Seat Leon II 1P - tlmiče

Diskusia ohľadne vozidiel značky Seat

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Mauz
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 07.01.2018 14:21
Zdieľať na Facebook

Seat Leon II 1P - tlmiče

Príspevok od používateľa Mauz »

Zdravím,

chcel by som sa spýtať na jednu otázku ohľadom tlmičov na hore uvedeného Leona (konkrétne 2007 1.9 TDI BXE).

Mám v pláne vymeniť tlmiče predné aj zadné, pri prezeraní autodielov som narazil na rôzne možnosti ako napr. priemer 50 a 55mm (otázka prvá aký je v tom rozdiel okrem veľkosti a či je konkrétne dané aký priemer sme ísť na auto). Ďalšiu vec ktorú som si všimol je že pre Leona uvádzajú typ podvozku "pre štandartný podvozok" a "pre športový podvozok" tuto som sa trošku zasekol a skúsil som zavolať priamo do Seatu kde mi podľa VIN čísla nadiktoval číslo dielu predných tlmičov 1K0 413 031 CG pod týmto číslom som však na slovenských weboch dokázal nájsť len originál "seat" tlmiče na autokelly (pozn. pri telefonáte mi bolo povedané že na aute by sa mal nachádzať "športový podvozok" - tu začína 2 otázka aký je rozdiel v týchto podvozkoch ).

Po tomto zistení som zostal tak trocha zaskočený tak som išiel k autu dal dole koleso a pozrel si štítok na prednom tlmiči kde som našiel tlmič Sachs (č. 312 267) samozrejme je to tlmič pre štandartný podvozok.

V tejto chvíli som úplne hotový z toho aké vlastne tlmiče mám na to auto vôbec zohnať. Ak by niekto vedel týchto pár vecí vysvetliť budem veľmi rád. Pravdepodobne kúpim tie isté čo tam sú, len pre "zaujímavosť" som sa chcel priučiť niečomu.
laco1871
Príspevky: 4554
Dátum registrácie: 22.03.2012 19:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa laco1871 »

Ja by som tam jednoznačne namontoval tie športové tlmiče,už len z dôvodu predpokladanej dlhšej životnosti a lepšieho tlmenia otrasov,a v neposlednom rade aj lepšej stabilite auta,len treba zistiť,či tie športové tlmiče nemajú kratší zdvih,funkčný rozsah,ak majú taký istý zdvih ako tlmiče pre normálny podvozok,tak určite je to lepšia voľba. :4012:
bajo777
Príspevky: 13554
Dátum registrácie: 03.08.2010 10:08
Bydlisko: BH - bratislavske humno
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bajo777 »

FIAT Bravo 2010 / 1.4 90PS / LPG(BRC)

Obrázok
Obrázok
wilz
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Re: Seat Leon II 1P - tlmiče

Príspevok od používateľa wilz »

Mauz napísal: V tejto chvíli som úplne hotový z toho aké vlastne tlmiče mám na to auto vôbec zohnať.

Tlmenie pruženia na aute nie je jednoduchá záležitosť, tlmiče by mali byť optimalizované s použitými pružinami, hmotnosťou auta a celkovou konštrukciou podvozku.
Nepíšeš že z akého dôvodu chceš tlmiče meniť, ale všeobecne platí že len samotný nejaký km prebeh nie je prvotný dôvod k ich výmene. Niektoré autá majú účinné tlmiče aj po ujazdení niekoľko stoviek tisíc km a boli tu na trhu tiež autá kde boli po 30 tis.km tlmiče takmer bez účinku.
Čiže dôležitá je účinnosť tlmičov, dá sa to merať, aj keď niekedy tie merania sú otázne. Samozrejme nové tlmiče sú zväčša lepšie ako staré.
U výrobcu auta sú parametre tlmičov pruženia „naladené“ k optimálnemu fungovaniu, takže použitím takých istých ako boli originálne tlmiče od výroby, by si nemal nič pokaziť.
Ak použiješ iné tlmiče rovnakých konštrukčných rozmerov ( dĺžka, zdvih ), tak potom závisí od ich konštrukčného riešenia, že či budú tlmiť menej, rovnako alebo viac ako u pôvodných (originálnych) tlmičov. Vôbec pri tom nemusí platiť že účinnejšie (výkonnejšie) tlmiče budú pre tvoje auto to lepšie riešenie.-
Tzv. športové tlmiče sa obvykle používajú spolu so „športovými“ pružinami, ktoré sú obvykle kratšie, t.j. znižujú svetlú výšku auta, tým sa znižuje aj výška „prepruženia“, takže tie športové tlmiče majú potom menší zdvih a sú kratšie ako štandardné tlmiče pre to auto, tiež majú obvykle zvýšenú tlmiacu účinnosť. Taký podvozok je potom pri jazde výrazne „tvrdší“, auto dokáže prejsť zákrutou vyššou rýchlosťou, ale samozrejme také auto je menej pohodlné.
Napísať odpoveď

Návrat na "Seat fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných