dobíjanie aku

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

svela
Dátum registrácie: 23.08.2008 22:53
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa svela »

A zabudol som. Môžeš nabíjať aj pripojený akumulátor. Správne sa pripája najprv + na batériu a potom - na kostru!!! Nie na batériu.
Kujon78
Carschanger
Dátum registrácie: 17.10.2005 23:45
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Kujon78 »

ako už bolo povedané, tiež som už počul že sa môže niečo na nabíjačke posrať a potom zaplačeš :-(

Ja pre istotu odpájam baterku :-( šak to robíš max. raz do roka. Ale neviem ako jeep, ten asi nejako prešpikovaný elektrikou nebude :-)
chocho
Dátum registrácie: 17.10.2009 18:30
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa chocho »

svela napísal:A zabudol som. Môžeš nabíjať aj pripojený akumulátor. Správne sa pripája najprv + na batériu a potom - na kostru!!! Nie na batériu.
Pri nabíjaní? Prečo? Nevidím logiku!
Prúd z externej nabíjačky potrebuješ dostať čo najkratšou cestou priamo k akumulátoru. Ak dáš mínusový kábel na kostru auta, nabíjací prúd sa bude k akumulátoru vracať ukostrovacím káblom vozidla. V prípade zvýšených prechodových odporov zbytočne nabíjací prúd zmeníš. Načo? nabíjačku rovno na akumulátor. Súhlasím, že najprv plus a potom mínus.
Iná je situácia s pripojením pomocných štartovacích káblov. Tam je lepšie mínusový pripájať na kostru čo najbližšie štartéra. Z rovnakého dôvodu - eliminovať prechodové odpory a dostať sa s tým štartovacím prúdom čo najbližšie k spotrebiču.
peq
Dátum registrácie: 13.06.2008 20:34
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa peq »

Este je dolezite nabijacku pripojit najskor na akumulator /moze byt aj zapojeny v aute/, az potom nabijacku do siete!
Miki2t
Dátum registrácie: 20.01.2010 23:03
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Miki2t »

mp3turbo napísal: tipujem, ze nameriate maximalne 14.4V...
Auto dobíja 13,5V až do 14,2V
nabíjačka nabíja konštantným prúdom takže napetie vyskočí kľudne aj 18V ( samozrejme záleží od nabíjacej charakteristiky, ale pre večšinu to platí ).

Takže radšej odpoj.
Mass111
Dátum registrácie: 03.04.2009 19:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Mass111 »

pocuj kasli sa na to...normalne si odpoj baterku a nabi si to mimo auta...tie sedacky, radio a podobne kktiny si nastavis za 2 minuty a mas istotu ze sa ti nieco nepokazi...inak toto by ma akoze nikdy nenapadlo nabijat akumulator zapojeny v aute....
mp3turbo
expert: TDI
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

spravne, ale existuju aj nabijacky co maju regulovane napatie. PReto som mu napisal co som napisal... najst taku co dava proste 14.4V max a mozes to nechat v aute zapojene.

ja osobne by som zapeklitu situaciu s radiami, sedackami a podobnymi blbostami riesil proste bypassom. Zobral by som druhu bateriu, kludne aj take tie male modelarske 12V 7Ah (pouzivaju sa aj v ustredniach, upskach a podobne), nacvakol by som ju krokodilmi na existujuce svorky + a -, hlavnu velku bateriu odpojil, nabijal a potom opacny postup.

tych par desiatok mA co je treba na udrzanie vypnuteho auta pri zivote taka mala batercicka v pohode utiahne.
sbf
Dátum registrácie: 06.02.2009 10:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sbf »

nabijat treba do cca 15.5-16.5V v zavislosti od velkosti baterky (t.j. napatie pri zapnutej nabijacke), dalej uz ju prebijas=nicis
xdt
Dátum registrácie: 12.11.2009 17:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa xdt »

Tento problem budu mať všetky Jeepy, pripoj druhú baterku / takú čo aspoň trošku drží , na prívodné káble /, svoju vyber a dobíjaj zásadne mimo auta. Inak hrozí poškodenie elektra a to nebude lacný špás.
robert7305
Dátum registrácie: 11.11.2009 16:19
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa robert7305 »

Ako som dnes prečítal dalšie príspevky,utekal som do garaže odpojit nabíjačku.....Naštastie,všetko žije,točí...Ináč,mám jednu menšiu aku naviac,nechápem,že ma to nenapadlo s tým bypasom....Dík za rady.

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných