:::VOLAJTE 112-ku..:::

Ako poskytnúť prvú pomoc,ako postupovať pri autonehode, pomoc v zahraničí, hasiace prístroje, hasiči, záchranári, sanitiaci, skutočné príbehy...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

rudolfo63
Príspevky: 9947
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

:::VOLAJTE 112-ku..:::

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

...magicke cislo zname uz aj detomMozes ho pouzit hocikedy,ked napriklad dostanes v noci od 3-4 vyrastkov niekde na namesti po papuli,vezmu ti posledne tri Eura a aj mobil,takze musis poprosit okoloiduceho o pomoc..,radi ho pouzivaju deti,ked jednoducho maju skusky zo zemepisu a tak nejaky vymyselnik nahlasi bombu v skole ,na radost vsetkych deti pretoze im odpadli hodiny...112 je popularna medzi uchylakmi,psychicky chrymi ludmi,ktori si takto liecia mindraky a dusevne nedostatky...Obtazuju,vyvolavaju,vyhrazaju a zabudaju na ranenych,zrazenych,rodiacich,tazko chorych...ludi,ktori potrebuju pomoc,upokojenie zo soku,radu...Na Silvestra sme sa s tymito ludmi rozpravali...teda ludmi,ktori tuto linku obsluhuju,nazvime to...dispecink...Padlo mnoho prihod,pribehov,zartov,otazok i odpovedi...A jednu otazku mam aj ja...Uz tu bol temat,ako poskytnut prvu pomoc pri autonehode...Ako zareagujete,respektive,budete ochotny reagovat na pokyny zdravotaka alebo doktora cez telefon?budete schoipny pri nehode na ceste 2.triedy v noci,kde nikto okrem vas pri nehode nebude poskytnut mu pomoc,ak bude silno krvacat...?Co ak bude mat preseknutu tepnu?Budes ju vediet osetrit?Nezdupkas ako zajac,neskocis do auta a nezmiznes?Mnoho ludi uteka z miesta nehody a mnoho ludi si neskorsie spytuje svedomie..a na otazku preco...?...uz byva neskoro...
misko122
Príspevky: 654
Dátum registrácie: 25.05.2008 16:13
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa misko122 »

zelam si aby taka situacia nikdy nenastala,ale ak by nahodou ihned volam 112 a s telefonom na uchu obhliadnem situaciu,neviem povedat ci by som naozaj dokazal pomoct zalezi od toho v akom stave by bol ten clovek ale snazil by som sa ak by to bolo nevyhnutne,ak nie pockam pri nom/nich do prichodu sanitky ale urcite neodidem z mieste nehody!
hamer
Príspevky: 597
Dátum registrácie: 17.01.2006 16:00
Bydlisko: SR (E&W)
Zdieľať na Facebook

112

Príspevok od používateľa hamer »

Koncom r. O9 sma mali v praci skolenie prvej pomoci. Islo najprv o teor. veci.

Potom si kazdy skusil ozivovanie cloveka na figurine. Merania o intenzite
vdychnutia, masaze srdca a pod boli vyvedene do PC a zobrazovane na monitore.
Najprv som figurine "zlomil" 3 rebra. No potom som to dostal do ruk a islo to.
Je to super si to skusit aspon tak a nie o tom iba citat.
01Eagle
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 10.09.2006 17:34
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 01Eagle »

nikdy by som si nedovolil obist nehodu bez zastavenia..... bol som v aute v ktorom to sofer neurobil ale asi po 2 km auto otocil na nase prehovaranie........ ludom v aute nastastie nic vazne nebolo /nebolo nic vidiet/ prisla sanitka a zobrala ich prec.......... moj nazor je zastavit treba a skusit urobit pre cloveka maximum....... nehovorim ze by som to vedel ale keby ma niekto navigoval tak snad by som to zvladol..... dufam ze nikdy nedojde k tomu aby som musel skusat ci to zvladnem........ aj ked padol nazor u kamrata ze on by nezastal zavolal by zachranku ale nic by nikomu nerobil a jeho zdovodnenie bolo : neprezil by som keby mi niekto zomrel pod rukami ...........
fester777
Príspevky: 1799
Dátum registrácie: 19.06.2009 20:38
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa fester777 »

ja sa priznam ze pravdepodobne by som nedokazal adekvatne pomoct ale to co by som spravil by aspon nieco pomohlo tomu dotycnemu ak by k tomu prislo , ale takto moze povedat kazdy co chce ale real je uplne iny
top31
Príspevky: 29
Dátum registrácie: 22.07.2004 12:17
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa top31 »

Pred pár rokmi som na bilborde popri ceste zbadal jedno telefónne číslo. Volá sa to LINKA ZÁCHRANY (tel. č.: 0850 111 313) a po zavolaní na toto číslo v prípade akéhokoľvek prípadu (úrazu, havárie a pod.) vám lekár alebo iná osoba znalá problematiky na základe vášho opisu situácie presne povie čo treba robiť. Do dnes som toto číslo nepoužil (nemusel som ho použiť) ale od toho dňa ho mám v mobile.
kiklop263
Príspevky: 671
Dátum registrácie: 26.04.2008 19:45
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kiklop263 »

zneužívanie čísla 112 tu bude do vtedy pokiaľ sa nezačnú udelovať tresty za zneužitie čísla.

Prebehla pekná reklamná kampaň v TV ale mohli tiež pridať pre "blbcov" že všetky telefonne čísla sa zobrazujú v systéme vrátane utajených čísiel. Na druhú stranu majú recht však sa im nič nestane a doteraz nebolo nič takéto medializovane-určitý trest za zneužitie čísla.

112-ťažko povedať či volať alebo nie a radšej vytočiť to staré známe:

150,155,158,159, kde sa človek dovolá k najbližšiemu príslušnému stredisku. Svojim spôsobom volať 112 je skoro "zbytočné" nakoľko vás vypočujú a potom prepoja na príslušné miesto čo je zároveň strata času.Veľa záleží aj od operatéra kto tam sedí a ako rýchlo Vás "odje.e".Zo 112 prichádzajú často nepresné,skreslené informácie, operatér na 112 nevysiela priamo pomoc z príslušnej stanice ale prepája hovor ďalej. Záchranka funguje cez mobilné telefóny rádiová sieť (vysielačky) nemajú ako bolo v minulosti.

Veľmi ťažko sa tu baviť o 112 keď svojim spôsobom aj profesionáli zatracujú toto magické číslo ktoré nás všetkých stálo nemalé finančné prostriedky a jeho efektívne fungovanie je veľmi otázne. Celkovo čo som sa dopočul a dočítal je veľmi veľa zlých skúseností z číslom 112 a lepšie povedané z operatérmi na danom čísle.


A poskytnutie pomoci vychádza zo zákona a keď na to niekto nemá "žalúdok" je lepšie aspoň tú pomoc zavolať ako nechať tých čo to potrebujú napospas osudu.
Ďalší kompetentný v takýchto situáciách bývajú čumilovia kibici ktorí požrali všetkú múdrosť sveta a svojimi blbími poznámkami dvíhajú adrenalín všetkým záchranárom. Veľakrát sú ako supy ktoré krúžia nad zranenou zverou kým nezdochne a za každú cenu sa musia dostať čo najbližšie ku "krváku" a keď aj náhodou treba pomôcť tak utečú "hrdinovia".

Tréning poskytnutia prvej pomoci je dôležitá.Nikdy nemôže človek vedieť kedy sa mu to zíde. Už nie sme v čase spred rokom 1989 kde fungovali branné cvičenia,rozne krúžky,prvá pomoc bola dosť vštepovaná do "občana" každého veku.
kiklop263
Príspevky: 671
Dátum registrácie: 26.04.2008 19:45
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kiklop263 »

top31 napísal: LINKA ZÁCHRANY tel. č.: 0850 111 313.

oplatí sa mať to číslo v každom mobile
scorpi4
Príspevky: 6093
Dátum registrácie: 18.07.2008 17:35
Bydlisko: TT, PN, TN
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa scorpi4 »

to kyklop263:

v mnohom mas pravdu..ale nesuhlasim s tym,ze 112 je linka, na ktorej sa aj tak prepaja...nespochybnujem to...len ide o to,ze na tomto cisle Ta zaroven mozu pocut policia,hasici,alebo zachranari...aj vsetci naraz a podla situacie zvazit,co je potrebne...samozrejme,ak ju dokazes ako svedok relevantne zhodnotit..ak nie,sami Ta navedu k tomu, aby si odpovedal..

a ja osobne som bol svedkom uz mnohych nehod..,nikdy som ziadnu neobisiel,mnohokrat som bol jediny,kto sa aktivne snazil pomoct krvacajucim,ci ludom v bezvedomi...ten,co krici,je relativne ok, horsie je s tymi,co su ticho..je pravdou,ze som sa tomu dlhodobo venoval a vlastne venujem urcitym sposobom stale, a preto myslim,ze viem poskytnut adekvatnu pomoc..avsak viem aj to,ze mnohi ludia to nevedia...preto myslim,ze skolenia o poskytovani pomoci by mali byt pravidelnou a nedielnou sucastou kazdeho vodica aspon kazde tri roky...
colerman
Príspevky: 33
Dátum registrácie: 23.01.2009 17:49
Zdieľať na Facebook

..

Príspevok od používateľa colerman »

mam otazku....mozno banalnu...ale predsa sa mozno dockam odpovede....povedzme ze pri nehode a naslednom naraze...si clovek "vyrazi dych" je niejaka zarucena finta ako to rozbehat namiesto stresoveho lapania po dychu?...myslim ze keby sa to stalo mne...a trebars by nikto nebol pri mne...aby to neskoncilo bezvedomim....alebo udusenim?..(ja viem ze je to asi blbost ale vzdy ma to zaujimalo ako sa takato vec riesi)
manmi
Príspevky: 80
Dátum registrácie: 01.06.2009 22:48
Zdieľať na Facebook

Re: 112

Príspevok od používateľa manmi »

Hamer napísal:Koncom r. O9 sma mali v praci skolenie prvej pomoci. Islo najprv o teor. veci.

Potom si kazdy skusil ozivovanie cloveka na figurine. Merania o intenzite
vdychnutia, masaze srdca a pod boli vyvedene do PC a zobrazovane na monitore.
Najprv som figurine "zlomil" 3 rebra. No potom som to dostal do ruk a islo to.
Je to super si to skusit aspon tak a nie o tom iba citat.
pokial by si mne zlomil 3 rebra a podarilo by sa ti ma ozivit, tak by mi to az tak nevadilo...
vlado1886
Príspevky: 242
Dátum registrácie: 21.12.2008 19:47
Bydlisko: Pod Dubnom
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vlado1886 »

Uz som to zazil ze som bol svedok havarie.Hned som zastavil a bezal ku nehode,len som nevedel co mam robit.Najprv som tam pobehoval ako splasenyVsade krv,ludia boli este v aute(bolo to vito),nastastie nas tam zastavilo viac tak sme ich povytahovali a aspon obviazali facom.Potom prisla zachranka a pomali sme sa rozisli.Keby som bol sam,tak neviem.Chcel by som urcite pomoct,len neviem ci by som to zvladol
colerman
Príspevky: 33
Dátum registrácie: 23.01.2009 17:49
Zdieľať na Facebook

..

Príspevok od používateľa colerman »

mne sa zda ze niektore rebra ti mozu aj prepichnut pluca...takze by ti mozno pomohol ale nasledne uskodil...(neviem asi len pocit).inak ak su tu teda zachranari a tato tema ma byt ucelova mohli by spravit niejaku jednoduchu osvetu...ja viem ze je kopec materialov na nete ale pokial by mal niekto niejake otazky (ktore by mohli napadnut aj inych) mohol by sa opytat a mohli by mu skusit odpovedat a tym by sa poucilo viac ludi... :zg282:
VOJTO55
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: 12.12.2009 20:01
Bydlisko: Revúca
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VOJTO55 »

...Ked človek nechce strácat čas prepájaním na 112-stke,pretože tam podľa nahlásenej udalosti rozhodnu či posielaju hasičov,či políciu alebo záchranku,alebo všetky zložky,treba volat 155...to je číslo priamo na Krajske operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby...kde si vypýtaju potrebné informácie a podľa miesta udalosti vysielaju najbližšiu posádku Rzp alebo Rlp...je to určite skor,ale pri nehodách je treba často aj hasičov pretože ked su ľudia zaseknutí v aute tak záchranári sa k nim nedostanu...a to je potom dalšia veľká strata času kým si oni zavolaju na pomoc hasičov...takže asi tak...
kiklop263
Príspevky: 671
Dátum registrácie: 26.04.2008 19:45
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kiklop263 »

scorpi4 napísal:...len ide o to,ze na tomto cisle Ta zaroven mozu pocut policia,hasici,alebo zachranari...aj vsetci naraz a podla situacie zvazit,co je potrebne...

ono to skôr vypadá že sa všetci hrajú na svojom piesočku a nebyť CO (civilnú ochranu) možno by tá linka fungovala inak.

------------------------------------------------------------------------------------

z určitých skúseností operatéri nedostatočne vyťažia jedinca a na miesto udalosti veľakrát nevyšlú potrebné zložky.

Veľakrát sa stane,že sanitka (rozumej RZP,RLP) príde na miesto a snažia sa pomôcť podľa svojich možností a keď už si nevedia rady tak volajú hasičov na výpomoc. Automaticky by sa mali vysielať všetky potrebné záchranné zložky a radšej ich tam mať "zbytočne" ako neskoro poprípade vôbec. Toto sa týka všetkého nie len nehôd.

Osobne som zatiaľ nikdy nevolal 112 ale keď bolo treba vždy som použil staré čísla.

Linka záchrany - http://www.linkazachrany.sk 0850 11 13 13 / skúšal som všetky čísla nič nefunguje pravdepodobne máte pravdu že je zrušená. Veľká škoda, zase niečo čo bolo v prospech občana ZANIKLO.

Prečo asi ??? !!!

----------------------------------------------------------------------------------

neviem či by to bolo vhodné alebo sa tu pustiť do "školenia" "preškolovania" poskytnutia prvej pomoci.

Návrat na "Prvá pomoc => Volajte 112"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných