Elektromobil

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Re: Elektromobil

Príspevok od používateľa db69 »

krásne a pravdivo popísaný momentálny stav.A smutne.
U nás kuriérovi nanútili EV dodávku ,nechcel to ,ale bol nový tak musel.
A teraz je spokojný a iné by nechcel. Ale počítam že robí denne tak 50-60km.
jojko1001
Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jojko1001 »

nedávno som tu dával článok majiteľa kuriérskej spoločnosti v BA ako mení spalováky za EV, zvládajú to isté ako spalováky,len o hodne lacnejšie. zrejme to má niečo do seba. otázka prečo nie EV jazdenku 3-5r. jasné v našom veku už niečo meniť,... ale o 10 a viac r. menej že tu niekto čo má perspektívu a zárobok si to nevyskúša mi príde čudné ... prečo ano ... podobná cena,lepšie vybavené,lacné vozenie 2-3E/100km, pocit ako športiak, odrátané kopec času stráveného v servise a penez,už len ked ideš na oil, nebodaj niečo iné,atd :..:
:3dcline:
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Nebodaj niečo iné na tých elektrických nedorobkoch, že? Tam potom lietajú iné tisíce! :::
sonny0333
Dátum registrácie: 13.02.2026 20:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sonny0333 »

Pokusím sa ešte raz už 3x a už fakt posledný

Roky sa tu predával marketing o jednoduchosti hybridov.Pričom ja naozaj neviem či existuje niečo komplikovanejšie..A dám len 1príklad od 2015 po dieselgate sa nič iné marketingovo nepredávalo a všetky média tomu nahrávali tak si zoberme len 1 vec rekuperácia..Pri nej dochádza k premene kinetickej energie na elektrickú a teda (strata) a následne späť na pohyb (strata).a na pohyb potrebujem 2x viac ako získam rekuperovaním. Ak auto len voľne plachtí uchováva si kinetickú energiu priamo v pohybe.Takže vlastne prerábame...Netreba o tom diskutovať priznali to a začinaju po novom obmedzovať

Nedeje sa to často no po pár školeniach je moj odhad ten že nebrzdiace elektrické autá mali problém podla mna a práve v rekuperácii.Pretože má prednosť aj pri stlačení brzdového pedálu rekuperácia pred kotučmi a preto normálne brzdy nereagovali lebo prednosť mali rekuperácie a ludia čo to prežili opisovali veci ako pedál brzdy na nič nereagoval...a o tom čo dostane prednosť rozhoduju počítače ktoré stoja asi tolko ako brzdy ktoré by ti zrejme stačili na celý život..A ako také auto zastaviť? Prevodovka ideálne manuálna-neni keby je asi vyhodím rýchlost a auto nejde.Ručná ´je elektrická.Kluč vybrať neni aký.Vela tých áut pomerne často neurobí stk za brzdy takže sa im vyhadzuju prakticky nové hrdzavé brzdy po tomto ludom občas dojde že zrejme moc nenašetrili a to ešte sme neni na koncí horšia časť príbehu je

že ludia si myslia že rekuperácia je vec zadarmo ale je to v skutočnosti zložizá vec...ak budeme rátať rozumné auto nejaký dostupný hybrid je dosť možné že to vačšinu majitelov nepostrehne ale ak áno.Zvačša sa bavíme o cene 3000-5000eur a to sa bavíme že može nastať 1 z 3 možných najčastejších poruch ale minimálne 2 maju takuto cenovku...Takže sme zistili že rekuperáciou sme získali jednu ekonomicku zaujimávosť kde vec v prípade poruchy stojí 5000e.Nám má šetriť vec za 500e

Ak ti ako novinárovi dáme auto zaplatíme hotel nejaku cestu dáme vínko občas auto pre sukromné učely.A napišeš niečo čo automobilka nechce tak v buducnosti možeš testovať tak konský povoz a nie autá.A ak napíšeš niečo čo nefandí tejto dobe samotná redakcia ťa donuti sa ospravedlniť

Vychváli ti na aute aj antokorozívnu ochranu a na pomoc si vezme človeka čo strieka autá.Pojdu pod auto nové auto.A povedia ako je špičkovo chranené voči hrdzi.Ochrana je teda 0% ale on to vychváli.Podstata prečo tie autá maju 0% ochrany neni tá že firma chce šetriť na farbe ale že proste nemožu pretože továrne tak ako my by dostali pokuty a u nich je to zhruba 6000eur za 1predané auto...guma sklo plast kov farba akákolvek chémia su emisie.A emisie maju uroven ktorá sa nesmie prekročiť..Na toto prídu europoslanci a tvrdia že znižili v továrni emisie o 20% alebo 30%

Myslím že dalej toto nemá význam rozoberať pretože všetko nepochopené už je fanatizmus a na nom sa podielať nemienim zažívam ho často a ako som napísal do prvého vážnejšieho problému ked treba platiť vačšina fanatikov tie autá nenavidí za menej ako 24hod.to som priznám sa u spalováku nikdy nezažil
jojko1001
Zdieľať na Facebook

Nebodaj niečo iné na tých elektrických nedorobkoch, že? Tam potom lietajú iné tisíce!
určite sa nájdu aj také závady,ako aj všade, otázne je či je to ešte v záruke,či ideš do origoš servisu  a pod. od roku 17-18 som prešiel cez viac ako 10 EV,už to ani nerátam vždy okolo troj r. a v záruke ani raz žiadna závada,niečo bolo na zvolávačku hlavne vw, ale mám stále jedno twingo od r.21 4r záruka a tesne pred koncom odišiel menič dc,dc 65tkm,je to jeho vrodená chyba už je tam inovovaný, posledná prehliadka po 4r. výmena 12v baterka, chladiaca a brzdová kvapalina,komplet klíma, kontrola a certifikát trakčnej batérie kontr. ohrevu a chladenia, pel filter a daľšie blbosti to všetko za 800e len za veci o tom je záruka, robené v A. u nás z toho nedostaneš ani polovicu,len viac zaplatíš. táto výmena cd,cd po záruke u predajcu 1300e, garážový čech 600-800, koľko zacvakáš za 4r.spalováku  aj ked je
v záruke,platíš oil filtre všetky predražené veci a to každý rok,EVčko raz za dva roky a mimo záruku, koľko asi stojí jeden injectors, DPF, EGR atd,doteraz okrem zaručných servisov som nič neplatil, voľakedy jazdenky v De boli lacnejšie ako teraz,kedže nové si kupovali na dotácie a ekonomik situácia bola tiež niekde inde.doba je taká že pokiaľ nemáš staršie auto čo si vieš doma oprv. tak tú opravu niekde zacvakáš pokiaľ nechceš jazdiť busom.
-Roky sa tu predával marketing o jednoduchosti hybridov.
už nič komplikovanejšie neexistuje. hybrid pokiaľ nemá 400V architektúru a bezmagnetový elektromotor nerekuperuje bežné hybr.12-48V a škoda 400V tu už je aj dobrý dojazd 140km,ale je to stále hybrid.
-vyhadzuju prakticky nové hrdzavé brzdy
ale ked o tom vieš že používaš rekuperáciu tak to treba občas poriadne prebrzdiť a to robím aj na ,,dýzlaku,, rozbehnem aj na 150 ked nič nejde plné brzdy,vidím ako reaguje ABS, či to nekam neťahá a pod.
-Ak ti ako novinárovi dáme auto zaplatíme hotel nejaku cestu dáme vínko ob
úplný súhlas, ked treba aj z táček urobí ,,medúra,,a ,,včúl,, som započul že už nie je ropa niekde sa to seklo? :3dcline:
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

cicmanec942
Zdieľať na Facebook

jojko1001 napísal: 19.02.2026 16:15,,včúl,, som započul že už nie je ropa niekde sa to seklo? :3dcline:
Neviem kde žiješ keď až včul, ale započul si dobre - seklo sa to na tom, že ruský agent na čele našej vlády nevedel za 12 rokov vojny zabezpečiť iný zdroj. :::
jojko1001
Zdieľať na Facebook

ja správy nesledujem dobrých 15r. občas niečo začujem v aute lež to preladím,ani neviem aký to agent ani ma to nezaujíma, ale nejaký rok pozerám len na ytub potom čo som mal v DE problém že tam bola proti EU demonštrácia a som sa do toho niechtiac zamotal ked som sa išiel ubytovať. takže si to občas na ytube kuknem kde sa čo deje, to vieš aby som vedel zareagovať a zdekovať sa ked sa začne niečo ,,sekať,, :40bd: ale som zistil že už nie je kam :d :D ešte by sa dalo do gruzie,tam vyžiješ aj z toho malého duchodu :40bd: teraz som bol v GR a nejak som to nekuk a tiež dialnice blokované proti politike EU, politické bláboli ma nezaujímajú nevolím tak sa nesťažujem.nejak bolo, nejak bude. hlavne tu vidím ako sa tu urážate za niekoho koho ani nepoznáte a TEN,,sere,, na každého a smeje sa ked mu to číta jeho poskok
jojko1001
Zdieľať na Facebook

Európsky trh s EV prináša na začiatku r.2026 pre Teslu nepriaznivé správy, že pád značky pokračuje. Počet registrácií klesol o závratných 43,9 %. V rokoch 2023 a 2024 klesol objem predajov Tesly v EU o približne 10 %, r. 2025 pokles o 27,8 % Najvýraznejší prepad má Nórsko v r. 2025 bolo druhým najväčším trhom Tesly v EU,tu sa predaje prepadli o 88 %. V NL klesol počet registrácií o 67 %, FR 42 %. Január 2026 s prepadom 44% naznačuje, že dno je stále v nedohľadne. Dôležitým faktorom poškodenie reputácie značky sú politické aktivity a kontroverzné vyjadrenia Elona Muska sa v Európe ukázali ako mimoriadne toxické. keby tak trh reagoval na všetky blaboty čo ktorý politik vypustí :d :D no nič počkám ešte rok a tesly budú lacnejšie než ,,dáčka,, potom si ju aj ja kúpim, keby si tak autor kuk po čom idú tesly za 2-3 ročné máš nové VW ID
cicmanec942
Zdieľať na Facebook

Už aj šikmáči rušia dotácie a firmám zakázali predávať pod výrobné náklady. Výsledok? Minulý rok prvýkrát celosvetovo klesli predaje EV! Takže tak k tomu aké sú to super skvelé autá, za ktorými si ľudia nohy dolámu! :::
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Koniec elektrického sna? Automobilový gigant prerobil 22 miliárd eur a vracia sa k spaľovacím motorom
:40bd: :40bd: :42f7:
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

Čomu sa vytešuješ?
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Ako dlhorocneho uzivatela, spokojneho, podotykam, aut znacky Peugeot, na jednej strane ma to mrzi, na druhej tesi...

Poslednych 7-8 rokov NIE je co kupit z Peugeotu, Citroenu ale, ze 0,00 nic.

Do toho sialene dizajny interierov, motory z osobitnej skoly a prakticky cely Stellantis je na srandu kralikom.
Toto mozno bude povestny budicek, kedy zamestnaju opat Pininfarinu a zacnu vyrabat auta pre ludi.
Ked nie, tak nech skrachuje uplne.

Edit:
Uplny vysmech je pchat Peugeot, Citroen do " premioviek", kedy zvysili ceny o 30% a verili, ze su konkurencia nemeckej trojke..
V skutocnosti ich konkurencia je Dacia.
sonny0333
Dátum registrácie: 13.02.2026 20:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sonny0333 »

Debaty o tom ktorá automobilka má aké problémy je síce pekná ale problémy maju všetky aj tie činské a tie maju problémy ešte vačšie kedže tam maju investované ešte viac a čina je priamo odkazaná na to aby svet sa neotočil po vzore trumpa tomuto celému pretože by mali extrémne problémy ekonomické.Lenže tu v EU su všetko manipulácie zložitá vec sa tvári ako jednoduchá.Drahá ako lacná.ked niekde horí hoci aj na predajni EV spraví sa z toho diesel do rána.A tieto príklady ste videli aj vo svete a neraz ludí riešili aj sudne ak zverejnili fotky ako aj na tej lodi kde to už hrali na benzín lenže to auto sa v benzíne ani nerobí a tieto všetky manipulácie kde sa potom dohodne dopravca výrobca poistovné a zastreší to vláda je potlačanie paniky

potláčanie paniky sa dialo aj pri STK.Nám bolo pred časom povedané na tie vybuchujuce EV autá že za to može sol.Stačili záplavy slaná voda možno aj samotná sol baterky v podlahe a dokázalo to vybuchovať aj po mesiacoch a v usa stk nemaju.Takže riešenie bolo v USA donutiť ludí ísť servis a bola dosť panika a odpor voči EV čo si v EU nemožu dovoliť takže preto sa tu vymýšlali tieto každoročne STK tam vobec nešlo o to že spalovák má problém tam šlo o to aby ste všetci platili 2x také ceny a každy rok a stk sa vybavili na kontrolu EV tak to bolo podané nám a už hodné dávno a ešte sme sa na tom smiali pretože nás vobec nenapadlo že nakoniec to uhraju na spalováky

lenže toto vytvorilo dosť odpor a začali riešiť že asi to nebude.No a ten odpor stači aj proti EV nie báchorky a bruselské kecy o skvelých predajoch EV ale poukazovať na manipulácie pokuty zakazovanie predajov umelé znižovanie emisíí alebo eko fondy to je to ked váš spalovák je najdrahší na svete lebo pláta akusi eko dan po diere čo sposobuju EV bude tlak odpor ludí inak to nepojde

A čo ma vobec neteší je aj to ako ludia vnímaju dnes japonské automobilky.Každu chvílu mi niekto povie že my nemecké automobilky sme strasne boli na hlavu a šikulky japonské dnes bojuju proti eko teroru.Prosím? no prrr nás donutili ale japonci to financovali

japonci nedokázali urobiť diesel a ked urobili bola to pohroma alebo kupovali diesle od nás.takže neschopnosť konkurovať dieslom ktoré europánia chceli sposobila že práve japonci a hlavne 1 značka najviac na svete podporovala EKO aktivistov teda všetku tu mládež čo sa lepila ku asfaltom blokovali cesty letiská občas ničili autá a potom dostali drahu luxusnu dovolenku na druhom konci sveta ale im šlo hlavne o zákaz vjazdu áut do miest.A tam začali cez somariny podporovať práve hybridy takže stvorili tuto prišeru a tá prišera dnes bojuje proti ich hybridom kedže ako som písal hybridy už dávno mali mať hybridgate ak mohol existovať dieselgate

takže nie japonci dnes neapeluju na zdraví rozum ale boja sa o svoju vlastnu existenciu pretože proti ich hybridom dnes bojuju najviac ich žiaci eko aktivisti.A ja im to naprosto prajem a čo najskor testy hybridov kde budu vybité baterky a nárast tak odhadujem 600% a celosvetovy hybridgate.pretože podla reál dát priamo z aut sa ako najčistejšie ukazuju diesle a ako najhoršie hybridy.a o EV je aj škoda hovoriť to je produkt ktorému nepomáha ani celosvetová injekcia a miliony ako to má prežiť samé?
jojko1001
Zdieľať na Facebook

aktuality,sme a podobné, tak ked napíšu že zajtra končí svet a skutočne by končil,tak by som to nečítal a už vôbec nebral do úvahy. stellantis u mňa nie je automobilka ale banda podvodníkov čo miesto rozvoja,vývoja si kúpia daľšiu firmu čo ten vývoj má a ked bude v kococh tak ju zavrie,ale toto ma nezaujíma.
-Uplny vysmech je pchat Peugeot, Citroen,Fiat a dnes ešte aj alfa
to boli autá voľakedy,vlastný vývoj suťaživosť,predbiehanie sa kto čo nové ponúkne a dnes, jeden podvozok,to isté radenie,pohony atd asi najlepšie by bolo keby mali jedno auto a len znaky by prehadzovali ked sa pozrieš na ich elektromobilitu je sice dobrá,ale zastaralá technologie z roku 2015, čo je asi dobre, lebo ak by mali niečo nové tak by to bola zrejme katastrofa.ved sa stačí pozrieť na staršiu astru,mokku EV, auto OK a teraz nové frontera a daľšie krabice je to prestupovanie na mieste, porovnaj to s vw Eup,BMWi3 z roku 2010 ešte nie sú na ich úrovni, ked si kuk nová tesla y technologie úplne niekde inde a to sa stelent. dali dokopy s číňanom si myslia že ich vytrhne z toho bahna v ktorom sú,lenže čína im dá maximálne zasa niečo staré a cez nich prejde na trhy eu. idem do kúpelov aspoň si tam vyčistím hlavu :o
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: encore16V a 63 neregistrovaných