Elektromobil
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
tatkotom
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Re: Elektromobil
jojko - tušíš k čomu sú prečerpávacie elektrárne?
-
oco13
- Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Smeruje to tým smerom ako Kosovo - Srbi mali po dve deti a Albanci po 10 - všetci vieme ako to dopadlo. Ak chceme mať tu u nás ďalšiu Srebrenicu tak je to ok.
Máme sa príliš dobre v tom je celý problém.
Tatko - ja viem a dokonca sme pochodili vela z nich aj na SK aj v CZ - maturoval som -"zariadenia silnoprudovej elektrotechniky" , len bohužial nie som v odbore.
-
jojko1001
- Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Rok 2025 sa zapíše do histórie. Energetika dosiahla zlom, aký tu nebol 150 rokov.Po prvýkrát v histórii ľudstva vyrobili obnoviteľné zdroje energie – konkrétne vietor a slnko – viac elektriny ako všetky uhoľné elektrárne dokopy.vietor a solárna energia počas prvých šiestich mesiacov roku 2025 pokryli nielen rastúci dopyt po elektrine, ale zároveň vytlačili uhlie z prvej priečky.Čína a India zmenili pravidlá hry.Čína pridala viac solárnej energie ako zvyšok sveta dohromady a v prvej polovici roka 2025 znížila spotrebu uhlia a plynu o 2 percentá. India, ktorá prešla podobnou transformáciou, znížila používanie fosílnych palív dokonca o 3,1 percenta, pri plyne až o 34 percent. ... ostatné dočítaš na nete...
a my sa tu ondzíme,mudrujeme,kto vie prečo najsilnejšie ekonomiky sveta idú týmto smerom /či sú druhé piate neriešim/ ak sa nebudú budovať FTE tak budú drahé navždy,samotné veci dnes už nie sú drahé,ak by som to robil dnes za tie peniaze by som sa dostal okolo 20kw,len firmy čo to robia si pýtajú, treba ísť dopredu,nepozerať ako urobíme krok vzad,čo bolo,bolo ,,bud v práci v pred,,
asi veľa ľudom by sa toto nie dobre počúvalo

a my sa tu ondzíme,mudrujeme,kto vie prečo najsilnejšie ekonomiky sveta idú týmto smerom /či sú druhé piate neriešim/ ak sa nebudú budovať FTE tak budú drahé navždy,samotné veci dnes už nie sú drahé,ak by som to robil dnes za tie peniaze by som sa dostal okolo 20kw,len firmy čo to robia si pýtajú, treba ísť dopredu,nepozerať ako urobíme krok vzad,čo bolo,bolo ,,bud v práci v pred,,
asi veľa ľudom by sa toto nie dobre počúvalo

-
oco13
Čina sice stavia obnovitelné zdroje, ale sučasne vyťaží najviac uhlia na svete a otvára stále nové bane. Ak s tým uhlím nekúria tak načo ho ťažia?????

-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
v Bruseli to už vedia a povedali to aj na plnú hubu
Táto zelená sranda bude stáť strašne ale strašne vela € .
A to musí niekto zaplatiť.Niekto ,to je obyčajný ludia.A pracháči sa na tom ešte viacej nabalia.
Ale nakoniec aj tak skončíme ako v tej parodii "Absurdistan"
V horšom prípade ako Mad MAX.
Táto zelená sranda bude stáť strašne ale strašne vela € .
A to musí niekto zaplatiť.Niekto ,to je obyčajný ludia.A pracháči sa na tom ešte viacej nabalia.
Ale nakoniec aj tak skončíme ako v tej parodii "Absurdistan"
V horšom prípade ako Mad MAX.
-
oco13
Podla mňa Europa skôr či neskôr skončí ako Juhoslavia v občianskej vojne. 
-
lubos zimovcak
- Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12 Zdieľať na Facebook
Nevadi..
My vcas prehodime vyhybku a pridame sa k strane, ktora bude prave vyhravat.
My vcas prehodime vyhybku a pridame sa k strane, ktora bude prave vyhravat.
-
oco13
Luboš - chcel by som mať tvoj optimizmus. 
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
lubos zimovcak
presne si trafil povahu X % Slovákov
Vždy sa chcú a pridávajú k víťazom ,či už je to šport alebo politika.
A vždy kričia "vyhrali sme"
Lenže oni nič nevyhrali,a tí ktorým fandili ich majú úplne u riti.
presne si trafil povahu X % Slovákov
Vždy sa chcú a pridávajú k víťazom ,či už je to šport alebo politika.
A vždy kričia "vyhrali sme"
Lenže oni nič nevyhrali,a tí ktorým fandili ich majú úplne u riti.
-
tatkotom
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
To si trafil zas Ty. 
-
uwa0940623626
- Dátum registrácie: 25.07.2024 23:36 Zdieľať na Facebook
lubos zimovcak napísal: ↑09.10.2025 23:03 No a teraz daj, kolko Ta stala fotovoltaika ??
Aku mas realnu navratnost?
Ak by si investoval 40.000 eur do niecoho s 5% vynosom rocne, tak tiez budes mat na vylet..
cca 15 k návratnosť bola niekde na úrovn 9 rokov - bral som to tiež ako investíciu nakoľko keď vláda odstropuje energie tak si poviem fajn a zmení to všetko a poviem si fasa o to skôr sa mi to vráti ... čiže asi tak a na investičnom portfóliu mám vyšší výnos ako 5%...
nejde mi pridať obrázok ale keď si hodíš do investičnej kalkulačky 15 k , 5% ročne tak po 9 rokoch ti výjde že máš 23 502 € čo pri mojom prípade návratnosť znamená že to mám vrátene ... a to nerátam z tankovania ale z mesačných platieb na elektriku ...
A nebavíme sa o roku 2027 že pôjde do platnosti ETS2 -nehovorím že s tým súhlasím ale nemám možnosť ovplyvňovať takéto veci čiže môžem spraviť akurát správne rozhodnutie pre seba a svoju rodinu .. ktorá mi taktiež zníži navratnosť a pre mňa znamená pozitívnu špirálu ..
-
kirams
- Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21 Zdieľať na Facebook
-
oco13
vráťme sa na začiatok k tej vstupnej investicii , kolko % obyvatelov na ňu má ??? len odhad poprosím. Lebo podla mojich diskusiii v realnom živote, tak jedna domacnosť z 20tich aj to musí byť hlava rodiny cvok na elektriku- 
-
lubos zimovcak
- Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12 Zdieľať na Facebook
Ja sa najviac "zabavam", ked niektori ludia rezu pneumatiky na kusy a potom ich v noci palia, aby im nebola zima.
Ked sa ich pytam, na co preboha treba kurit v noci o jednej, jasne, aby ludia nevideli, jedna odpoved bola:
" Aby som mal pocit tepla a , ze " niečo pre seba robim"..
Toto bola ta najgenialnejsia odpoved, my skutocne mnoho veci robime len preto, aby sme mali POCIT, ze robime nieco pre seba.., ci je to zmysluplne, alebo totalna hlupost, to je uz druhorade.
Ked sa ich pytam, na co preboha treba kurit v noci o jednej, jasne, aby ludia nevideli, jedna odpoved bola:
" Aby som mal pocit tepla a , ze " niečo pre seba robim"..
Toto bola ta najgenialnejsia odpoved, my skutocne mnoho veci robime len preto, aby sme mali POCIT, ze robime nieco pre seba.., ci je to zmysluplne, alebo totalna hlupost, to je uz druhorade.
-
jojko1001
- Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
lubos neviem či máš kotol na drevo,ale skús tam páliť plasty či pneu,celé to upcháš a nehovorím o komíne, zaplatíš následne kominára a máš ušetrené.
vráťme sa na začiatok k tej vstupnej investicii , kolko % obyvatelov na ňu má ??? len odhad poprosím.
záleží čo chceš, od balkonová 1fáza 1000-1600w, po náročné 3f. a niekoľko kw,balkonovku si na SK nemôžeš dať,nemáme na to merače,naše prepúšťajú do siete a rátajú ti to ako odber, ale ak tam domontuješ odpojovač,30-40e 1F. a pritom si balkonovku namontuješ sám,tak bez problémov funfuješ už od...
Balkonkraftwerk 1000 W Bifazial Glas/Glas Solaranlage Stecker Photovoltaik 800 W
2x500W Plug&Play EUR 379,00/Stk.
2000 W Balkonkraftwerk Photovoltaik Solaranlage Komplettset WIFI Smart 4x500W Modul + 2000W Wechselrichter EUR 799,00
návratnosť je podľa toho čo všetko ti to ťahá,alebo v akej cene si to zaobstaráš,ak s tým jazdíš a veľa o to skôr sa to vráti.menší príklad:rodinka si dopraje cca10r.prémiovku A6 cenovka okolo 15, stav cez 200tkm, jeden taký servis 300-500e a nebodaj ti niečo na tom odíde,alebo neprejdeš cez STK.nad 15 už začínajú EV a podstatne menšie náklady na prevádzku. u takého eUPu spotreba okolo 10kw-1,5e, koľko paliva kúpiš za 1,5e? a je jasné že ak si kúpiš menší EV tak budeš hlavne jazdič okolo komína a nabíjať doma za lacné

vráťme sa na začiatok k tej vstupnej investicii , kolko % obyvatelov na ňu má ??? len odhad poprosím.
záleží čo chceš, od balkonová 1fáza 1000-1600w, po náročné 3f. a niekoľko kw,balkonovku si na SK nemôžeš dať,nemáme na to merače,naše prepúšťajú do siete a rátajú ti to ako odber, ale ak tam domontuješ odpojovač,30-40e 1F. a pritom si balkonovku namontuješ sám,tak bez problémov funfuješ už od...
Balkonkraftwerk 1000 W Bifazial Glas/Glas Solaranlage Stecker Photovoltaik 800 W
2x500W Plug&Play EUR 379,00/Stk.
2000 W Balkonkraftwerk Photovoltaik Solaranlage Komplettset WIFI Smart 4x500W Modul + 2000W Wechselrichter EUR 799,00
návratnosť je podľa toho čo všetko ti to ťahá,alebo v akej cene si to zaobstaráš,ak s tým jazdíš a veľa o to skôr sa to vráti.menší príklad:rodinka si dopraje cca10r.prémiovku A6 cenovka okolo 15, stav cez 200tkm, jeden taký servis 300-500e a nebodaj ti niečo na tom odíde,alebo neprejdeš cez STK.nad 15 už začínajú EV a podstatne menšie náklady na prevádzku. u takého eUPu spotreba okolo 10kw-1,5e, koľko paliva kúpiš za 1,5e? a je jasné že ak si kúpiš menší EV tak budeš hlavne jazdič okolo komína a nabíjať doma za lacné

Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 18 neregistrovaných