Peugeot Traveller 2.0 BlueHDi 110kW - spotreba oleja

Diskusia ohľadne vozidiel značky Peugeot

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

sancik
Dátum registrácie: 21.02.2006 17:32
Zdieľať na Facebook

Re: Peugeot Traveller 2.0 BlueHDi 110kW - spotreba oleja

Príspevok od používateľa sancik »

lubos zimovcak napísal: 20.03.2025 14:40 Neviem isto, ale ten motor ma vyse 25 rocneho spolocneho predka, uz,od cias 406.
.
Podla mna, tu specifikaciu dali len kvoli emisiam, alebo bohvie comu.
Zrejme motor dostaval do tela, lebo je to este dost malo km na to, aby turbo cucalo olej.
Az dostal na bendžo, zrejme sa naplni predpoved M.Hlavateho o rozobrani motora.
Práveže "na bendžo" sa snažím tomu nedávať. Zodpovedne mám naštudované správanie k dieslom, ako zahrievať, ako jazdiť, aby neodišlo turbo. Napr. automaticky po nasadnutí vypínam START-STOP systém, kedže ten je schopný vypnúť motor aj po dialničnej jazde hneď po zastavení na benzínke. Alebo od začiatku aditívujem VIFkom. V zime motor nepozná studené štarty, lebo mám aj nezávislé kúrenie, ktoré si cca 20 min. pred odchodom z domu zapínam v teplotách odhadom pod 5 stupňov. Nechodím zbesilo, nedusím otáčky (udržiavam na min. úrovni 1800-1900). Olej menený pri cca 13-14 tis km. Jedine, že to je kombinované auto aj na rodinu, aj na tovar (raz za mesiac aj 800-900kg, ináč v pracovné dni 200-400kg, má to od výroby zvýšenú nosnosť - zadné pružiny sú tuhšie, podvozok vyššie).
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

K tejto vete - Plus bol olej v nasávaní pred turbom. U turba platí,čo dnu to von. Olej na vstupe nie je problém turbíny ale je to prítomnosť oleja v prívode od vzduchového filtra.Do toho prívodu je vyvedené aj odsávanie olejových pár z motora. Prietok je upravovaný (ak to funguje) membránovým regulátorom na úroveň aby sa vo vnútornom priestore motora striedali tlakové vlny na úrovni +-5 mBarov,kedže tu sa strieda pretlak z podtlakom daný pohybom piestov.Výsledok je velmi blízo nule,jemnunko do mínusu.Pokiaľ sa tu prietok zväčší,znamená to že z odsatým vzduchom odíde množstvo olejovej triešte,hmloviny.Aj u správneho motora na úrovni minima sa zanedbatelné množstvo do sania dostanie,čo z radosťou keď vidí mechanik olejový povlak z radostou vymení dobrú turbínu.Odmerať pulzácie vnútra motora je sci fi,to proste sa nerobí a basta,vymeníme turbínu.Výsledok sa dostaví,žiadna zmena.
Meranie podtlaku (pulzov) vnútry matora dokonca pekne odhalí ak by jeden piest napr mal problé,zapečený krúžok a pod.Zistí sa hneď ktorý.
U motora ktorý má ozaj málo km by sa nepredpokladali vadné semeringy ventilov.Ale aj to sa dá diagnostikovať za cenu že k tomu už treba zopár úkonov prípravy a môže pri niektorých motoroch naložených bordelom v siedmich poschodiach celkom dlhá procedúra.Kde je dobrý prístup,je výsledok za pol hodinky.
Tretia a najhoršia varianta je prienik oleja pre zlé stieranie olejového krúžka.Zistuje sa len nepriamo,takže nutné je mať istotu v zisteniach tých lacných variant.Čosi vie napovedať detailné prezretie spalovacích priestorov kamerkov cez žhavičový otvor.Samozrejme musí byť plne ovládatelná aby si vedela pozrieť vlastný chvost. Stav zaolejovania valca tj horný prstenec valca kam nedobehne horný krúžok by čosi prezradilo.Tiež stav tanierikov ventilov pretože prítomnosť oleja tu necháva celkom zmenený povrch.
To sú veci ktoré by ešte stále boli finančne únosné,a pri dobrom výsledku hlavne peňaženku ušetrili od hlúpych výdajov.Za taký považujem napr výmenu tej turbíny,chlapa by som vyrazil do minuty ak by tak zdôvodnil takú výmenu.
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

:3dcline:
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Ešte jedna drobnosť.spotreba prisávaním cez semeringy ventilov sa prejavuje ak sa auto používa v prevažne v malých otáčkách,veľa volnobehu,nízka záťaž.Ako rastie tlak turbíny sa tak v saní ako vo výfuku zvyšuje tlak,a olej do kopca ani proti tlaku netečie
sancik
Zdieľať na Facebook

mhlavaty napísal: 20.03.2025 20:48 Ešte jedna drobnosť.spotreba prisávaním cez semeringy ventilov sa prejavuje ak sa auto používa v prevažne v malých otáčkách,veľa volnobehu,nízka záťaž.Ako rastie tlak turbíny sa tak v saní ako vo výfuku zvyšuje tlak,a olej do kopca ani proti tlaku netečie
Nemyslim,ze by toto bol moj pripad.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

To je v poriadku.Ak človek vie čo sú veci ktoré vedú (lebo môžu) k problému,vie kadečo zmeniť.Kadečo sa zmeniť nedá pre kopec iných problémov,to proste je tak.Auto by malo slúžiť a mal by to byť najdôležitejší bod,lenže...nie je.Už nie je.Čo je smutné že dokonca vieme príčiny,ale ani to nevedie k náprave,každý si hreje svoju polievku,nik nikoho nepočúva a názor ostatných je u prdele.Konštruktér od debilného riešenia neustúpi,lebo nemôže,naň tlačia iné (dôležitejšie) úkoly,oni vedia čo a kde pokadia,hovno platné kým sa sypú peniaze.Dnešná doba ide po imidži,po vonkajšku,po hladine,nie po funkcionalite a to aj v tých fabrikách vedia tie hordy analytikov.Nie sú platený preto aby niečo bolo kvalitnejšie,ale viac zarobilo.A net ľudom nakuká ešte aj tú kukuricu,už ani netušia kde je sever tak osprosteli
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

Ako vždy - 100% pravda (a smutné).
sancik
Zdieľať na Facebook

mhlavaty napísal: 21.03.2025 07:56 To je v poriadku.Ak človek vie čo sú veci ktoré vedú (lebo môžu) k problému,vie kadečo zmeniť.Kadečo sa zmeniť nedá pre kopec iných problémov,to proste je tak.Auto by malo slúžiť a mal by to byť najdôležitejší bod,lenže...nie je.Už nie je.Čo je smutné že dokonca vieme príčiny,ale ani to nevedie k náprave,každý si hreje svoju polievku,nik nikoho nepočúva a názor ostatných je u prdele.Konštruktér od debilného riešenia neustúpi,lebo nemôže,naň tlačia iné (dôležitejšie) úkoly,oni vedia čo a kde pokadia,hovno platné kým sa sypú peniaze.Dnešná doba ide po imidži,po vonkajšku,po hladine,nie po funkcionalite a to aj v tých fabrikách vedia tie hordy analytikov.Nie sú platený preto aby niečo bolo kvalitnejšie,ale viac zarobilo.A net ľudom nakuká ešte aj tú kukuricu,už ani netušia kde je sever tak osprosteli
Veď to.... napadá ma aj riešenie výmeny auta, ale za aké na účely, na ktoré ho používam? Kúpiť staré so starým motorom a dať ho na generálku? Ale auto nie je len motor, aj iné veci starnú a opotrebuvávajú sa. Ísť do nového a zavesiť si nemalý leasing ako nôž na krk? Možno, keby bola na trhu spoľahlivá alternatíva. Ale tú nevidím. S novými autami je človek na tom istom, ako na tomto. Nebyť takýchto nepríjemnosti, tak som s týmto autom nadmieru spokojný. A akceptujem, že spotrebákom sú všetky diely na aute, len každý má nejakú životnosť. Takže aj pri 200 tis. predpokladám, že sa budú riešiť aj väčšie veci. Ale generálka motora, ku ktorému som sa podľa mojich načítaných vedomostí snažil správať ako normálny človek k prvému nejazdenému autu, ktoré si kúpi za vlastné peniaze od novoty? Asi oprášim bicykel a tovar budem posielať kuriérom. A ako rodina budeme putovať na chalupu cez dva vlaky a autobus.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Určite nie.Treba hladať riešenie a predbežne sa nezaoberať katastrofickými scenámi.Problém tohoto prípadu je len v jednom,aby sa auto dostalo do rúk človeka ktorý účelove nestiahne gazdu zo siedmej kože.No a logicky ešte tomu trochu rozumel a išiel do toho.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Mozno je to uz neskoro, ale skusil by som zmenit olej, resp. viskozitu.
anthony7
Dátum registrácie: 26.11.2016 22:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa anthony7 »

neviem odkial ste. Vychod?
v minulosti som na inom aute s dieslom mimo PSA mal problem, a nechcel som pokus - omyl riesenie, ale dokladnu investigativu problemu a riesenie priciny.
Postupne som dosiel ku servisu C4R kosice-saca. Ked, tak skuste aspon odkonzultovat.
Mam za to, ze sa dobre vyznaju do motorov, a hladania problemu.
V dnesnej dobe, na zaklade mojho (obmedzeneho/vseobecneho) poznania, by som nesiel do ineho diesel motora, ako TDI z VW group. Aj to neviem, ci by som chcel motor z najnovsej serie "evo." A ak nie to, tak Nemci. Ale 100 ludi 100 chuti.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Pockaj, ked ti zdochne alternator v tej dodavke a zistis, kolko stoji a ze sa neda opravit. To pospominas este len vsetkych svatych.
lorak777
Dátum registrácie: 21.03.2015 10:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lorak777 »

suhlas s milanom, pozrel by som do tych valcov...

Návrat na "Peugeot fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný