Elektromobil
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
cicmanec942
- Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37 Zdieľať na Facebook
Re: Elektromobil
Nikto. Lebo nikto sa nechváli tým, akú hlúposť urobil. Keď sa k tomu zaráta zostatková cena a „likvidita” ojazdenej elektrickej dodávky tak naozaj nemôžeme čakať nejaké TCO, ktoré by pri EV dávalo zmysel...
A k tým štatistikám predaja: https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ne ... lni-cisla/ a veľa iných, napr. aj o tom ako sa falšujú čísla o predajoch v Číne, ako stoja tisícky akože predaných áut v prístavoch, ako kupci nových EV po kúpe zistia, že ich autá boli/sú dávno poistené a pod.
Veľa automobiliek už zistilo, že stávka čisto na EV je cesta do záhuby a konečne začínajú otáčať (len aby už nebolo neskoro), veľa iných (VW, Mercedes...) stále trvá na svojich pôvodných nereálnych cieľoch.
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ne ... lni-cisla/
A k tým štatistikám predaja: https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ne ... lni-cisla/ a veľa iných, napr. aj o tom ako sa falšujú čísla o predajoch v Číne, ako stoja tisícky akože predaných áut v prístavoch, ako kupci nových EV po kúpe zistia, že ich autá boli/sú dávno poistené a pod.
Veľa automobiliek už zistilo, že stávka čisto na EV je cesta do záhuby a konečne začínajú otáčať (len aby už nebolo neskoro), veľa iných (VW, Mercedes...) stále trvá na svojich pôvodných nereálnych cieľoch.
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ne ... lni-cisla/
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
tento má depo v Trnave a počítam že denný nájazd max 100km a to som asi fest prehnalcicmanec942 napísal: ↑20.08.2025 19:16 Záleží aj aká trasa - ak má depo napr. v BB a trasu po meste alebo niekde v okolí tak ok (používajú v lete klímu a v zime kúrenie?), ale ak má rajón niekde na Horehroní tak pochybujem, že mu 200 km dojazd stačí. Znížená nosnosť asi bude tiež niekde problém (nie u kuriéra). U väčších nákladných +cena, -nosnosť, smiešny dojazd = bez dotácií úplný nezmysel...
a klíma a kúrenie tiež žiadny problém
Aj ked vystupovať každých 5-10minut a zaživať tepelný šok ( zima leto) nie je výhra
Ja ked som rozvážal potraviny a drogeriu v BA (klasické zasobovanie) tak som v zime kúril na minimum a jazdil s otvoreným oknom .O klíme som ani nesníval ,Avia A30
-
jojko1001
- Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
čiže každého 2a pol mesiaca má novú EVkrabicu. ale nie o tom som chcel,len som chcel vysvetliť že ak máš tepelné čerpadlo,čo sa oplatí mať, tak či je to klíma alebo kúrenie spotreba je okolo 300-700W/h samozrejme takéto Ev má tepelný managment a baterka sa ohrieva na 25stp. zima leto či už kúriš alebo nie,zimná strata 3-5% miesto 20 -25%
bez dotácií úplný nezmysel...
nechápem prečo by mali byť dotácie na EV,ved kto to chce,.nech si kúpi prečo by sme mali ešte aj na toto prispievať,som zásadne proti

bez dotácií úplný nezmysel...
nechápem prečo by mali byť dotácie na EV,ved kto to chce,.nech si kúpi prečo by sme mali ešte aj na toto prispievať,som zásadne proti

-
db69
takže 70EV mu urobí úsporu 15 000 mesačne?
urobia 200 000km za mesiac ,to je 95km na jedno auto denne. Nič moc.
Pre kuriérov to ale stačí .
urobia 200 000km za mesiac ,to je 95km na jedno auto denne. Nič moc.
Pre kuriérov to ale stačí .
-
cicmanec942
100 km po meste má význam (dojazd, nabíjanie...) a ešte aj my ostatní z toho niečo máme (čistejší vzduch).
Či to má význam aj ekonomický si musia zrátať oni, mne to až taký zázrak nevychádza.

Či to má význam aj ekonomický si musia zrátať oni, mne to až taký zázrak nevychádza.
A ja som kde napísal, že som za?!
-
jojko1001
nenapísal si že si za ani to netvrdím,len môj názor na dotácie,lebo od EVčkárov to stále počujem,prečo by nemali byť na to dotácie,ak nie čo chceš,tak si to kup,ale za svoje
taktiež tam neboli čísla koľko EV oproti spaľovákom
,,na jednom bode nabíjajú už viac ako 70EV ,, - to je len na margo že to sieť zvláda
a idú kupovať EV kamion čo by mal jazdiť trasu BA-ZA, je možné že ho už majú táto správa je stará viac ako mesiac, osobne si nemyslím že EV kamion je super riešenie na spotrebu,ale čas ukáže,v DE je viacero dialnic vybavených trolejmi kde sa kamion automatický pripojí a ide na elektro,tých km je už viac ako na SK diaľnic,ale toto u nás postaviť aspoň smer BA-ZA to je aspoň jedna 10 ročenka a tých miliárd ...už len to vysloviť v parlamente milion v P.

taktiež tam neboli čísla koľko EV oproti spaľovákom
,,na jednom bode nabíjajú už viac ako 70EV ,, - to je len na margo že to sieť zvláda
a idú kupovať EV kamion čo by mal jazdiť trasu BA-ZA, je možné že ho už majú táto správa je stará viac ako mesiac, osobne si nemyslím že EV kamion je super riešenie na spotrebu,ale čas ukáže,v DE je viacero dialnic vybavených trolejmi kde sa kamion automatický pripojí a ide na elektro,tých km je už viac ako na SK diaľnic,ale toto u nás postaviť aspoň smer BA-ZA to je aspoň jedna 10 ročenka a tých miliárd ...už len to vysloviť v parlamente milion v P.

-
db69
tak ten kamion sa fakt oplatí 

-
jojko1001
daľšia novinka na našom trhu
V Európe dobré známe MG4 prichádza v novej generácii. Novinka pritom zaujala najmä tým, že ponúkne aj novú technológiu batérie, a to semi-solid state.Nové MG4 prichádza na trh už aj so semi-solid state batériou 2
Na Medzinárodnom veľtrhu batérií v Šen-čene predstavila čínska spoločnosť SEVB novú technológiu batérií pre elektromobily. Batériový systém Star Chaser 2.0 dokáže dodať dojazd viac ako 149,7 kilometrov z jednej minúty nabíjania. Z 10 na 80 percent kapacity sa dokáže nabiť len za 8,5 minúty.Energetická hustota batérie je 185 Wh/kg, použitá je už v elektromobile Tank 500 Hi-4-Z, ktorý bol predstavený 1. januára tohto roka.
som celkom prekvapený ako rýchlo ide vývoj batérií a hned sú aj zaradené do bežného života. potom sa eu čuduje že je zaradená na ,,chvosť,,sveta

V Európe dobré známe MG4 prichádza v novej generácii. Novinka pritom zaujala najmä tým, že ponúkne aj novú technológiu batérie, a to semi-solid state.Nové MG4 prichádza na trh už aj so semi-solid state batériou 2
Na Medzinárodnom veľtrhu batérií v Šen-čene predstavila čínska spoločnosť SEVB novú technológiu batérií pre elektromobily. Batériový systém Star Chaser 2.0 dokáže dodať dojazd viac ako 149,7 kilometrov z jednej minúty nabíjania. Z 10 na 80 percent kapacity sa dokáže nabiť len za 8,5 minúty.Energetická hustota batérie je 185 Wh/kg, použitá je už v elektromobile Tank 500 Hi-4-Z, ktorý bol predstavený 1. januára tohto roka.
som celkom prekvapený ako rýchlo ide vývoj batérií a hned sú aj zaradené do bežného života. potom sa eu čuduje že je zaradená na ,,chvosť,,sveta

-
tatkotom
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Už iba maličkosť - zvýšiť výrobu a distribúciu elektriny o skromných 50% a vozíme sa na elektromotorčekoch 
-
cicmanec942
A aký je problém? Stačí len rozhodnúť, nariadiť a je to, nie? 
-
lubos zimovcak
- Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12 Zdieľať na Facebook
EU komisia zatazila vyrobu energii emisnymi povolenkami, niekde som zachytil, ze az udajne 50% z ceny energii budu poplatky za emisie, aj domacnosti to caka o par rokov.
Cize, aby to " niekto " dokazal zaplatit..., ECB bude tlacit peniaze, zrejme cez dlhopisy , tie budu umorovat mne doposial neznamym sposobom..., cize, vysledok bude:
Bud postupna inflacia, cim sa pomaly vymazu uspory beznym ludom, alebo, pokles zivotnej urovne vsetkym beznym ludom.., co bude mat na jednej strane " kubanizaciu" Europy, lebo na nove el.auta jednoducho gro ludi nedosiahne a bezny robotnik s platom 1.200-2.500 eur, podla krajiny, jednoducho nedosiahne...
Ako toto chcu mudre hlavy typu Mazurek v europarlamente vyriesit, to mi nie je vobec jasne...
Jedine vysvetlenie je, ze si poslanci a politici opat zvysia platy, aby stihali zivotnym nakladom...
A aby bola ironia dokonala, prave ti isti poslanci veselo odhlasuju navrhy, ako stazit obycajnym ludom pristup k lacnym autam, napr STK kazdy rok..
A ti isti poslanci budu vyplakavat, ze Europa vymiera, lebo sa nerodia deti..., kvoli zivotnym nakladom.
Toto by ani Dickens nevymyslel...
Cize, aby to " niekto " dokazal zaplatit..., ECB bude tlacit peniaze, zrejme cez dlhopisy , tie budu umorovat mne doposial neznamym sposobom..., cize, vysledok bude:
Bud postupna inflacia, cim sa pomaly vymazu uspory beznym ludom, alebo, pokles zivotnej urovne vsetkym beznym ludom.., co bude mat na jednej strane " kubanizaciu" Europy, lebo na nove el.auta jednoducho gro ludi nedosiahne a bezny robotnik s platom 1.200-2.500 eur, podla krajiny, jednoducho nedosiahne...
Ako toto chcu mudre hlavy typu Mazurek v europarlamente vyriesit, to mi nie je vobec jasne...
Jedine vysvetlenie je, ze si poslanci a politici opat zvysia platy, aby stihali zivotnym nakladom...
A aby bola ironia dokonala, prave ti isti poslanci veselo odhlasuju navrhy, ako stazit obycajnym ludom pristup k lacnym autam, napr STK kazdy rok..
A ti isti poslanci budu vyplakavat, ze Europa vymiera, lebo sa nerodia deti..., kvoli zivotnym nakladom.
Toto by ani Dickens nevymyslel...
-
tatkotom
Áno. Vládnu čoraz sprostejší a nie len v Európe.
Bez koncepcie, s nereálnymi ilúziami namiesto racionálnych predpokladadov na základe analýz. Potom to vyzerá ako vyzerá.
Aj v malom - ono je pekné, že sa akumulátor dá nabiť o 50 kW za 8 minút len kde...a koľko súčasne. Na to treba nabíjačku s výkonom pol megawattu pre jeden (na jedno auto). Koľko a kde takých sa dá napájať jestvujúcimi distribučnými vedeniami? Prevažná väčšina ľudí vrátane politikov netuší, čo to znamená. Ľudstvo osprostieva neuveriteľnou rýchlosťou.
Bez koncepcie, s nereálnymi ilúziami namiesto racionálnych predpokladadov na základe analýz. Potom to vyzerá ako vyzerá.
Aj v malom - ono je pekné, že sa akumulátor dá nabiť o 50 kW za 8 minút len kde...a koľko súčasne. Na to treba nabíjačku s výkonom pol megawattu pre jeden (na jedno auto). Koľko a kde takých sa dá napájať jestvujúcimi distribučnými vedeniami? Prevažná väčšina ľudí vrátane politikov netuší, čo to znamená. Ľudstvo osprostieva neuveriteľnou rýchlosťou.
-
jojko1001
zvýšenie výroby ele.energie aj to je cesta ,ktorá sa bude musieť absolvovať a nie len kvôli EV,ale aj rastu nárokov ľudstva, aj množenia. stále to píšem jediná cesta je znižovanie spotreby EV menšie batérie ľahšie EV,dokonalejšie el.motory,elektronika atd.je množstvo prototypov aj od VW dokonca bolo vystavené vo volsbrg v múzeu,5miest. staré viac ako 10r. a spotreby okolo 1,5-2kw predtým sa stým chválili dnes to posťahovali,aby mohli pomaly ,,vyvíjať,,tváriť sa že pracujú a hlavne utápať ,,prachy,,čiže by stačila max.20tka baterka na 1000km a nabíjanie by trvalo minúty a ušetrená príroda,ale ved o to nejde. inak čo sa týka tej výroby elektriky,ved sa na to kuk,chceli stavať prečerpavačku niekde na SK a hned okolo toho haloo a podpisy a podobne,treba si uvedomiť že ku každej zelenej výrobe ele.energie potrebuješ točivý moment a nie z vrtule,ale stabil čo bude vyrábať v kríze alebo ,,žrať,,ked jej bude veľa,inak to spadne,je dobre že tu máme atomovky,ale oni toto neriešia,vypnutie trvá hodiny a to isté nábeh a zatiaľ môže prísť k riadnemu výpadku a to nezapneš ističom.
ešte že prestalo pršať,lebo nám praskajú rajčiny a hrozno

ešte že prestalo pršať,lebo nám praskajú rajčiny a hrozno

-
tatkotom
Nič nové pod slnkom - kedysi tak utopili Betacam (alebo Video2000 - už nepamätám) lebo ho vyvinuli príliš dokonalo - a postupne časti z toho pridávali do HVS ako "novoty".
Nenamietam vhodnosť ani potrebu hľadania alternatív do budúcna, namietam realitu v možnostiach rozvoja výroby, distribúcie. Časovú, ekonomickú. Ono to pôjde no nie direktívami. Ak nimi - vzniknú obrovské škody...
Nenamietam vhodnosť ani potrebu hľadania alternatív do budúcna, namietam realitu v možnostiach rozvoja výroby, distribúcie. Časovú, ekonomickú. Ono to pôjde no nie direktívami. Ak nimi - vzniknú obrovské škody...
-
db69
všetko je už vymyslené ,dajte si do jutubu "free energy" je tam kopec návodov ako vyrobiť zadarmo aj 10kw generátor
lenže to všetko brzdí ropná a elektro lobby.
lenže to všetko brzdí ropná a elektro lobby.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Amazon [Bot] a 4 neregistrovaní