Reálne porovnanie EV a diesela.
Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS
-
misoV50
- Dátum registrácie: 11.07.2011 21:38 Zdieľať na Facebook
Reálne porovnanie EV a diesela.
Ja viem, že je tu už jedna mega dlhá téma a elektrobobiloch, ale tam už sa diskutuje o inom... Napadlo ma, že sa možno niekomu zídu skúsenosti niekoho, kto jazdí striedavo na dvoch úplne identických autách, pričom v jednom je 3L šesťvalec diesel a v druhom elektromotor. Sú to BMW X3 r.v. 2018 a BMW iX3 r.v. 2021. Veď napokon, aj preto je môj prvý EV práve BMW X3, lebo som už roky spokojný s dieselovou verziou, poznám to auto a príde mi ako výhoda, že iX3 je práve taká jediná "stará škola" medzi elektromobilmi. Máte tam zachované úplne všetky fyzické tlačidlá ako v Boeingu (okrem dotykového displeja a joysticku, samozrejme). Takže potvrdzujem, pravdu majú tí novonári a youtuberi, ktorí sú úprimní a vravia, že EVje fajn, ale nie je pre každého. Stručne: Potvrdili sa nasledujúce výhody:
1. EV je veľmi tiché (hoci X3 30d gen G01 je takmer rovnako tichá pri jazde, najväčší rozdiel je na voľnobeh, samozrejme).
2. Možnosť vopred vykúriť / klimatizovať, pričom kúrenie hreje od prvej sekundy a nie až keď sa motor zohreje.
3. Výkon je síce papierovo cca rovnaký (0 - 100 dokonca o 0,2 sek horšia), ale predbehnete s tým 2 x rýchlejšie, lebo plný točivý moment máte okamžite.
4. Pri domácom nabíjaní tretiová cena energie.
5. Odpadá emisná kontrola. Týmto výhody končia.
Nevýhody (sú to všeobecne známe nevýhody):
1. Dojazd.
2. Nabíjanie (rýchlosť, dostupnosť, notnosť uzatvárať zmluvy s x dodávateľmi)
3. Pri verjnom nabíjaní cena ako za naftu, alebo možno aj viac.
Pre uživateľa ktorý býva v RD, nabíja doma a jazdí iba v meste a okolo mesta, je to plus - plus.
Pre užívateľa, ktorý býva v byte a nabíja verejne, sa cenová výhoda stráca. Stále to môže byť príjemné jazdenie, pokiaľ jazdí iba v meste a nabíja vždy, keď je k tomu príležitosť (pri obchodných centrách).
Pre toho, kto chce jazdiť dlhé trasy, odporúčam jednoznačne spaľovák. Ja som práve absolvoval cestu z Banskej Bystrice do Bratislavy a späť. V rámci BA potom cca 2 x 10 km lokálna jazda, a cestou domov odbočka z diaľnce 2 x 13 km. Doma som nabil na 85% a napriek tomu som musel dva razy nabíjať. Iste, EV nadšenci mi napíšu, mohol si nabiť na 100 a stačilo ti nabíjať v Bratislave. Lenže ja som sa v BA pohyboval po miestach, kde sa nabíjať nedá. Takže sme zvolili prestávku v tom veľkom nabíjacom ZSE hube pri Mc Donald Beladice cestou tam, aj späť.
Prvá vec je rýchosť dobíjania. Auto má zvládať 150 kW, nabíjačka dokonca 350. Je ich tam 8, keď som prišiel, všetko prázdne. Bol som tam sám. Napriek tomu dobíjací prúd 82kW. A to som zadal nabíjačku vopred do BMW navigácie, aby predhrialo baterku. Potom prišiel vedľa chalpík s Teslou X. Toho pripojilo so 130 kW, ale po chvíľke mal tiež iba 70. Ani na nabíjačke, ani v aplikácii k autu sa nedozviete dôvod, či je na vine kapacita nebíjačky, alebo je problém v aute. Takže neverte tým tabuľkovým údajom, ani o dojazde, ani o rýchlosti nabíjania.
Druhá vec je ten dojazd. Ja viem, EV nadšenci mi napíšu "to musíš plánovať tam, kde by si aj tak stál, napríklad na obed". Lenže na R1 by som v tom prípade musel obedovať povinne v McDonald alebo o 40 km ďalej na OMW pumpe párok v rožku. Jednoducho nie je vybudovaná taká sieť, aby ste mohli nabíjať tam, kde chcte jesť. Takže sme stáli dva razy, samozrejme dali sme si kávičku, naštastie sme sa nikam neponáhľali. Ale nebýba to tak vždy, Naozaj by som pociťoval ako dosť otravné, ak by som si musel dávať 40- minútové kávičky a j vtedy, ak nechcem.
Ešte info o spotrebe, ak by chcel niekto porovnávať. V meste a okolo mesta jazdím za 17-18. Na diaľnici, pri 130 km/h odhadujem spotrebu na 24 - 25, lebo priemer som mal 23,5. (Apropos, palec hore za presnosť tachometra, alebo 130 na tacho bolo 129 pdla GPS).
Dve faktúry od ZSE spolu 52 EUR, + úvodné domáce dobitie. Suma.sumárum, toľko by som dal za naftu. Na záver sa ešte raz dotknem toho porovnania. Keď natankujem X3 30d do plna, tak sa mi objaví dojazd 1060 km, ale toľko aj reálne spravím. Keď natankujem v Poprade, tak spravím do BB 130 km, cestou ponaháňam hore Čertovicou zopár kamiónov, potom následne dva dni jazdím po Bystrici a ručičku palivomera mám stále zaseknutú o hornú zarážku. s týmto EV by som po takomto jazdení musel začať hľadať dobíjačku. Takže asi tak.. Nie je to zlé, ale nie je to vhodné na každé použitie.
1. EV je veľmi tiché (hoci X3 30d gen G01 je takmer rovnako tichá pri jazde, najväčší rozdiel je na voľnobeh, samozrejme).
2. Možnosť vopred vykúriť / klimatizovať, pričom kúrenie hreje od prvej sekundy a nie až keď sa motor zohreje.
3. Výkon je síce papierovo cca rovnaký (0 - 100 dokonca o 0,2 sek horšia), ale predbehnete s tým 2 x rýchlejšie, lebo plný točivý moment máte okamžite.
4. Pri domácom nabíjaní tretiová cena energie.
5. Odpadá emisná kontrola. Týmto výhody končia.
Nevýhody (sú to všeobecne známe nevýhody):
1. Dojazd.
2. Nabíjanie (rýchlosť, dostupnosť, notnosť uzatvárať zmluvy s x dodávateľmi)
3. Pri verjnom nabíjaní cena ako za naftu, alebo možno aj viac.
Pre uživateľa ktorý býva v RD, nabíja doma a jazdí iba v meste a okolo mesta, je to plus - plus.
Pre užívateľa, ktorý býva v byte a nabíja verejne, sa cenová výhoda stráca. Stále to môže byť príjemné jazdenie, pokiaľ jazdí iba v meste a nabíja vždy, keď je k tomu príležitosť (pri obchodných centrách).
Pre toho, kto chce jazdiť dlhé trasy, odporúčam jednoznačne spaľovák. Ja som práve absolvoval cestu z Banskej Bystrice do Bratislavy a späť. V rámci BA potom cca 2 x 10 km lokálna jazda, a cestou domov odbočka z diaľnce 2 x 13 km. Doma som nabil na 85% a napriek tomu som musel dva razy nabíjať. Iste, EV nadšenci mi napíšu, mohol si nabiť na 100 a stačilo ti nabíjať v Bratislave. Lenže ja som sa v BA pohyboval po miestach, kde sa nabíjať nedá. Takže sme zvolili prestávku v tom veľkom nabíjacom ZSE hube pri Mc Donald Beladice cestou tam, aj späť.
Prvá vec je rýchosť dobíjania. Auto má zvládať 150 kW, nabíjačka dokonca 350. Je ich tam 8, keď som prišiel, všetko prázdne. Bol som tam sám. Napriek tomu dobíjací prúd 82kW. A to som zadal nabíjačku vopred do BMW navigácie, aby predhrialo baterku. Potom prišiel vedľa chalpík s Teslou X. Toho pripojilo so 130 kW, ale po chvíľke mal tiež iba 70. Ani na nabíjačke, ani v aplikácii k autu sa nedozviete dôvod, či je na vine kapacita nebíjačky, alebo je problém v aute. Takže neverte tým tabuľkovým údajom, ani o dojazde, ani o rýchlosti nabíjania.
Druhá vec je ten dojazd. Ja viem, EV nadšenci mi napíšu "to musíš plánovať tam, kde by si aj tak stál, napríklad na obed". Lenže na R1 by som v tom prípade musel obedovať povinne v McDonald alebo o 40 km ďalej na OMW pumpe párok v rožku. Jednoducho nie je vybudovaná taká sieť, aby ste mohli nabíjať tam, kde chcte jesť. Takže sme stáli dva razy, samozrejme dali sme si kávičku, naštastie sme sa nikam neponáhľali. Ale nebýba to tak vždy, Naozaj by som pociťoval ako dosť otravné, ak by som si musel dávať 40- minútové kávičky a j vtedy, ak nechcem.
Ešte info o spotrebe, ak by chcel niekto porovnávať. V meste a okolo mesta jazdím za 17-18. Na diaľnici, pri 130 km/h odhadujem spotrebu na 24 - 25, lebo priemer som mal 23,5. (Apropos, palec hore za presnosť tachometra, alebo 130 na tacho bolo 129 pdla GPS).
Dve faktúry od ZSE spolu 52 EUR, + úvodné domáce dobitie. Suma.sumárum, toľko by som dal za naftu. Na záver sa ešte raz dotknem toho porovnania. Keď natankujem X3 30d do plna, tak sa mi objaví dojazd 1060 km, ale toľko aj reálne spravím. Keď natankujem v Poprade, tak spravím do BB 130 km, cestou ponaháňam hore Čertovicou zopár kamiónov, potom následne dva dni jazdím po Bystrici a ručičku palivomera mám stále zaseknutú o hornú zarážku. s týmto EV by som po takomto jazdení musel začať hľadať dobíjačku. Takže asi tak.. Nie je to zlé, ale nie je to vhodné na každé použitie.
Naposledy upravil/-a misoV50 v 20.04.2026 12:45, upravené celkom 2 krát.
-
oco13
- Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Re: Reálne porovnanie EV a dieselu.
Miško - všetko je super a fajn , len takéto porovnanie je pre 4 a pol miliona slovakov nanič, pretože nespadajú do cenovej hladiny oboch spomínaných aut.
A ja ti vymenujem spoločné nevýhody oboch bavorákov
- zaberajú miesto na dvore kde mohol byť zahon kvetín
- ak tvoje dieťa vybehne na cestu rovnako ho zrazí spalovák ako aj elektromobil
- V kolonach pred mestami stoja obe motorizacie rovnako
takže či EV alebo spalovak stale je to rovnaké .......
A ja ti vymenujem spoločné nevýhody oboch bavorákov
takže či EV alebo spalovak stale je to rovnaké .......
-
misoV50
Ale hádam tu nie sme v diskusii pestovateľov kvetín. ix3 som kúpil za 28.000 Eur, tá dieselova verzia ma hodnotu ešte nižšiu. To čo píšeš nezodpovedá realite. Zbehni na akékoľvek parkovisko pred supermarket v okresnom meste. Polovica áut tam bude mat väčšiu hodnotu ako 28 tis. Hádam sa to tu nezvrhne na debatu o tom, kto ako trpí biedou a kto komu ako závidí. Mal som pocit, že sem chodia ľudia, ktorí používajú auta, no a ako je známe, auto je určitá investícia, našťastie drvivá väčšina Slovákov si slušné auto už môže dololiť. Stačí sa poobzerať po cestách.
-
oco13
Je to verejne forum, pristupné všetkým názorom.
A pointa bola vo vymenovaných spoločných bodoch.

https://www.minimalnamzda.sk/priemerna-mzda.php

A pointa bola vo vymenovaných spoločných bodoch.
to čo píšem je vybraté z bežne dostupných štatistík.To čo píšeš nezodpovedá realite.
https://www.minimalnamzda.sk/priemerna-mzda.php
Preto väčšinou platí pravidlo, že približne 70% ľudí zarobí menej ako je priemerná mzda v národnom hospodárstve.
-
cicmanec942
- Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37 Zdieľať na Facebook
Bohužiaľ, tento senilný sedliacky senior má talent zasrať každú tému týmito jeho sračkami úplne odveci a zasiahnuť nemá kto... 
-
lubos zimovcak
- Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12 Zdieľať na Facebook
Dík, Mišo
, perfektné porovnanie.
Mne klesla priemerná spotreba na 4,2 l nafty, jazdim ráno 7 km do roboty, stále studený motor.
Takže ešte vyšší rozdiel v prospech spalovaku.
O dojazde ani nehovorím, ukáže síce 2.000 km, reálne 1500-1.600 km
Mne klesla priemerná spotreba na 4,2 l nafty, jazdim ráno 7 km do roboty, stále studený motor.
Takže ešte vyšší rozdiel v prospech spalovaku.
O dojazde ani nehovorím, ukáže síce 2.000 km, reálne 1500-1.600 km
-
seven549
- Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
- Kontakt: Zdieľať na Facebook
to nieje ziadna porucha ze ti to nabija inac ako pise na nabijackemisoV50 napísal: ↑18.04.2026 19:53
to je len udaj kolko nabijacka zo seba vie vydat.
ale kazde auto ma svoje limity nabijania.das 150kw vykon do baterky co ma napr 70kw nadrz?to by ju asi rozstrelilo.a cim viac ides k 100 percentnemu nabitiu tym viac klesaju kw nabijania.
cez 100kw nabijanie som videl len u kie suv 7 miestnej.cize velke auto.to davalo asi cca 115kw az do 60 percent baterie.
tesla 3 najslabsia vykonovo berie tak 9-11kw na 100km okreska.bateriu --nadrz --to ma asi 45kw.zo zaciatku to dava viac kw ale potom to pada na 17kw viac elektronika auta nepusti ani na 225kw nabijacke.
nabijanim z 220voltovej zasuvke dava 3kw do baterie za hodinu.400V zasuvka 8kw za hodinu.
a ano je to bohuzial tak ze ak mas elektro auto musis si spravit nieco ako pausal od nejakeho poskytovatela nabijaciek aby to bolo lacne a vyhladavat napr cestou do chorvatska nabijacky len od toho dodavetela.
kolega nabija pri firme kde pracuje zadarmo maju tam 2 parkovacie miesta z nabijanim 12kw.samozrejme musi si to sledovat na mobile upozorni ho to ze sa blizi plne nabitie.ak nabije musi do 5 minut odist inac sa uctuje poplatok 1euro za 10 minut. je to preto aby tam nekysol z tym auto celu pracovnu dobu a mohli aj dalsi zamestnanci prist zadarmo dobit auto.
pred nabijanim este musi ist na vratnicu pre kartu aby mu to nabijanie zadarmo slo.to auto kupil na leasing a ma len na motanice po meste a do prace na rodinne cestovanie ma bmw535d kombik z roku 2016 a pre seba staru bmw M3 E90.
-
seven549
- Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
- Kontakt: Zdieľať na Facebook
napisem svicarsku studiu ako to planuju.misoV50 napísal: ↑18.04.2026 19:53
Druhá vec je ten dojazd. Ja viem, EV nadšenci mi napíšu "to musíš plánovať tam, kde by si aj tak stál, napríklad na obed". Lenže na R1 by som v tom prípade musel obedovať povinne v McDonald alebo o 40 km ďalej na OMW pumpe párok v rožku. Jednoducho nie je vybudovaná taká sieť, aby ste mohli nabíjať tam, kde chcte jesť.
stat neda ani cent do tych nabijaciek.
elektrarne maju tiez rozpredane.60 percent ma stat.20 percent svicarsky sukromnici.zvysnych 20 percent ma viacero zahranicnych firiem a je tam aj talian co na slovensku tiez brzdil dokoncenie atomovky u nas.
ohladom nabijania elektroaut,vsetko si musia budovat sukromny poskytovatelia energii s tym ze do buducna ak sa pretazia elektricke siete krajiny z 50 - 60 rokov budu tie nabijacky odpajat.
do buducna si musia sukromny poskytovatelia energii postavit elektraren rozbudovat nove el siete stoziare trafa kable po obciach mestach atd.a pouzivat obnovitelne zdroje energii z tym ze stat neobetuje ornu podu na nejake solarne polia.jedina moznost co budu moct postavit je za zvodidlami pri dialniciach postavit solarne panely a elektro auta,ak ich bude vela,sa budu musiet nabijat len pocas dna zo slnka.
velke veterne elektrarne ako su v rakusku svicarsky stat nepodporuje.niesu z toho ziadne zisky.investicia sa nikdy nevrati.vsetko zozerie udrzba.
svicarsko ma este nieco ako zasobnik energii na velke nahle odbery budovali cca min 10 rokov.
2 jazera nieco ako planuju u nas.
jedno jazero je hore a jedno dole.voda tecie a roztaca turbiny vodna elektraren.cez den ak svieti slnko sa aktivuju el cerpadla na solarny pohon a vodu zo spodneho jazdera tlacia do horneho jazera.svicarsko si vyraba vlastne solarne panely su vykonne zivostnost maju 20 rokov.
-
oco13
Vidíš Cico s tebou som chcel podebatovaťcicmanec942 napísal: ↑18.04.2026 22:12 Bohužiaľ, tento senilný sedliacky senior má talent zasrať každú tému týmito jeho sračkami úplne odveci a zasiahnuť nemá kto...![]()
Cico - a nejaké vyvrátenie realneho argumentu , že 70% slovakov na EV proste nemá???
-
jojko1001
- Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
toto porovnanie mi príde ako od niekoho čo v EV sedel akurát niekde na ,,testovačke,,
-Nevýhody (sú to všeobecne známe nevýhody):
1. Dojazd.- ,, toto auto má 74kwbaterku netto s dojazdom 460km čiže pri tejto diaľničnej spotrebe 24-25kw prejde 300km.BA-BB 220km a ešte faktúra 52eur čo pri ultrarýchlom nabíjaní bez mesačného paušálu je 0.59E/kw čo je daľších 88kw je aj zbytočné ísť na takúto nabíjačku stačí rýchla a tam je to 106kw čo je daľších 420km, ja točím munchen za necelých 70e.
2. Nabíjanie (rýchlosť, dostupnosť, notnosť uzatvárať zmluvy s x dodávateľmi) - toto uzatváranie ,,zmlúv,, som nejako nepochopil,mám kartu ZSE natankuješ všade a s paušalom za 2,99e mám trochu výhodnejšie 52e=106kw,s paušalom 13,9e tam už sú ceny niekde inde a 40kw v cene. v zahr. nepoužívam zse ,ale stiahnuté appky a tankujem v priemere nech 45cent. a lež dopijem kafe a vyštím sa auto píše hotovo. dalej si vieš kúpiť /magenta/kartu napr.za 200e a hodnota ktorú vieš pretankovať je 4OOe,200e=400e,takže ak tankuješ za 39cent. stojí ťa to 0,195/kw skoro ako doma.
3. Pri verjnom nabíjaní cena ako za naftu, alebo možno aj viac - takže taká cena 39cent x 25kw=,9,75e čo je asi 5,7L nafty a menej.
ja tiež chodím do BB na jeden úrad čo je len v BB mám to 400km hore dole z domu tankujem minimum,lebo doma to mám zadara a stojí ma cesta do 10e s rezervou. lepšie bude mať doma len jedno a to tú X3.ved načo si ničiť nervy, takže nereálne porovnávanie.
vidíš oco systém dvoch jazier sa u nás nie a nie ujať,stačí pár ,,cicov,, aj je to P....

-Nevýhody (sú to všeobecne známe nevýhody):
1. Dojazd.- ,, toto auto má 74kwbaterku netto s dojazdom 460km čiže pri tejto diaľničnej spotrebe 24-25kw prejde 300km.BA-BB 220km a ešte faktúra 52eur čo pri ultrarýchlom nabíjaní bez mesačného paušálu je 0.59E/kw čo je daľších 88kw je aj zbytočné ísť na takúto nabíjačku stačí rýchla a tam je to 106kw čo je daľších 420km, ja točím munchen za necelých 70e.
2. Nabíjanie (rýchlosť, dostupnosť, notnosť uzatvárať zmluvy s x dodávateľmi) - toto uzatváranie ,,zmlúv,, som nejako nepochopil,mám kartu ZSE natankuješ všade a s paušalom za 2,99e mám trochu výhodnejšie 52e=106kw,s paušalom 13,9e tam už sú ceny niekde inde a 40kw v cene. v zahr. nepoužívam zse ,ale stiahnuté appky a tankujem v priemere nech 45cent. a lež dopijem kafe a vyštím sa auto píše hotovo. dalej si vieš kúpiť /magenta/kartu napr.za 200e a hodnota ktorú vieš pretankovať je 4OOe,200e=400e,takže ak tankuješ za 39cent. stojí ťa to 0,195/kw skoro ako doma.
3. Pri verjnom nabíjaní cena ako za naftu, alebo možno aj viac - takže taká cena 39cent x 25kw=,9,75e čo je asi 5,7L nafty a menej.
ja tiež chodím do BB na jeden úrad čo je len v BB mám to 400km hore dole z domu tankujem minimum,lebo doma to mám zadara a stojí ma cesta do 10e s rezervou. lepšie bude mať doma len jedno a to tú X3.ved načo si ničiť nervy, takže nereálne porovnávanie.
vidíš oco systém dvoch jazier sa u nás nie a nie ujať,stačí pár ,,cicov,, aj je to P....

-
cicmanec942
- Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37 Zdieľať na Facebook
oco, aké argumenty?! Téma je o tom, koľko ľudí má na EV?! 
-
oco13
Téma je o porovnávaní tovaru nedostupneho 70% obyvatelstva. Takže to zvadza k myšlienke , že autor sa potrebuje pochvaliť.
Dal som link na podporu svojho tvrdenia že 70% slovakov nemá ani na IX3 ani na X3.
To že ich má tolko ludí svedčí o totalnom zlyhaní vo vyučbe finančnej gramotnosti, o naraste šedej ekonomiky a o neschopnosti našej policie vo veciach ekonomickej kriminality.
A navyše, ak do porovnavania nezarátaš celkové naklady na vlastníctvo, tak je porovnanie naklonene v prespech jednej strany a teda neobjektívne.
Dal som link na podporu svojho tvrdenia že 70% slovakov nemá ani na IX3 ani na X3.
To že ich má tolko ludí svedčí o totalnom zlyhaní vo vyučbe finančnej gramotnosti, o naraste šedej ekonomiky a o neschopnosti našej policie vo veciach ekonomickej kriminality.
A navyše, ak do porovnavania nezarátaš celkové naklady na vlastníctvo, tak je porovnanie naklonene v prespech jednej strany a teda neobjektívne.
-
misoV50
Práve preto píšem, že ti údaje od výrobcov o dojazde sú z ríše rozprávok. Poďme spolu počítať.
To auto má ešte väčšiu baterku, myslím že 80 kW. ale využiteľných má byť 74. Pri 5 ročnom aute s akým zdravím batérie môžem rátať? Povedzme 93%?. Čiže mám k dispozícii 68,8 kWh. Lenže to je od 100% po 0%, teoreticky. Na 100% sa nemá nabíjať, varujú pre tým výrobcovia, pretože to ničí baterku. Ďalej, nabíjanie do 100% dlho trvá, pretože ku koncu sa spomaľuje, rastú tam tepelné straty. Navyše, všade sa dočítaš, že je to "neetické" voči ostatným užívateľom nabíjačiek.
Tá spotreba 24 - 25 bola pri nezaťaženom aute, bezvetrí, pri teplote, kde nebolo treba ani kúriť, ani chladiť. Aká bude pri miernom protivetre ak bude treba klimatizovať alebo kúriť? No skôr 29 - 30 kW, ale v zime aj viac. Teda dojazd teoreticky 229 km po diaľnici, ale to je stále zo 100% na 0%. Aj keby som nabil na 100%, nemôžem rátať s tým, že pôjdem po 0%. Ak mám dojazd teoreticky 200 km, a dobíjačky sú na diaľnici povedzme s rozostupom 60 km, tak musím stáť už po 140 km, nemôžem sa spoliehať na to, že spravím 200 a prídem tam s 0% batérie. Teda, ak by som používal batériu od 80% po povedzme 10%, tak je to 48,16 kWh, a to je (aj pri tejto ideálnej letnej spotrebe 25kW) dozazd 192 km.
A čo sa týka toho, či ho ja mám zbytočne, tak nie, nemám a nebudem ho predávať. Do Kauflandu a späť to stačí v pohode, je to tiché, mám tam prémiové audio, takže je to vlastne taká koncertná sála na kolesách. Ale auto to nie je.
-
misoV50
Prosím ťa, ty sa trocha finančne vzdelaj, aspoň nejakú základnú gramotnosť, kým niečo napíšeš. Údaj o priemernej mzde nehovorí absolútne nič, pretože zo mzdy, alebo iba zo mzdy žije (aj) na Slovensku málo ľudí.oco13 napísal: ↑19.04.2026 11:40 Téma je o porovnávaní tovaru nedostupneho 70% obyvatelstva. Takže to zvadza k myšlienke , že autor sa potrebuje pochvaliť.![]()
Dal som link na podporu svojho tvrdenia že 70% slovakov nemá ani na IX3 ani na X3.![]()
Advokáti nemajú mzdu, súkromní lekári nemajú mzdu, notári nemajú mzdu, súdni znalci nemajú žiadnu mzdu, tlmočníci a prekladatelia nemajú mzdu. Mnohí umelci nemajú mzdu. Majú odmeny, platby za výkon od poisťovní, výplatu za zmluvy o dielo...
Navyše, žiaden živnostník nemá mzdu. Ani keď legálne zarába 6000 mesačne, tak v jeho prípade nejde o mzdu, nedostáva sa to do tých štatistík. Mnohí ľudia, ktorí aj majú mzdu majú aj iné legálne príjmy. Z prenájmu, z akciového trhu... a pod.
Tiež neviem, či si zohľadnil, že časť Slovákov zarába povedzme vo Švajčiarsku a potom si za to u nás kúpia dom a auto. Mzda tvorí iba majú časť príjmov ľudí, a to nielen u nás. Rovnaké je to vo všetkých štátoch, minimálne všade v Európe. A to stále hovorím o legálnych a legálne zdanených príjmoch, žiadna čierna ekonomika.
Chápem, že ty so možno nemal tú príležitosť, to šťastie, či talent. Ale ak sa teraz budeš po zvyšok života trápiť tým, že poniektorí si život zariadili inak a môžu si kúpiť auto, tak budeš do smrti mega nešťastný. To je všetko, čo tým dokážeš. Ešte ani ak by si doma pod barákom obchádzal susedom nové autá s kľúčom, svoju finančnú situáciu tým nijako nezlepšíš.
-
oco13
Takto - moja finančna situacia je celkom dobrá, pretože zarobím viac ako miniem. 40 rokov jazdenia medzi Slovákmi vyformovalo môj postoj k autám, ale hlavne k doprave ako takej. Sice nemáš pravdu že väčšina slovakov nežije z výplaty, ale to nechajme bokom . ( všetko čo si spomenul je minimalne vyššia stredná trieda)
Moja odpoveď bola hlavne o tomto :

Moja odpoveď bola hlavne o tomto :
Takže očakavam protiargumenty voči týmto tvrdeniam.A ja ti vymenujem spoločné nevýhody oboch bavorákov
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: db69, Google [Bot], oco13 a 12 neregistrovaných