Pozor turbodiesle...

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Sonyque
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 09.05.2007 18:02
Bydlisko: Zvolen
Zdieľať na Facebook

Pozor turbodiesle...

Príspevok od používateľa Sonyque »

Zdravim pani, poculi ste uz o tzv diesel runaway? Jedna sa o odchadzajuce turbo, moze sa stat ze sa tam pretrhne nejaka membrana a motor zacne spalovat motorvy olej, vypnete klucik, nepomoze, pretoze olej sa spaluje vplyvom kompresie, vyzera to nejako takto: http://www.youtube.com/watch?v=Fw2r_lIR ... r_embedded

Tu je o tom popisane viac komu sa chce citat: http://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php ... el+runaway

Takze pani davajte si pozor na odchadzajuce turbo, lebo vam moze motor pochovat...

Turbo benzinov sa to netyka, tie nemaju taky kompresny tlak vo valcoch aby dokazali spalovat olej.
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Re: Pozor turbodiesle...

Príspevok od používateľa cicmanec »

Sonyque napísal:poculi ste uz o tzv diesel runaway?
Nielen počuli, ale aj niekoľkokrát NA TOMTO FÓRE čítali...
x77x
expert: detailing
Príspevky: 2686
Dátum registrácie: 14.06.2008 18:40
Bydlisko: PD
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa x77x »

Sonyque a vies co treba v takom pripade urobit ??????????????????????????????? Na te pozor dajte , sa ti vyprdnem ked mi to tak klakne tak mam spravit co??? Ja odpoved viem ale ci ty vies tiez ???
Sonyque
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 09.05.2007 18:02
Bydlisko: Zvolen
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sonyque »

Som zvedavy ako by ta napadlo v oblaku obrovskeho dymu, ked nevies o co sa jedna zaradit petku a pustit spojku, len aby sa ti nestalo ze pustis spojku a este budes citit smrad spalenej spojky a neprestane to.... Samozrejme za pokus to stoji.

A tym dajte pozor som mal na mysli nejazdite s turbom ktore uz prepusta olej, prve znaky, zacne miznut olej a zadok auta je zasraty od vyfuku. Takze "dajte pozor" som myslel na prevenciu, nie na konkretnu situaciu. ok?

edit: samozrejme ze pri pustani spojky, drzat brzdu nech ti to neujde niekde.
Naposledy upravil/-a Sonyque v 27.03.2010 23:33, upravené celkom 1 krát.
Sonyque
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 09.05.2007 18:02
Bydlisko: Zvolen
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sonyque »

cicmanec nehnevaj sa na mna, ale pred zalozenim temy som dal vyhladat len "runaway" takze pokial mi nenaslo ani jednu temu ba ani jedno slovicko s tym spojene, ak neratam temu kde sa pise o runaway v zvolavacke toyoty, ale v uplne inom kontexte ako som myslel ja, tak ma to mrzi, ale zalozil som temu novu so slovickom ktore tu este nebolo pouzite a so slovickom ktore vystihuje danu problematiku. Ked si o tom nepocul, ale cital, tak citaj dalej, co ti mam na to napisat.
jalabert
Príspevky: 284
Dátum registrácie: 06.08.2009 14:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jalabert »

Ješkovi voči, ktosi tu mudruje s nejakým turbodiesel runawayom pričom to tu bolo x krát preberané len nie s názvom runaway.
Dokonca aj s názorným príkladom skapínajúcej X5...
Stačilo do vyhľadávania napísať niečo v zmysle "turbo žere olej" a máš x tém, kam môžeš ten runaway zapísať ako "oficiálny názov"...
Nie vždy s cicmancom súhlasím, ale dnes sa ho musím zastať
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

jalabert, díky.

kompresor, netreba tu sedieť od rána do večera, aby si vedel, čo sa tu už preberalo a čo nie - presne na to tu je HĽADANIE! Len keď hľadám niečo o žhavení tak nedám do vyhľadávania „žeravenie” aj keď viem, že to je správny výraz, ale tam dám žhavenie, lebo viem, že tak to všetci volajú...

A áno, bola to tvoja vina - na EK máš pristaviť auto v dobrom technickom stave, zvlášť ak vieš, ako taká EK na diesly prebieha...
m.kocik
Príspevky: 608
Dátum registrácie: 20.10.2007 20:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa m.kocik »

ja som to na dizli nezazil a ani nechcem potim je uz ,,e,, na obzore,preco to neprezradite ,zatihnut rucnu ,brzda a na 5 surovo scipnut ak chces zachranit zbytok motora forum je na pomoc a nie na hadanky :41c2:
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

> Som zvedavy ako by ta napadlo v oblaku obrovskeho dymu, ked nevies
> o co sa jedna zaradit petku a pustit spojku, len aby sa ti nestalo ze
> pustis spojku a este budes citit smrad spalenej spojky a neprestane to....


ja ti garantujem ze moja zena s trojrocnym deckom na palube to spravi. Spojka nespojka, ziadny spaleny smrad citit nebudes, ked zaradis posledny prevod a pustis spojku tak ti auto proste zhasne ci s brzdami alebo bez (ale vtlkam jej do hlavy ze zasadne s brzdami). Rucnu brzdu vobec nepotrebujes.

Jo ale moja zena je zrejme ina liga, na skuskach na vodicaku teda 18rocna (co bolo pred 12 rokmi) podradovala na rozheganej skodovecke kde nelietali prevody prilis optimalne... s medziplynom. Toto ked policajt videl tak mu skoro odpadli frčky z kabatu... Bude to zrejme sposobene tym ze napriklad v kraji odkial ja pochadzam (polnohospodarska oblast okolo Levic) vie kazdy 12rocny zasran co dociahne na pedale orat na traktore a 16rocny fagan co nevie cuvat s dvojnapravovym privesom je v dedine odpisany. Holt tazky zivot, chlapci, nie sedet doma pri Playstatione... namakas sa jak "sedem koňov".

a teraz sa nebavme o zene ale o rozume : nikdy mi turbo netresklo takymto sposobom. Ked mas ale trochu nasrate pod čapicou a vidis 6000rpm na otackomeri, zapalovanie vypnute, klucik stiskas v ruke vystupeny von z auta a napriek tomu auto reve na plne gule... z vyfuku sa vali to co sme videli na videu... nenapadne ta nahodou ze preco to auto tak strasne dymi? Nenapadne ta ze tie obrovske otacky mozu poskodit motor (co aj poskodia v priebehu minuty ked dojde olej)? co spravis aby si zastavil ten motor? KEDZE SA TEN MOTOR NEDA ZASTAVIT NIJAKO INAK, TEBA SO ZDRAVYM ROZUMOM NENAPADNE ZARADIT POSLEDNY PREVOD A ZLAHNUT BRZDY ABY SI TEN RUNAWAY MOTOR ZDOCHOL?

To sa budes ako nemohuci slovensky volic pozerat ako puk az nastane velky tresk a obrovske a hlavne drahe ticho?

To si naozaj tak blby, s prepacenim - neber to osobne? Namiesto toho aby si mal dodrbane turbo s nakladmi na opravu 300eur mas odfajceny motor s turbom s nakladmi na opravu radovo 2000eur?

PS: jooooo ked mas automat tak to je ina sranda. Ale s manualnou prevodovkou... zachranna operacia v trvani dve sekundy. Posledny prevod, brzda, pustim spojku. Koniec diskusie. Vyriesene. Telefon, odtahovka...


Ze velky problem?
Sonyque
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 09.05.2007 18:02
Bydlisko: Zvolen
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sonyque »

Jezkovi voci, mam taky pocit ze niektory ludia tu niesu psychicky vyrovnany ako napriklad jalabert a cicmanec. Chlapci co myslite? prisiel som sem mudrovat o runaway, alebo som tymto chcel pomoct tym ktory o tom este nevedia, ze sa im to stat moze. Vy dvaja ste ako prisli k tomu ze nieco take existuje? Dali ste si nieco vyhladat alebo dennodennym prezeranim fora ste sa k tomu dostali ked niekto zalozil temu? Myslim ze toto je dost podstatna vec na to aby tu ta tema bola aj kazdy tyzden, pretoze niekto kto o tom nevie si to asi neda vyhladat do vyhladavaca,nie? Ale ano tak to byva, clovek chce niekomu pomoct a vyde za blba ako ma oznacil mp3turbo. K tomu ti mozem povedat, mna to napadlo, pisem vseobecne, nepisal som len o mne. Ja sa toho nebojim ze by som si v tej situacii neporadil, tak ako som zalozil tuto temu - pre ludi, nie pre mna a moje mudrovanie chlapci, tak isto som pisal aj to s tym zaradenim rychlosti pre ludi a nie pre mna. Mne sa to tak ci tak stat nemoze, takze mi to moze byt u riti. A to je sice pekne ze ked zaradis najvyssi prevodovy stupen tak ti auto zdochne, ale skusal si to pod plnymi otackami? A treba si uvedomit ci je spojka natolko silna aby dokazala zastavit motor v plnych otackach jednym razom. Ja to na svojom skusat nejdem, ak chces, urob test a daj vediet.

PS: Gratulujem k zene ktora vie co a ako.

edit: svet sa netoci len okolo tlacitka "hladat" Myslim ze v provom rade je forum o pomoci druhym, ale vasimi prispevkami sa utvrdzujem v tom co o tomto fore pisu na inych. Skuste sa pozriet troska dalej ako je spicka nosa.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Je rozumné sa na tri možné katastrofy akosi duševne pripraviť.Jedna je že motor začne ťahať olej na upchávke (ložisku) hriadelky turba.Vysoký kompresný pomer umožní olejovú paru zapáliť,preto ide motor aj po prerušení nafty vypnutím klúča.Motory VW grupy (aj Octavia) majú výhodu že na vstupe sacieho potrubia majú podtlakom ovládanú klapku ktorú sa dá rukou preklopiť a motoru zastaviť dýchanie,teda ho zastaviť v akomkolvek režime.Treba si to odskúsať.Pre tých čo takúto vymoženosť nemajú,je jediná záchrana nožík alebo iná vhodná vec a prerušiť (prerezať)prepojenie medzi turbom a sacím potrubím akýmkolvek brutálnym spôsobom.Treba si to pozrieť u konkrétneho auta. Proste treba zariadiť aby motor z turba nedostal vzduch s olejom.Je aj iná možnosť(ak vôbec sa dá realizovať) ak sa dá zastaviť teda upchať vstup vzduchu do turba.
Druhá vec na ktorú je dobré si dopredu stanoviť stratégiu záchrany je odpojenie autobatérie.Verte mi,ak začne niektorý kabel žhaviť na červeno a vy začnete hladať desinu klúč,je neskoro.Ale každý si robí ako myslí.
Tretia vec je hasičák,je vždy lacnejší ako auto.
Viem že sa to lahko hovorí,ale ak sa niečo deje a vy máte jasno čo teraz,máte reálnu šancu výsť z celého zo zdravou kožou a miesto panikárenia robiť to čo má zmysel.Osobne napr.nikdy nezaparkujem do dvora tak,aby auto nestálo predkom na ulicu,a ja som mal čo najmenší problém výjsť na ulicu.Nikdy neparkujem nikde tak,aby som musel zadkom cúvať do premávky. Ale zase len nech si každý robí ako vie,a na čo mu rozum stačí.Ilúzie si nerobím,väčšina ľudí sa rozumne začne správať až po vyčerpaní všetkých ostatných možností.
Napadla ma jedna maličkosť,tak 1:1 hrozí že motor v plných obrátkach už zaradením 5 -ky a zabrzdením už nezastavíme a skôr spálime spojku.Funguje to len pri ozaj dobrej spojke.
skstrelec
Príspevky: 185
Dátum registrácie: 18.10.2008 11:20
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa skstrelec »

Sonyque - Jako koľvek to budeš myslieť dobre,vždy Ťa vševedkovia zotrú.Nie nadarmo sa hovorí : Za dobrotu na žebrotu !!!
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

> clovek chce niekomu pomoct a vyde za blba ako ma oznacil mp3turbo.

joj to som nemal v umysle - citaj moju vetu bez predsudkov a hlavne si uvedom nadvaznost na predchadzajucu : "To si naozaj tak blby..."... to je recnicka otazka, to mas ako ked kamarat kamaratovi povie ze "ty k0-k0t co robis?" a tiez nemysli ze je zrovna organ...
dr.risko
Príspevky: 476
Dátum registrácie: 26.01.2009 12:25
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dr.risko »

Sonyque - tvoja tema ma jeden hacik... "runaway"... Na slovenskom fore logicky nic take nenajdes - az do dnes. Navyse pre konkretnu poruchu turba to nieje zauzivany vyraz ani na zapade. V podstate sa jedna len o slovne spojenie typu ako aj sam pises odchadzajuce turbo... Tak preco si to nehladal pod slovenskym prekladom???

A este ako podla teba zistim odchadzajuce turbo v pripade ze prepusta olej ktory sa hromadi napr. v ICcku? Tlaky su normalne chod motora normalny a ziadne divne zvuky? Myslis ze ICcka sa davaju bezne dole pri serviske?

No a este ta "membrana" ma zaujima... O aku membranu sa to vlastne jedna? :4090:
tomi1981
Príspevky: 174
Dátum registrácie: 18.04.2007 09:31
Zdieľať na Facebook

ss

Príspevok od používateľa tomi1981 »

Sonyque, ani ja som tuto info o runaway nemal ... takze diky :2f93:
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot], nagy@vodrazka.sk a 72 neregistrovaných