je rozdiel ?! Zrejme sa operuje tým že nové nejakú dobu nemá problémy z motorom.Lenže to je holub na streche,a často fatálny omyl pretože nové sú aj vysoká emisná trieda - se vším všude. Hlboko pod 100 tis prídu výdaje že sa hlava zatočí.Takže treba velmi vedieť čo a ktoré,aby sa splnil ten účel bezstarostnosti po kúpe nového.A trochu sa aj modliť aby šťastena držala. Ak by bol cielový plán napr 200 tis km tak rozhodne bude veľmi veľmi horší "hospodársky" výsledok nového oproti oprave svojeho postaršieho.Samozrejme,kto 15 rokov na všetko kadil,opravuje (polepí) to akurát aby to šlo,može tú kopu šrotu ozaj iba úspešne odovzdať na metalobrukt.Iné ak opravovať robiť ani nebude.Chcel oklamať stroj,oklamal seba.
uwa0915710990
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 04.10.2022 19:10
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa uwa0915710990 »

Každý by si to mal zariadiť tak, ako to vyhovuje jemu. Pretože to, čo vyhovuje jemu, nemusí vyhovovať niekomu inému. Ja napríklad by som si už nikdy staré auto nekúpil....ale že fakt nikdy. Nechápem tých, čo kupujú staré autá....ale to som ja, a nikomu svoj názor ani skúsenosti nenútim. Každopádne len v krátkosti uvediem, že prečo?

Sú priority, ktoré má každý iné, a napr. u mňa sú to tieto priority:
1. spoľahlivosť nového auta je absolútne niekde inde oproti starému vraku,

2. výpočet (nákup + prevádzkové náklady - predaj cca po 4 rokoch)/počet km vychádza za posledných 20 rokov a po mnohých autách omnoho lepšie pri nových autách, ako pri starých. T.j. celkové náklady na staré auto po prepočte na km vychádzajú omnoho viac oproti novému autu(za posledné roky mi vychádza tento náklad na kilometer v priemere o 15% menej pri novom aute). Čo tak sledujem, tak väčšina ľudí si to vôbec nevie zrátať, koľko ich stojí prevádzka starého vraku, a zabúdajú aj na svoj čas, ale nevadí, ja aspoň vždy bez problémov nájdem kupcu na moje opotrebené auto.

3. môj čas je už tak drahý, že neustále servisovanie starého auta by ma zruinovalo, a to len preto, že nemám čas neustále chodiť so starým vrakom do servisu, radšej raz za rok idem do autorizovaného servisu, kde mám väčšinou aj náhradné auto v cene, moje auto je v záruke, a nestrácam vôbec čas.

4. kvalita nových áut - išla dolu, a už takmer nenájdete také autá, ktoré sú držiaky, a ktoré po 4 rokoch nezačnú mať problémy...každopádne kvalita je stále lepšia pri hociktorom 4 ročnom aute oproti starým vrakom, ktoré boli síce v minulosti držiaky, ale už majú mnoho kilometrov, a preto sa aj viac kazia. Takže preto sa snažím vždy toho auta zbaviť do 4, max. do 5 rokoch a max. 120.000km. Pri tomto nájazde a veku som nikdy nemal problém s predajom, a do mesiaca som sa vždy auta zbavil.

Ale aby som odpovedal k téme: Ja by som predal starú fabiu, a kúpil úplne novú fabiu. Alebo, keby som na to nemal, tak by som určite nemenil auto, ktoré síce treba poopravovať, pretože to auto poznám. Určite by som ho nemenil za iný vrak, ktorý má nabehané 200tkm, a ktoré vôbec nepoznám, pretože sa môže rýchlo stať, že toto "novšie" auto bude ešte horšie ako to staré.
Naposledy upravil/-a uwa0915710990 v 24.07.2023 21:35, upravené celkom 2 krát.
tuninka
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 25.01.2009 20:17
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa tuninka »

na Fabii vieš čo ťa čaká a v akom stave je karoséria a ostatné veci okrem tých čo si spomenul, že bude treba vymeniť..... spočítaj čo by ťa to stálo a potom si pozri a rozmysli, že či to isté nebude treba vymeniť aj na Punte.... 200k km na Punte môže kľudne vyžadovať rovnaké opravy, záleží len na tom, že kto na tom jazdil, kde na tom jazdil a ako sa staral o servis, moja mama má napríklad Punto so 70k km a na tom sa už menili veci, čo som nemenil ani na aute s 300k km, a je to jej štýlom jazdy.... keby ho predávala, tak by do inzerátu mohla napísať auto po dôchodkyni
https://www.youtube.com/watch?v=SrPu-xGrKrk
ivko1
Príspevky: 14966
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa ivko1 »

Kúpiť Punto je šlapnúť z kaluže nie do blata, ale rovno bahna
Je to neskutočný sráč vhodný iba pre tých čo nemajú vôbec radi sami seba (auto vhodne pre svokru ktorú neznášaš).
Už len ten volant kto nadizajnoval by si zaslúžil doživotný zákaz niečo navrhovať.

Tie dva výstupky na venci volantu čo majú navodiť dojem akože športového volantu, v skutočnosti doslova zavadzajú. Majú zlú polohu, zlý tvar, vyslovene mi vadili pri otáčaní, prechytávaní volantu....
Audio? To ked pustíš tak to radšej vypneš lebo ti to akurát pokazí náladu. Ja neočakávam premiové audio, ale serie ma ked sa vyslovene šetrilo do takej miery že to je nepočúvatelné, že to človeka až rozčuluje ako otrasne to hrá - to už je lepšie mať ticho.

Mal som možnosť riešiť Punto s 1.2i a prosím pekne alternátror zašitý vzadu za motorom a ked nedobíja, tak treba auto na zdvihák, oficialne demontovať výfuk, pravú poloos a potom sa dá demontovať alternátor (to ešte neviem aká onania je s remenom, či to nieje další pôrod)...
WTF u motorčeka 1.2i, kde by malo byť miesta pod kapotou na rozdávanie a všetko prístupné?
Sranda že na takom Subaru zaberie výmena alternátora 20minút, teda menej ako cesta do nejakého poondiateho servisu, kde človek musí počúvať dalších 20 minút keci servisáka o tom kolko on má vela roboty a nevie kedy to bude hotové

Jednoducho nie, ani ZADARMO aj ked tu je reč o 1.4i...
Na tom aute nie je zaujímave asi nič okrem ceny, ale presne aj tolko muziky dostaneš
Naposledy upravil/-a ivko1 v 24.07.2023 22:29, upravené celkom 2 krát.
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa oco13 »

Ivko tu je jeden motor z Fiat rodiny kde sa im vošla ešte aj rezerva a to pri objeme 1,7 , ale nie je to Fiat lol
Obrázok
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
lubos zimovcak
Príspevky: 3433
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

uwa 990, neverím, že v skutočnosti veľa jazdis.
Vždy Ťa vyjde drahšie nové auto na počet prejdených km.
Mám, či mal som autá s 400-500.000 km najazdom, úplne v pohode.
S minimálnym servisom.
Keď som mal nové, pol roka iba po zárukách behať, lebo sa doťahujú chyby z výroby
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Celý problém je v matematike.Pokiaľ niekto počíta selektívne a polovicu nákladov nepočíta ako sa práve hodí...potom tu môže byť jedine 5 milonov ľudí a všetci budú mať pravdu.Nič viac to nechce,ceruzka a papier,a všetko by bolo inak.Tieto debaty nemajú ani len tú nulovú výpovednú hodnotu,tu to iba drísty v lubovôly pisateľa
Presne tak - zďaleka prišiel,môže trepať koľko chce.Čestne si do nákladov dať aj posledný halier a nakoniec vypľuť jedinú hodnotu cena 1 km.Potom sa dá baviť.A nie o podružných pocitoch a dojmoch a rečiach ľudí ktorých reči si nik nemôže overiť
kazimir
Príspevky: 502
Dátum registrácie: 17.02.2016 17:43
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa kazimir »

ivko1 napísal: 24.07.2023 22:21 Kúpiť Punto je šlapnúť z kaluže nie do blata, ale rovno bahna
Je to neskutočný sráč vhodný iba pre tých čo nemajú vôbec radi sami seba (auto vhodne pre svokru ktorú neznášaš).
Už len ten volant kto nadizajnoval by si zaslúžil doživotný zákaz niečo navrhovať.

Tie dva výstupky na venci volantu čo majú navodiť dojem akože športového volantu, v skutočnosti doslova zavadzajú. Majú zlú polohu, zlý tvar, vyslovene mi vadili pri otáčaní, prechytávaní volantu....
Audio? To ked pustíš tak to radšej vypneš lebo ti to akurát pokazí náladu. Ja neočakávam premiové audio, ale serie ma ked sa vyslovene šetrilo do takej miery že to je nepočúvatelné, že to človeka až rozčuluje ako otrasne to hrá - to už je lepšie mať ticho.

Mal som možnosť riešiť Punto s 1.2i a prosím pekne alternátror zašitý vzadu za motorom a ked nedobíja, tak treba auto na zdvihák, oficialne demontovať výfuk, pravú poloos a potom sa dá demontovať alternátor (to ešte neviem aká onania je s remenom, či to nieje další pôrod)...
WTF u motorčeka 1.2i, kde by malo byť miesta pod kapotou na rozdávanie a všetko prístupné?
Sranda že na takom Subaru zaberie výmena alternátora 20minút, teda menej ako cesta do nejakého poondiateho servisu, kde človek musí počúvať dalších 20 minút keci servisáka o tom kolko on má vela roboty a nevie kedy to bude hotové

Jednoducho nie, ani ZADARMO aj ked tu je reč o 1.4i...
Na tom aute nie je zaujímave asi nič okrem ceny, ale presne aj tolko muziky dostaneš
Boze to su zase reci. Mam s tym volantom na Brave najazdene 100 000(nie od nova ale od 150k) a nikdy mi to nezavadzalo ani netlacilo, ba naopak to dobre sadne do ruky a hlavne sa ten volant ani trochu neopotrebuva. Mozno trochu zalestuje v najzatazenejsich miestach. Prave interier je v tychto fiatkach za 2 koruny solidne spraveny. Nevrzga, neosuchava sa a celkom aj vyzera. Hudba bude urcite pre neho podstatna ked riesi ci htp alebo punto. Mne sa punto paci a ta 1.4ka tiez. Tych 200k moze byt paradoxne lepsich ako dakych 70k po babe co s tym jazdi raz za tyzden na nechty. Nepozname ani jedno auto takze riesit ci je lepsia ta fiatka alebo htpcka je zbytocne. Ja by som bral 1.4ku fiatku, pokial ma klimu.
ivko1
Príspevky: 14966
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa ivko1 »

No vidíš ja som v tom bol nútený prejsť 20km a to bolo prvé z čoho ma šlo yebnúť...
Možno si ešte nedržal ergonomicky dobrý volant...
Aby si nepovedal že plujem iba na lacný Fiat, tak ja som sa neposral ani z volantu u MB ML/GL z podobných ročníkov kde iba chuj dokáže umiestniť páčku smerovky nižšie ako sa bežne drží volant a teda celý čas nechtiac ovládaš páčku tempomatu miesto smerovky.
Človek ledva dosiahne na páčku smerovky z prirodzenej polohy držania volantu ked ide priamo, ked náhodou zatočí mierne do prava tak už nedočiahne určite...

Ale v podstate o to nejde, rozhodne sa neoplatí meniť auto, pretože aj to druhé bude pýtať peniaze a pokial viem tak tie 1.4i 70kW trpeli trošku na spotrebu oleja a bolo v rodine také čo sa zadrelo. Či to je poriešené v mladšom Punte EVO netuším, hento bolo klasické Grande Punto
miroslav114
Príspevky: 638
Dátum registrácie: 17.03.2015 21:44
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa miroslav114 »

V rodine máme 4 Grande Punta , 1,2. 1,4 a jtd otec ma 1,2 od nova nájazd okolo 70 tisíc , doteraz mu absolútne nič nedislo ani žiarovka , spokojný je stým , strýko a bratranci majú o dosť viac km a jtd má okolo 300 tisíc , tam sa menili 4 x tlmiče a uloženia , silenty a 1 pp ložisko ostatok pôvodne . O novom aute toľko že keď sa ma pokaziť pokazí sa aj nové ,v mojom okolí kúpili Mercedes gle uplne nový , prvý krát postal pri 70 km LEN , odťahovka, potom pri 1000 a niečo , potom pri 1300 a niečo samozrejme auto sa opravilo v záruke ale opletačky boli vždy , ateca pri 4500 km sa pozrela ojnica na svetlo sveta problém so zárukou a pol ročné ťahanice so servisom. Multivan pri 6000 km problém s elektrinou , menwny alternátor , rj jednotky , problém a dobíjaním viac ako 2 mesiace servis , a náhradné auto len na 3 dní , Transporter T6 11 km zastal v centre mesta a odťah na odtahovke , štart-stop systém sa zbláznil , výmena rj oprava 3 týždne a poznám ešte veľa prípadov s novými autami kde sa pokazilo . Poznám montera či si kúpil Mégane 2 benzín za 600 eur vrazil do toho 500 eur do servisu , rozvody ,oleje , spojka ,brzdy , stabilizátory pri 170 tis ak sa dobre pamätám ešte s oficiálnym LPG robí u nás potrubara , momentálne má 560 tis. A auto slape veselo ďalej , auto má plnohodnotný servis olej ,filtre . Človeku nezáleží na prestíži ale na spoľahlivosť
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa oco13 »

Miroslav , lenže to čo píšeš 70% národa práve nechce počuť. Vieš kolko krát čítam v inzerátoch ako dôvod predaja - auto sa mi "zunovalo" lol
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
kazimir
Príspevky: 502
Dátum registrácie: 17.02.2016 17:43
Zdieľať na Facebook

Re: Vražat peniaze do stareho alebo kúpiť niečo novšie

Príspevok od používateľa kazimir »

Otazka je to vagna, ale pise ze na tej fabke treba robit spojku, motor, tlmice a kadeco ine. Nevidim dovod preco by nemohol kupit nieco ine starsie ojazdene v lepsom stave. Kazda jazdenka je velke riziko, ale tu je to znizene tym, ze to co uz vlastni je v zlom stave.
Napísať odpoveď

Návrat na "Rady pri kúpe vozidla + diskusia o výrobcoch áut"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 84 neregistrovaných