Seat ibiza - zadna naprava (nerovnomerne opotrebovane pneu)

Diskusia ohľadne vozidiel značky Seat

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Danzas83
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 14.04.2008 11:35
Zdieľať na Facebook

Seat ibiza - zadna naprava (nerovnomerne opotrebovane pneu)

Príspevok od používateľa Danzas83 »

Dobry den,

manzelka pouziva na presun do/z prace seat ibiza 2003 1,4 74kW. V poslednych dnoch som spozoroval, ze vnutorna strana zadnych pneumatik je ocividne viac opotrebovana ako vonkajsia. Pneumatiky kupovane nove, ma ich druhu zimu. Siel som za mechanikom, skontroloval zadnu napravu a povedal mi, ze nic neobvykle nenasiel ( naprava, capy, atd ), ze to najskor vyzera na krivu napravnicu ( dovod skrivenia ze mohol byt naraz do nejakeho kanala, prekazky, ...). Tento problem som spomenul aj inemu mechanikovi, ten na auto pozrel a povedal, ze problem je vo vybitych zadnych tlmicoch, ze ich treba vymenit a bude to v poriadku.

Viem, ze je tazke takto cez forum diagnostikovat problem, chcem Vas len poprosit o Vas nazor, co by mohol byt problem, pretoze mne osobne sa tie zadne vybite tlmice nezdaju ako dovod nerovnomerneho zjazdenia pneumatik, skor ta napravnica (nechcem zbytocne vyhadzovat peniaze za tlmice ak problem je niekde inde)...ale som len laik, mozno je to uplne nieco ine. Podla Vas co to moze byt? Ak je to ta napravnica, viete mi odporucit, kde v okoli PO, KE viem zohnat pouzitu, alebo mam rovno zhanat novu?

Dakujem
PROCHY603
Príspevky: 3801
Dátum registrácie: 11.02.2008 21:34
Bydlisko: BLAVA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PROCHY603 »

Kup zadne tlmice a vsetky veci okolo toho,dorazy, atd,atd.

A bude to O.K. :41c2:

Preco ludia nerozmyslaju logicky!!!!

Kupis pouzitu napravu a problem ostane!!! Co potom?? Kupis nove tlmice a bude to O.K.
Danzas83
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 14.04.2008 11:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Danzas83 »

Prochy dik za nazor. Mal som vybite zadne tlmice na inom aute, zadok mi skakal ako koza, ale nerovnomerne zjazdene pneu som nemal. Preto som sa obratil na forum a poziadal o nazor.

OK skusim tie tlmice a ostatne veci.

Dakujem
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Mozno foto tych pneu by napovedalo…
ROBOPASTUSZEK
Príspevky: 159
Dátum registrácie: 07.05.2014 20:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ROBOPASTUSZEK »

A aka tam je naprava obycajna vlecena alebo viac prvkova , ak vlecena tak pocjybujem ze tlmice ty rozhodia geometriu predsa tlmice su na tlmenie kmitov pruzin s geometrou nemaju nic spolocne
Danzas83
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 14.04.2008 11:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Danzas83 »

Pneu maju z vnutornej strany 30% dezen oproti vonkajsej strane, po sirke gumy postupne opotrebenie. Jednoducho evidentne zodratie vnutornej strany pneu na oboch zadnych kolesach oproti vonkajsej.

Prveho mechanika som sa pytal, ci problem nie je v geometrii, ale vravel mi, ze na zadnych kolesach geometriu nevie nastavit, ze sa nastavuje len na prednej a zadne sa len vlecu - tak asi je tam ta obycajna vlecena ( ale to sa len domnievam, netusim ). Pred 4. rokmi nastavoval na tom aute geometriu prave tento mechanik a nastavil ju dobre - ziadne opotrebenie pneumatik ( predne, zadne) nebolo.
Tiez si tie tlmice neviem logicky zdovodnit preco by nerovnomerne zodretie pneumatik sposobovali vybite tlmice.

Dakujem za rady
wilz
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Osobne tiež pochybujem že nadmerné opotrebovanie vnútornej strany dezénu by spôsobovali tlmiče.
Neúčinné tlmiče by mali byť príčinou tzv. „plôškovatenia“ dezénu, keď sa na ploche dezénu vytvoria také nepravidelné, viac opotrebované plôšky, tieto sú viditeľné pri osvetlení dezénu z boku.
Pri nadmernom opotrebení okrajov dezénu býva na príčine obvykle nesprávna geometria nápravy alebo podhustenie pneumatík, pripadne spoločne obidvoje.
Samozrejme ale dôkladná kontrola geometrie zadnej nápravy ani výmena tlmičov autu určite neuškodia.
Alebo potom sú ešte tzv. veci medzi nebom a zemou, keď sa niečo deje ale nevieme prečo.
Mám známeho, ktorý jazdí dlhšie trasy, obsadenosť obvykle 3 osoby. Keď mal pneumatiky obuté na 6“ plecháčoch, pneumatiky 195/65 R15 sa drali pravidelne. Keď obul hliníkové disky 7“ široké, ET podobné, za sezónu sa mu úplne zodrali vnútorné okraje pneumatík na zadnej náprave. Pri návrate k plecháčom zase všetko v poriadku. Geometriu nápravy opakovane kontroloval, bola v rámci predpísaných hodnôt, disky boli súmerné, centrické, pneumatiky nafúkané tak ako mali byť, .
Teoreticky by 195 mm široká pneumatika nemala mať žiaden problém so 7“ šírkou disku, doteraz neviem prečo to v tomto prípade spôsobilo taký účinok
Danzas83
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 14.04.2008 11:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Danzas83 »

Dakujem vsetkym za prispevky. Auto je na 90% jazdene jednou osobou, pneumatiky su kontrolovane. Skusim sa este pozriet po novej napravnici, dufam, ze niekde v obchode s autodielmi mi budu vediet poradit ako ju zohnat (asi to nie je bezny diel co je na sklade v obchodoch)

Dakujem este raz
Napísať odpoveď

Návrat na "Seat fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: lubos zimovcak a 5 neregistrovaných