Focus 2 1,6 16V trhanie za studena
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
filomatus70
- Dátum registrácie: 14.11.2025 12:26 Zdieľať na Facebook
Focus 2 1,6 16V trhanie za studena
2009, 280.000km
Trha za studena, v lete to nerobí, až teraz ako je chladnejšie a auto postoji cez noc. Auto pri trochu silnejšom stlaceni plynu nejde poriadne do otáčok a cuká. Keď stlačím plyn ešte viac, rozblika sa aj kontrolka motora. Typicky keď sa ráno napajam na hlavnú, je plno áut a treba trochu pridat. Pomáha po naštartovaní chvíľu postáť, opatrne s plynom a vtedy je viacmenej ok. Inak žiadny problém, keď sa trochu zohreje (stačí prejsť tak kilometer), ide normálne. Tankovane väčšinou prémiové palivo. Robilo to už minulý rok o tomto čase, vraj prečistili vstreky či čo, potom už išlo normálne. Po roku zas to isté.
Stretol sa s tým niekto? Má to nejaké rozumné riešenie alebo sa ho zbaviť kým to relatívne funguje? Nerád by som, mimo tohto problému auto vždy slúžilo dobre x rokov.
Trha za studena, v lete to nerobí, až teraz ako je chladnejšie a auto postoji cez noc. Auto pri trochu silnejšom stlaceni plynu nejde poriadne do otáčok a cuká. Keď stlačím plyn ešte viac, rozblika sa aj kontrolka motora. Typicky keď sa ráno napajam na hlavnú, je plno áut a treba trochu pridat. Pomáha po naštartovaní chvíľu postáť, opatrne s plynom a vtedy je viacmenej ok. Inak žiadny problém, keď sa trochu zohreje (stačí prejsť tak kilometer), ide normálne. Tankovane väčšinou prémiové palivo. Robilo to už minulý rok o tomto čase, vraj prečistili vstreky či čo, potom už išlo normálne. Po roku zas to isté.
Stretol sa s tým niekto? Má to nejaké rozumné riešenie alebo sa ho zbaviť kým to relatívne funguje? Nerád by som, mimo tohto problému auto vždy slúžilo dobre x rokov.
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Re: Focus 2 1,6 16V trhanie za studena
Mne to na jednom Fiate robila lambda sonda,"zasekla " sa na spodnej hodnote a nedávalo to v zime po štarte bohatšiu zmes (preto ja tomu hovorím sytič)
A na dalších autách to robila zasraná škrtiaca klapka
posledne to bolo na manželkinom Opli ,po 3 týždňovej zimnej dovolenke nenaštartovalo
Diagnostika neukázala nič a robili sme kontrolu klapky ,motorček išiel ale neštartovalo.
Bola zadrbaná až hrúza ,nedokázalo ju asi odlepiť.
Ja by som najprv pozrel tú klapku.A ked nepomôže tak na diagnostiku
A na dalších autách to robila zasraná škrtiaca klapka
posledne to bolo na manželkinom Opli ,po 3 týždňovej zimnej dovolenke nenaštartovalo
Diagnostika neukázala nič a robili sme kontrolu klapky ,motorček išiel ale neštartovalo.
Bola zadrbaná až hrúza ,nedokázalo ju asi odlepiť.
Ja by som najprv pozrel tú klapku.A ked nepomôže tak na diagnostiku
-
mhlavaty
- opravy & diag
- Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Treba vedieť že studený štart nie je ničím ako lambda ovplyvnený. Z jednoduchého dôvodu, kým nenabehne na pracovnú teplotu tak stojí..nepracuje.Pracovať začína až z nábehom na pracovnú teplotu,je jednomči vlastným výhrevom alebo teplotou splodín ak je labda umiestnená blízo zberného potrubia alebo priamo na ňom. A kedže výrobca (konštruktér) toto veľmi dobre vie,tak zariadil soft rj tak aby štart nebola práce lambdy zohľadňovaná.
Nabehne teplota,nabehne aj sonda, ale podmienka je jej správnosť a samozrejme zloženie výfukových plynov v lambda okne (0,97 - 1,03) aby začala cyklicky behať medzi dvoma napätiami. Takže aj funkčná sonda môže nepracovať pretože spaliny sú mimo pásma jej práce.
Ak nepracuje sonda,je nefunkčný aj katík,aj vtedy ak je správny. Sonda podmieňuje jeho,prácu , závislosť je od obohacovanie / ochudobňovanie alebo oxidácia / redukcia. Striedanie chudobnej a bohatej je podmienka práce
Pokiaľ niekto rieši podobnú vec, hladá údaj adaptácia zmesi, krátkodobá a dlhodobá Tam je klúč pre riešenie
Nabehne teplota,nabehne aj sonda, ale podmienka je jej správnosť a samozrejme zloženie výfukových plynov v lambda okne (0,97 - 1,03) aby začala cyklicky behať medzi dvoma napätiami. Takže aj funkčná sonda môže nepracovať pretože spaliny sú mimo pásma jej práce.
Ak nepracuje sonda,je nefunkčný aj katík,aj vtedy ak je správny. Sonda podmieňuje jeho,prácu , závislosť je od obohacovanie / ochudobňovanie alebo oxidácia / redukcia. Striedanie chudobnej a bohatej je podmienka práce
Pokiaľ niekto rieši podobnú vec, hladá údaj adaptácia zmesi, krátkodobá a dlhodobá Tam je klúč pre riešenie
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
"Treba vedieť že studený štart nie je ničím ako lambda ovplyvnený."
on sa nepýtal na štart a a ja som odpovedal tiež na chod motora PO štarte.
ja som to opísal po lopate a neodborne.
Ked je sonda zlá bude dávať neustále chudobnú (alebo bohatú) zmes bez ohladu na teplotu. A nebude "cyklicky behať medzi dvoma napätiami".Je to jednoducho zistiteľné cez diagnostiku
čo v prípade studeného motore nie je nič moc.
Toto čo píšem mi "po lopate " vysvetlili v servise. A po diagnostike sondy sa zistilo že "nechodí" tak sa vymenila a auto v zime išlo na bez problémov.
on sa nepýtal na štart a a ja som odpovedal tiež na chod motora PO štarte.
ja som to opísal po lopate a neodborne.
Ked je sonda zlá bude dávať neustále chudobnú (alebo bohatú) zmes bez ohladu na teplotu. A nebude "cyklicky behať medzi dvoma napätiami".Je to jednoducho zistiteľné cez diagnostiku
čo v prípade studeného motore nie je nič moc.
Toto čo píšem mi "po lopate " vysvetlili v servise. A po diagnostike sondy sa zistilo že "nechodí" tak sa vymenila a auto v zime išlo na bez problémov.
-
kirams
- Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21 Zdieľať na Facebook
Sonda zacne fungovat az ked sa zohreje. Co je cca 2-4 minuty.
-
mhlavaty
- opravy & diag
Presne tak.Ak u vyhrievanej sondy vypadne elektrický ohrev, tak je často problém celé minúty a buď ten stav buď ostane,alebo pomôže teplo spalín a sonda nabehne ale čas sa naťahuje. Tu v tom čase predĺženia to dokonalejšie softy rj vedia zaregistrovať a nahodiť hlášku.Ale aj keď je po funkčnej a tepelnej stránke sonda ok, nebude pracovať ak je zloženie plynov mimo lambda okna. Lambda dolaďuje zloženie zmesi na presno, nie je to prvotný riadiaci prvok. Nesprávne zloženie zmesi alebo problém motora sonda nenapraví a napraviť nemôže.Základný funkčný stav musí byť ok. Samozrejme o čom sa bavíme sa týka dvojstavových zirkóniek, inak pracuje širokopásmová sonda a z tej je ešte slušne variant ktoré sa v detailoch líšia.
-
tuninka
- Dátum registrácie: 27.06.2006 10:09 Zdieľať na Facebook
Mám Focus mk2 s tým istým motorom plus LPG, keď som ho kúpil, tiež cukal za studena, u mňa to bola jedna sviečka, čo mala prasknutý ten porcelánový izolant a za studena asi prerážal. Nehovorím, že to musí byť to isté aj u teba, ale po výmene sviečky už nikdy necukal. Ak sa ti rozsvieti kontrolka motora, tak treba vyčítať pamäť závad, že čo ju rozsvecuje. U mňa písalo zlý odpal na niektorom valci. Ináč ten motor pri toľkých km potrebuje nejaký čas kým sa rozbehne, ja naštartujem, vycúvam, zatvorím bránu, zapnem pás a už je OK. Skús naštartovať, pol minúty počkať a až potom následne ísť.
-
mhlavaty
- opravy & diag
Problém starších menežmentov je fakt že rj pri jednotlivej vynechávke zápalu (do x vynechávok) vôbec chybu nezapíše. Aj výpadok jediného zápalu je citeľný v chode motora a plus k tomu pribudne aj reakcia na to že sa poruší skladba spalín a sonda to prekrásne eviduje a rozhodí ju to a samozrejme aj chod motora. Takýto dej zachytí jedine oscilo kde tieto krátke stavy prekrásne vidieť. Škoda že je v takej nemilosti dielní
-
tuninka
- Dátum registrácie: 27.06.2006 10:09 Zdieľať na Facebook
pri tomto Focuse, keďže som si kúpil naň diagnostiku, takú lepšiu
za 30eur, tak to mám odsledované, a tuším do 50 zlých odpalov za určitý čas vôbec nevysvieti kontrolku motora, ale zapisuje si ich, potom po nejakom čase, keď už motor ide dobre, tak časom tá kontrolka sama zhasne. Naposledy zhruba tak po roku malo to auto okolo 900 chybných odpalov, ale kontrolku mi to vôbec nevysvietilo, tak som to zmazal z pamäte závad, ale pocitovo som na tom motore nikdy žiadny vadný odpal nepocítil
-
mhlavaty
- opravy & diag
Vynechanie odpalu sa dobre vníma pri koncovke výfuku ak ho necháme prdieť akoby do dlane aby zosilnel zvuk. Lenže vynechávka môže byť v čiastočnom alebo vyššom zaťažený, a už o nej nemáme vedomosť.Teda kým to nie je viacnásobné vynechanie. Oscilo často zachytí aj to čo nie je úplná vynechávka na signále lambdy ako ihlu,kyslíkový šok.
-
ferdoz
- Dátum registrácie: 30.09.2007 13:28 Zdieľať na Facebook
Neviem či je to ešte aktuálny problém, ale niečo podobné sa mi dialo na Fusion 1,6 a problém robila cievka. Bola trochu prasknutá a občas asi nasala vlhkosť a prerážala a teda niektorá sviečka vynechávala. Nový cievkový blok stál cca 30€, po výmene sa cukanie stratilo.
-
mhlavaty
- opravy & diag
Toto je dobrá prihrávka. Ano, preskok mimo legálneho iskrišta sviečky. Čo by sa čas od času malo robiť (ale nerobí) tak meniť sviečky včas a túto výmenu hneď využiť na úplné odmastenie a odstránenie povlaku (stačí prach) z koncoviek a vn káblov. Na povrchu koncoviek (káblov) časom povrch ionizuje a vie spôsobiť povrchový zvod napätia. Kto má ultrazvuk, kto nemá silne odmastovací prostriedok a dočista dočista. Toto často bez minutia jedného centa problém odstráni.Treba pochopiť aj jednu maličkosť, sviečka si na seba zarobí. Výmena po 60 tis je akurát, bez ohľadu na to že neevidujeme problém. Zhoršenie chodu a nevýrazné zhoršenie (aj spotreby) nevnímame lebo je natiahnuté do dlhého obdobia. Výmena je návrat k lepším výsledkom vo všetkom, a palivo na seba mnohoráz zarobí. Vidiac stav v okolí sviečok (dutín) zasraté olejové...čo,iné ako problém môže priniesť.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných