Trasenie VW Passat

Diskusia ohľadne vozidiel značky Volkswagen

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Ediiie
Príspevky: 57
Dátum registrácie: 03.08.2010 22:10
Zdieľať na Facebook

Trasenie VW Passat

Príspevok od používateľa Ediiie »

Dobrý večer prajem páni, mám VW Passat 2.8 4 motion variant, rok výroby 2002. Mám problém ohľadne trasenia vo volante, prejavuje sa to iba pri dialničných rýchlostiach 130 a viac, ale vibrovanie je nepravidelné, chvíľu vôbec, neskôr mi ho ide z rúk vytrhnúť, ale prevažne častejšie vibruje ako nevibruje. Nie je to trasenie ako pri nevyvážených kolesách, že by s volantom triaslo do strán ale skôr pocit taký ako keby vibroval hore dole. Bolo mi povedané, že to môžu byť tlmiče, boli aj tak už celkom zlé, tak som ich všetky vymenil, auto jazdí krajšie, stabilne ale pri tých rýchlostiach vibruje dosť vo volante. Ešte som si všimol že keď prudko zabrzdím pri vyšších rýchlostiach tak to trase, čo môžu spôsobovať zrejme zvlnené kotúče. Kolesá sú vyvážené, tlmiče nové, geometria spravená. Stretol sa niekto s tým už ??....Som vďačný za každú radu.
vlado659
Príspevky: 121
Dátum registrácie: 22.04.2013 07:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vlado659 »

Kolesa su sice vyvazene ale to moze robit aj krivy disk,skus prehodit na skusku zadne za predne,ci sa to nezmeni.Krivy disk na vyvazovacke sice ako tak vyvazia ale nie je to na 100%.Ked to pri brzdeni vibruje daj dole kotuce,popripade ich daj liznut na sustruhu ale je dolezite dokonale ocistit dosadacie plochy kotuc -naboj ale aj disk -kotuc.Vibrovanie moze sposobovat aj aj volny niektory klb na poloosi treba to dobre skontrolovat.
Niedy to byva aj nekvalitnymi pneumatikami.
Naposledy upravil/-a vlado659 v 12.12.2016 08:16, upravené celkom 1 krát.
Ediiie
Príspevky: 57
Dátum registrácie: 03.08.2010 22:10
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Ediiie »

Disky som tam mal uz aj ine co su rovne, aj tie co teraz mam su rovne, jj tipujem tie klby co mi aj iny vraveli
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

V prvom rade si treba ujasniť niekoľko vecí.Samotné vyváženie je možno urobiť aj na pneu,kde je zle zjazdený dezér napr iba vnútro a pod,ale aj prebrzdená pneu tj jemné vajco nemá vyvažovačka problém dokonale vyvážiť.Ale...asi sa začíname chápať,vyváženie ešte neznamená že je to OK.
Pri každom trasení či kmitaní a pod sa vychádza z jednoduchej logiky že čím rotuje niečo po väčšom obvode tým je účinok väčší a stačí na to menšia nedokonalosť.Takmer vždy sú veci spojené,čo znamená že malá nedokonalosť vyvolá určitú silu,pôsobenie ktorej sa "nabudí" a stále harmonicky narastá,niekdy až do miery že treba auto skľudniť spomalením.Tomu nesmierne napomáha aj najmenšia vôla v riadení,v závesoch kolies a pod. pretože umožnuje aby vzniklo a harmonicky zosilovalo postupne takéto kmitanie.Každopádne pri jazde po dialnici (rovný povrch) a pri ustálenej rýchlosti 130-140 by auto bolo úplne pokojné aj z nulovými tlmičmi ak by inak bolo v poriadku.Tlmiče sú v takomto režime prakticky úplne nečinné.
Aby kĺby boli príčinou takého správanie musia mať pomerne zničený domec.Každopádne kĺb vyvíja silu iba pod plynom,záťažou,tj ubratie sa musí okamžite prejaviť upokojením a zánikom trasenia.Pôsobisko sily u kĺbu má maličký polomer a tak k tomu aby to urobilo problém je potrebná väčšia sila.Ale toto si už musí odsledovať majiteľ.
U 4x4 treba velmi pozorne prezrieť celý pohod dozadu vrátane zadného uloženia,tj presne tak isto ako predok.Ono to je presne ako vpredu,akurát tam chýba riadenie.Takže riešiť treba aj zadok presne tak pozorne ako predok,to si mnoho ľudí neuvedomí že 4x4 je všetko duplicitné plus náhon zpredu dozadu.
lorak777
Príspevky: 1617
Dátum registrácie: 21.03.2015 10:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lorak777 »

tie brzdove kotuce si daj skontrolovat, vsetko ocistit, ale aj tak myslim, ze vymenis vsetky gumy...
Napísať odpoveď

Návrat na "Volkswagen fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 17 neregistrovaných