PZP + STK

PZP, havarijné poistenie, problémy s poisťovňami

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

LAKAY
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15.11.2017 18:26
Zdieľať na Facebook

PZP + STK

Príspevok od používateľa LAKAY »

Zdravim, bol som v zahranici a soferoval som tatkovo auto, sposobil som nehodu, obe auta cely predok, totalka... Boli privolany policajti, ti si zobrali technicky, vodicky, zelenu kartu a vsetko spisali... Dali nam papiere a tak piseme do poistovne a zistili sme, ze v case nehodi bolo 3 dni po skonceni STK... Preplati to poistovna, ked policajti nic nezistili ani pokutu nam nedali v tom momente a ani nepovedali, ze je neplatna? Spisali normalne spravu a tym to uzavreli, ze na ceste bolo nieco vyliate ale chyba je moja ze som vyletel do protismeru lebo s chcel aj odbocpvat, cize som nedal prednost a prisli potom hasici a celu ulicu vystriekali no povedali, ze o to sa clovek nevyhada a aj moja chyba bola, co uznavam, auto by ma nestvalo, ked poistovna by preplatila to druhe kedze to bolo luxusne faro a odtahovka + vsetko... Samozrejme nikomu sa nic nestalo nastastie.. A este otazka ak by tp vadilo, preplatila by to poistovna a potom. By si to vymahala od majitela auta alebo vodica kedze ja som stk nemal ako ovplyvnit ako vodic... Dakujem
misko903
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 06.06.2010 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa misko903 »

§ 12 zakona č. 381/2001 ti presne uvadza, kedy a voci komu ma poistovatel pravo na nahradu plnenia (regres)
LAKAY
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15.11.2017 18:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa LAKAY »

Technicky stav bol v poriadku ale pise sa voci majitelovi aj vodicovi to iste, cize stale netusim voci komu iba som nevedel o papieroch, ze niesu v poriadku..
seven549
Príspevky: 7876
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

pojistovna mu to preplati.co bude potom uvidis.ty si mal ako ovplyvnit stk nic ta nespravedlnuje.este rada hned zajtra auto docasne alebo navzdy odhlasit-pretoze cochvila pride pokuta za neplatnu stk.auto tak skoro odpravene a pripravene na stk nebude.
LAKAY
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15.11.2017 18:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa LAKAY »

ďakujem za odpovede.... seven549, prosím ťa, ako som mohol ovplyvniť STK a EK, keď niesom majiteľom auta? Nikdy som si nekontroloval STK a papiere dopodrobna, keď som išiel šoférovať auto známemu...
wilz
Príspevky: 3687
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Lakay, veď sa nehraj na malého chlapca.
Akonáhle sadneš do auta a naštartuješ tak súhlasíš s tým v akom stave je auto, aj čo sa týka legislatívnych povolení na jazdu, t.j. v tomto prípade absolvovanej STK a EK.
Je úplne jedno či je auto tvoje alebo od tvojho známeho alebo neznámeho.
Zjednodušene povedané, je to to isté ako keď ti nesvietia svetlá. Podľa zákona by si mal auto odstaviť a nepokračovať v jazde.
Myslím že ti seven radí dobre, možno tým predídeš pokute, ale isté to nie je.
Poisťovňa pravdepodobne bude požadovať nejakú kompenzáciu za vyplatenú náhradu škody.
seven549
Príspevky: 7876
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

LAKAY napísal:ďakujem za odpovede.... seven549, prosím ťa, ako som mohol ovplyvniť STK a EK, keď niesom majiteľom auta? Nikdy som si nekontroloval STK a papiere dopodrobna, keď som išiel šoférovať auto známemu...
no ako-jednoducho pozriem si nalepky na celnom skle.to zaberie 5 sekund z tvojho zivota.az toto povies policajtovi na ceste asi ta zoberie do blazinca preverit ci si svojpravny.mam suseda policajta a to co pocuvam ake vyhovorky maju soferi je neskutocne.to ani ja som az tak nevymyslal.ja som sa ohanal paragrafmi.pamataj sofer je zodpovedny za momentalny stav auta na ceste.je jedno kto je majitel.stk ek sa uz vyriesilo nepojdes pokuta.no horsie je ze na sk je kazde 20 auto bez platnej pzp.to je uz aj pre mna flakaca sila.aj to si skontroluj ci ti plati.
bajo777
Príspevky: 13554
Dátum registrácie: 03.08.2010 10:08
Bydlisko: BH - bratislavske humno
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bajo777 »

wilz 100%, povinnosti vodica :41c2: , soferak bol rychlokurz a platil sa v klobasach ?
FIAT Bravo 2010 / 1.4 90PS / LPG(BRC)

Obrázok
Obrázok
eerl
Príspevky: 216
Dátum registrácie: 25.04.2008 09:28
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa eerl »

len tak pre info ake auta si to zrusil?
LAKAY
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15.11.2017 18:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa LAKAY »

ďakujem všetkým... som si vedomí svojej chyby, bola to moja prvá nehoda a hneď aj s takouto situáciou...je jedno odkoho to budú vymáhať kedže je to v rodine, mna to hlavne zaujímalo kvôli tomu, že v prípade ak poistovna si bude nárokovať regres tak, či budu požadovať plné uhradenie v jednej splátke,kedže takú finančnú hotovosť nebudem mať a ak mi to dajú na splátky, či budu môj príjem posudzovať...seven... na mojom aute je platná STK,EK,PZP na tatkovom je PZP taktiež platná, zaplatená len EK a STK 3 dni prepásnutá a podľa nálepky na čelnom skle? tam 11.17 je, čiźe presný dátum nie..kľudne mohla konćiť 30.11...@bajo777 šoférak nebol rýchlokurz, platil sa v čokoláde na kilogramy... v autoškole som nemal nič o PZP a povinnostiach pri požičaní auta voči poistnej udalosti...

ešte raz všetkým ďakujem za odpovede
tomket11
Príspevky: 558
Dátum registrácie: 18.09.2012 17:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomket11 »

Pokial mas normalnu poistovnu (nie taku ktora sa zdraha a chyta kazdej slamky), pochybujem, ze by riesila poistovna 3dni...
Bud v klude, nestresuj... co bude to bude, uz to aj tak nejako extra neovplyvnis a koniec koncov sa stresujes pre nic za nic. Pekny vikend.
LAKAY
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15.11.2017 18:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa LAKAY »

Uvidime, kazdopadne dakujem za moralnu podporu... A tiez prajem. Prijemny vikend aj ked mne zacina az zajtra o takomto case
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ale samozrejme ze sa poistovna chyti jedneho jedineho dna keby si nemal platnu STK... ak na to dojdu, tymto jednoduchym krokom sa KOMPLETNE VYHNU znasaniu skody za poistnu udalost.

Pises ze si zostrelil LUXUSNE auto. Silno sa modli aby na teba poistovna neprisla - JEDINE HRUBOU NEPOZORNOSTOU PRACOVNIKA POISTOVNE SA MOZES VYHNUT TOMU, ABY SI CELY ZIVOT SPLACAL TU SKODU KTORU SI SPOSOBIL. Kedze je to luxusne auto a ma zruseny predok s vypalenymi airbagmi, bavime sa o DESIATKACH TISIC eur.

Kamarade, tvoj spanok by som nechcel mat.

Bohuzial toto nie je moralna podpora ako si ju chcel pocut, ale proste je to tak. Poistovna sa v plnej miere moze vyviniť (tak sa to nazyva) z poistneho plnenia pretoze ty si mal auto ktore proste jednoznacne nemalo co robit na pozemnych komunikaciach.

Interne procesy Wustenrotu : prva vec ktora sa MUSI pozerat pri AKEJKOLVEJ udalosti bez ohladu na vysku skody je... ano, spravne, platnost STK. Este raz, to nie je moja domnienka, to je skurweny korporatny proces ktory tam maju a bez diskusie.
oco13
Príspevky: 17824
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Lubo , ja osobne som zažil , že mi ako POŠKODENEMU kontrolovali hlbku dezenu na pneumatikách. Vraj ak by nevyhovovali nedostanem náhradu škody. lol
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
anonymous-astra
Príspevky: 98
Dátum registrácie: 31.05.2015 13:34
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa anonymous-astra »

Mam tri poznamky:

a) Neviem co sledujes tym tvrdenim, ze ako si mohol ovplyvnit STK... STK ma dve roviny:

- prevadzkovatel vozidla - na ucely zakona o prevadzke vozidiel v premavke na pozemnych komunikaciach 725/2004 sa nim rozumie vlastnik vozidla alebo drzitel vozidla zapisany v osvedceni o evidencii (ludovo "v technicaku") - ten je povinny podla zakona v stanovenej lehote a bez vyzvania podrobit vozidlo technickej a emisnej kontrole. Ak tak neurobi, pride mu domov pokuta od okresneho uradu, za to, ze svoje vozidlo nepodrobil TK/EK.

- vodic - ten smie podla zakona o cestnej premavke 8/2009 pouzit na jazdu iba vozidlo, ktore mozno prevadzkovat v cestnej premavke (s odvolavkou na zakon 725/2004). Ak vedies vozidlo, ktore nema platnu STK a EK, dopustas sa priestupku ako vodic a pokutu ti ulozi na mieste/nasledne v spravnom konani policia, za to, ze si vytiahol na cestu vozidlo, ktore nema platnu TK/EK.

Ano, v zmysle zakona mas pred jazdou skontrolovat technicky stav vozidla, doklady atd. Nehovorim, ze to kazdy robi v zmysle Vrchni prchni "sterace stiraji, ostrikovace strikaji", ani ja to nerobim (spolieham sa na to, ze za ziarovky mi vynada auto, papiere udrziavam v poriadku priebezne - a pri blizkej rodine/velmi dobrych kamaratoch sa spolieham, ze to maju v poriadku, schmatnem puzdro s dokladmi a idem, ked to raz v poriadku nebude, bude to zaujimava situacia s obvinovanim kto co).

Ani to, ze na nalepke nie je presny datum, nepomoze - je tam iba mesiac, ale nalepka je iba pomocka na rychlu kontrolu - je tam buduci rok? Ok. Je tam buduci mesiac? Ok. Je tam tento mesiac a je polka mesiaca? Tak potom pozor, moze do konca TK/EK zostavat 15 dni alebo uz moze byt kludne 15 dni vyprsana. Podla zakona sa ako vodic preukazujes nalepkou A ZAROVEN kartickou, takze tu ti musi drzitel vozidla odovzdat tiez a na tej karticke to mas presne na den.

Tym nechcem rypat a vozit sa po tebe, ale aj keby si dosiahol, ze ako vodic s tym nic nemas (co mas), tak co ziskas? Ze si regres poistovna uplatni na tatkovi ako vlastnikovi miesto teba ako vodica? Ak by mi potomok zrusil auto a este mi ukazal dlhy nos, ze haha, nabural som Bentley, je to tvoje auto, plat to ty, tak by som ho asi hnal...

Cize touto cestou by som neskusal argumentovat nikde, ani pred policiou, ani pred poistovnou, ani pred otcom.


b) Na druhu stranu, po tej nalozi od mp3turbo ta trochu ukludnim. Ano, poistovna si podla zakona moze pytat od poistnika alebo vodica cast alebo celu uhradenu sumu, ak vozidlo nebolo sposobile na pouzivanie v premavke na pozemnych komunikaciach, ALE tento stav bol v pricinnej suvislosti so sposobenou skodou. Napriklad ti nebrzdi auto vplyvom dlhodobej zavady (a tu TK kludne aj mozes mat platnu), nedobrzdis a niekoho naburas, tak je to pricinna suvislost (pouzil si auto, ktore nebrzdi -> nezabrzdil si -> sposobil si skodu), tak si to moze v pohode uplatnit.

Zaroven ale poistovna nemoze povedat, ze auto nemalo TK, nemalo byt na ceste, skoda by sa nestala. To by mohla povedat, ze keby si rano s*al o pol minuty dlhsie, nestretli by ste sa s tym druhym autom v presne danom mieste... Ide o to, ci tu TK malo iba vyprsanu papierovo, ale inak bolo v tip top stave, alebo to bol kram, ktory by TK ani nikdy nedostal.

Ale pozor, toto je zakon, interne korporatne procesy poistovne mozu naozaj viest k tomu, ze sa pozru na papier, uvidia datum STK a rovno automaticky uplatnia regres, zakon nezakon. Obzvlast ak je to ista najlacnesia insurance group, ktora neplati ani vlastnym poistnikom, aj ked priebeh nehody natoci cely filmovy stab zo 4 uhlov, vinnik sa prizna a donesies vysledok z policie. Potom ti zostava len poslat im list od pravnika, dufat ze to prehodnotia (aj to sa deje, len skusaju a akonahle sa ozves/podas zalobu, okamzite sa dohodnut, lebo vedia ze by prehrali) a prinajhorsom sa pripravit na sud so znaleckym dokazovanim.

V ramci palebnej pripravy by som uz teraz pre istotu zhromazdil dokazy - cim dlhsi cas uplynie, tym tazsie sa budu zabezpecovat. Napr. vyprsanie STK sa casto prekryva s pravidelnym rocnym servisom - bolo vozidlo, aj ked uz nemalo TK, kratko predtym v servise, kde by mu odmerali obrzdenie naprav, tlmice, atd. To by pomohlo dokazat, ze vozidlo bolo technicky sposobile a TK nemalo len papierovo (formalny znak), co nebola pricinna suvislost so skodou. Mas nafoteny stav cesty a zasah hasicov?

Proste sa priprav, ze mozno sa poistovna vykrucat bude a mozno sa s nou budes sudit (za desiatky tisic z vlastneho vrecka sa to oplati, samozrejme treba konzultovat s pravnikom, aby si si vo vopred prehranom spore len neprihodil dalsie naklady).


c) Ak bolo na ceste nieco vyliate, tak si sa podla mna dal velmi lahko s tym tvrdenim, ze "povedali, ze o to sa clovek nevyhada". Za prve, na mieste sa nevyhadas nikdy. Neexistuje, ze pride policia setrit nehodu, ty povies dokonaly prednes celeho priebehu nehody so sekundovymi opismi co si kde videl a co si ako robil a oni zahlasia: "Gratulujeme, mate pravdu! Tu mate ostemplovany papier, desattisic v kufriku a odteraz mate od vsetkych a vsetkeho pokoj". Nie. Vsetko, co povies, moze byt a bude pouzite iba proti tebe, v spravnom konani, v poistnej udalosti, na sude ("videl som ho, ako tam vchadza, ale myslel som si, ze ked zatrubim zastavi" -> bum, prave si sa priznal, ze si ho videl, mohol si zrazke zabranit a aj ked ti niekto iny nedal prednost, mas spoluvinu).

Ak si napriklad na oleji dostal smyk, tak na tvrdenia policajtov, okolostojacich mudrych svedkov a lovcov nehod so zltymi majacikmi, ze "to nevyhadas", akurat tak s*r. S policiou sa co? Nebavime! https://www.youtube.com/watch?v=d-7o9xYp7eE (sice z USA, ale tie principy co a ako pouziju proti tebe platia aj u nas)

Treba spravit maximum na mieste - natocit na mobil co robili hasici. Nechat aj cez blbe kecy zaprotokolovat stav vozovky. Taketo veci sa riesia potom a na inych instanciach.

Ale ak si si naozaj sam od seba nadbehol pri odbocovani do protismeru (co teda ja neznasam, jazdenie v protismere pred odbocenim je v poslednej dobe nejaka nova moda, jak keby vsetci jazdili na rebrinakoch) a tu vyliatu latku si si vsimol az pri setreni nehody, tak to je uz na tvojej moralke, ci to vobec vytiahnes a ako.

Návrat na "Poistenie"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných