Pouzivanie zimnych peumatik v EUROPE....

Vaše skúsenosti, rady ktorým sa vyhnúť, odporúčania ...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Pouzivanie zimnych peumatik v EUROPE....

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

SLOVENSKO

Na Slovensku už nie sú zimné pneumatiky povinné, auto musí byť „prezuté“ len v prípade, ak je na vozovke súvislá snehová alebo ľadová vrstva. Od 15. novembra do 31. marca majú povinné zimné pneumatiky nákladiaky nad 3,5 tony na aspoň jednej z hnacích náprav a autobusy, ktoré musia prezuť všetky kolesá.

Zimné pneumatiky majú od minulej zimy prísnejšie pravidlá, môžu byť ojazdené najviac na tri milimetre. Dovtedy bola hranica, po ktorú ste nedostali od polície pokutu, 1,6 milimetra. Nové zimné pneumatiky majú výšku dezénu okolo 9 mm. Pokuta za letné pneumatiky v zime je 60 €. Poisťovne navyše odmietajú platiť havárie na zjazdených pneumatikách.

Polícia má právo nielen pokutovať, ale aj zakázať vodičovi jazdu alebo ho odkloniť na inú cestu. Vodič však môže byť policajtom donútený vozidlo odstaviť, prípadne si zaplatiť odťahovú službu. Riziko nehody vzrastá v zime až šesťnásobne. Už na suchej vozovke pri 0 stupňoch je brzdná dráha letných gúm dlhšia aj o 10 %. Prezuť na zimné pneumatiky sa odporúča už od kladnej teploty 7 stupňov nad nulou.

Značky pre povinnosť používania zimných pneumatík v Česku. )
ČESKO

Zimné pneumatiky sa musia používať od 1. novembra až do 1. apríla na cestách označených dopravnou značkou. Policajti v Ostrave už začiatkom novembra dokonca kontrolovali vodičov a polovica z nich povinnosť nedodržala.

Povinnosť platí najmä však pre diaľnicu D1 medzi Brnom a Prahou. Podľa tn.cz si to vyžiadal kraj Vysočina, kde v zime často diľanicu blokujú autá s letnými pneumatikami.

Povinnosť používať zimné gumy majú vodiči v Česku a na Morave na viacerých horských úsekoch ciest. Žiadna takáto značka nie je osadená iba v Plzenskom a Stredočeskom kraji vrátane Prahy. V tejto krajine sú vodiči povinní prispôsobiť vybavenie svojho vozidla zimným podmienkam od 1. novembra do 15. apríla. V tomto období môže polícia vodičovi idúcemu s letnými pneumatikami po zasneženej vozovke udeliť pokutu až do výšky 5 000 eur, tiež mu môže automobil zabaviť.

Ak vodič s letnými pneumatikami spôsobí v Rakúsku v zime nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške. Navyše rakúska polícia zimné pneumatiky s hĺbkou vzorky menšej ako štyri milimetre považuje za letné.

POĽSKO

Povinnosť používať zimné pneumatiky nie je, so zreteľom na tuhé zimy a množstvo neudržiavaných ciest ich ale odborníci odporúčajú.

MAĎARSKO

V Maďarsku zimné pneumatiky povinné nie sú, vodiči však musia mať v zime vo výbave auta snehové reťaze. Turistom, ktorí ich nemajú, môže byť odmietnutý vstup do krajiny.

UKRAJINA A RUSKO

Ani jedna krajina nemá legislatívu zameranú na používanie letných či zimných pneumatík.

NEMECKO

Podľa zákona z roku 2006 je povinnosťou vodiča prispôsobiť výbavu automobilu zimným podmienkam. Pokiaľ polícia zastaví auto idúce po zasneženej vozovke na letných pneumatikách, jeho vodič dostane pokutu. To isté platí aj pre autá, ktoré kvôli nevyhovujícemu vybaveniu v zimných podmienkach obmedzujú plynulosť prevádzky.

Ak vodič s letnými pneumatikami spôsobí v Nemecku v zime nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške.

Nemci už pripravujú návrh zákona, podľa ktorého bude treba jazdiť na zimných pneumatikách od októbra do niektorého z jarných mesiacov.



TALIANSKO

V Taliansku nie sú zimné pneumatiky povinné, odborníci ich však odporúčajú pre jazdu v zimnom období predovšetkým v severných častiach krajiny.

Od 15. novembra do 15. apríla musia byť všetky automobily prechádzajúce autonómnou oblasťou Valle d'Aosta na severozápade Talianska vybavené zimnými pneumatikami.

ŠVAJČIARSKO

Zimné pneumatiky nie sú v krajine povinné. Vodiči s letnými pneumatikami však môžu niesť zodpovednosť za vznik dopravnej nehody, ak polícia uzná, že zimné vybavenie mohlo kolízii zabrániť. Toto pravidlo platí aj pre zimné pneumatiky, ktoré majú menšiu hĺbku dezénu ako štyri milimetre.

Tiež švajčiarske poisťovne často odmietajú kryť škody, ak havarované auto nebolo vybavené pneumatikami adekvátnymi pre stav vozovky.

FRANCÚZSKO

Vo Francúzsku nie sú zimné pneumatiky povinné. V niektorých horských oblastiach však značky vodičom zakazujú vjazd, ak majú ich automobily letné pneumatiky.

BELGICKO, HOLANDSKO, LUXEMBURSKO

Zimné pneumatiky nie sú v krajinách Beneluxu zatiaľ povinné, tamojší odborníci ich však pre obdobie zimy odporúčajú.

VEĽKÁ BRITÁNIA, DÁNSKO

Zimné pneumatiky nie sú povinné, v Dánsku ich odporúčajú.

SLOVINSKO

Pre domáceho vodiča sú medzi 15. novembrom a 15. marcom zimné pneumatiky povinné. Zahraniční vodiči túto povinnosť nemajú. Minimálna hĺbka dezénu je tri milimetre.

CHORVÁTSKO

Zimné pneumatiky sú v oficiálnom zimnom období povinné, na snehu možno použiť letné pneumatiky so snehovými reťazami. Ako letné, tak zimné pneumatiky musia mať minimálnu hĺbku vzorky štyri milimetre.

SRBSKO

Zimné pneumatiky alebo letné s minimálnou hĺbkou vzorky štyri milimetre sú v krajine povinné od 1. novembra do 1. apríla. Podľa zákona možno tiež v uvedenom období jazdiť s dvoma zimnými pneumatikami na náhonových kolesách, zvyšné dve kolesá môžu mať letné pneumatiky.

BOSNA A HERCEGOVINA

Používanie zimných pneumatík s minimálnou hĺbkou vzorky štyri milimetre je v tejto krajine povinné od 15. novembra do 15. apríla. Zimné možno na vozovke pokrytej snehom nahradiť letnými pneumatikami so snehovými reťazami.

RUMUNSKO

Zimné pneumatiky nie sú povinné. V zime tu však pneumatiky musia mať hĺbku dezénu najmenej dva milimetre.

BULHARSKO

Zimné pneumatiky nie sú povinné.

MACEDÓNSKO, ČIERNA HORA, ALBÁNSKO

Zákony týchto krajín povoľujú jazdiť v zime na letných pneumatikách, ale iba v prípade, že majú najmenej štyri milimetre hlboký vzorka.

LITVA

Zimné pneumatiky sú povinné od 10. novembra do 1. apríla, čo platí aj pre turistov.

LOTYŠSKO

Zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou vzorky 3 mm sú povinné od 1. decembra do 1. marca, čo platí aj pre turistov.

ESTÓNSKO

Zimné pneumatiky sú povinné od 1. decembra do 1. apríla, čo platí aj pre turistov.

Aj ked sa tu vela o pneumatikach popisalo,pripominam to kvoli tomu,ze poniektore staty vyzaduju aj od turistov povinnost mat zimne pneumatiky....
mamatus
Príspevky: 29
Dátum registrácie: 15.04.2008 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mamatus »

RAKUSKO: Od začiatku novembra platí povinnosť používania zimných pneumatík aj v Rakúsku. Predpisy sa tu od minulého roku nezmenili, a pre osobné a ľahké nákladné vozidlá (do 3.5t) teda stále platí – podobne ako u nás podľa nového cestného zákona – povinnosť používať od 1.11. do 15.4. zimné pneumatiky s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M&S“ s hĺbkou dezénu minimálne 4 mm (u diagonálnych pneumatík 5 mm) v prípade, ak je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu, snehovej kaše alebo ľadu. Náhla zmena počasia vodiča neospravedlňuje, nakoľko je povinný sledovať predpoveď počasia, a predvídať zmeny poveternostnej situácie. To platí aj pri plánovaní cestovania z nižšie položených oblastí do hôr.

Alternatívou môže byť použitie letných pneumatík so snehovými reťazami, a to najmenej na dvoch poháňaných kolesách. Táto možnosť je však možná iba pri súvislej a dostatočne hrubej vrstve snehovej pokrývky na vozovke. V prípade, že vodič v zimnom období používa letné pneumatiky, musí mať vo výbave vozidla minimálne jeden pár funkčných snehových reťazí.

Samozrejme, použitie snehových reťazí môže byť (najmä na vysokohorských cestách) upravené príkazovou dopravnou značkou, ktorá platí bez ohľadu na typ vozidla a ročné obdobie. Na začiatku takto označených úsekov sa spravidla nachádza záchytné parkovisko, na ktorom si vodič môže reťaze nasadiť.

Nedodržanie vyššie uvedených predpisov o používaní zimných pneumatík resp. reťazí môže byť postihnuté pokutou od 35 EUR (podľa závažnosti priestupku). V prípade, že vodič ohrozí ostatných účastníkov cestnej premávky, alebo spôsobí dopravnú nehodu, hrozí výška pokuty až do 5000 EUR. V prípade, že vodič odmieta (alebo nie je schopný zabezpečiť) použitie zimných pneumatík, alebo snehových reťazí, môže mu polícia zabrániť v ďalšej jazde.

Pre vozidlá s celkovou hmotnosťou nad 3.5t platí v období od 1.11.2009 do 15.4.2010 (autobusy do 15.3.2010) povinnosť používať zimné pneumatiky s hore uvedeným označením bez ohľadu na poveternostné podmienky. Súčasne musí mať vozidlo vo výbave snehové reťaze na poháňané nápravy. Pneumatiky musia byť označené podobne ako u osobných vozidiel, u nákladných sa navyše pripúšťajú aj tzv. „špeciálne“ pneumatiky typu „ML“, „ET“ alebo „MPT“. Hĺbka dezénu u všetkých typov pneumatík na vozidlách nad 3.5t musí byť minimálne 5 mm (u diagonálnych 6 mm).

Z povinnosti používať zimné pneumatiky sú vylúčené mopedy, motocykle a mestské elektromobily.
frage
Príspevky: 47
Dátum registrácie: 20.06.2009 07:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa frage »

Chcel by som sa spýtať ako je to s označením zimných pneumatík u nás a v ostatných krajinách. Postačuje aby boli označené M+S alebo sa vyžaduje aby tam bolo označenie snehovej vločky a horského štítu(na satelite som raz videl nemeckú reláciu v ktorej pneu označené len M+S vôbec nepovažovali za zimné)? Mám na dodávke obuté Matador Maxilla, ktoré majú označenie M+S, ale nevyzerajú ako zimné a na matador stránke píšu nasledovné: "Matador pripravil pre majiteľov ľahkých nákladných automobilov novú pneumatiku určenú predovšetkým na letné a prechodné obdobie. V nížinatých oblastiach i na celosezónne použitie." A čo na to policajti, keď je tam len M+S označenie?
rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..z tohto prispevku aspon vidiet,ze som nezjedol vsetku mudrost sveta..,dakujem,zaroven ziadam vsetkych o doplnenie pri pripadnych zmenach,alebo novinkach...
ivann
Príspevky: 57
Dátum registrácie: 12.05.2006 07:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivann »

Dobry den prajem, chcel by som sa opytat, ako je to s privesnym vozikom do 750 kg ? na aute mam uz prezute zimne gumy, no na voziku su letne,aj ked uplne nove, je to novy vozik...
Treba aj ten prezut na zimne, alebo nie ? ( samozrejme ze neplanujem ziadnu jazdu na ceste kde bude suvisla vrstva snehu )
Dakujem za odpoved a vsetkym prajem uspesny tyzden :rouler:
rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

...co sa tzka oznacenia MS,vzdy som jazdil na tychto gumach,problemy som nikdy nemal,hoci o ich ucelnosti silno pochybujem,hlavne v zime...
U privesneho voziku musis mat takisto zimne gumy,je sucastou vozidla a na smzklavej ceste ti vozik bude ietat...

Ono s tymi pneumatikam to nebude tak jednoduche...V sucasnosti sa pripravuje novy zakon ktory ma bzt jednotny pre ceu Uniu...Asi za 2-3 roky budu mat soferi POVINNOST mat jednotne tzv.ekologicke pneumatiky na vsetkych typoch aut,ktore maju byt odhlucnene,maju byt z inej zmesi a prilnavejsie.Tieto gumy budu v povinnej vybave vsetkych novych modelov,otazkou zostava,co so starsimi...
winnim
Príspevky: 73
Dátum registrácie: 28.03.2005 01:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa winnim »

Urcite je v zakone ze na privesnych vozikoch musia byt zimne pneu? Dlhsiu dobu som zmeny nesledoval, viem ze davno predtym tam nic take spomenute nebolo.

Ak by som mal jazdit s privesom po lade a snehu tak by som urcite aj tam mal zimne pneu.

Zaujima ma to len z pohladu zakona.
rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..nepoznam ani ja taky zakon,na voziku mam gumy s oznacenim MS,teda univerzalne...
winnim
Príspevky: 73
Dátum registrácie: 28.03.2005 01:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa winnim »

ja mam na nom pneu co sa dava do prvovyroby, ak bude vela snehu v zime tak obujem zimne (predsa len cca 1t smykajuca sa bokom nieje nic prijemne)

tam kde chodim z vozikom tak snehu nieje vela a to je len vtedy kyn napadne, inak nieje

vie niekto ako presne to je v zakone? musia alebo nemusia byt zimne pneu na privesom voziku ked je na ceste sneh, lad, namraza?
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

Zasa raz elementárna neznalosť zákona, poniektorí pochybujem, že vôbec o nejakom zákone tušia... :41c2:


Zákon č. 8/2009 Z.z.

§ 38

Osobitosti premávky v zimnom období

(1) Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N119) môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M & S“;motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ktoré sú uvedené v časti vety pred bodkočiarkou.
rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..no cico..,rozumiem,len my vysvetli tie skratky...
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

Čakal som túto otázku. Len nie od teba...
rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..ale ja to vieeeeeem... :4090:
winnim
Príspevky: 73
Dátum registrácie: 28.03.2005 01:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa winnim »

takze podla zakona na privesnych vozikoch nemusia byt zimne pneu podla toho co pise cicmanec
dubina58
Príspevky: 309
Dátum registrácie: 01.05.2010 14:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dubina58 »

rudolfo63 napísal:..z tohto prispevku aspon vidiet,ze som nezjedol vsetku mudrost sveta..,dakujem,zaroven ziadam vsetkych o doplnenie pri pripadnych zmenach,alebo novinkach...
dobre a zaujimavo pises chlape... :300f: :2f93:

Návrat na "Pneumatiky - disky"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných