Hymer 2,5td

Diskusia o tom najlepšom zo sveta automobilového priemyslu

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

robert7305
Dátum registrácie: 11.11.2009 16:19
Zdieľať na Facebook

Hymer 2,5td

Príspevok od používateľa robert7305 »

Zdravim Vás. Máme archaický hymer r.v.93,motor iveco2,5td 70kw. Po dvoch rokoch som zistil,že tých 70kw mi je málo,nakoľko s vozíkom na balkánskych kopcoch je trochu problém. Potreboval by som aspoň 80kw. Jedna ponukaná možnosť je prehodiť motor a prislušenstvo z ducata 2,8 jtd. Technicky by nemal byť problém..
Druhá možnosť je nejakým činom zdvihnúť výkon stávajúceho motora.
Motor je inak fajn,spotreba slušná,spoľahlivý je tiež.
Problémom je,že napriek pátraniu po informáciach,ako
dvihnúť aspoň 10kw som nenašiel celkom nič.
Viem,že je tu ešte zopár machrov,čo si pamätajú...
Ak viete,poraďte.
Dakujem pekne.
Naposledy upravil/-a robert7305 v 01.10.2025 10:15, upravené celkom 1 krát.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Re: Hymer 2,5td

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Záleží na generácii motora a menežmentu aké dovoľuje zmeny. V podstate aj ja mám motor od Iveca (2,5 CRDi) v osobnom aute pri výkone 105 kW. Pokiaľ by som ale považoval spoľahlivosť (u obyťáka duplom) za najdôležitejšiu vec,tam by som o podobnom ani len neuvažoval. Na ruke sa dajú spočítať okamžiky kedy výkon (neveľký) zabráni tomu aby som sa napr niekam dostal.Možno nikdy,lebo ja som jazdil napr odťahovkou z plaťákom,na oboch autá do F a tu som.Starý Transit 2,5 z výkonom menším než máš ty. Viedenský kopec a pod boli o trpezlivosti,podradiť a to je všetko.Doma sme boli o hodinu neskôr ako chlapci čo už vtedy mali nové z dvojnásobným výkonom. Ale...vždy sme došli a vždy dobre. Týždeň po týžni,bez možnosti rozhodnúť že tam teda nejdem,mám málo kW.
Ak dám na váhu čo mi je prednejšie,ani sa toho motora nedotknem.Ani dnes kedy by sa podobné "sny" plnili prakticky ideálne,nedávajú zmysel.
robert7305
Zdieľať na Facebook

Problémom je,že kvôli mojej miernej imobilite som bol nutený zapnúť za auto prives s tažkým skútrom.
Súprava má cca 4 tony.V albánskych a bosniackych kopcoch som občas išiel dlhé stúpania na jednotku,za mnou sa ťahala dlhá kolóna.
Po rovine mi ten výkon postačuje,stovkou to ide po maďarskej dialnici.
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

robert7305 - byť to moje "nakŕmim" to Metabondami všade, kam smú. Minimálne pre nižšie opotrebenie vecí v trení (...blízkosti) a ony naozaj o niečo málo zvyšujú výkon no nie o desiatky percent.

Zvýšiť výkon motoru bez zabezpečenia nižšieho opotrebenia nie je dobrý nápad - niekde sa to prejaví skoršou poruchou, zničením niečoho.

A ako aj pán Milan neraz písal - najdoležitejšie je meniť oleje včas - pri vyššom zaťažovaní ešte skôr. V dvoch tretinách alebo aj v polovici "predpísaného" intervalu a ako písavam aj ja - výrobcom predpísané oleje.
robert7305
Zdieľať na Facebook

Na všetkých autách oleje menim najneskôr na 10 000.
Aditiva do oleja som si zatiaľ trufol len od ligui molly. Myslel som na niečo ako trošku väčšie turbo a trochu pridať paliva. Čo som našiel,tieto motory mali aaj vo verzii 80kw,tak rátam,že samotný motor bol identick6,možno iné vstreky a turbo,ale 80kw by nemalo mať deštruktivne účinky. Samozrejme je spoľahlivosť pre mňa najdôležitejšia.Len..ani motoru neprospieva polhodinová jazda rychlostou15km/h na jednotke,pri vonkajších 35st a teplote vody 110.
Akonahle mierne stúpanie kleslo a išla tam dvojka,teplota šla hneď na 95.A,sam som nervózny,ked je za mnou 30 aut v kolóne a nie je kde uhnúť.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Mam "nemilu" skusenost s LM Ceratec - skusil som ho raz a nikdy viac.

Ten ohrev je nizsi pri znizeni trenia. Pisal kdesi N. Kovacik ze kym ostatni chtadili - on trenoval. Pri drifte sa ide "na plny kotol", hodne bokom - to chladeniu tiez neprospieva ;)
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Cize, kvoli tomu, aby si isiel na 2.stupni hore kopcom o 10 km rychlejsie, chces babrat motor? :40bd:

A co sa stalo tym autam, ktore sa za Tebou tahali??
Nic.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

robert7305 ak chceš - sa mi ozvi správou.
robert7305
Zdieľať na Facebook

Aj kvôli tomu,aby som pri úplne miernom kopčeku na diaľnici nespomalil na 70..
Aj kvôli riadnym kopcom.
Ale..nie dôvod bol témou,nerozumiem,prečo ste sa na nepodstatné zamerali..
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Tak potom sa vyhni dialniciam..
Ja Ta plne chapem, aj mne moj MAN 12 224 jazdil bez obmedzovaca 120 km/h, po vymene turba horko tazko 80-90..., nalozeny 60-70 a v ociach mam smrt..

A co teraz?
Bud budem investovat do stareho auta tisice eur, dufajuc, ze mu vratim predoslu silu, alebo, sa s tym zmierim, ze pri najazde okolo miliona km uz ma narok na slabsie vykony...

Nemas RJ, dakuj bohu, nema sa Ti co pokaslat, ten motor pojde este 50 rokov .
Bud jazdi solo, bez privesu, alebo sa zmier, ze si prvy v kolone.

Alebo, kup nieco novsie, silnejsie.
Inej, lahsej alternativy , niet.
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

luboš
to s tým MANom je asi takto
https://www.facebook.com/emstroitrans20 ... LcZEcGr214#
na Midlume 180dci som mal 172 koníkov a kopec nekopec 6. 90km/h plný (9t) prázdny
Na MANe 210 mám 205 poníkov/oslíkov. a aj ked idem prázdny hore kopcom pri Tekovských Nemciach (R1) tak max 85 - 88 podla vetra
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Tiež by som neznásilňoval starý poctivý motor a dám aj foto, ako ja chodím po slovensku
Obrázok To je vrchol Pezinskej Baby - ťahal som za sebou kolonu od Jablonového a policajti v nej :3906: Mohli ma rozniesť na kopytách, s úsmevom mi zakývali.
No stres a MFP , je liekom na dnešnú dobu. :4012:
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

mne na Daewoavii postupne klesal výkon z 83Kw na ....Kw 150 000km
trysky boli na teste a boli OK.
iný servisák mi povedal že treba NOVE trysky 250€ kus v 2008 dosť velké prachy
Auto ožilo a išlo ako nové
vysvetlenie bolo že pri teste trysiek sa to netestuje do protitlaku
takže by som išiel smerom aby dostal ten tvoj motor +- pôvodný výkon
Počítam že teraz tam máš tak 40-50Kw
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Mám na kárach 230 a 320 tisíc a majú evidentne vyšší výkon než s akým som ich ako jazdenky kúpil.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Tatko - klasika , zase len TCO - kolko rokov máš svoje autá a kolko Megaselu si do nich nalial? x cena = nejaká suma. A on kolko rokov ho má, nelial nič a teraz vysolí nejaké eurá za nové trysky = nebude tá suma podobná???
Tretia varianta -(ja) - nelejm nič a jazdím kým sa to hýbe , zase len s ohladom na TCO.
Štvrtá varianta (moje mladšie ja) vyžobrem si v robote použitý hydraulický olej, pickup zaplátam plechmi ktoré v robote dostanem ako odpad od lisov a jazdím, pretože EURO 1 umrie naozaj len a len na hrdzu.
Rodinná peňaženka nepozná iné hodnotenie auta ako je TCO :42f7: Teraz som "kupil" od nevesty starý črep lebo jej vyrátali pzp 300 a mne 115 eur - kua, zase len tie celkové naklady na vlastníctvo. :40bd: :40bd:
Na mieste zadávatela by som jazdil víťazne v čele kolony, nie na dvojke , ale na jednotke a učil by som zvyšok motoristov ako treba "spomaliť" a vychutnávať si krásy prírody. Pretože "cesta je ciel" :4012:
Edit - teraz mi vyskočila v inzercii AR 146 s viac ako pol mega a mňa svrbí peň§aženka - no lebo ALFA. :40bd:

Návrat na "VETERÁNY a klasické autá"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný