prihlasenie skutra 50cm

diskusia ohľadne motocyklov, Vaše názory a problémy s nimi ...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

patqohe
Príspevky: 70
Dátum registrácie: 14.03.2009 13:05
Zdieľať na Facebook

prihlasenie skutra 50cm

Príspevok od používateľa patqohe »

zdravim, chcel by som sa opytat, zohnal som si zachovaleho skutra 50cm v podstate zadarmo od jedneho znameho ktoremu doma len zavadzal uz dlhsi cas a tak robil poriadky tak mi ho dal ... lenze problem je ten, ze skuter nema znacky ani TP ... vraj nikdy nebol prihlasovany .. ma akurat knizku ktoru mu dali pri kupe noveho a v nej je na konci akurat peciatka a podpis firmy ktora mu ho predala a pise tam akurat ze ake je cislo motora a cislo karoserie (co samozrejme sedi) ... moja otazka teraz znie co vsetko budem potrebovat a ci to je vobec mozne na prihlasenie skutra ? co treba absolvovat lebo jedni hovoria tak druhi onak takze mozno niekto odtial by mi vedel poradit vopred dakujem za kazdu radu ... je to typ skutra jbw 50qt-3 rocnik tusim 2006
christiane
Príspevky: 1648
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa christiane »

No ja mam Babetu 210 asi cca 30 rokov.V pohode ide a viem ze som kedysi platil aj neaku poistku.Uz ale neviem v com a ani kolko.Nedavno som prisiel do Wustenrotu ze nech mi daju neaku poistku a pani niekam volala,nakoniec mi povedala ze moped nema SPZ a teda mi nema na co napisat poistku aj ked mam kupnu zmluvu.Uz som sa parkrat strojil chlpatym ze nech mi povedia ako to mam vyriesit.Akosi nie je cas a Babetu momentalne nepotrebujem.
A daj vediet ako to vyriesis.Ma to tiez zaujima.
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Povinné zaevidovanie vozidiel, ktoré nepodliehali evidencii

Novela zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá začala platiť od 1. septembra 2009 stanovuje, že všetky vozidlá kategórie L, M, N, O, T, C, R, Ps a Ls (vrátane všetkých motocyklov, traktorov, pracovných strojov samohybných, snežných skútrov a podobne), ktoré neboli prihlásené do evidencie vozidiel a mali vydané technické osvedčenie vozidla, musia byť do konca roka 2012 prihlásené do evidencie vozidiel pokiaľ sa majú prevádzkovať v cestnej premávke po 1. januári 2013 [§ 112b ods. 2 zákona č. 725/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov]. Odklad o 10 rokov (do konca roka 2022) platí pre vozidlá kategórie L1e (malé motocykle) a odklad o 4 roky (do konca roku 2016) platí pre vozidlá kategórie Ps (pracovné stroje samohybné) používané v poľnohospodárstve.

Prevádzkovateľ takéhoto vozidla si na príslušnom obvodnom úrade pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie musí požiadať o vydanie osvedčenia o evidencii časti II.

Žiadosť o vydanie osvedčenia o evidencii časti II musí obsahovať

identifikačné údaje o žiadateľovi, a to,
ak ide o fyzickú osobu, meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresu trvalého pobytu a podpis,
ak ide o právnickú osobu, názov a adresu alebo obchodné meno a sídlo, identifikačné číslo (IČO), meno a priezvisko osoby alebo osôb, ktoré sú jeho štatutárnym orgánom, podpis štatutárneho orgánu a odtlačok pečiatky,
identifikačné údaje o vozidle, a to
značku vozidla,
obchodný názov vozidla,
typ vozidla (jeho variant alebo verziu variantu typu),
druh vozidla,
kategóriu vozidla,
obchodné meno výrobcu vozidla,
identifikačné číslo vozidla VIN.
Prílohou k žiadosti o vydanie osvedčenia o evidencii časti II sú

technické osvedčenie vozidla,
odborný posudok o kontrole originality vozidla s výsledkom hodnotenia spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách nie starší ako 15 dní; to neplatí pre vozidlá kategórie L1e (malé motocykle) vyrobené pred 1. januárom 2000,
platný protokol o technickej kontrole vozidla s výsledkom hodnotenia spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách nie starší ako 15 dní,
platný protokol o emisnej kontrole motorového vozidla s výsledkom hodnotenia spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách nie starší ako 15 dní; predkladá sa len v prípade vozidiel kategórie M, N a T.
Osvedčenie o evidencii časť II možno vydať iba vozidlu, ktorému bolo udelené typové schválenie ES, typové schválenie alebo iné schválenie na prevádzku v premávke na pozemných komunikáciách v Slovenskej republike a malo vydané technické osvedčenie vozidla.

Ak jednotlivé vozidlo nebolo vybavené miestom na umiestnenie zadnej tabuľky s evidenčným číslom s požadovaným osvetlením, prevádzkovateľ vozidla je povinný splniť ustanovené technické požiadavky na umiestnenie zadnej tabuľky s evidenčným číslom a technické požiadavky na osvetlenie miesta zadnej tabuľky s evidenčným číslom, a to ešte pred vydaním rozhodnutia o vydaní osvedčenia o evidencii časti II jednotlivému vozidlu. Vozidlá kategórie L1e (malé motocykle) vyrobené pred 1. januárom 2000 nemusia spĺňať technické požiadavky na osvetlenie miesta zadnej tabuľky s evidenčným číslom, ak v čase výroby tieto vozidlá neboli vybavené takýmto osvetlením.

Až po vydaní osvedčenia o evidencii časť II obvodným úradom pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, si prevádzkovateľ vozidla požiada na orgáne Policajného zboru o prihlásenie vozidla do evidencie vozidiel, kde mu bude pridelené evidenčné číslo vozidla spolu s tabuľkou s evidenčným číslom a bude mu vydané osvedčenie o evidencii časť I.

No a samozrejma, ze existuje aj PZP pre kategoriu vozidiel L1e.

KATEGÓRIE VOZIDIEL L
sa členia na
malé motocykle, t. j. dvojkolesové vozidlá (kategória L1e) alebo trojkolesové vozidlá (kategória L2e) s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou neprevyšujúcou 45 km.h-1 a charakterizované
(i) v prípade dvojkolesového vozidla motorom, ktorého
– zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3 v prípade spaľovacieho motora alebo
– najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora,
(ii) v prípade trojkolesového vozidla motorom, ktorého
– zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3 v prípade zážihového motora alebo
– najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade iného spaľovacieho motora, alebo
– najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora.
christiane
Príspevky: 1648
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa christiane »

To mi je jasne,ale ako vyriesis v poistovni ked chcu od teba SPZ co moped nema a nemusi mat.
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Co je na tom k nepochopeniu?
Ak chces chodit po komunikaciach legalne, tak je moznost na zaklade spomenutych veci dostat osvedcenia, zrovna tak SPZ a aj teda PZP. Akurat co urobili, tak ze umoznili odklad na desat rokov, pre pripad, ze by mal ten motocykel v pivnici a nechcel ho momentalne pouzivat…
PROCHY603
Príspevky: 3801
Dátum registrácie: 11.02.2008 21:34
Bydlisko: BLAVA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PROCHY603 »

christiane napísal:To mi je jasne,ale ako vyriesis v poistovni ked chcu od teba SPZ co moped nema a nemusi mat.
:2f93: :28b7:

A take nieco si uz pocul ze babeta ma vyrobne cislo a na to sa da vybavit poistka?? :41c2:

Aké vozidlá sa majú poistiť:

Osobný automobil
Motocykel (motorka, skúter, babeta), trojkolka, štvorkolka
Nákladné auto (kamión), ťahač, náves
Autobus (aj MHD), trolejbus
Traktor
Príves (na auto, traktor, autobus)
Akékoľvek iné vozidlá s vlastným evidenčným číslom
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

Od Babetty platím normálne poistku,mám TP kde sú všetky údaje ako výkon,obsah 49 ccm... je tam dokonca napísané:Moped nepodlieha evidencii dopravnému inšpektorátu VB.išiel som na pobočku poisťovne a podľa TP mi ju poistili ,je tam uvedené výrobné číslo a v kolónke špz je napísané neudáva sa,rovnako sa dá poistiť aj Agzat.Lenže nejaký skúter obsah 50 ccm neprihlásiš bez procedúry ko,stk,ek asi nie,ak nemáš tp musíš osloviť výrobcu alebo dovozcu možno napísať čestné prehlásenie že si ho stratil alebo nejakú podobnú bájku.A odklad povinnosti mať špz na 10 rokov čiže do roku 2024 dostali tuším iba Babetty a Koráda lebo všetko čo malo obsah 50+ už podliehalo evidencii aj pred tým napr.Jawa 20 Pionier aj keď nechápem prečo keď mal obsah 49,9 ccm :41c2: :d :D Hoď si do gogľa:Prežije babetta rok 2012? Sú tam popísané všetky procedúry k prideleniu špz.
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Ake cestne prehlasenia o strate a podobne, kedze ziaden TP nebol nikdy vydany? ??? Citate niekto tie prispevky, nez sem hodite svoj???
Je tam jasne napisane, co je potrebne dolozit, absolvovat k VYDANIU OSVEDCENIA CAST 2.
Osvedcenie o evidencii cast 2 je papierovy dokument, rozumej “velky TP“.
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

Mastik a Ty čítaš?Patqohe píše:..vraj nikdy nebol prihlasovaný..čiže možno bol možno nie preto nepíše že určite skúter prihlásený nebol.Nejak sa nechce veriť že niekto kúpi nový skúter a neprihlási ho do evidencie,už len pre to že pri ďalšom predaji bude mať moto s špz vyššiu hodnotu,i keď ľudia sú rôzny.
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Ty si pisal o cestnom prehlaseni, ze strata, ja nie. A ano, cital som, ze nebol nikdy prihlaseny a preto som uviedol ako sa ma postupovat v takom pripade. Nikde tam neni pisane o cestnom prehlaseni. Tie mopedy nepodliehali toho casu registracii.
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Neviem ako kto si vysvetluje slovo MOPED u mňa je to napr Babetta. Pretože má PEDÁLE. Čo žiaden scooter nemá . Tak celkom dobre nechápem ako to mohol niekto používať bez prihlásenia a bez EČ. Pretože aj vtedy všetky malé motocykle museli mať EČ , len Babetta mala výnimku .
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Ale ved aj to je definovane presne. Kategoria vozidiel L1e popripade L2e.
Takze, dve, popripade 3 kolesa, obsah motora do 50cm3, max. konstr. rychlost do 45 km/h, max. vykon do 4 kW v pripade el. pohonu.
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

Ešte raz,píše skúter 50 ccm(skúter nie je moped do 50 ccm,pretože do 50 je 49,99)Nechce sa mi to hľadať vo vyhláške tak tu je aspoň nejaká definícia.Moped (skratka z „motor s pedálmi“) je zjednodušene povedané kombinácia motocykla a bicykla. Je to jednostopové motorové vozidlo určené len pre 1 osobu a na krátke vzdialenosti s motorom do 50 cm³.

Má špeciálny rám, ktorý je pevnejší a má dlhšiu životnosť ako u bicykla a bicykla s pomocným motorom. Kolesá sú odpružené, neoddeliteľnou súčasťou prevodovky sú kľuky s pedálmi.
Petzi
Príspevky: 355
Dátum registrácie: 19.08.2008 17:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Petzi »

No ono to nie je take jednoduche ako to tu hore pisete. Brat kupil pred 3r.stvorkolku 450 nejaku japonsku cisto novu. Do teraz ju nema prihlasenu a chodi na nej. Na urade mu bolo povedane, ze sa to neda prihlasit nakolko vyrobca uz vobec neexistuje a cislo kostry nie je ani v papieroch. Papiere ma od toho cele su v japonskom a cinskom jazyku akurat tam ma datum kedy ju kupil ale bez peciatky nakolko sa kupovala cez net. Ani predajca uz na Sk nie je tak aj mi by sme radi vedeli ako to ma prihlasit na znacky.
mastik29
Príspevky: 2867
Dátum registrácie: 07.04.2010 20:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mastik29 »

Nechapem, co riesis???
Chces popierat zakony? V nich je riadne definovane clenenie kategorii.
A ano, aj skuter s obsahom 50 cm3 a sucasne max. konstrukcnou rychlostou neprevysujucou 45 km/h spada do kategorie L1e.
Vo vyhlaske sa pise "zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3", tzn, ze vratane 50 cm3, avsak 50,0000000000000000000001 uz do skupiny L1e nespada.
Aj Babeta, ci Korado spadaju do L1e.

Návrat na "MOTOCYKLE - všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných