Nevhodný olej v prevodovke

diskusia o aditívach, aký olej pre moje vozidlo ...

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

Marek skacel
Dátum registrácie: 01.01.1970 01:00
Zdieľať na Facebook

Nevhodný olej v prevodovke

Príspevok od používateľa Marek skacel »

Stretol sa niekto s takýmto niečím.
Pred rokom som kúpil Subaru Forester SH s automatickou prevodovkou. Klasická planetová prevodovka s hydomenicom 4 stupňová 4EAT.
Bývalý majitel dál před predajom vyměnit olej v autorizovaném servise Subaru.
Ja som najazdil od kúpy 10 000 km a teraz začalo byť cítiť preradenie, taký kopanec hlavne za studena. Písal som do servisu a potvrdili že olej bol meneni 5 l Motul cvtf....
To ma prekvapilo, nieje to CVT převodovka.
Patří tam ATF-HP olej.
A teraz tá sranda. Servis tvrdí že neurobili chybu, ale mám aj vyjadrenie Subaru cz že třeba okamžitě vyměnit olej aj s preplachom.
Možno sa dožadovať náhrady škody od pôvodného servisu?
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Re: Nevhodný olej v prevodovke

Príspevok od používateľa tatkotom »

Možno to skúsiť no budú sa zrejme vyhovárať.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Iba ak byvaly majitel.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Pozor,si na Slovensku. Čo si dnes autorizák dovolí je neskutočné, na základe opráv po nich by sa dali ročne vydávať nové a nové vydania kníh z príbehmi.A to ich nazeranie na "garážnikov" ako na podradné čosi je neskutočné,pritom celú bandu dokopy si nejeden garážnik s prepáčením strčí do zadnice lebo dokopy nie sú ani para z jeho hovna.Veď nakoniec...čo sami nevedia im robia práve garážnici, tým sa nepochvália. Môžeš žiadať zodpovedanie sa za pochybenie,navyše jednoznačné a jasné,ale dávam nulovú šancu na uznanie chyby.
V tom že výmenu robil predchádzajúci majiteľ nie je problém,stačí jeden notársky papier a je možné žalovať s plnou mocou. Ale...žalovanie chce dôkazy, tj odobrať vzorku oleja (aj to má svoje nutné podmienky) ale napr aj nahratý záznam ich vyjadrenia.
Marek skacel
Zdieľať na Facebook

Mám od nich mail kde potvrdili že dali CVTF olej aj faktúru a dodací list zo servisu. Aj vyjadrenie že pri starom aute treba rátať s vydajmi :2f93:
Otázka je či lamely, měnič a iné vnútornosti prevodovky utrpeli nejaké škody.
Ak nie zaplatím tu výmenu cca 350e a kašlem na nich.
Naposledy upravil/-a Marek skacel v 10.11.2025 20:38, upravené celkom 1 krát.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

treba vediet aky je rozdiel v tych olejoch.potom budes vediet ci sa nieco poskodilo.

CVTF Motul je tiez cerveny olej oznacovany ATF 4.cize tazko povedat ci je zly.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Kde to pišu?

Motul MULTI CVTF

Vysoko výkonná kvapalina Technosynthese® špeciálne vyvinutá pre prevodovky typu Continuous Variable Transmission (CVT). Vhodné pre použitie v širokej škále vozidiel vybavených prevodovkami CVT s dizajnom reťaze / remenice alebo remene / remenice. Vysoko technologická kvapalina CVT pre rôzne vozidlá vhodná pre širokú škálu osobných automobilov vybavených CVT, vrátane pásových CVT a reťazových CVT.

Obzvlášť vhodné pre vozidlá od amerických výrobcov automobilov GM, FORD, CHRYSLER, ..., ázijských výrobcov automobilov HONDA, HYUNDAI, KIA, MITSUBISHI, NISSAN, SUBARU, TOYOTA, ... alebo európskych výrobcov automobilov AUDI, BMW, CITROËN, MERCEDES, PEUGEOT, RENAULT, …

Pozor, neodporúča sa pre hybridné vozidlá vybavené jednotkou CVT. Pred použitím si vždy prečítajte užívateľskú príručku alebo príručku vozidla.

Vďaka svojej exkluzívnej a špecializovanej receptúre MULTI CVTF:

Poskytuje optimálne trenie kov o kov a umožňuje znížiť spotrebu paliva automobilov vybavených automatickými prevodovkami CVT.
Poskytuje vysoký výkon proti chveniu, aby sa predišlo vibráciám motora pre zvýšenie pohodlia.
Chráni prevodové stupne, ktoré sú čoraz početnejšie, kompaktnejšie a silnejšie zaťažené.
Poskytuje vynikajúcu odozvu automatickej prevodovky vďaka plynulému pocitu radenia a zníženému časovému posunu radenia. - Zlepšuje reakciu CVT pri nízkej teplote.
Predlžuje životnosť vďaka vysokej šmykovej stabilite pri vysokej teplote a vysokej oxidačnej odolnosti. - Zvyšuje ochranu proti opotrebeniu pásu, reťaze a remeníc.
Antikorózny, protipenový.
ODPORÚČANIA

Môže sa miešať iba s podobnými mazivami.

Výmena oleja: podľa odporúčaní výrobcu a prispôsobte sa podľa vlastného použitia. Neodporúča sa pre hybridné vozidlá vybavené jednotkou CVT. Pred použitím si vždy prečítajte užívateľskú príručku alebo príručku vozidla
.

Obrázok
Marek skacel
Zdieľať na Facebook

Mám vyjádření Od Subaru cz. Z technickej podpory:

Od výrobce předepsán pouze originál olej pro zajištění správné funkce. Mají ho k dispozici naše servisy pod číslem K0410Y0700, balení 4 litry. Alternativy jsou Castrol Transmax J nebo Idemitsu ATF HP, ale ty nejsou v Evropě dostupné.

Pokud použili olej s označením CVT tak ten určitě není vhodný do klasických planetových převodovek. Bude potřeba kompletní výměna náplně, nejlépe tzv proplach.

Tento typ převodovek už má v řídicí jednotce systém pro automatickou kalibraci a postupné přizpůsobení uživateli. Pokud se demontuje například řídicí hydraulický mozek převodovky, nebo se mění řídicí jednotka tak je potřeba provést proces kalibrace pomocí diagnostiky. Případně pokud se snaže paměť závad číslo 2 tak je také potřeba převodovku nastavit.
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Základná informácia - záruka na prácu autoservisu a motorový olej (ako nový diel) je 6 mesiacov. Pokiaľ to bolo prešvihnuté, je to bezpredmetné. Ak nie - normálne postupovať v zmysle legislatívy - písomne uplatniť reklamáciu.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

Marek skacel napísal: 09.11.2025 14:06 Mám vyjádření Od Subaru cz. Z technickej podpory:

Od výrobce předepsán pouze originál olej pro zajištění správné funkce. Mají ho k dispozici naše servisy pod číslem K0410Y0700,

moj pohlad na vec.

preco ten original tam nedali??? = odpoved vie len predchadzajuci majitel :2f93: len on je ten ktory vie preco to tak je.

servis s tym nema nic servis je len sluzba zakaznikom a ziadne historie a informacie to davat nebudu ---tretej strane.

vzdy je to pravidlo ---nas zakaznik nas pan---. co si zapraje to tam bude mat. zrejme mu nukli original ale cena bola --tipnem si to len tak lebo je nedela-- 50euro za liter tak siel do lacnejsej alternativy.

a tam sa stavaju aj problemy kvapalin + olejov od inych vyrobcov.udaje o olejoch do databaz pisu ludia studenti popri vysokej skole,bezne su take ponuky na profesii sk za 1500brutto,nieco zle vysokoskolak ekonomiky napise a uz je to cele zle.

ak by aj nahodou ten servis v senici ti chcel vyhoviet najde udaje ze ten olej je vhodny do tvojho auta lebo databaza to tak pise a co potom kto bude vinny??? koho budes nahanat???servis sa obhaji databazou.

reklamaciu aj tak ziadnu neuplatnis ty --tretia strana--si nebol v tom case vymeny oleja majitel auta neplatil si to.auto si kupil od sukromnej osoby pouzivane bez zaruky.

mne je divne ze niekto spravi servis na aute ktore predava cudzej osobe.ak sa auto posuva dalej do rodiny alebo kamosovi tak je to este bezne ale cudzej osobe je to jedinecne.nestandartne.nezvysuje to predajnu cenu.

ja si do svojich aut davam original olej do prevodovky servo riadenie a aj napr taku vec ako je chladica kvapalina.jedno auto ma 19 rokov a dostava stale original vodu ford.je oranzova.zivotnost 10 rokov liter 7.50 euro riedi sa 1,1

ja nemozem vediet ci napr ruzova G12 alebo K12 je vhodna do forda kde bola oranzova voda.alebo stary ford z roku 1992 ma modru vodu motorcraft.mozem to zamenit za staru vodu co sa davala G11? ja to neviem a nic nebudem riskovat kupujem original balenie 6.50 euro liter ktoru riesim 1,1.

to iste palivove,olejove filtre vsetko do fordu ide len motorcraft.pokial sa da zohnat.u mna take nieco ze filter bosch nic neznamena.je to len univerzalny vyrobok.

do toho forda z roku 1992 filtre bosch nemaju spatnu klapku.original filter motorcraft to ma.ale je ich tazke zohnat ford ich uz nema.

alernativy tiez je rozdiel kde ta klapka je.musi byt hned za zavitmi vo filtri.nedovoli klesnut oleju v systeme.ak ano olej klesne motor sa sprava po starte vzdy akoby nemal olej rachoti po starte rozvodova retaz.alternativa ktora to robi presne konstrukcne filter je filter Filtron ale zase nieje filtron ako filtron.jeden tu klapku ma druhy nie.bezne to beriem od autokelly a naposledy som objednal od autogafa.mal lepsiu cenu tak som vzal 3 kusy.a ----klapka tam nieje----.a ako mam teraz postupovat.je to rovnaky diel farba znacka cislo filtra odkial to berie autogafa ked filter nema spatnu klapku.vyhodil som tie filtre do kosa a kupil od kelly.autogafa by sa tiez obhajil ze podla vinka ten filter pasuje,je vhodny do toho motora.

poradim ti k tomu len tolko ze vyskusaj ten preplach novy original olej a ak sa zavada neodstrani tak vyhod to subaru cim skor z domu aby si nesypal 5000-6000 euro do prevodovky.
Napísať odpoveď

Návrat na "Oleje, mazivá, palivá, aditíva"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní