2 rôzne filozofie - kúpa jazdeného a novšieho auta, ktorou ísť?

Neviete si rady aké auto kúpiť, ktoré bude pre Vás najvhodnejšie ? Diskusia o konkrétnych značkách

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

filip.antal10
Dátum registrácie: 05.03.2026 18:26
Zdieľať na Facebook

2 rôzne filozofie - kúpa jazdeného a novšieho auta, ktorou ísť?

Príspevok od používateľa filip.antal10 »

Dobrý deň všetkým.

Chcem kúpiť jazdené, novšie auto okolo 10 000€, maximálne 12 000€.
Auto bude prioritne pre mňa + častejšie jazdenie ešte s 1 osobou. Preferujem "praktické auto" teda karosériu kombi, SUV alebo liftback. Som ochotný vyskúšať aj sedan.
Jazdím teraz kratšie trasy, denne cca 50km prevažne v meste a medzi dedinami mimo dialnice no občas idem k rodine cez pól Slovenska po dialnici. Určite chcem auto s automatickou prevodovkou, už nie manuál. Pre predstavu ako uvažujem a s čím mám skúsenosť, prečo rozmýšľam tak, ako rozmýšľam:

Patrím k tým motoristom ktorí autám aspoň trochu rozumejú, zaujímajú sa o ne, starajú sa vhodne a na čas, porovnajú si pri výbere aj konkurentov v danej triede a cene, vnímajú charakter auta, techniku ktorú ponúkajú, jazdné vlastnosti a na základe tohoto sa snažia vybrať čo najlepšie.

Moje prvé auto som si vybral filozofiou "čo najspoľahlivejší a obyčajný motor v tom najlepšom tele" - Audi A4 B7 Avant 2007 s 1.9TDI 85kW (BRB) + DPF s 215 xxx km. Fajn auto avšak cítil som "limit" vo výkone - proste o trochu kW viac a asi by mi naozaj vyhovovalo. Mal som ho 3 roky, predal som ho.

Moje druhé auto a aktuálne je Audi A6 C6 Avant 2006 s 3.0TDI V6 171kW (ASB) + DPF s automatom TipTronic a Quattrom v takej poviem "neštandardnej" výbave - má všetko čo len chcem, aj dokonca niečo navyše čo pravidelne ani nepoužívam. Kupil som ho s 245 xxx km. Auto je perfektné a úplne mi vyhovuje, necítim limity avšak - stará prémiovka si vyžaduje aj teraz prémiový servis. Dostal som ponuku na predaj tohoto auta a to znamená že potrebujem kúpiť niečo ďalšie.
--------
1. filozofia je: rád by som ostal pri prémiovej značke avšak s tým že mi to auto nebude ťahať z vrecka naozaj zbytočne veľa peňazí (áno V6, myslím teba - slušne mi dáš avšak vieš si aj odo mňa slušne vypýtať).
2. filozofia je: alebo kúpiť úplne bežnú značku avšak čo najnovší model.

Kandidát 1. filozofie je: Volvo s 2.4 dieselom "V5" (R5 - radový 5 valec) so 4x4 Haldexom. Má ho priateľka v modeli XC60 2009 a nevie si ho vynachváliť - neskutočne bezporuchové a schopné auto o ktoré sa dá postarať za normálne peniaze vzhľadom na to aký má motor. Ponuka takýchto áut v takejto cene je v ročníkoch 2009 - 2014.

Kandidáti 2. filozofie sú: Hyundai i30 kombi, Kia Ceed alebo ešte BMW radu 3 prípadne 5 s nejakým dvojlitrom a XDriveom. V tomto prípade by som skúsil aj benzínový motor. Ponuka i30 v takejto cene je v ročníkoch 2019 - 2022. Ponuka Ceed v takejto cene je v ročníkoch 2019 - 2022. Ponuka BMW radu 3 alebo 5 v takejto cene je v ročníkoch 2010 - 2015.

Čo by ste na mojom mieste kúpili a akú filozofiu radšej zvolili?
Ak ideme 2. filozofiou tak by ste kúpili i30, Ceed alebo BMW?
Ak i30 tak prioritne s akým presne motorom a prečo?
Ak Ceed tak prečo radšej Ceed oproti i30 a s akým presne motorom a prečo? (počul som názory že Kia je kvalitatívne oveľa nižšie a celkovo že je to šmejd oproti Hyundai...)
Ak BMW 3 alebo 5 tak s akým presne motorom a prečo?

Za všetky rady, tipy a skúsenosti Vám dopredu ďakujem.
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Re: 2 rôzne filozofie - kúpa jazdeného a novšieho auta, ktorou ísť?

Príspevok od používateľa martincichy »

Pozeráš pomerne staré autá. Ak automat - tak hybrid od toyoty. Výmena oleja v automate je jednoduchá a je spoľahlivý. Pozti si toyotu camry. Je to nudné auto bez emócií. Ale je pohodové. Alebo corollu.

Naozaj chceš prémiovku? Pozri lexusa. V hybride je ich dosť.

Je tu ešte iná "filozofia". Ísť do neprémiovej značky a teda kúpiť o 6-8 rokov novšie auto a mať v aute novšie technológie. Pozri renault talisman. Je to veľmi podceňované auto a pritom je výborné. 1.8 tce ide skvelo. Alebo renault megane. Kľudne rs verziu. Ale za ten sa platí...

Renault po roku 2016 nemá nič spoločné s renaultom z roku 2006. Renault išiel kvalitou prudko nahor.
filip.antal10
Zdieľať na Facebook

Staré autá?

Ako každý - tak aj ja sa riadim mojim rozpočtom. Aktuálne je pre mňa to, čo je v ponuke.

Volvá sa s R5 prestali vyrábať v roku 2015, niektoré zdroje uvádzajú 2016. Takže pri Volve je limit rok 2015 max.

i30 alebo Ceed môžem v mojom rozpočte zohnať z roku 2021 alebo 2022 v celkom dobrej výbave, nemám pocit že by to boli staré autá.

Camry je úplne mimo môjho rozpočtu.
Corolla by sa dala zohnať aj nejaká 2020 podľa toho čo pozerám... otázkou je či vybrať práve Corollu oproti i30 a Ceed - ak áno tak prečo a s akou presne motorizáciou.

Na francúzske autá mám averziu - nechcem.

Veď ja píšem o 2 filozofiách výberu nielen o 1 ktorá musí byť prémiová... Lexus absolútne nepoznám a netuším ako finančne náročná je ich údržba/s akým motorom.
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

"Na francúzske autá mám averziu - nechcem."
A toto je strašná chyba.Teraz sa už nekupuje auto danej značky ,ale kupuje sa len logo na kapote a na kufri .
Ja osobne mám Kiu XCeed. Kúpené nové .Zatial spokojnosť.Len K/H robili experimenty s motormi. 1,6 T gdi potom 1,4 T gdi potom 1,5 T gdi 118,5kw potom 1,5 Tgdi 103kw a teraz vrátili modifikovanú 1,6 Tgdi. Prečo asi ,vedia len vývojári .
filip.antal10
Zdieľať na Facebook

Takže podľa tohoto v 2. filozofii pribudol Renault. A čo Citroen alebo Peugeot?

Podľa toho čo viem o FR autách len tak okrajovo, nikdy ma nezaujímali - namiesto poriadneho podvozku radšej dali do auta poriadne sedačky priam až obývačkové kreslá ktoré mali tvoriť pocit "fake pohodlia v jazde ako celku" namiesto normálneho podvozku. Viem že zadné nápravy boli žalostne jednoduché a Peugeoty s Citroenmi v zákrutách a pri strmšej jazde skákali ako kozy ... 307mičku 2006 som nie jednu šoféroval + sme ju mali v rodine. Navyše popri tomto mali FR autá dosť vážne a časté problémy s elektronikou.

Viem že je úplne iná doba než pred 20timi rokmi.

Aktuálne o FR autách nemám info že čo je nové alebo čo sa zmenilo...

Dobre, ak FR tak čo konkrétne a s akým presne motorom?

A čo BMW radu 3 alebo radu 5 s nejakým dvojlitrom a XDriveom? Aký presne motor a prečo?
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Umela tema.
Neverim, ze je realna. Chciet usetrit peniaze, lacno kupit a pritom chciet automat, 3.0 Tdi, kde je servis v 1/2 ceny auta..., to chce guraž
db69
Zdieľať na Facebook

Luboš.
Ja som ten elaborát ani celý nečítal.
Ked ja kupujem nové auto alebo moja žena jazdené,tak oslovím môjho mechanika a pokukám d fora daných značiek.Preto žena ustúpila od P207CC.
Mne mechanik vybavil novinárske auto na 7 dní lebo som sa nevedel rozhodnúť medzi automatom a manuálom.Kúpil som automat, doplatok 2800€.Kedže jazdim na LKW už ma nebavilo šibrinkovať so šaltpákou.Ale tiež sa s ňou musíš naučiť jazdiť
filip.antal10
Zdieľať na Facebook

Luboš: Umelá téma vraj.
Neviem odkiaľ si nabral to že ja chcem ušetriť peniaze a lacno kúpiť. Mám nejaký rozpočet ktorý mi vyhovuje. Nehovorím tu o aute za 1000€ aby si bol v obraze (to by si zistil keby si prečítaš môj prvý príspevok).
Neviem odkiaľ si zase nabral že chcem automat a 3.0TDI. Nevymýšľaj si už toľko.

Skús čítať s porozumením a až potom sa nejako vyjadruj - k veci.

db: Ty to isté, keď nemáš záujem pochopiť moju situáciu a môj elaborát si ani celý nakoniec nečítal tak ani nekomentuj takto odveci.

Skús aj ty čítať s porozumením a až potom sa nejako vyjadruj - k veci.

Prišiel som si sem po rady, skúsenosti, pomoc a nie po takéto bezpredmetné kecy.
db69
Zdieľať na Facebook

na mna je to pridlhé a zložíté
Pýtaš sa tu na všeobecnom fore kde chodí len zopár stálych
Dal som Ti radu,chod na fora značiek ktoré máš v popise.
By si sa čudoval aké skúsenosti tam majitelia napíšu.su to veci (sťažnosti) ktore nepovedia na takomto fore a a ani kamošom pri pive.
P.S za +- 5 dní máš 322 pozretí a 5 odpovedí.Tu sa rady na ktorú čakáš nedočkáš.
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

"322 pozretí" sa dá kde zistiť?
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

V zozname tém. Dnešných alebo nových od poslednej návštevy.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Na to že chceš poradiť by som odporúčal ubrať z sebavedomia a nadradenosti. :4012: To je k tvojej osobe a nie teme.
A k teme - vyberaj sa hlavne tak aby si za autíčkom neplakal ak ťa sundá nejaký chudák s vrakom - ano napríklad aj ja :4090:
volkl
Dátum registrácie: 19.02.2009 23:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa volkl »

Ja sa prikláňam k tomu čo písal martincichy.
Kúp Toyotu Corolla hybrid a budeš mať pokoj.
Na tvoje využitie mesto + okolie ideálna voľba.
db69
Zdieľať na Facebook

susedin brat ju mal.A nič iné nerobil len ju štartoval cez káble.Aj 2- 3 krat denne. Samozrejme nové
Aj ju predal, lebo že to nie je auto na jazdy do kostola jednoty a späť
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Ak niekto štartuje 3x za deň to isté auto tak by som vinu nevidel len v aute... :::
Napísať odpoveď

Návrat na "Rady pri kúpe vozidla + diskusia o výrobcoch áut"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní