Elektromobil

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Re: Elektromobil

Príspevok od používateľa tatkotom »

Kecáš :d :D
autolaik
Dátum registrácie: 15.03.2009 09:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa autolaik »

oco13 napísal: 09.12.2025 08:08
autolaik napísal: 08.12.2025 21:32 Kazdy rok davaju akciu na predplatenku za polovicu,aj teraz je v predaji 400e kreditna karta za 200e. Ja sa snazim nabijat vonku z 50kW nabijaciek, tak to mam za 25c 1kWh
Je možné nastaviť si režim, že proste vonku nabíjať nebudem? ak mám povedzme ostrovný system fotovoltiky. :4012:

Tu kartu ,vlani bola 200e za 100 som si kúpil len do zásoby a zatiaľ som z nej minul len 30e a asi už ju ani neminiem,končí v marci.
Áno,môžeš si nastaviť v hlave režim že s autom len do vzdialenosti polky dojazdu,potom budeš nabíjať len doma.
Jojko aj ja mám virtuálku zse auto, ja už prakticky doma nenabijam,veď pokiaľ sa to dá presunúť 1:1na stojan tak to pre mňa nemá význam doma pomaly nabíjať.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

,veď pokiaľ sa to dá presunúť 1:1na stojan tak to pre mňa nemá význam doma pomaly nabíjať.
Len s elektrikou skolaudovanou v 1966tom roku on-grid nezlegalizuješ, jedine ostrov. :300f:
Áno,môžeš si nastaviť v hlave režim že s autom len do vzdialenosti polky dojazdu,potom budeš nabíjať len doma.

99% našich jazd je 35,8km jedna cesta, to je kolko z dojazdu ? lol a nič nenastavujem v hlave, v hlave je od detstva nastavené "všade dobre - doma najlepšie" :4012:
autolaik
Dátum registrácie: 15.03.2009 09:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa autolaik »

Alekolvek elektroauto,aj to najlacnejsie urobi cca 100km. Tak by si kazdy den ked pridete z roboty pichol auto do jednofazovej 240V zasuvky a nabijal 8A .. t.j. spotreba nieco ako bojler .

Ked bude opravene auto nemam problem vybehnut do Loviec a pokukas,povozis sa.. pripadne zena.
oco13
Zdieľať na Facebook

Ja už som jazdil ešte to bolo len v plienkach - ABB v BA dostalo služobné E-UP lebo k nim dodavalo nabíjačky. Keď sme boli na kurze robotiky tak nas nechali pobehať. :300f:
Na kupu aj najlacnejšieho mi chýba asi tak 90% z ceny. Ale keď sme riešili nahraddu za francúza tak som pozeral v aaa UPko za 7?? asi bolo, na splatky po dôchodok by vydalo. Nakoniec to zase vyhral rovnaký francúz. To by niekto neveril že jazýčkom na váhe rozhodovania, môže byť skutočnosť , že mám na povale kopu dielov. Ktoré pravdepodobne nikdy nebudem potrebovať a keď umrie na hrdzu aj tento, tak zas budú dve kopy dielov a zase sa to zopakuje. :o
A jazdiť mi už moc nedovolia, tak čo sa budem šponovať. :3906:
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

Prečo Ti nedovolia jazdiť? Priateľ musel skončiť po 80-ke skrz zrak, dovtedy jazdl vynikajúco.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Jednemu 90 rocnemu panovi z mojej rodiny dal doktor papier na 2 roky. Skoro ma eblo.
oco13
Zdieľať na Facebook

tatkotom napísal: 09.12.2025 20:31 Prečo Ti nedovolia jazdiť? Priateľ musel skončiť po 80-ke skrz zrak, dovtedy jazdl vynikajúco.
Som nebezpečný, jazdím akoby som sa išiel v krčme biť :..: Kedže si to aj sám uvedomujem, tak svoje jazdy obmedzujem. :3906:
jasnelka
Dátum registrácie: 15.10.2014 12:02
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jasnelka »

mam EV 2 mesiace (VW ID4, velka baterka, tepelne cerpadlo, 3rocne auto s 30tis km), najazdil som cca 4tis km tu je moj osobny nazor
- som idealny kandidat na vlastnictvo EV - byvam v satelite pri BA, viem nabijat doma, dokonca mam fotovoltaiku, casto pracujeme s manzelkou z domu, potrebujeme dve auta
- kupa ojazdeneho EV je vyrazne menej rizikova ako auta s motorom. Na baterku/motory mam zaruku este 5 rokov a 120tis km.
- nabijanie z verejnych nabijaciek je extremne drahe. Ak nevies nabijat doma zo zasuvky, tak ekonomicky EV nedava zmysel
- zima a dialnice su peklo pre EV. Spotreba na dialnici je 24kW/100km avsak ako poskakovadlo do mesta/dochadzanie do mesta zo satelitu to je uplne idealne.
- ticho a okamzita akceleracia su dva najzasadnejsie rozdiely voci spalovaku. Oba tazko navykove.

Zaver: viem si predstavit mat EV ako svoje hlavne/jedine auto? Zatial nie. Ale ako druhe auto do rodiny ak si ok akceptovat vyssiu obstaravaciu cenu ale nizsiu prevadzku to dava zmysel.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Mne sa velmi paci, ako v " ramci pokroku", a hlavne " ekologie", kupujeme 2.,3., 4. auto do rodiny, dokonca su uz rodiny, kde je pocet aut vyssi, nez pocet clenov v domacnosti... :d :D

Najviac ma ide porazit, ze clovek casto kupi druhe auto len preto, ze ma skusenosti s pokazenim auta a ostat niekedy aj mesiace bez dopravneho prostriedku, je v dnesnej dobe priam likvidacne... :3c90:

Pricom by stacilo mozno jedine, vratit sa k rozumu, jednoduchosti a hlavne spolahlivosti.

Za mna, el.auto, ktore musim nabijat kazdy den,doma, pri mojej roztrzitosti..., chodim viac peso...
jasnelka
Dátum registrácie: 15.10.2014 12:02
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jasnelka »

chapem tvoj nazor, ale nesuhlasim. U mna konkretne cesta do roboty trva autom 18minut (od dveri k dveram), cesta autobusom cca 1,5hodiny (uz len na zastavku to mam 1,5km), vlakom este dlhsie. Vlastnictvom druheho auta si kupujem cas ktory nemusim travit v autobuse ale s rodinou. Ak by som bol vo financnej tiesni, druhe auto by to jedna z prvych veci, ktore by som predal, nie je to nevyhnutnost.
Nabijajam kazdy treti den (cca ked mam dojazd pod 100km). Toto neriesim, ked mozem nabijat mobil kazdy den, preco by som nenabil kazdy treti den auto? Mam wallbox, dat nabijat auto je otazka 10sekund. Nemam firemne auto a ani nikdy mat nebudem, takze usetrit dve nadrze mesacne je pre mna prijemny benefit.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Tak to mi je jasne, ze mas pravdu.
Od nas je do okresneho mesta necelych 20 km a je to prakticky na cely deň..., ked treba nieco vybavit.

Kto nema auto a mudi ist k lekarovi, ci skor do fronty, musi vstavat o 03:00, ako dojička, aby ho taxik, ci sused odviezol... :3c90:

Cez vikendy je uz bez auta zivot nemozny, veru, na Vychode blaho, len je draho... :3020:
jojko1001
Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jojko1001 »

Spoločnosť YASA po prekonaní vlastného rekordu v hustote výkonu motora opäť prekvapila, predstavila prototyp elektromotora umiestneného priamo v kolese s výkonom až 1 000 k. a to na každé jedno koleso. Ak sa tento koncept posunie ďalej, mohli by vzniknúť nové najvýkonnejšie elektromobily firma ohlásila prototyp s výkonom 550 kW pri hmotnosti len 13,1 kg. To znamená hustotu výkonu 42 kW/kg, čo je dvojnásobok dnešného štandardu používaného v bežnom priemysle.V októbri YASA ešte zlepšila svoj rekord, keď nový ľahší prototyp s hmotnosťou 12,7 kg dosiahol krátkodobý výkon až 750 kW. Výsledná hustota výkonu tak stúpla na 59 kW/kg, čo je až o 40 % viac než predchádzajúci rekord.
takto sa ide dopredu a už v novom MB budúci rok nájdeme jeden s elektromotorov.
:3dcline:
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Takto sa ide dopredu, cestou rekordov, ktoré sú každému na dve veci?! :::
oco13
Zdieľať na Facebook

Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných