Alfa Romeo 156 - zadná brzda

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

DUDO175
Dátum registrácie: 14.07.2009 00:22
Zdieľať na Facebook

Alfa Romeo 156 - zadná brzda

Príspevok od používateľa DUDO175 »

Ahoj, mám problém s pravou zadnou brzdou, stále pribrzďuje hoc je tam všetko nové. Kúpil som nový strmeň, držiak vyčistený (platničky chodia hladko), lanká ručnej nové, vodiace tyčky nové, hadica nová, odvzdušnené je (pedál ako kameň). Už fakt neviem si dať rady čo s tým. Pozeral som aj predné koleso oproti (to nebrzdí) tak by to vraj hlavný valec nemal byť.

Odvzdšňoval som to prípravkom čo sa napojí hadička na pneumatiku, tak ma napadlo či sa nemohlo niečo poškodiť v posilovači brzd/valci (ak som tam pustil tlak málo nad 1bar).

Keď zatlačím piestik a prvýkrát stlačím pedál tak ho skrátka zakusne tak že rukou kotúčom nepotočím, musím založiť koleso aby som potočil. (ložisko ide lahko)

Nenapadá vás čo by to ešte mohlo byť ? Podľa mňa musí byť problém buď v posilovači alebo v hlavnom valci, otázka je ako diagnostikovať chybu vo valci alebo posilovači, posilovač som v živote neriešil tak je to pre mňa španielska dedina...
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Re: Alfa Romeo 156 - zadná brzda

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Chlapci, prečo si robíte doma tak háklivé veci, ako sú brzdy?? Už podľa toho čo píšeš vidno, koľko o tom vieš, ale budeš radšej meniť kopec vecí, možno zbytočne, len aby "servis nezarobil".

Nie, nie som majiteľ servisu, ani v ňom nerobím. Ty už ale teraz vieš, načo vlastne tie servisy existujú.
DUDO175
Zdieľať na Facebook

vykopanafosilia: Brzdy som už robil na viacerých autách či motorkách a nikdy nebol problém...ja zas nechápem načo niektorí komentujú keď nevedia poradiť.

tuninka: práveže cítiť že to brzdí aj keď otáčam kolesom, nieje to len jemné šúchanie platničiek. Ešte skúsim vložiť nejaké drievko medzi platničky či ho kusne alebo vypadne. A ešte skúsim pozrieť ostatné brzdy (odvzdušniť).

Meral som aj teplotu kotúčov po jazde (infra teplomerom), kým ostatné mali do 50°C pravý zadný mal cca 150°C (bez prudkého brzdenia).

No nič pojdem s tým do servisu, to auto mám 8 rokov a ešte som s ním v servise nebol, všetko som si servisoval sám.

Tu píše chlap že mal rovnaný problém a nakoniec to bol posilovač: http://www.4x4club.sk/forum/viewtopic.p ... 9&start=15
Naposledy upravil/-a DUDO175 v 12.10.2023 13:54, upravené celkom 1 krát.
truck123
Dátum registrácie: 07.06.2016 09:45
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa truck123 »

Na brzdach si nic sadat nemusi, musia fungovat od 1.km, ( ak su urobene spravne.
Ak si dal novy strmen, neznamena, ze je urcite dobry, pokojne moze byt chybny...nevylucoval by som to...
m.f.
Dátum registrácie: 01.04.2010 10:27
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa m.f. »

Mal som davnejsie taky problem a vymenil som aj brzdovu hadicku a potom to uz bolo ok.
Z vnutra sa zacala rozpadavat a uz to nepustilo naspät kvapalinu a brzda ostavala vysiet.
Neviem ake stare tam su tie tvoje gumene hadicky k strmenom,predpokladam,ze od nova povodne,ale je dobre ich po urcitej dobe menit za nove. Predsa ta guma starne.
A stoja smiesne peniaze! Pozrel som katalog a od 8e kupis aj kvalitnejsiu hadicku.
DUDO175
Zdieľať na Facebook

Dva roky dozadu mi zahrdzavel piestik na tejto strane, tak som zrepasoval strmeň a vymenil som platničky a kotúč na tejto pravej strane. Následne v zime mi zamrzla ručná a prehrialo mi brzdu tiež túto pravú. Vymenili sa obe lanká (trw) minulý rok. Teraz na jar mi zas zahrdzavel piestik ALE zadný lavý tak ten som zrepasoval a nahodil aj tam nový kotúč a platničky. Len teraz z ničoho nič v lete mi začal brzdiť zas pravý zadný. Tak som objednal nový strmeň BOSCH a hadicu (už sa mi s tým nechcelo zabávať). Kotúč aj platničky som nechal hoc to raz prehrialo ale je ako nový aj platničky. Ešte ma napadlo či nieje kotúč zvlnený, ale to by bolo hádam cítiť aj počuť že to šúcha nepravidelne.

Posledný rok mám toto auto už len ako víkendovku tak zato sú tie platničky ako nové už to moc nejazdí, aj to len v lete, v zime je v garáži.

Tak ešte by to mohol byť teoreticky slabší brzdový valec nie ? Ten by mal rozdelovať sústavu na dva okruhy - predný a zadný. Ľavá strana jemne šúcha ale nebrzdí ani sa neprehrieva a počuť to iba na zdviháku aj to slabo čo je normálne si myslím (pri nových platničkách).
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

posilnovac brzd nema s tym nic spolocne je to podtlakovy posilnovac aby si nemusel pri brzdeni sa zapierat do sedadla.odpoj hadicu od toho zaslep to aby motor netahal falosny vzduch a skus pojazdit bez neho.a uvidis ze budes brzdit aj ocami aby si zastavil.

s tym strmenom musis vidiet ci piestik pracuje ak pustis pedal musi sa vratit aspon tak 2mm.ak sa nevracia tak novy strmen bude vadne zlozeny.

je dobre ak ti niekto bude tlacit na pedal aby si to videl.

tie strmene co sa predavaju su vsetko repasy len su tak spravene zrenovovane ze su ako nove.robia to v cesku pri liberci.

na odvzdusenie nemusis pouzivat nic staci otvorit vicko nadobky a povolit odvzdusnovak.kvapalina ide samospadom aj cez abs cerpadlo esp a vsetke vymozenosti co existuju.bude to kvapkat daj si na to nejaku malu hadicku a nech to kvapka do nejakeho kelimku.

z prednych kolies to ide rychlo zadne je to pomale ale aspon uvidis ci to ide.

ak nepojde kvapalina tak potom je nieco upchate.hadicka dole prefuknut pozriet stav ci nieje zdnu vnutorna stena nafuknuta ci nema pukel.ak je ok tak vymontovat trubku srobu z brzdoveho valca alebo abs cerpadla a prefuknut.absko snad bude ok.no a brzdovy valec je uz posledna vec.

jednoduche ako prd.staci len odhodlanie,do dvoch hodin mas hotovo v domacich polnych podmienkach.samozrejme predpokladam ze vsetko pojde povolit.
fzubaty
Dátum registrácie: 04.11.2022 13:45
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa fzubaty »

Seven netrep. Ani jeden jediny strmen sa nevrati pri odbrzdeni o 2mm!!!!
alexej007
Dátum registrácie: 22.12.2014 14:17
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa alexej007 »

Skús navodiť situáciu, aby to bolo zablokované, potom povoľ odvzdušňovák a uvidíš či je bloknuté hydraulicky, alebo mechanicky.
Neviem ako to má tvoja Alfa ale kedysi moja 75ka mala nastavovanie vzdialenosti válčeka, aby som dosiahol ako takú súmernosť, musel som nastavovať mierkami na ventily, tj mierka medzi kotuč a platničku, snáď sa už doba zmenila a tvoja Alfa to má ako normálne auto.
Iná vec nebude, len valček alebo vodítka alebo ručná.
Nkvé neznamená aj fungujúce správne, sme v SR.
DUDO175
Zdieľať na Facebook

Tak vďaka za reakcie, problém vyriešený.

Ako písal "tuninka", išiel som skontrolovať piestik, tak som dal dole platničky a pedálom som vytlačil piestik, ale tak aby ostal v strmeni skrátka cca na max. Pri zatláčaní piestika (zašroubovaváni) som cítil spočiatku akoby šiel na sucho, skrátka keďže bol nový nebola tam kvapalina a asi ani namazaný nebol. Znovu som odvzdušnil (vyšlo pár bubliniek) a hurá už sa vracia ako má ! Skrátka keď máte nový strmeň tak ho asi treba vytlačiť na max nech sa kvapalina všade dostane, ja som ho len založil ako prišiel v krabici a vyzerá že to bol ten problém.

Bol som sa previesť 20km následne som zmeral všetky kotúče infra teplomerom a všetky sú na rovnako do max 50°C .
nahradnediely90
Dátum registrácie: 03.03.2010 21:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa nahradnediely90 »

Riešil som podobný problém ale na iných vozidlách kde si už iná dielňa nevedela dať rady.

Prvý prípad - brzdová hadička - z vnútra bola rozpadnutá a chovala sa ako spätný ventil

Druhý prípad - poškodená ABS pumpa, resp. ovládací blok - kvapalina prešla smerom k strmeňu ale spať išla veľmi pomaly a koleso pribrzďovalo

Tretí prípad - zle zložené brzdy - brzdový strmeň sa ťažšie pohyboval na vodítkach - to bola chyba montáže predošlého servisu

Štvrtý prípad - nedostatočne očistený držiak brzdových platničiek od korózie a tým pádom zhoršená pohyblivosť brzdových platničiek
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

fzubaty napísal: 12.10.2023 19:15 Seven netrep. Ani jeden jediny strmen sa nevrati pri odbrzdeni o 2mm!!!!
A o kolko???
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

fzubaty napísal: 12.10.2023 19:15 Seven netrep. Ani jeden jediny strmen sa nevrati pri odbrzdeni o 2mm!!!!
dam ti otazku.pustim pedal piestik v strmeni sa vrati.

co ho navrati naspat?
fzubaty
Zdieľať na Facebook

seven549 napísal: 12.10.2023 22:13
dam ti otazku.pustim pedal piestik v strmeni sa vrati.

co ho navrati naspat?
Pruzna deformacia gumicky v strmeni.
fzubaty
Zdieľať na Facebook

tuninka napísal: 12.10.2023 22:15 ak je rovný brzdový kotúč a dobré ložisko tak okolo 0,2mm alebo trošičku viac
Pohyb spat je volnym okom nepozorovatelny.

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 32 neregistrovaných