Toto sú miesta, podľa ktorých zistíte skutočný vek auta

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Toto sú miesta, podľa ktorých zistíte skutočný vek auta

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

Toto sú miesta, podľa ktorých zistíte skutočný vek auta
Dnes 13:45 - Priekupníci a ojazdenými autami urobia čokoľvek, len aby auto predali za najvyššiu cenu
. Poradíme vám, kde na vyhliadnutom aute zistíte jeho vek.
Najprv si dôkladne skontrolujte vyhliadnuté auto, pokým za neho miniete svoje peniaze.
Autor: Profimedia.cz




Keď sa vám začnú roky podozrivo miešať, priekupník pravdepodobne niečo tají. Väčšina dielov sa totiž vyrába iba pár týždňov až mesiacov predtým, ako auto v továrni zložia. Keď sú diely o niekoľko rokov novšie alebo staršie, mohlo byť buď havarované, alebo skončilo na nejaký čas pod vodou. Diely, na ktorých je vyrazené výrobné číslo, mohli ostať v poriadku, ale iné sa museli vymeniť. Bežná kontrola sa pritom obmedzuje iba na číslo VIN, ktoré nájdete väčšinou vyrazené na motore a ráme karosérie auta. Predajcovia pritom mohli podobnú výmenu zatajiť, rovnako ako haváriu, ktorá výmene predchádzala.

Samostatnou kapitolou sú podvodníci, ktorí zo starých vrakov postavia celé auto. Tu vezmú diel, ďalší prebrúsia alebo prelakujú, alebo rovno použijú falošnú raznicu. Na také drobnosti, ako sú dobové bezpečnostné pásy, ale väčšinou nemyslia.



Ako určiť vek s pomocou VIN čísla
Pre určenie dátumu výroby sa pozrite na desiatu pozíciu VIN. Písmená A–Y reprezentujú roky 1980– 2000 (sú radené ako abeceda bez háčikov, čiarok a písmen O, Q, U a Z). Roky 2001–2009 nájdete pod číslicami 1–9. Rok 2010 už je zase A, 2011 B a tak ďalej.


Tu všade nájdete dátum výroby:


Uzáver palivovej nádrže - Pokiaľ vám sedí s dátumami na celom aute, je to v poriadku. Pokiaľ nesedia, poznamenajte si to, aby ste vedeli, na čo sa máte predajcu opýtať pri prezeraní servisnej knižky.

Uzáver palivovej nádrže

Uzáver nádrže ostrekovača - Môže sa stať, že bývalý majiteľ ho jednoducho stratil a musel objednať nové. Alebo snáď došlo k havárii? Nuž, zohnať uzáver nádobky ostrekovača s vhodným dátumom je u väčšiny áut ťažšie ako nájsť použiteľný diel na vrakovisku.

Uzáver nádrže ostrekovača

Uzatváranie dverí - U množstva áut nájdete ceduľku s dátumom výroby aj na zadných dverách. Na vnútornej strane alebo na hrane blízko zámku. Zvláštny dátum môže znamenať jedno. Buď starý uzáver prehrdzavel, alebo auto schytalo náraz zozadu a bolo nutné ho vymeniť. Vo množstve áut však nájdete iba samolepku na dne úložného priestoru.

Uzatváranie dverí

Bezpečnostné pásy - Tabuľku s certifikáciou, krajinou a dátumom výroby nájdete na každom bezpečnostnom páse. Pokiaľ sa dátum výrazne líši, môže to znamenať nejaké problémy v interiéry. Haváriu, zatopenie alebo požiar.

Bezpečnostné pásy

VIN číslo a číslo podvozku - Obe čísla udávajú vek auta. Zatiaľ čo číslo podvozku máva okolo 4 až 6 číslic a každý výrobca si ho kóduje po svojom, VIN číslo má presne dané poradie čísiel. Nájdete ho ako na technickom preukaze, tak na štítku v priestore motora. Býva vyrazené aj pod čelným sklom, na okraji motorového priestoru nad podbehom, alebo na podlahe v kabíne.

VIN číslo a číslo podvozku

Kryt vzduchového filtra - Táto súčiastka sa za bežných okolností nemení. Na rozdiel od vzduchového filtra, ktorý sa často mení, pôvodní kryt
väčšinou absolvuje s autom aj jeho poslednú cestu.

Kryt vzduchového filtra

Pneumatiky - Aj z nich sa môžete kadečo dozvedieť. Číslo DOT, ktoré na nich nájdete, udáva na konci oválu štyri čísla. Prvé
dve určujú týždeň výroby a druhé dve rok výroby. Pneumatiky
staršie ako štyri roky už nie sú príliš bezpečné, a pokiaľ ich na aute nájdete, znamená to, že budete musieť čoskoro investovať do nových.

Pneumatiky

Poistková skriňa
- Miesto, o ktorom veľa vodičov vôbec nevie, nájdete spravidla na palubnej doske vľavo od volantu alebo z jeho boku. Tu môžete odhaliť, že nemáte pôvodnú palubnú dosku. Veľa áut má dátumovú tabuľka vypálenú priamo do plastu veka, alebo je na nálepke.
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

takisto hadice v motorovom priestore, pozor na originalne oznacenia od vyrobcu (treba vediet na co kukat) a predovsetkym...

TO NAJDOLEZITEJSIE NEBOLO POVEDANE...

!!! ROK VYROBY JE NA KAZDOM OKNE !!!


Pri akejkolvek serioznejsej havarke sa okno samozrejme roztrepe a zohnat s rovnakym rokom vyroby ako je auto je samozrejme namahavejsie ako zohnat "hociake".

Kazde okienko ma v poslednom riadku jednu jedinu cifru oznacujucu poslednu cifru letopoctu... cize ked je na okne "1" v poslednom riadku, tak je vyrobene v roku 2001 alebo 2011. Ked je tam 5, tak je to 2005 atd.

Toto neplati pre BMW, tam tieto cisla nie su priamo vytetovane. VRAJ sa nachadzaju hlbsie pod gumenym tesnenim na dverach ale proste priamo viditelne nie su - neviem, roztrepane auta nelepim dohromady a BMW som nikdy neriesil.
milujem elektricke auta, vsetky doradu. https://www.youtube.com/watch?v=JWX0A6nx2cM
scorpi4
Príspevky: 6093
Dátum registrácie: 18.07.2008 17:35
Bydlisko: TT, PN, TN
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa scorpi4 »

nie len bmw nema rok vyroby na oknach..aj niektore japonske auta nemaju...a aj ine...kazdopadne, treba pozerat pasy, a urcite vzdy pozeram kryt nadrze..ostatne je bezne...
nani33
Príspevky: 108
Dátum registrácie: 30.03.2010 10:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa nani33 »

uzasny clanok ktory sposobuje akurat to ,ze hocijaky janko z hornej dolnej ktory doteraz bol spokojny so svojim tdickom zapisanym v tp ako rok 1/2000 podla napr. povodneho nemeckeho tp. teda dna prveho prihlasenia [ a nie dna zmontovania mustafom vo volfsburgu 12/1999 ] bude zrazu hladat vselijake zahadne pismenka po aute pred kupou a po kupe a k najdolezitejsim ciselkam na tacho pribudnu aj dalsie dolezite a nakoniec bude vykrikovat o podvodoch ked vsade nebudu 2 tisicky...
nie som proti prevereniu auta,ale ked vidim pri kupe trula poradcu ktory na pekne auto povie ze to je buracka lebo na prednom skle je iny rok a inak nie je schopny vidiet na aute nic iba nejake cisla o ktorych si precital cosi kdesi a nakoniec poradi svojmu znamemu totalny hnoj ktoremu ale sedia cisla na sklach,tak mi je ludi luto.
Franc1644
Príspevky: 836
Dátum registrácie: 28.01.2010 17:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Franc1644 »

mani33 suhlasim s tebou.
Podla trula je burane,zhorene,potopene,kradnute,poskladane kazde auto.
A prevarane kazde jedno VIN cislo.
Napriklad felicia mavaju skaredo navarene VIN cislo-akoby hrcatymi zvarmi.raz som predaval jednu feldu-tiez s klasicky skaredo navarenym VIN cislom.Jeho poradca,velky odbornik,si to vsimol a zacal sa vyhrazat policiou,odhovarat od kupy atd atd.Zhodou okolnosti tam boli oni tiez na felde.Prikazal som im otvorit kapotu a cuduj sa svete-aj oni mali vin cislo "prevarene,cize auto kradnute,tazko burane a co ja viem co.
Vicko od palivovej nadrze?:) Pneumatiky?Vicko od nadrze ostrekovacov? :):):) Ak by existovalo vyrobne cislo benzinu,ideme zistovat aj to? :)
Alebo ak na aute prehrdzavie blatnik,majitel ho vymeni,ale uz ho nedopasuje presne.Pride trulo:medzera nesedi.Auto bolo na 120% burane,otocene na strechu a pritom padlo do mora.Po vytiahnuti z mora vzblklo.Povie to s takou istotou,ze clovek nemoze odporovat.
Samozrejme,existuju znaky ze bolo auto burane.Ale to tazko rozozna len tak hocikto,pokial to nebije do oci.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24919
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Všetci máte svoju pravdu a je dobre o tom písať. Prečo ? Lebo mne nie je ľuto človeka čo nepredá pre buľa-poradcu,mne je ľúto človeka čo kúpy niečo,kde ho dobehli.Že sa na slovensku stal tento auto bisnis osobitným odvetvým ako získať peniaze,nič nedaniť,vedla ešte brať podporu a tráviť čas preliezaním vrakov vonku,prípadne celodenným obsmrdaním na čerpačkách,nuž to sme páni v zázračnej krajine.Niet ulice kde chýba takýto chmulo,nie však až taký,aby vás nedobehol.
Rudolfo,dúfam nájdeš dosť ľudí čo rozšíria zoznam vecí hravo overitelných.Túto tému navečer zozšírim z radosťou aj ja a to z pohladu autoklampiara ktorý čosi štvrtiek poliek a striech povymienal.Ani jeden prípad neodchytilo KO,nie že by bol problém keby ano,ja presne viem čo smiem a čo nie.Je to zlá vizitka.Kedysi sa smelo všetko,zváralo tri centimetre vedla vinka.Jo,chcelo to iba komisiu zavolať pred a po a zadokumentovať.a bolo to OK.Papier sa odložil a bránil neskoršiemu zhabaniu vozu.Ale kolko tisícok ľudí ani nevedelo že to či ono ide legálne.Teda išlo,tomu je dávno koniec.A to je nebezpečie,lebo ak sa to robilo kedysi,robiť sa bude vždy.Len dnes sa nesmie,a to mnohým nehovorí nič.Rudko píš,máš dobré nápady,možno ušetríš mnohým zlosť a slzy.
belizecars
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 09.01.2007 09:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa belizecars »

Je rok výroby naozaj 10 znak vo VIN spredu?
belizecars
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 09.01.2007 09:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa belizecars »

Fakt to tak nie je.
,,Znak na 10. pozici velmi často (v Severní Americe vždy) určuje modelový rok vozu (resp. rok výroby). Znak A znamená rok 1980, B rok 1981 atd. až po Y pro rok 2000; poté jsou pro roky 2001–2009 vyhrazeny číslice 1–9, rok 2010 bude používat opět znak A, 2011 znak B atd."
Prezrel som viac TP a nesedí to všade.
Ešte by som pridal k tým miestam popolník.
asimakopulos
Príspevky: 331
Dátum registrácie: 07.02.2009 23:51
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa asimakopulos »

ja mám v tp dátum 28.12.1998 a ked dám vinko do vyhladávača tak mi to vypíše 1999...
ale je mi to jedno...
martin12321
Príspevky: 173
Dátum registrácie: 24.06.2008 14:41
Bydlisko: Nitra
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martin12321 »

Ja mám v tp dátum prvej evidencie vozidla 1998 a podla vin 1994, problém? :40bd:

a podla vin (USA) na desiatom mieste mám R a to je podla kolegu 1997 alebo 96 keď "o" sa ževraj neráta
sadlo
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 18.04.2008 10:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sadlo »

Pred tromi rokmi som predával mondeo na ktorom som jazdil 3 a pol roka. Auto cukrík v neskutočne dobrom stave, ktoré by som kľudne predal aj bratovi.
Keďže som chcel predať a nie predávať, predával som ho ako druhé najlacnejšie na tejto stránke.
Zo susedného mesta doliezli večer potme na obhliadku.
Pár mladých príjemných ľudí a odborník.
Auto sme odstavili pod lampu pouličného osvetlenia, čo teda nebolo nič moc.
Po dôkladnom obídení auta odborník zistil podľa koncového čísla, že predné sklo je o rok staršie. Auto bolo registrované nasledujúci rok vo februári.
Prisvietil si displejom mobilu a oznámil mi, že auto je z dvoch kusov a ešte mi presne ukázal miesta kde sú zvary.
Nezmohol som sa na slovo.
Mladí odišli smutní že nekúpili druhé najlacnejšie auto na Slovensku a zároveň šťastní, že nekúpili najhorší črep na svete :)
petyy
Príspevky: 3134
Dátum registrácie: 16.12.2009 15:03
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa petyy »

preto by sa mali kupovať len nové autá a po 5 rokoch do šrotu. malo by to byť vymyslené tak ako s mobilmi...zvýhodnená ponuka a dotovať ťa bude napr.shell alebo slovnaft alebo niekto s kým spíšeš na 5 rokov zmluvu, že inde ako u nich nenatankuješ a auto dostaneš za 1/3 ceny...
YxoYpsilono
Príspevky: 3391
Dátum registrácie: 14.08.2008 16:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa YxoYpsilono »

mp3turbo napísal:t
TO NAJDOLEZITEJSIE NEBOLO POVEDANE...

!!! ROK VYROBY JE NA KAZDOM OKNE !!!



.

ja by som este dodal, ze nie vzdy to plati uplne..

Mame v rodine Seat, kupovany od autorizovaneho dilera ako novy a dve okna maju rok vyroby -2roky ako auto samotne...

Rovnako moj byvaly Fiat mal rozdiel medzi oknami jeden rok...
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

na tuto temu sme sa tu uz povadili dostatocne aj minule v tej teme o oknach - moj nazor : dva roky nikde ziadne okno v sklade nestoji. V dnesnom svete si nikto nedrzi take stare zasoby, to je kopec a kopec penazi. Existuje JIT, just-in-time dodavatelsky retazec ktory je viacmenej na minuty optimalizovany - firma kde robim vyvadza nejake veci pre VW v Devinskej takze trosku viem o com hovorim i ked priamo vyrobneho traktu a logistickeho retazca sa nezucastnujeme.


OSOBNE som poznal situaciu vo Fiate pred desiatimi rokmi - kto prisiel posledny ten platil vsetkym. To by si videl ake zazraky a ake ZARUCENE NEHAVAROVANE AUTA sa predavali nove... az na to ze mali okna ake sa zohnali (ehm mozno ti to nieco pripomina) a zopar dielov malo od novoty hrubku laku 300um namiesto normalnych 120um.

Este raz zdoraznujem : OSOBNE poznam. Nieze som pocul, bratrancov konov svagor hovoril ze snad asi mozno... osobne poznam tri konkretne havarky co ti ludia vyviedli a predavali potom opravene ako nove. Jedno z tych aut odrel moj celozivotny kamarat.
milujem elektricke auta, vsetky doradu. https://www.youtube.com/watch?v=JWX0A6nx2cM
ntg
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 31.12.2010 09:03
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ntg »

Vo VIN je uvedeny modelovy rok,ostatne sa mozu lisit plus-minus 1rok viac nie
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: dedakob, fzubaty, Jozef.vl, juro175, lubos zimovcak, marekvt, uwa0915457046 a 41 neregistrovaných