Lak na disky - určený pre strmeňe

Ponuky práce: Auto moto, brigády ...

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

failbuster
Dátum registrácie: 29.04.2024 18:37
Zdieľať na Facebook

Lak na disky - určený pre strmeňe

Príspevok od používateľa failbuster »

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o radu.
Mám v úmysle si podomácky nastriekať moje staré hliníkové disky, ktoré som kúpil už s autom cca rok dozadu.
Chcem sa spýtať tri veci.

Najprv či môžem na disky použiť aj farbu určenú na strmeňe.
Chcel by som zlatú - lebo auto je modré, pekná metalíza, lak na karosérii je zachovalý a myslím že by to dobre vyzeralo.
Vyberám medzi
- https://filtreaoleje.sk/detail-produktu ... 0ml-17960/
a -
- https://filtreaoleje.sk/detail-produktu ... 0ml-17945/

Som si vedomý že je vhodné dať pôvodnú farbu dole z diskov, ale čo som to skúšal brúsnym papierom na malom kúsku, ide to dosť ťažko, a nemám nikoho v okolí ( TO ) čo by mi to vypieskoval, to by som už dal spraviť mu celé niekde najbližie som našiel Bánovce - a je to celkom drahé.
Stačilo by to len jemne prebrúsiť, odmasntniť a striekať ?
Alebo mám to poriadne silno vybŕusiť komplet ?
Ak tam dám tú striebornú a po nejakom čase sa to začne znova lúpať, bude to aspoň menej vidieť či ?

Ak by tam boli nedostatky, napríklad oblé akoby prehyby medzi tou odlúpanou farbou a pôvodnou pod novým nastrekom, nevadí.
Viem že treba aj číry lak nakoniec.

Posledná otázka, koľko asi potrebujem týchto sprejov na 4 disky ? stačia 2 alebo radšej 3 ?
Budem to striekať len spredu - zhora - postup zhruba viem, len idem to robiť prvý krát,
ide skôr skúsenosť a zábavu, ale chcel by som to spraviť čo najlepšie.

Som odhodlaný to skúsiť, nebudem kupovať nové disky - tieto sa mi celkom páčia respektíve zatiaľ len ich tvar - dizajn. A to už by som vymýšlal nad 16 palcovými - a mám nové pneu 15
Ďakujem :)
Budem vďačný za každý tip.

fotky - https://imgur.com/a/UO5AVjB
- https://imgur.com/a/i7KUmEA
- https://imgur.com/a/eGhj8O1
Naposledy upravil/-a failbuster v 06.09.2025 18:01, upravené celkom 1 krát.
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Re: Lak na disky - určený pre strmeňe

Príspevok od používateľa db69 »

ja na strmene používam uplne bežnú farbu,predtým som kupoval na vysokú teplotu a nie je tam žiadny rozdiel.Dokonca aj bubny na staršom Opli.
čo sa týka diskov.
Idealne je to opieskovať .Kúpiš pištol (aj v Lidli) a mech piesku.Farbu by som kupoval nejakú odolnejšiu ,aby to nezišlo dolu ked to ociká pes.
Alebo daj plasti dip,len to odmastíš a nanesieš
Ked sa ti to nebude páčiť ,strhneš to dolu
failbuster
Zdieľať na Facebook

Tá pieskovacia pištoľ Parkside - to je dobrá rada ďakujem, kúpim si asi.
Len si musím od suseda požičať kompresor, ale hádam mi dá :D
- teraz si píšem s kamarátom že to ide ťažko, že už pieskoval, a nie hliník ale oceľ. hmm...
Plasticdip sa mi nepáči, ale aj to je možnosť, ja chcem avšak normálny lak.
A aký lak v spreji by si mi doporučil ?
Idem objednávať viac vecí z tej stránky kde som poslal odkaz, tak som vyberal s tadiaľ.
db69
Zdieľať na Facebook

ja osobne by som použil toto
https://www.montana.sk/montana-black-40 ... 4fp2TujJE-
striekam s tým brzdiče,je to polomatné ,vôbec sa to nerozteká a perfektne kryje.
je to akoby si práškoval .A potom dal nejaký odolný lesklý lak
Vôbec nemám predstavu ako sa to lakuje s normálny sprejom,ale asi to bude náročnejšie a bude to stekať.
Groopi
Dátum registrácie: 19.09.2011 13:17
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Groopi »

Zalezi ako vie dotycny striekat, aky sprej ma…
Lak hadze po nastriekani strukturu pomaranca a preto ho treba prebehnut riedidlom ( zistim akym ) v pistoli… pekne sa lak zriedi a zleje…
Alebo tak…
wilz
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Nepíšeš v akom stave sú tie disky.
Ale myslím že všeobecne platí, že pokiaľ lak na podklade dobre drží, nie je popraskaný, tak je kontraproduktívne dávať ho dole.
Pokiaľ však sú čo len minimálne náznaky odlupovania, musí to na tom mieste ísť preč.
Pokiaľ sú nejaké nerovnosti a povrchové poškodenia pôvodného laku, treba to pretmeliť karosárskym tmelom, radšej 3x tenkú vrstvu zakaždým prebrúsiť, ako na jeden raz hrubo.
No a ten pôvodný lak (kde nie sú tmelené miesta) treba dobre prebrúsiť, najprv hrubšie podľa potreby, nakoniec 1000 brúsny papier bohate stačí.
Na to dáš farbu, nemusí byť hrubá vrstva, počet vrstiev podľa potreby, hocijakú akú si vyberieš a ktorá si nebude protirečiť s podkladom. Pokiaľ si sa pri brúsení prebrúsil až na kov (hliník), tak by bolo vhodné použiť ako základ pod farbu nejaký náter s prídavkom zinku.
No a na tú farbu ide priesvitný lak, najlepšie bude nejaký kvalitnejší, aby odolával čo najviac poletujúcim kamienkom, zase počet vrstiev podľa okolností. Samozrejme lak by mal byť kompatibilný s tou farbou, aby sa to po zaschnutí neprejavovalo nejakými prasklinami alebo inými chybami. Ja by som doporučoval dávať priesvitný lak až na čo najviac zaschnutú farbu.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

failbuster napísal: 06.09.2025 17:34 nebudem kupovať nové disky - tieto sa mi celkom páčia respektíve zatiaľ len ich tvar - dizajn. A to už by som vymýšlal nad 16 palcovými - a mám nové pneu 15
Ďakujem :)
Budem vďačný za každý tip.

fotky - https://imgur.com/a/UO5AVjB
- https://imgur.com/a/i7KUmEA
- https://imgur.com/a/eGhj8O1
striekat to treba pistolou nie sprayom.aj ked farba by sa dala sprayom no dolezity je lak.a lak na disky ide extra tvrdy a drahy.aby to prezilo aj prezuvanie a neodrel sa.lacne laky su makke.

su take spraye dvojzlozkovy lak v sprayi ale je to jednorazovka musi sa pri zmiesani cely pouzit aby sa to oplatilo.maly spray stoji aj 25 euro co bude stacit na jeden disk ostreknut zvonka.

slovenske cesty su samy kamen ja som pozoroval na novych diskoch uz po 5000km ako im pribudaju dobance.

k tym diskom ktore ides zachranovat je to hnus AEZ .tvar tych diskov mi pripomina americke auto zo 80 rokov.ja by som tie disky nechal na zimu nafarbil ciernou matnou farbou ako sa to robilo v 90 rokoch lacny cierny cigansky tuning {dnes je to uz moda mat cierne disky cigan tunning }

a na leto by si mal kupil nejake pekne leskle strieborne origo mazda aludisky a tvar taky aby to sedelo na tu mazdu z tej doby.

vzdy sa da nieco najst hoci aj pouzite v cesku na bazosi.ja som kupil este pred koronou alu disky z roku 1996 R16 origo ford neobite rovne na auto z roku 1992.aby to ladilo z vekom auta.v pneuservise bol chlap prekvapeny ze su v stave akoby nikdy neboli pouzite. a stalo ma to 1000kc kus.

zas ten peniaz nemalo vyznam zachranovat aludisky borbet z roku 1994.
failbuster
Zdieľať na Facebook

Tak mne by sa páčili najviac napríklad takéto -
https://auto.bazos.sk/inzerat/182456713 ... 3-et55.php
ale vidia sa mi hodne drahé a musel by som kupovať aj nové pneu - a ako som písal mám nové pneu tak som chcel ušetriť.
Ale chcem to mať pekné.
Ak by som kúpil tieto ^^ horný link - pasovali by mi matice z tých AEZ ? pretože v servise mi objednávali presne na tieto AEZ, kedže predošlí majiteľ ich stratil a starých plecháčov hrdzavych som sa zbavil.
A ak by som ich kúpil ( samozrejme vyvážiť pred obutím) = netreba robiť znova geometriu ?
Tú som robil nedávno.
Ďakujem.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

tak toto je uz u mna bordel.ani povodne matice nemas???? farba je asi preto dole lebo tie disky jazdia aj v zime.

tak kupis nove matice ved to tak do 60 euro sa zmestis za matice originaly.

aspon vidim ze sa nic nezmenilo okolo tych univerzalnych diskov od AEZ,DOTZ.

dufam ze tam na tych AEZ aludiskov niesu stredove plastove centrovacie podlozky koli stredovej diere.ak su,to by som tie disky hned vyhodil a nezachranoval.

stredova diera 67.1 mm to je viac ako VW a Ford atd.snad nebudu tie podlozky.

ja som to robil tak ze najprv druhe disky a tak pneu.bolo to v marci pred letom mal som cas.

neviem ci take disky z toho linku boli na takom auta v tej dobe,vyzeraju pekne ---je to uplne iny level---,ale mozno uz budu lakovane.to sa treba pytat predajcu.cena no tazko povedat pozri si cesky bazos.vychod sk mal vzdy ceny ako pre americana.

diely na stare auto vzdy riesim v cesku.cim blizsie k nemecku tym lepsia cena.niekedy sli diely na fordy za cenu vahy.1kg-1euro.

pamatam na samosvorny diferak pre bmw E36.slovak pytal za akoze repas 500 euro,lebo kde je dopyt tam je cena.cechur ceske budejovice za vytahany samosvor ktory este fical 5 rokov chcel 25 euro.

vzdy treba trpezlivo cakat sledovat co sa kde predava je to vzdy nahoda a pride dobra kupa.
failbuster
Zdieľať na Facebook

Môže mi ešte niekto povedať koľko tých sprejov cca miniem keby to robím sám ?
A prečo podľa vás by ste ich nezachraňoval keď tam sú vymedzovacie krúžky?
Dával som tam vtedy nové.
Kamarát my dohodil známeho z okolia čo pieskuje aj práškuje, ale ešte si to rozmyslím.
Budem pozerať aj inzerciu.
Ak to dám urobiť, pridám sem fotky.
metamor
Dátum registrácie: 21.04.2009 19:51
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa metamor »

Qkomaxit napraskovat a nerieš samo doma urobiť. Musis to obrusit keď to neobrusis bude sa to po mesiaci lupat dole a možno aj skôr Keď na to opries wapku...Keď to dáš opieskovat musíš mať niekoho kto vie opieskovat a na dobry piesok aby si z tých diskov nemal hliník do šrotu:) potrebuješ kúpiť základ aby to držalo farbu lak... Nejaký priestor mať na to. Robiť to sprejmi no rátam minimálne 1 sprej 1disk keď to chces aj z vnútra rataj 2 spreje/disk. Keď to všetko poratas zistíš že ušetris 50euro a výsledok s trvacnostou bude diametrálne iný :)
wilz
Zdieľať na Facebook

Ako píše Metamor, keď je dobre urobené to poplastovanie, tak to môže byť dobré riešenie.
Ale predtým to treba opieskovať, nie na hrubo, stojí to nejaké peniaze.
Potom ten práškový náter, treba skontrolovať ako to uchytávajú pri práškovaní a vypaľovaní, mne raz takto práškovali disky a boli tam viditeľné chyby jednak nekvalitou a tiež nevhodným upevnením.
Okrem toho tie práškové farby pravdepodobne nemajú taký pekný metalický odtieň ako normálne lakované. No a tiež to stojí nejaké peniaze.
Takže treba si zrátať že koľko by ťa to nakoniec vyšlo, či za menšie peniaze nekúpiš na inzercii nejaké iné pekné disky, používaných 15" diskov je v ponuke plno a niektoré naozaj lacno a pritom dobré. A tie svoje disky môžeš predať nejakému inému dobrodruhovi, čo sa s tým chce párať.
No a tú kalkuláciu si urob aj pre svojpomocné lakovanie, či to tiež stojí za to, aj tvoj čas a úsilie majú nejakú hodnotu.

A čo sa týka strediacich krúžkov, z toho si nič nerob, seven je tým známy, že má z nich fóbiu. Tie strediace krúžky sú štandardná záležitosť, vycentrujú disk na náboji pri nasadzovaní kolesa na náboj a potom pri dotiahnutí kolových skrutiek / matíc tam už ani nemusia byť, pretože trecia sila medzi plochou náboja a dosadacou plochou disku je naozaj dostatočne veľká na to, aby sa koleso nepohlo. To len Seven si stále myslí že koleso sa pri jazde po náboji posúva a plastové krúžky to nevydržia.
db69
Zdieľať na Facebook

máš tam 19 alebo 21 matice?
prí kúpe je to problém.Korejci majú 21 a musí sa kupovať disk kde vojde 21 klúč ,alebo potom zháňať 19 matice.
Alebo zbrusovať 21 orech aby tam vošiel.
videl som disky čo si robil kamoš na BMW .Opieskoval v robote a striekanie normálne sprejom. Vyzeralo to fajn a aj trvácne.
Ale ja by som do toho nešiel, radšej kúpim nové čo sa mi páčia.Lebo ked vidím tie ceny čo to stojí,a nikto ti nezaručí že natrafíš na kvalitnú prácu
wilz
Zdieľať na Facebook

Na to auto idú matice M12 a vyskytujú sa v rozmere 19 aj 21, je úplne irelevantné že aké tam montoval výrobca pri prvomontáži, skrátka dajú sa také ktoré sa zmestia. A áno, obrúsenie 21 orecha je tiež možné riešenie, nevidím v tom zásadný problém.
No a disky s upevnením 5x114 majú obvykle kužeľové zahĺbenie dier, dokonca aj keď sú disky robené na ploché matice, tak často je tam drobné kužeľové skosenie, aby sa dali použiť aj kužeľové matice.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

failbuster napísal: 07.09.2025 12:30

A prečo podľa vás by ste ich nezachraňoval keď tam sú vymedzovacie krúžky?
Dával som tam vtedy nové.
nejde vobec o tie kruzky.je to len moj nazor na lacne univerzalne aludisky ktore mozno ani nemaju ET podla TP.

ide o to ze das rovnake peniaze do niecoho co nemusis robit.a stravis s tym svoj zivotny cas.a nakoniec s tym ani nebudes spokojny.a ak aj budes spokojny z vysledkom do 2 rokov budu take obite ze si povies --nestalo to za to---.a este ti aj pneuservis co to poskriabe.

to je ako keby si dal na aute lakovat predny naraznik a kapotu lebo je obita od kamenov.to je zbytocnost 2-3 zimy a je to tam kde to bolo.

ja som mal na autach aludisky kdejake a vacsinou nizkoprofilove.ale aby som to opravoval obitu farbu,strata casu.

kupil som vzdy druhe.

to iste aj zimne plechace co mam na autach plechace a origo puklice.plechace kazdu 4 zimu ked su aj zimne pneu hotove idu prec a kupujem druhe,nema vyznam ani tam skrabat hrdzu.kupujem plechace R16 od hocijakej firmy ktora to renovuje za 25 ecok kus.

kedysi som aj ja tie plechace suchal fabril a po 3 zimach aj tak hrdzaveli.

Návrat na "Práca Auto-moto"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný