Môže ložisko kolesa klepkať?
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
herin
- Dátum registrácie: 26.06.2008 08:33 Zdieľať na Facebook
Môže ložisko kolesa klepkať?
Ahojte,
Obraciam sa na vás s otázkou či môže nejak ložisko kolesa klepať.
Ide o to, že už 5 rokov počúvam klepkanie od pravého zadného kolesa. Jedná sa o Audi a6c7 quattro. Robí to len v malých rýchlostiach do 50km/h na hrbolatých, prípadne kamienkových cestach,alebo jamách a spojoch na ceste.
Ako prvé som vymenil pružiny, o týžden na to išli nové tlmiče aj s horným uložením..poklepkávalo to aj po výmene viac menej rovnako...následne som vymenil brzdové kotúče aj s platničkami aj s tými vodiacimi plieškami-že či to neklepkali náhodou platničky..
výsledok bez zmeny...potom som demontoval celý zadný nárazník a išiel sa previezť..klepalo to dalej..potom prišiel na rad stabilizátor tyč aj s tými plastovými tyčkami čo tam sú...neskôr som už dal dolu aj podblatník, či neklepe o karoseriu..potom som vymontoval svetlá...
strešnú anténu-plutvu...po 3 rokoch a odjazdených cca 20 000 km som menil opať tlmiče Sachs aj s horným uložením sachs..tým pôvodným nič nebolo..klepkanie sa na par km trochu zmiernilo,ale teraz po odjazdení 5 000 km je to opať tak ako to bolo a ešte si myslím aj horšie...
Ako posledný krok som vymenil všetky silentbloky na ramenách-žiadna zmena ani po výmene..
X krát rozoberaný bok -teda koberec na boku kufra vnutri..už som sa v tom kufri vozil, ja, švagor a hovorili že aj servise...klepká to a nič...
v druhom servise povedali, že náprava je uplne pevná a nič tam nie je odídené...
v ďalšom-už treťom mi povedali, že ano oni tam počuju ten klepot,ale všetko skontrolovali pajsrami a nič nenašli...že je to velkou záhadou...tak zúfalý som to dal v septembri do značkového servisu audi...a na ich výsledku testu naprávy som sa schuti zasmial...
povedali, že treba vymeniť tlmiče aj s uložením/tie sachsy tam boli 3 mesiace/ a mám vymeniť stablizátory-opäť už to čo bolo menené..tak o dalších 60 eur za ich super kontrolu lahší som so smiechom odišiel preč..
Naposledy som jazdil bez zátky hrdla nádrže, či to náhodou neklepe...
takže jediná vec čo už to môže klepkať je ložisko kolesa..ked dám auto na zdvihák tak s kolesom nehnem ani milimeter žiadna vôla..len či to nedrži poloos zadného kolesa kedže je to quattro...
Je možnosť to nejako inak otestovať kedže je to u tohto auta zložitejšie na skúšanie?
a teda či je možné to klepkanie že to spôsobuje ložisko..ono ked to prirovnám to klepka ako ked je v prdeli tlmič,alebo nejaký silentblok..lenže to už bolo všetko menené.
dík za radu...
Obraciam sa na vás s otázkou či môže nejak ložisko kolesa klepať.
Ide o to, že už 5 rokov počúvam klepkanie od pravého zadného kolesa. Jedná sa o Audi a6c7 quattro. Robí to len v malých rýchlostiach do 50km/h na hrbolatých, prípadne kamienkových cestach,alebo jamách a spojoch na ceste.
Ako prvé som vymenil pružiny, o týžden na to išli nové tlmiče aj s horným uložením..poklepkávalo to aj po výmene viac menej rovnako...následne som vymenil brzdové kotúče aj s platničkami aj s tými vodiacimi plieškami-že či to neklepkali náhodou platničky..
výsledok bez zmeny...potom som demontoval celý zadný nárazník a išiel sa previezť..klepalo to dalej..potom prišiel na rad stabilizátor tyč aj s tými plastovými tyčkami čo tam sú...neskôr som už dal dolu aj podblatník, či neklepe o karoseriu..potom som vymontoval svetlá...
strešnú anténu-plutvu...po 3 rokoch a odjazdených cca 20 000 km som menil opať tlmiče Sachs aj s horným uložením sachs..tým pôvodným nič nebolo..klepkanie sa na par km trochu zmiernilo,ale teraz po odjazdení 5 000 km je to opať tak ako to bolo a ešte si myslím aj horšie...
Ako posledný krok som vymenil všetky silentbloky na ramenách-žiadna zmena ani po výmene..
X krát rozoberaný bok -teda koberec na boku kufra vnutri..už som sa v tom kufri vozil, ja, švagor a hovorili že aj servise...klepká to a nič...
v druhom servise povedali, že náprava je uplne pevná a nič tam nie je odídené...
v ďalšom-už treťom mi povedali, že ano oni tam počuju ten klepot,ale všetko skontrolovali pajsrami a nič nenašli...že je to velkou záhadou...tak zúfalý som to dal v septembri do značkového servisu audi...a na ich výsledku testu naprávy som sa schuti zasmial...
povedali, že treba vymeniť tlmiče aj s uložením/tie sachsy tam boli 3 mesiace/ a mám vymeniť stablizátory-opäť už to čo bolo menené..tak o dalších 60 eur za ich super kontrolu lahší som so smiechom odišiel preč..
Naposledy som jazdil bez zátky hrdla nádrže, či to náhodou neklepe...
takže jediná vec čo už to môže klepkať je ložisko kolesa..ked dám auto na zdvihák tak s kolesom nehnem ani milimeter žiadna vôla..len či to nedrži poloos zadného kolesa kedže je to quattro...
Je možnosť to nejako inak otestovať kedže je to u tohto auta zložitejšie na skúšanie?
a teda či je možné to klepkanie že to spôsobuje ložisko..ono ked to prirovnám to klepka ako ked je v prdeli tlmič,alebo nejaký silentblok..lenže to už bolo všetko menené.
dík za radu...
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Re: Môže ložisko kolesa klepkať?
šecko je možné.
Ale ložisko väčšinou hučí.A s pribúdajúcimi otáčkami sa to mení.
Ale ložisko väčšinou hučí.A s pribúdajúcimi otáčkami sa to mení.
-
herin
Ano to viem...už som to zažil na jednom aute ked ložisko hučalo..
Len ja už ani neviem čo by som mal vymeniť, lebo všetko je vymenené..jedine poloos ostala pôvodná s ložiskom..ale poloos kedže je to vzadu tak tá sa ťažko môže až takto zničiť..
Na jednom toyota fore som sa dočítal o chlanovi, ktorý mal podobný problém a všetci mu tam v teme hovorili že ložisko nemôže klepať a nakoniec ho dal vymeniť a bolo to ono..
Ja už fakt neviem...som v koncoch totálne...nikto to nevie zistiť...
Len ja už ani neviem čo by som mal vymeniť, lebo všetko je vymenené..jedine poloos ostala pôvodná s ložiskom..ale poloos kedže je to vzadu tak tá sa ťažko môže až takto zničiť..
Na jednom toyota fore som sa dočítal o chlanovi, ktorý mal podobný problém a všetci mu tam v teme hovorili že ložisko nemôže klepať a nakoniec ho dal vymeniť a bolo to ono..
Ja už fakt neviem...som v koncoch totálne...nikto to nevie zistiť...
-
mhlavaty
- opravy & diag
- Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Nemôže sa zistiť ak sa nechce. Zvuk, je jedno aký má svoj "vysielač" a niet jediného dôvodu aby sa nedal prichytiť tam kde vzniká. Diagnostika zvuku, tepla, tlaku alebo emisií atd majú svoju metodiku a diagnostické nástroje. Logicky trocha vedomostí z danej oblasti. Ak nič z toho nie je, plus nie je ochota sa pár hodín potrápiť pretože to je problematicky zaplatiteľné...vyzerá to presne takto. Zvukovou diagnostikou som sa dlhé roky zaoberal v podstate vždy na vlastnú škodu a za celé tie roky to nikoho nezaujímalo (z kolegov) čo a ako na to, nie je to cesta k rýchlemu zárobku. po 55 rokoch si dávam min do jari oddychový čas a budem sa venovať svojim veteránom, ďalej uvidíme. Z dnešného stavu mi je ale značne smutno, pár ľudí čo patria na špičku oboru s ktorými sa stále udržuje kontakt to nenapraví. Navyše sú aj tam myšlienky s tým praštiť, lebo už nebaví donekonečna opravovať najproblémovejšie autá dokafrané po iných kde ani srnky nevedia čo je pôvodný problém a čo porobili truhlíci..Ktorý navyše gazdovu peňaženku vyprášili a oni majú byť tí blázni, čo to na záver reálne opravia. A to ešte prišla doba, keď ľudia v dobrom prípade niečo zatajujú, v horšom vyslovene klamú. Samozrejme že pri práci sa takmer všetko odhalí, ale to nie je náplasť. Je tragédia že sa majiteľia a dielne stávajú doslova protivníkmi kde niet na sekundu dôvera. Kde nie je dôvera, nemôže byť dobroprajnosť
-
herin
P.Hlavaty verte mi,ze po tolkych rokoch hladania a investovanych peniazoch,kludne zaplatim kto si co zapyta...a poviem Vam,ze to 2 roky dozadu mal aj clovek ktoreho ste ucil...Rado s Michala nad zitavou zo servisu Garant...neodhalili to ani tam...skor ma vtedy odradili slovami ze treba rozobrat celu napravu a pytali za to 800 eur...pardon za 200 eur mam celu napravu od poliaka a sam si ju v garazi prehodim..ocividne sa ani im nechcelo hladat chybu..
Asi pojdem na akoze test tlmicov a poviem im o co ide a budem lezat pri kolese a pocuvat..
Asi pojdem na akoze test tlmicov a poviem im o co ide a budem lezat pri kolese a pocuvat..
-
cicmanec942
- Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37 Zdieľať na Facebook
„po tolkych rokoch hladania a investovanych peniazoch” si už mohol skúsiť aj to ložisko...
-
jurigad
- Dátum registrácie: 15.03.2006 19:58 Zdieľať na Facebook
Po toľkých rokoch nič neodpadlo a ty si si už určite na to zvykol, tak sa na to vyser 
-
db69
na jednu radu ste zabudli
"daj si silnejšie rádio"
"daj si silnejšie rádio"
-
martincichy
- Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44 Zdieľať na Facebook
Prezradím niečo zo svojho know-how : urob niečo úplne iné. Auto na kanál. Jedna osoba je pod autom. Dvaja siláci začnú húpať autom, keď treba aj poriadne. Ten zvuk sa prejaví. Som si istý. Osoba, ktorá je pod autom ho identifikuje sluchom a hmatom. Zatiaľ som takto odhalil všetky klepoty, ktoré iné servisy odhaliť nevedeli. Držím palce.
-
herin
Martin uz sme dvaja hupali autom..dokonca aj z bokov ze boli otvorene dvere a chytili sme strechu a bolo ticho..
Bud este skusim ten test tlmicov dva krat po sebe a budem pocuvat ci bude nieco klepkat,alebo vymenim to lozisko s nabojom..
Ten klepot je navlas rovnaky ako ked je v prdeli tlmic...ale ten sa daval novy dokonca druhy krat a nic..
Paradoxom je ze som uz tu u nas medzi rod.domami skusil jazdu s demontovanym tlmicom asi v 15km rychlosti a neklepalo nic..asi to nastalo zmenou zataze a volnosti ramien bez tlmica..
Dal som tam spat ten novy tlmic a klepkalo.
Bud este skusim ten test tlmicov dva krat po sebe a budem pocuvat ci bude nieco klepkat,alebo vymenim to lozisko s nabojom..
Ten klepot je navlas rovnaky ako ked je v prdeli tlmic...ale ten sa daval novy dokonca druhy krat a nic..
Paradoxom je ze som uz tu u nas medzi rod.domami skusil jazdu s demontovanym tlmicom asi v 15km rychlosti a neklepalo nic..asi to nastalo zmenou zataze a volnosti ramien bez tlmica..
Dal som tam spat ten novy tlmic a klepkalo.
-
db69
mne tak na Fiate niečo klepalo pri prejazde aj malej nerovností
Vymenené všetko čo sa dá na náprave vymeniť
Nakoniec zistené že je KO riadenie.Tak sa vymenilo a bol asi 4 roky pokoj.
Potom znova.
Vymenené všetko čo sa dá na náprave vymeniť
Nakoniec zistené že je KO riadenie.Tak sa vymenilo a bol asi 4 roky pokoj.
Potom znova.
-
martincichy
- Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44 Zdieľať na Facebook
Hupali ste aj spredu dozadu?
-
mhlavaty
- opravy & diag
Považujem za zbytočné.Tester mal priateľ v dielni a sme skúšali na aute s čerstvo vymenenými originálmi a ukázali 60% stav...takže tak. Sám mi hovoril popredu že to vyhodí na smeti že to je kravina a už ju nepoužíva. Tak som si to potvrdil.
Zvuk je zvuk,nestratí sa,ak ho nevie určiť ľudské ucho pre nemožnosť byť pri zdroji,určí ho elektrotechnika a to porovnávaním komponentov L a P strany.
Na uši štúdiové slúchadlá a na cestu. Ešte doteraz sa našlo všetko. Akurát samotné rotačné časti nie je možné zistovať inak, ako odposluch dielov (statických) do ktorých sú namontované. Kedže napr tam je už aj ložisko náboja ako možný zdroj,chce to trocha poznať (rozoznať) zvuky. Ani tam sa ucho toho kto s tým robí nepomýli. Je ešte varianta ...nechce sa.
K Radovi...pokiaľ je hodina 70.- (myslím že toľko má) tak sa nedivím.A druhá vec, motor motor a zase motor, velké rozsahy...nedivím sa. Hovorí sa že hrb na chrbát
Považujem za zbytočné.Tester mal priateľ v dielni a sme skúšali na aute s čerstvo vymenenými originálmi a ukázali 60% stav...takže tak. Sám mi hovoril popredu že to vyhodí na smeti že to je kravina a už ju nepoužíva. Tak som si to potvrdil.
Zvuk je zvuk,nestratí sa,ak ho nevie určiť ľudské ucho pre nemožnosť byť pri zdroji,určí ho elektrotechnika a to porovnávaním komponentov L a P strany.
Na uši štúdiové slúchadlá a na cestu. Ešte doteraz sa našlo všetko. Akurát samotné rotačné časti nie je možné zistovať inak, ako odposluch dielov (statických) do ktorých sú namontované. Kedže napr tam je už aj ložisko náboja ako možný zdroj,chce to trocha poznať (rozoznať) zvuky. Ani tam sa ucho toho kto s tým robí nepomýli. Je ešte varianta ...nechce sa.
K Radovi...pokiaľ je hodina 70.- (myslím že toľko má) tak sa nedivím.A druhá vec, motor motor a zase motor, velké rozsahy...nedivím sa. Hovorí sa že hrb na chrbát
-
herin
Praveze ono to v statickom stave nic nerobi...takisto ani ked auto ide nad 50-60..je to fakt zapeklita vec..
P.Hlavaty,ale ja nechcem ist na test tlmicov realne..ja potrebujem,aby nieco na mieste "rozbubnovalo" koleso,aby to nasimulovalo jazdu po trebars kamienkovej ceste..
-
mhlavaty
- opravy & diag
To je problém. Dostať to do takého pohybu, plus dostať sa k tomu do bezprostrednej blízkosti ...ťažké. Proto sa robí elektronický prenos zo snímačov pripevnených a počúvaných pri jazde.
Je tam obmedzenie 6 naraz, takže je bežné že treba meniť umiestnenie. A nutne musí byť zrkadlové snímanie, lavé ložisko pravé ložisko atd atd vždy párovo tri jedna tri druhá strana identická vec. Tak sa to dá jednoznačne rozlíšiť a celé zvládne jedna osoba,netreba pomocník.
Je tam obmedzenie 6 naraz, takže je bežné že treba meniť umiestnenie. A nutne musí byť zrkadlové snímanie, lavé ložisko pravé ložisko atd atd vždy párovo tri jedna tri druhá strana identická vec. Tak sa to dá jednoznačne rozlíšiť a celé zvládne jedna osoba,netreba pomocník.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 7 neregistrovaných