V Rakúsku uzákonili záchrannú uličku

Ako poskytnúť prvú pomoc,ako postupovať pri autonehode, pomoc v zahraničí, hasiace prístroje, hasiči, záchranári, sanitiaci, skutočné príbehy...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

lukas.bubo
Padrino
Príspevky: 5326
Dátum registrácie: 29.07.2011 11:34
Bydlisko: Wild Wild West
Zdieľať na Facebook

V Rakúsku uzákonili záchrannú uličku

Príspevok od používateľa lukas.bubo »

http://auto.pravda.sk/doprava/clanok/18 ... nu-ulicku/

Pre vsetkych, co jazdia do Rakuska :)

...preco mam pocit, ze iba na Slovensku sa prijimaju take zakony, ktore v konecnom dosledku nie su na prospech, ale iba davaju priestor pre dalsiu buzeraciu ludi? :41c2:

edit: neviem, ako je to s tym "uzasnym" pianom, ci aj na portali pravda.sk neregistrovani pouzivatelia nemozu citat clanky starsie ako 48 hodin, pre istotu sem skopirujem znenie linkovaneho clanku, nech ma tato tema vyznam :)
Vodiči, ktorí budú od januára budúceho roku, prechádzať cez Rakúsko, sa musia mať na pozore. Začne tu totiž platiť nové nariadenie o tzv. záchrannej uličke (Rettungsgasse).
Šoféri budú povinní ju vytvoriť pri každej dopravnej zápche na diaľnici či rýchlostnej ceste, a to bez ohľadu na to, či sa tam stala nehoda alebo nie.

Slúžiť bude na to, aby sa zásahové jednotky – policajti, hasiči alebo záchranári – mohli včas dostať na prípadné miesto havárie. Doterajšia prax, keď sa na to využíval iba odstavný pruh, sa totiž v Rakúsku neosvedčila. Autá ho často blokovali, alebo využívali na predbiehanie.

Na vytvorenie záchrannej uličky sa vodiči musia pripraviť už pri približovaní k dopravnej zápche. Tí, čo idú v ľavom jazdnom pruhu, musia auto presunúť čo najviac doľava, tí vpravo zase čo najbližšie k pravej krajnici, pričom môžu využiť aj odstavný pruh. Medzi nimi tak vznikne voľný pás, ktorý môžu využiť hasiči, sanitky aj polícia. „Vodiči tým podporia zásahové jednotky a pomôžu obetiam nešťastia,“ hovorí Andreas Achrainer z rakúskeho automobilového klubu ÖAMTC. Vytvorením takej uličky sa podľa odborníkov príchod záchranárov na miesto zrýchli o štyri minúty a šance na prežitie tých, ktorí by sa pri nehode ťažko zranili, vzrastú až o 40 percent. Za nevytvorenie uličky hrozia v Rakúsku pokuty do 726 eur a za prekážanie v ceste zásahovým jednotkám dokonca až 2 180 eur.

Podobné opatrenie platí už aj v Nemecku, v Česku ho zaviedli v roku 2005. Tam však na vytvorenie záchrannej uličky stačí voľný stredový pruh v šírke aspoň tri metre. V Slovinsku a vo Švajčiarsku takýto voľný priechod pri zápchach síce priamo neprikazujú, ale odporúčajú a vodiči to zvyknú rešpektovať.
Naposledy upravil/-a lukas.bubo v 12.11.2011 13:17, upravené celkom 1 krát.
camry
Príspevky: 604
Dátum registrácie: 27.04.2007 20:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa camry »

To hádam nemusí stanovovať zákon, že ak vznikne na ceste nebezpečná situácia, že sa dávam okamžite čo najviac na kraj až kam to situácia dovolí, aby mohli prejsť záchranné zložky.....nie? Predsa nemáme úplne vygumované hlavy..čii ?
ondrejgti
Príspevky: 423
Dátum registrácie: 02.02.2007 18:32
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ondrejgti »

"...tí vpravo zase čo najbližšie k pravej krajnici, pričom môžu využiť aj odstavný pruh." Koli tomuto urobili zakon, inak je logicke nechat ho volny.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ano,všetko je úplne samozrejmé a dosť často to vidíme,ignorancia maximálneho kalibru,nevidieť,nepočuť,robiť si po svojom.Slováka neumravní žiaden zákon na svete,často nenapraví ani hrdzavá gulka.Raz bolo husto,až tak že som behol napravo v podstate už mimo cestu aby sa dal priechod vôbec začať robiť,všetci totiž stáli a krčili ramenami že nemajú kam uhnúť.sanitka prešla,a nikto ma pol hodinu nepustil zacúvať späť na cestu.Ja som za trest smrti ,ale tu by asi ani to nemalo účinok
Lubos01
Príspevky: 700
Dátum registrácie: 25.02.2010 23:47
Bydlisko: Trnava / Bratislava
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Lubos01 »

Lol camry ...

Tu sa zacne robit priechod, az ked ide sanitka, co ju velmi znacne spomaluje ...

Pravidelne byvam v zapchach na D1 s Trnavy do Bratislavy za sencom .. Koloni su od senca az do BA, a X krat tade isla sanitka krokom, kym vsetci spravili ulicku ...

A aj to sa vzdy najde nejaky ignorant ...
bbbr
Príspevky: 3603
Dátum registrácie: 06.03.2008 18:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bbbr »

Záchranná ulička je super vec, akurát ju treba aj vytvoriť. Zákon aj dnes hovorí, že v odstavnom pruhu sa nemá jazdiť, čiže by mal byť voľný pre záchranárov a nie je, lebo sme na komunizmom zdeformovanom Slovensku.
horeli
Príspevky: 174
Dátum registrácie: 14.02.2007 06:32
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa horeli »

To bbr,rozumiem tomu tak že ak sa Ti nepostavý tak za to môžu komunisti?
Dnes každý hajzel a diletant keď nevie kam skonopä tak hovorí že za to môže komunizmus len neviem kde som žil v československu komunizmus nikdy nebol pokial ma pamäť neklame tak tu bol socializmus.
Po socializme tu niet ani pachu ale ako výhovorka na vlastnú neschopnosť alebo ospravedlnenie svojich kurvární je to fakt dobré.
Blbečku keď za socializmu mal napríklad niekto nehodu tak pri ňom zastavilo aj dvesto aut aby mu pomôhli.Dnes vychovaní tou super neodemokratickou morálkou sa na teba každý vyserie a to je aj poznať na tom ako sa ludia správajú na ceste k sebe navzájom .
Dnes platí len total egoizmus a asi heslo:Ja mám ,to oni nemajú.
Ak nie si totálny blb tak porozmýšlaj čím je slovensko zdeformované aj celý svet?
Situácia na cestách je len zrkadlovým obrazom ubohosti tejto spoločnosti.
Dovolím si použiť citát ktorí teraz koluje po internete od T.Baťu/To nie je hospodárska kríza ,to je kríza morálky.Predovšetkým je to zavinené ako povedal tento pán nevyslovným zdieraním pracujúceho človeka.
Situácia na cestách je len zlomok z toho ako ďaleko sme dospeli v tomot fantastickom režime či systéme.
Nevýslovne si ma nasral,keby som Ťa mal poruke tak Ťa roztrhnem ako hajzel papier.
Ludia čo boli takzvane odchovaný socializmom sú nelen väčšinou svelí ludia ale aj výborní vodiči na rozdiel od mnohýchh ktorých vychovala táto skvelá demokracia.Howg.
REIC
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 16.10.2009 16:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa REIC »

Suhlasim na 100 percent. :2f93:
Tatkove auto, vodicak za 20minut, a ukazat nam vsetkym ze ja, ja, ja, jenom ja som najrychlejsi a jediny ( dementator ) na ceste. :rouler:
scorpi4
Príspevky: 6093
Dátum registrácie: 18.07.2008 17:35
Bydlisko: TT, PN, TN
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa scorpi4 »

to horeli:

citujes uryvok od Batu....

len na okraj, vies, ako fungovali Batove zavody podla historickych pramenov?ked boli diktovane ucesy vo fabrike, oblecenie, boli kontrolovane aktivity po praci, dokonca ked nebol vykon, tak boli povereni komisari, ktori liezli az do spalni robotnikov, aby zistovali, preco ten ktory pracovnik stratil vykon?vies o tom?

asi nie, inak by si ho neuvadzal, ako priklad..pretoze komunizmus, ci socializmus, alebo akekolvek zriadenie nemalo nic spolocne s tym, co tento pan robil..to bola totiz diktatura...

s ostatnym vzasade suhlasim, vodic, ktori maju viac rokov, su zvacsa ohladuplnejsi, ako mnohi "tiezvodici"...

lenze aby si bol v obraze, zrovna ten, ktoreho si beries do ust, je vodic narodeny a vychovany tym obdobim, ktore Ty tak davas na piedestal...

skor mam pocit, ze si len nepochopil to, co chcel svojim prispevkom povedat...lebo urcite nie je typ , o akom si tu pisal...

vsjo...

:4012:
hipisko
Príspevky: 1454
Dátum registrácie: 17.05.2009 23:09
Bydlisko: Alzbetin Dvor
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa hipisko »

hadajte ako by u nas vyzerala zachranna ulicka? 95% soferov by ju urobilo a dalsich 5% by ju vyuzivalo na prebiehanie kolony.
Nejeden zachranar u nas moze hovorit, ked predbieha kolonu, tak pri havarii su uz tri pruhy, lebo za krajnicou sa nahromadili predbiehaci a urobili si vlastnu zapchu.
bbbr
Príspevky: 3603
Dátum registrácie: 06.03.2008 18:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bbbr »

horeli, ukludni sa a vráť sa na Cubu, tam si môžeš tých hajzlov užívať koľko sa ti bude ráčiť. Ten tvoj ospevovaný režim by mal byť zakázaný podobne ako fašizmus, nakoľko obeťou toho tvojho ospevovaného režimu je viac mŕtvych ako padlo počas druhej svetovej vojny. Toho blbečka si vyprosím, je možno tvojim šťastím, že nestojíš pri mne a nepokúšaš sa ma roztrhnúť ako hajzel papier... Ešte raz, ukludni sa, práci česť súdruh. Hanba tým sviniam komunistickým, čiže pravdepodobne aj tebe.
K tej demokracii a výchove, deti vychovávajú rodičia, ktorí boli mimochodom vychovaní v tom tvojom super režime a nie režim.
bbbr
Príspevky: 3603
Dátum registrácie: 06.03.2008 18:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bbbr »

REIC ty o čom / kom píšeš?
rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

ale chlapci noooo..,zachranne ulicky existuju uz davno,vodici v krajoch EU su omnoho uvedomelejsi...Pri nehodach tzv.obycajnych,to byva vo vacsine pripadov ok...,horsia situacia je,ked auto hori a ti najblizsie sa snazia odtial dostat,vtedy nastava dost zlozita situacia pre zachranne zlozky...Druha varianta su hromadne zrazky,tam sa stoji ako sa kazdemu uda,aj krizom cez vsetky pasy,len utekat za nsvodidla...Ale najhorsia situacia je v letnom obdobi pri dovolenkach,kedy zachrannou ulickou su len svodidla,soferi sa snazia dostat do predu a vladne nervozita...
rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..a potom...,kde chces vytvorit zachrannu ulicku povedzme medzi BA-TT...?Pokial ludia poznaju rakuske dialnice a siroke odstavne pasy,nieje pre nich problem v pripade nehody sa spravat tak,aby dali moznost zachr.zlozkam...Alebude to aj na SK a aj viem,v ktorom roku,uz sa o tom aj rokovalo...V platnost to ma vstupit v roku 2546...
Sliedic
Sir
Príspevky: 7394
Dátum registrácie: 18.05.2004 11:29
Bydlisko: Slovak Banana Republic
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sliedic »

To je dobre vedieť, mám však jednu otázku. Keď je tých pruhov povedzme 1,2,3,4:

- ten v 2-hom je niekde medzi 1 a 2, ten v 3 je niekde medzi (alebo rovno) v 4 a ten v 4 pruhu je v odstavnom.

Takto?

Návrat na "Prvá pomoc => Volajte 112"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný