Ako správne kombinovať aditíva do nafty pre starší diesel?

diskusia o aditívach, aký olej pre moje vozidlo ...

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

sophiaclairesm
Dátum registrácie: 14.07.2025 10:35
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Ako správne kombinovať aditíva do nafty pre starší diesel?

Príspevok od používateľa sophiaclairesm »

Ahojte, mám starší dieselový motor (cca 2005) a rozmýšľam, či sa oplatí používať kombináciu rôznych aditív do nafty – napríklad čistiace + proti zamŕzaniu. Má niekto skúsenosti s tým, ako sa tieto aditíva navzájom ovplyvňujú alebo či môže byť ich kombinácia na škodu motoru?
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Re: Ako správne kombinovať aditíva do nafty pre starší diesel?

Príspevok od používateľa tatkotom »

Obecne nie je odporúčané kombinovať rôzne aditíva. Oficiálne.
Ak sa tankuje prémiová nafta Orlen - VIF v nej je. S vysokou pravdepodobnosťou aj v prémiovej od Slovnaftu. Lenže dávkoavť si sám je násobne lacnejšie.

Desaťročia používam do nafty Megasel od Metabondu, niektoré zimy som spolu s ním dával aj VIF zimný. Už VIF nedávam - výlučne Megasel. Oplatilo sa - zachránil mi motor a zaplatí sa na úspore aj priamo, nepriamo výrazne vyššou životnosťou trysiek.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Nechcem byť oponenent,pretože ničím konkrétnym nedisponujem,ani pre,ani proti.Dokonca to môže byť reálne dobrá volba.Ale pokiaľ sa spomenie výrazne vyžšia životnosť trysiek,to už vyžaduje aby to bolo reálne o tých vyžších km.Takže čo by sa považovalo za km kedy by taký prebeh km bez použitia prípravku nebo.Toto by chcelo doložiť,pretože nie je tajomstvo že aj úplne bez akéhokoľvek aditivovania nabehlo pár mojich zákazníkov km v okolí pol mega z nikdy neriešeným palivovým systémom. Prečo sa dáva VIF ? Pretože sa očakáva úprava viacerých vlastností paliva príp aby biozložky nemali volné pole palivový systém kráglovať. Používa nespočet ľudí,vrátane celej mojej rodiny od 0 km. Zatiaľ spokojnosť,najväčší prebeh je na synovom Tdi kde to vidím že budeme tých pol mega tiež čochvíľa mať.No ale,ak beriem dnešné km mojej klientely,tu už vidím priestor to považovať za účinné. Niektoré prípady velkých km som ponahrával na video,tj stav km aj parametre bežiacej diagnostiky kde ide človek ozaj do kolien ako vyzerá starané auto prakticky v okolí 20 rokov služby.
Niekto použije,jedno či druhé,v podstate je to viera a len čas a km preverujú pravdivosť. Tam začína byť hodnotenie objektívne
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Milan - odpustite si laskavo to kalenie vody...spochybňovanie.
Ďakujem
Naposledy upravil/-a tatkotom v 25.09.2025 13:52, upravené celkom 1 krát.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Prečo všetci operujete kilometrami - pre mňa sa životnosť ráta v rokoch. Sú dodavky ktoré nabúchajú milion v prvých 3 - 4 rokoch života. :300f: A 4 roky sú životnosť?? Mám na dvore motor Tipo alebo Regata z roku 1985 a štartuje a vrčí celkom v pohode - to je životnosť. :300f: :3906:
tatkotom
Zdieľať na Facebook

:3dcline:
oco13
Zdieľať na Facebook

Ja si fakt neviem pomôcť, ale mňa na zš učili, že kilometer je dlžková miera a miera času je zase deň , mesiac, rok .... ale možno v dnešnom kapitalistickom svete sa zmenilo aj toto a km sa dostali aj do Mendelejevovej tabulky. lol :3906:
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Inak - zas umela tema s podsunutou reklamou v profile.
Autor otazky sa uz neozve, Milanko zas neodolal predviest sa.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Zase si každý číta akosi bez reálneho pochopenia podstaty veci. U auta je vek od ktorého sa stav odvíja nepriamo,ale od km sa odvíja priamo úmerne.Proste opotrebenie
tatko...už je to asi osobnostná výbava...nikto nič (teda ja) nespochybňuje,píšem snáď jasne aby to aj talian pochopil,že nemám potrebné ani k chváleniu,ani k spochybneniu. Neviem či ste prirastený na ten megasel alebo máte zmluvu,je mi to šumafuk.Ak ale chcete odprezentovať že to má vlastnosti také a onaké,dáte k tomu niečo na základe čoho to uzná každý,určite sa pridá ďalší kto si to vyskúša. Dokonca možno ja.U mňa je drobný problém že selektujem zdroj informácie a síce tým je možné že o čo to prídem,ale...ak niečo prijmem,tak som si istý že nerobím chybu.O nič iné nejde,len dokázať a presvedčiť. Situácia u VIF u je taká,že sem tam niekto dá info že aj bez neho dosiahol hodne km z dobrým stavom. Ok,tak to byť môže a tak isto nemusí. Držím sa názoru reálne poznaných ľudí,vlastných poznatkov a výsledkov a tie hovoria jednoznačne že je to dobrý prípravok a má výsledky. Aj u Megaselu to chce len to vedieť odprezentovať. Nik na nič neútočí,treba ostať v technickej rovine veci a faktov.
Diskusia o čomkoľvek medzi odborníkmi nikdy neprechádza do osobných sporov,prečo asi ?!
V jednom ringu rôzne váhové kategórie a ešte v plnej anonymite a bez akejkoľvek zodpovednosti,to existuje len tu.Len tu môže najmizernejší poslať najlepšieho pokojne kozy pásť a nik ho nezastaví.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Tiež sa držím POZNANIA svojho, priateľov, známych. Pre nich nie som anonym, sem nemám dôvod písať o sebe zbytočne veľa. Už ani pre niektorých ľudí odtiaľto.

Niektoré auto najazdí pol milióna aj bez pridaných aditív - lebo v kvalitnejších palivách sú.
Prečo máloktoré? Nie preto, že s ním zaobchádza majiteľ ako v rukavičkách? Niektorí ľudia majú auto ako kamaráta. Iní sa potrebujú voziť, pridať aj na podlahu ak treba, nešetriť ani studený motor a neriešiť zbytočne skoro problémy. Tak aditivujú nad rámec.
Nikdy nikde som nenapísal, že to bez toho neide. No s rozumným dodatočným aditivovaním sa dá motor viac zaťažovať, "trápiť" bez poškodenia. Niekedy vydrží doslova nemožné. Kamarát za Scaniou ťahal 43 ton s vytečeným olejom 90 kilometrov. Moja pani prešla na čistý benzín amiesto nafty 140 kilometrov. Aha - Vt ste to nevidel, nezažil tak to nemôže byť pravda...

Na margo úvodnej otázky - je to zas skrytá reklama...v profile má "autor" odkaz na ... no aspoň priateľsky popíšeme :d :D
Naposledy upravil/-a tatkotom v 25.09.2025 16:10, upravené celkom 1 krát.
oco13
Zdieľať na Facebook

Milan nie som anonymný , poznáme sa a velmi si vážim a obdivujem vaše vedomosti , aj keď nie vždy mám rovnaký názor.
Tak ako sa mení život človeka, menia sa aj požiadavky na auto ktoré ide tým životom so svojim gazdom.
Ja som tri roky po sebe krútil 100t km ročne a na štvrtý rok zrazu auto stojí na dvore a nedalo ich ani 10t. Ano, súčiastky sa opotrebúvajú kilometrami ale aj časom. Preto je na spotrebákoch písané km alebo roky. Také rozvody sa menia po 90t km ALEBO po 5 rokoch - tam je tá životnosť. Olej 15t alebo raz ročne. Velmi dobre viem čo mi spravilo vstrekovacie čerpadlo po 3roch rokoch statia - ak by som sa držal km tak mu nemôže nič byť, ale bolo, :42f8: zub času a biozložky ho skoro pochoval.
To len na vysvetlenie mojho pohladu že auto nekupujem na kilometre, ale na roky. :pusa:
jojko1001
Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jojko1001 »

mám auto diesel od 2015 do corony 20 som najazdil 240tkm aj s výmenou retiazky, jazdené hlavne DE ,ale vo vysokých rýchlostiach,takže 3000-4000 ot. cez coronu skoro nič a od 19tého po SK s EV, kedže som prestal robiť tak za daľších 5r. len niečo cez 60tkm aj preto že od 23 už aj do DE s EV,ale aspoň raz za dva mesiace ho preženiem do DE,nejaké dva roky som tam dával vif či to nejako pomohlo,neviem ale tankujem hlavne v zahr.teraz ako som bol v munchene max. 210 auto sa správalo čudne a to má každé dva roky geometriu a silentbloky sú ok, či to je vo mne? skúšal som new KIA EV6 GT tachometrovo 250 a já bol v pohode,tak zrejme neistota ide z afta.tak ktorú veličinu mám brať do úvahy,roky?10r. km? 306tkm. štartuje pekne,nedymí inak som nič nemenil a ešte to je značka čo je na tejto stránke na prd aj tak si ju chcem nechať aj po 35tke teda ak ešte pôjde,ved je to jedno,to už mi zoberú aj vodičák ako to tak sledujem. tak vek, či km?
:3dcline:
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

sophiaclairesm napísal: 25.09.2025 11:35 Ahojte, mám starší dieselový motor (cca 2005) a rozmýšľam, či sa oplatí používať kombináciu rôznych aditív do nafty – napríklad čistiace + proti zamŕzaniu. Má niekto skúsenosti s tým, ako sa tieto aditíva navzájom ovplyvňujú alebo či môže byť ich kombinácia na škodu motoru?
ved mas aditiva ktore su aj na zimu aj na mazanie nafty v jednom

ja pouzivem len vifko letne zimne.davam ho koli mazivosti aby nafta bola mastnejsia.2 nasobne davky cele roky rokuce tankujem len lacne nafty.orlen slovnaft tesco v rakusku svicarsku tiez len lacne nafty ktore maju zevraj vela biozloziek.

v zahranici ani niet tolko druhov nafty a benzinu na stojanoch ako u nas.95 98 100 oktan a nitro power :40bd: :40bd: :40bd: :40bd: co to je za vymysel tolko druhov.alebo nafta w- power diesel :40bd: to nikde nemas len v cesku a slovensku.

ziadna premiovka nafta..nic take neexistuje nafta je nafta.ziaden vykon navysse a ziadne dojazdy navysse som nikdy nemal z premiovej nafty.

najstarsie naftove auto je stare mondeo mk3 2.2 tdci z roku 2006 nieco cez 510 000km cerpadlo vstreky povodne.delphi system kopec tych aut je uz davno v hrobe.

do nicoho sa nevrta len sa meni nacas pal filter,tiez len delphi,a pred vymenou palivaku sa to necha na cistici liquy moly spulung diesel pol litra vyvrcat.motor bezi len na ten cistic napojeny cez 2 filtre.

nejako takto podobne to vyzera to cistenie

https://www.youtube.com/watch?v=iq_ZGh1KEec
prochy894603
Dátum registrácie: 24.09.2025 19:30
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa prochy894603 »

oco13 napísal: 25.09.2025 13:39 Prečo všetci operujete kilometrami - pre mňa sa životnosť ráta v rokoch. Sú dodavky ktoré nabúchajú milion v prvých 3 - 4 rokoch života. :300f: A 4 roky sú životnosť?? Mám na dvore motor Tipo alebo Regata z roku 1985 a štartuje a vrčí celkom v pohode - to je životnosť. :300f: :3906:
ale napis kolko maju KILOMETROV NAJAZDENYCH. :28b7: :2f93: :d :D :41c2: :41c2: :41c2: :40bd: :40bd:
prochy894603
Dátum registrácie: 24.09.2025 19:30
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa prochy894603 »

seven549 napísal: 25.09.2025 18:04
sophiaclairesm napísal: 25.09.2025 11:35 Ahojte, mám starší dieselový motor (cca 2005) a rozmýšľam, či sa oplatí používať kombináciu rôznych aditív do nafty – napríklad čistiace + proti zamŕzaniu. Má niekto skúsenosti s tým, ako sa tieto aditíva navzájom ovplyvňujú alebo či môže byť ich kombinácia na škodu motoru?
ved mas aditiva ktore su aj na zimu aj na mazanie nafty v jednom

ja pouzivem len vifko letne zimne.davam ho koli mazivosti aby nafta bola mastnejsia.2 nasobne davky cele roky rokuce tankujem len lacne nafty.orlen slovnaft tesco v rakusku svicarsku tiez len lacne nafty ktore maju zevraj vela biozloziek.

v zahranici ani niet tolko druhov nafty a benzinu na stojanoch ako u nas.95 98 100 oktan a nitro power :40bd: :40bd: :40bd: :40bd: co to je za vymysel tolko druhov.alebo nafta w- power diesel :40bd: to nikde nemas len v cesku a slovensku.

ziadna premiovka nafta..nic take neexistuje nafta je nafta.ziaden vykon navysse a ziadne dojazdy navysse som nikdy nemal z premiovej nafty.

najstarsie naftove auto je stare mondeo mk3 2.2 tdci z roku 2006 nieco cez 510 000km cerpadlo vstreky povodne.delphi system kopec tych aut je uz davno v hrobe.

do nicoho sa nevrta len sa meni nacas pal filter,tiez len delphi,a pred vymenou palivaku sa to necha na cistici liquy moly spulung diesel pol litra vyvrcat.motor bezi len na ten cistic napojeny cez 2 filtre.

nejako takto podobne to vyzera to cistenie

https://www.youtube.com/watch?v=iq_ZGh1KEec
SEVEN dam ti radu ja pouzivam ZIMNY VIF aj v lete nemusi saskovat letny zimny vif. kupujem to v bandaska 5L. :41c2: :41c2: :41c2: :41c2: :2f93: :2f93: :28b7: :28b7:

Návrat na "Oleje, mazivá, palivá, aditíva"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní