štvorkolka, kde môžem jazdiť ?

diskusia ohľadne motocyklov, Vaše názory a problémy s nimi ...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

lilok25
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 22.06.2016 17:00
Zdieľať na Facebook

štvorkolka, kde môžem jazdiť ?

Príspevok od používateľa lilok25 »

Ahoj, štvorkolku zatiaľ nevlastním no požičiavam si ju sem tam na víkend. Majitelia ju majú ako pracovnú motorku do lesa keďže tažia drevo a čistia lesy.

No čo mňa zaujíma či na tejto 4kolke po tomto lese môžem jazdiť vlastne aj ja ? A vlastne kde všade môžem jazdiť ? 4kolka má STK a ja mám vodičák na auto takže môžem jazdiť po cestách to viem. Do lesa prakticky nemôžem pokiaľ nemám povolenie.

Osobne jazdím len po lese cestami ktorými sa zváža drevo po prípade ako sú role/lúky kadiaľ vedie cyklotrasa ( často tadial behajú aj džípy. Proste len okolo dediny a zatial som problém nemal a ani ľudia čo stretávam.


Takže v prípade že by som si zaobstaral vlastnú 4kolku, môžem jazdiť aspoň po tých trasách ktorými sa zváža drevo ? alebo aspoň tie lúky polia ? po prípade tie cyklotrasy ? Či som odkázaný čisto len na klasické cesty ?

sú niekde značené legálne offroad trasy ?

Predom v ďaka za rady :)


PS: chápem že polovníkom plaším zver no tá mi na chate oberá jablká zo stromov ( srnka/jeleň ) a zemiaky alebo len záhradu mám prekopanú od diviaka.
Factor
Príspevky: 328
Dátum registrácie: 08.03.2009 20:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Factor »

Jednoduchá odpoveď: nemôžeš. Jazdìš v lese len a len na základe toho, že si ťa ešte nevšimla nejaká iniciatívna osoba napr. z lesnej stráže. Proste v lese motorovým vozidlom len tak pre svoju zábavu jazdiť nemôžeš. Ale platí jedno obrovské ALE. Už som to opisoval v jednej téme: zo zákona môžeš použiť motorové vozidlo v lese, ak sa s ním chceš dostať k svojmu majetku pre potreby obhospodarovania vlastného majetku. Čo tým chcem povedať? No jednoducho, že keď ma zastaví lesná stráž a bude sa pýtať čo v lese na aute (štvorkolke, motorke) robím? Tak poviem: idem na svoju chatu, alebo k svojmu pozemku. Otázne je v tvojom prípade či si to budeš vedieť vyargumentovať, resp. či sa na tvojej trase aspoň nejaké súkromné chaty/pozemky NACHÁDZAJÚ. Ten lesný strážnik tiež nemusí byť blbý a povie ti že tou cestou sa k svojmu pozemku nedostaneš. Ale ak hej argumentoval by som že hoci to nieje priama cesta, zákon mi neukladá povinnosť použiť najkratšiu cestu - proste mi to umožňuje. Toto celé vlastne rozoberám, lebo som ten prípad, čo má za domom hneď poľnú cestu a dokáže sa dostať na pozemok bez použitia spevnenej cesty. Tebe to ale môže byť jedno nakoľko má 4kolka špz. Otázny u teba bude ten argument s pozemkom...
Factor
Príspevky: 328
Dátum registrácie: 08.03.2009 20:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Factor »

Konkrétne hovorí o tom zákon: 8/2009 paragraf4 - povinnosti vodiča,
(3) Vodič smie použiť motorové vozidlo len na cestách; TO NEPLATÍ, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi použije:
b) na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce
g) na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia
lilok25
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 22.06.2016 17:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lilok25 »

ono som chatu mám v tak dlhej dedine a ešte v takej uličke že ja to mám vlastne všade kradšie polnou cestou :D

do mesta aj o 10km kratšie (normal cesta je dlhá 30-35km, keď to zoberiem 50% lesnou cestou som na 20-25km ) nehovoriac že lesnou cestou do okolitých dedín do mám tak 5-10km a autom naokolo aj cesz 50km :D

celkovo keď je už človek na 4kolke a pozná tých čo tam tažia drevo tak sa po nich snaží tie cesty trochu opraviť ( stačí lopatka a len trochu pomôcť vode nech odtečie ) cestu sú menej blatisté a menej rozbité )

polovníkov človek pozná takže tam by sa dalo dohovoriť horšie to je s lesnou strážou ktorú som ale ja osobne ešte nikdy nevidel či pešo alebo na 4kolke.

Všade okolo to inak síce vyzerá ako les no pásavaju sa tam ovce takže sú to skôr pasienky nehovoriac o tom že 10-15 rokou tam boli ešte sadené zemiaky kde stromy boli až za ďalším kopcom.


Celkovo môžem povedať teda že idem do susednej dediny sa trochu rekreovať :D ( takto cez dediny vedie aj cyklo chodník )
christiane
Príspevky: 1642
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Re: štvorkolka, kde môžem jazdiť ?

Príspevok od používateľa christiane »

lilok25 napísal: 4kolka má STK a ja mám vodičák na auto takže môžem jazdiť po cestách to viem. Do lesa prakticky nemôžem pokiaľ nemám povolenie.
S tym lesom mas pravdu.Teraz uz nikto za nikym nebeha.Staci fotka ktoru urobi kazdy mobil.
Ostali ti polne cesty kedze je SPZ a mas vodicak,prilbu,svetlo a v pohode.Polne cesty sa uz beru za cestnu komunikaciu.Kludne ta chlpaty zastavia ale maximalne pozru ci nie je stvorkolka kradnuta a nepil si.
A este mas Offroad arealy.A je ich dost.
lilok25
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 22.06.2016 17:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lilok25 »

tak zhodiť SPZ do lesa je to najmenej :D

inak čo všetko sa teraz počíta za polnú cestu ?
christiane
Príspevky: 1642
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa christiane »

Ved vyskusaj.Len aby ta odniekial nedobehli broky.Vecsinou su uz lesy sukromny majetok.
Polna cesta je vecsinou nespevnena,takze kludne mozes medzi rolami behat.Kolko ta to bude bavit dychat prach,netusim.Este by som bral ak by si na nej chodil do roboty.
Acon
Príspevky: 6995
Dátum registrácie: 07.05.2018 11:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Acon »

Jazdím offroadom a využívam jednu formulku zo zákona. Používam verejné komunikácie. averejnú komunikáciu sa považuje akákoľvek cesta vedúca k nejakému objektu alebo pozemku a nie je označená ako súkromná alebo zákazom vjazdu. Za komunikáciu sa považuje akýkoľvek náznak cesty v teréne tzn. aj kolaje po traktore zvážajúcom drevo pred 10r. Toto si vyhladaj, vytlač a nos so sebou. Tomuto je nadradený iný zákon, ktorý to zakazuje no málo kto to vie. Samozrejme špz dolu a toto použiť len ak ťa zastaví lesák a pod a baviť sa slušne a pokorne. Na druhej strane ak jazdíš po lese ako hovado s vykuchaným výfukom, tak to nech Ťa aj zavrú lebo robíš problémy slušným offroaďákom, ktorí sa pomalou jazdou presúvajú na neznáme miesta, odpadky vezmú so sebou + si nejaké pribalia po hovadách, čo si les mýlia s odpadkovým košom.
milanek
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 26.11.2015 09:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa milanek »

Tiez si myslim ze hocijaka cesta ktora sa da nazvat verejnou komunikacou podla toho zakona ako ti pisal chalanisko hore je vhodna na stvorkolku. Ale ja obsobne by som sa asi nevyhybal ziadnym cestam :-D
susila
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 27.01.2017 15:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa susila »

kde zozeniem lacnejsiu stvorkolku? syn by strasne ju chcel a aj si na nu nasetril no nieco mu chcem aj dolozit len by sme potrebovali nieco lacnejsie a v dobrom stave. dik
Napísať odpoveď

Návrat na "MOTOCYKLE - všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní