Použiť pred výmenou preplach motora,alebo nie?

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

herin
Dátum registrácie: 26.06.2008 08:33
Zdieľať na Facebook

Použiť pred výmenou preplach motora,alebo nie?

Príspevok od používateľa herin »

Ahojte,
Práve ma čaká výmena oleja v motore a neviem sa rozhodnúť či pred tým naliať do motora preplach od BG EPR 109 a vymeniť. Olej idem meniť pri nájazde 340 000 km a mám obavy,aby to niečo nespravilo, kedže to má tolko km za sebou..je to 3,0 tdi V6.
Doteraz som jazdil na 5W-30 a rozmýšlam či dať to isté,alebo dať 5W-40, len ten nesplna tu ich normu 504/507,00..mohlo by to niečo poškodiť,alebo mám zostať pri 5w30?
dík za rady
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Re: Použiť pred výmenou preplach motora,alebo nie?

Príspevok od používateľa tatkotom »

Prečo zvažuješ iný olej? Žerie ho? S iným, než predpísaným olejom nešpekuluj, môžeš si vykoledovať napríklad zapečené stieracie krúžky. Preplach - ak treba. A niekedy (ak motor "žije" už len vďaka karbónu) to nemusí byť najlepší nápad.
Osobne ak by som chcel a musel - použil by som iný prípravok.
Dôchodca.
Alfa156 1.9JTD 85kW (Selenia, Metabondy)
herin
Zdieľať na Facebook

Nie nežerie olej vôbec...predtým výmena po 20 000 km a zmizlo cca 1 deci...aktuálne po 17 000 km idem meniť a stále maximum..keby som nedolieval vodu do ostrekovača, tak ani nemusím otvoriť kapotu..
Oki tak olej dám teda taký aký tam je doteraz..len čo ten preplach tým prípravkom pred výmenou?ano či radšej nešpekulovať?
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Neviem odpovedat ci je preplach potrebny. Ak si daval kvalitny (predpisany) olej a nepresvihaval intervaly - mozno zbytocny.
Bez "pozretia dovnutra" zakarbonovanie tazko urcit no drviva vacsina preplach neriesi a jazdia. Dobre zkonstruovany motor s kvalitnym olejom nema karbonovat.
Ja som dostal od mojho mechanika vyhubovane aby som nevymyslal. Pripadne mrkni co mam v podpise pred zatvorkou.
Dôchodca.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

V konečnom dôsledku si to každý určí sám,preto to berme ako názor.Tj niečo čo aj sám dodržujem.Do oleja nič.Málokto si uvedomí kam všade sa olej tlačí a sú miesta kam naozaj patrí a smie len plnohodnotný.Turbína,hydrozdvihátka,ojničné ložiská (dnes už nemajú zámok proti otočeniu),variátor,olejové regulátory atd. Olejové hospodárstvo z nízkym a vysokým tlakom.Zmeniť hoci na prechodný čas vlastnosti oleja je koledovanie o prúser a to poriadny.
nechce sa mi teraz loviť video ktoré som nahral o tlaku oleja na 2,0 Tdi Cr ako to je po štarte,a to je v motore nový olej.Na nejakých 6-8 sec sa objaví 3,5 Bar tlaku (volnobeh) potom spadne na 0,5 !!! a tam ostane až po pomerne vysoké otáčky keď prejde na vysoký. Myslím že sa dá pochopiť že ak do toho ešte to svinstvo nalejete,čo to robí. Treba už pochopiť že olej má z motora preč po 10 tis aj keby bol zo zlata a menoval sa akokoľvek.To je všetko čo sa týka oleja.Je jedno aj keby mal sedemkrát LL napísané a vykladané diamantami. Nie,netreba dodržovať.Ale ani sa čudovať čo stojí oprava ak sa zadarí.Lebo len nová kľuka je dosť cez 4 tis...takže pokojne,peňaženka je vaša a rozhodnutie tiež.Ja vás rád opravím.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Osobne dávam do môjho benzínového auta BG MOA ako aditívum do oleja, úprimne nevidím žiadnu zmenu, ale mám lepší pocit, keďže auto chodí vyslovene na krátke mestské trasy.

Preplach, dekarbonizácia a podobne som neskúšal a ani neskúsim.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Milan - bez presného názvu toho, s čím ste spravil tú skúsenosť to nemá moc výpovednú hodnotu.
Osobne používam 30 rokov "nejaké" aditíva - a presne viem prečo a čo robia, dokážu.
A dosť ľudí, ktorých poznám - aj do nových áut hneď po kúpe.

Prečo že do oleja nič nesmie? Aj špičkové olejárske firmy vyrábajú aditíva. V motorových, prevodových olejoch aditíva sú - v množstve, zodpovedajúcom cene a očakávanému využitiu. Pre vyššie záťaže (aj životnosti) sú vyrábané iné oleje, s podstatne viac/inými aditívami - za podstatne vyššie ceny.

Citácie:
"Tu je zoznam najznámejších firiem, ktoré vyrábajú automobilové oleje:
Castrol - Jedna z najstarších značiek motorových olejov, na trhu od roku 1899.
Mobil - Známa pre svoje kvalitné motorové oleje a inovatívne produkty.
Valvoline - Ponúka širokú škálu olejov, vrátane SynPower a MaxLife.
Liqui Moly - Nemecká značka známa pre svoje vysoko kvalitné produkty.
Motul - Špecializuje sa na syntetické oleje a produkty pre vysokovýkonné vozidlá.
Shell - Globálny líder v oblasti energetiky a výroby motorových olejov.
Total - Francúzska spoločnosť, ktorá ponúka široké portfólio motorových olejov.
Repsol - Známa pre svoje oleje a mazivá, ktoré sú vyvinuté pre rôzne typy motorov.
Tieto značky sú známe svojou kvalitou a inováciami v oblasti automobilových olejov."

"Niektoré z najznámejších olejárskych firiem, ktoré vyrábajú aj aditíva do olejov, sú:
LIQUI MOLY - Nemecká spoločnosť, ktorá je lídrom v oblasti aditív a motorových olejov. Ich produkty sú známe vysokou kvalitou a inováciami.
Castrol - Značka, ktorá patrí pod British Petroleum, vyrába motorové oleje a aditíva, ktoré zlepšujú výkon a ochranu motorov.
Valvoline - Okrem motorových olejov ponúkajú aj rôzne aditíva, ktoré zvyšujú účinnosť a životnosť olejov.
Total - Francúzska spoločnosť, ktorá vyvíja aditíva na zlepšenie vlastností motorových olejov.
Motul - Špecializuje sa na syntetické oleje a aditíva pre vysokovýkonné vozidlá.
Tieto firmy sú známe svojou kvalitou a inováciami v oblasti aditív."
Naposledy upravil/-a tatkotom v 12.06.2025 17:14, upravené celkom 1 krát.
Dôchodca.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Prestávame čítať z porozumením,že ?! Čo som napísal sa týka jedine toho čo dal zadávateľ ako otázku.Preplach...áno alebo nie ...o ničom inom nepíšem len o dôsledkoch aké s tým môžu vznikať.A platí a platiť bude vždy - ak sa niečo môže stať,tak sa aj stane.A navyše píšem len to k čomu som dospel po viac než 50 rokoch nad motormi.Žiadne sračky do nemrzky,žiadne vyplachovače do oleja.Nepíšem slovíčko o veciach ktoré vlastnosti zlepšujú.Dnes sú (aj) tak kvalitné oleje že je radosť sa v nich prpliť,ovšem výmenu po 10. Olej je krv motora,otrava sa do toho nežiada
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Reagoval som na obecnú formuláciu "do oleja nič nepatrí".
S tým, že nesmie ostať v časti starého oleja, ktorý neide vypustiť (prípadne odsať) súhlasiť možno a závisí aj od toho čo konkrétne sa použije na preplach.
Mne aj sračky do chladiacej pomohli - v jednom aute proti jej úniku, v druhom na zlepšenie prenosu tepla.
Dôchodca.
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

5W 30....... Ach jaj.
Prečo si nezistíš za pol minúty na nete, čo vlastne tie čísla znamenajú?
Zjavne nevieš, lebo keby si vedel, čo znamenajú, tak tam ten hnoj neleješ.
Ale je to tvoj motor a tvoje auto...
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Čo by si tam lial Ty?
Dôchodca.
maros000
Dátum registrácie: 03.07.2007 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa maros000 »

Tie preplachy co skutocne nieco robia aj opotrebuvaju vsetky tesnenia, ak by si to tam lial za kazdou vymenou tak by sa ti lial olej cez kazde gufero von, takze pozor na to. Ak sa ti olej nestraca tak by som nad tym ani nepremyslal.
herin
Zdieľať na Facebook

vykopanafosilia napísal: 10.06.2025 18:26 5W 30....... Ach jaj.
Prečo si nezistíš za pol minúty na nete, čo vlastne tie čísla znamenajú?
Zjavne nevieš, lebo keby si vedel, čo znamenajú, tak tam ten hnoj neleješ.
Ale je to tvoj motor a tvoje auto...
No mám na 5W-30 odjazdené úplne všetko čo som jazdil..
Passat B6tka CR motor-od 145 000 až do 330 000 km a má ho švagor aktuálne 430 000km
Passat b8...od novoty aktuálne 240 000km...bezproblémov
Audi a6...340 000km..bezproblémov..
všetky tieto autá maju normu 504/507,00, ktorá sa má dodržiavať..žiadne iné oleje okrem 0w-30 túto normu nesplňajú...
Tie čísla viskozity viem čo znamenajú..
Ak máš nejakú teoriu k tomu 5w-30 alebo čo by som tam mal naliať, tak kludne napíš..
Nebudem teda robiť ten preplach...ked píšete že sa tam môže niečo poondiť..
Bud tam dám Ravenol...motul x clean...alebo monil 1 esp formula...
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Okrem viskozity existujú aj iné parametre, napríklad htsh. Mimoriadne dôležitý parameter - konštruktér motora s ním pracuje. 5w30 má často inú htsh ako 5w40. Pokiaľ tá istá 5w30 bola nalievaná roky rokúce a spĺňa požiadavku na normu, pokračuj v rovnakej značke a type oleja. Aditíva nie sú potrebné, preplach detto. Ak chceš motoru pomôcť, skráť interval výmeny oleja na 10 000 km. Ja som menil oleje po 10 000 km.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Ako Martin píše...chceš motoru dobre,nepreťahuj cez 10 tis.Milion ľudí bude mať milion argumentov a názorov.Ale čo platí to platí a to nie je z rozumu nejakej umelej inteligencie ale z ruzumu ľudí ktorý vidia to,o čom ten milion ľudí ani len netuší.Pretože denne operujú,vedia porovnať a vidia výsledok.Občas to prihrá nové skúsenosti,ak mimoriadne pekný stav pri enormných km sa dozviete že dotyčný má taký či onaký olejový servis.Ak to opätovne časom potvrdí viacero majiteľov,určite sa pokúsite si ujasniť že už nejde o náhodný úkaz overujete.Ale všetko čo nesie plusové znamienko má rovnaké to isté,km výmeny.Platí to aj pre ten najkvalitnejší.Dá sa nájsť veľmi dobré výklady vzťahov napr medzi Low saps a mazivostou...treba čítať,ale nie tam kde ľudia trepú a nevedia o čom.
Prišlo pod ruku... olej 5W30 Edge.Ako postupne mení zloženie,merania pri 5 tis,7,5 tis a 10 tis.Ak nájdem aj ostatné kontrolované atribúty tak doložím,toto je časť
Obrázok
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných