Poskodi chladiaca kvapalina remen?

diskusia o aditívach, aký olej pre moje vozidlo ...

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

leonNL
Dátum registrácie: 16.09.2009 16:05
Zdieľať na Facebook

Poskodi chladiaca kvapalina remen?

Príspevok od používateľa leonNL »

Dobry vecer vazeni!
Po nekonecnej debate a nejednoznacnej odpovedi na internete posuvam otazku medzi vas. Mozno ste sa uz s tym poniektori stretli a budete vediet odpovedat. Otazka znie: dokaze chladiaca kvapalina ktora niekde v malom mnozstve unika (slzi), kvapka na plochy remen, poskodit (rozozrat) tento remen? To, ze olej a remen sa nekamaratia, je jasne, no dokaze aj chladiaca kvapalina poskodit remen? Odpovede na googli sa rozchadzaju, tak sa pytam tu. Samozrejme, unik treba najst a riesit ho, no kym sa tak nestane, dokaze kvapkajuca chladiaca kvapalina poskodit remen na taku uroven aby sa kvoli tomu po kratkom case pretrhol?
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Re: Poskodi chladiaca kvapalina remen?

Príspevok od používateľa martincichy »

Čo myslíš pod termínom krátky čas?

Chladiaca kvapalina je na báze etylénglykolu. Etylénglykol okrem iného je aj dobré rozpúšťadlo farieb a plastov. Určite by som nebol kľudný a riešil to.
leonNL
Zdieľať na Facebook

Kratky cas je cca 2-3 tyzdne, mozno mesiac.
Rozpusta plasty, ok. Ale ved v chladiacom systeme je kopa plastovych casti s ktorymi voda prichadza do kontaktu a nerozpusta ich…
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Je to strašné svinstvo, rozožerie to remeň rýchlejšie ako olej! Panebože, materská škola toto... :::
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Plastové časti v chladiacej sústave sú najčastejšie vyrábané z polyamidu. Ten znáša pomerne vysoké teoloty a je teplotne stály - nedeformuje sa, napríklad PA6 znáša až 160 'C.
Na drážkovaný remeň sa kladú iné požiadavky - ten má byť pružný. Dnes sa vyrába z elastomérov. A syntetických vlákien na báze aramidov. Za bežných podmienok sú elastoméry odolné voči etylénglykolu. Dlhodobý účinkok vysokej teploty a etylénglykolu nie sú bežné podmienky. Okrem odpadového tepla z motora, môže vznikať teplo trením na remenici.
V akej kondícii máš systém, nikto nevie. Z toho pohľadu, je cena drážkovaného remeňa zanedbateľná. No ak sa roztrhne a rozbije plastový kryt chrániaci remeňový rozvod motora a namotá za do neho - galiba je na svete.

Otázka je, čo je to krátkodobé a ako máš riešené rozvody.
tuninka
Dátum registrácie: 27.06.2006 10:09
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tuninka »

Je to moc všeobecná otázka, ale poškodí. Druhá otázka je, že ako veľa. Je strašne veľa rôznych motorov a preto si zrovna neviem predstaviť, kade ti na ten remeň a ako velmi ti naň kvapká, či len keď motor beží, alebo aj keď motor stojí. Podľa mňa ho za trebárs 5000km nemôže rozožrať natoľko, aby sa roztrhol, to že popraská, alebo bude pískať, alebo možno časom prešmykovať, to je isté, preto to treba kontrolovať a vyriešiť únik chladiacej, lebo ako povedal kolega nadomnou, keď sa roztrhne, môže poškodiť iné, drahšie veci, čo budú v okolí remeňa.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

kamosovi kedysi davno ked octavia 1 z roku 2003 1.9tdi 66kw mala 5 rokov roztrhlo remen a kusky z neho nejako skocili pod plastovy rozvodovy dekel.ten nebol vobec poskodeny skratka to tam skocilo naslo si to svoju cestu.mal na tom 177 000km auto bolo 3000km pred vymenou rozvodu.ked sa to stalo stal na krizovatke na semafore.motor skratka chcipol.skusil to startnut videl ze motor len toci a nema zaujem chytit tak neskusal to uz viac nechal to tak a volal odtahovku.

ten remen pri vymene rozvodu v autorizaku pri 90 000km nemenili a ani vodnu pumpu.nejako uznali ze to bola ich chyba.na celkovu cenu na zaruku sa nedohodli.skoncilo to tak ze on platil pracu a skodovka material cize komplet novy rozvod vodna pumpa + drazkovy remen a kladky co su vedla motora.

motor mu chcipol lebo rozvod mu preskocil cez zuby,o kolko uz nepamatam.ale ventily sa s piestom nestretli
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Aha. Auto bolo davno po zaruke, skodovka vymenila veci pri 90 tis podla servisneho manualu a potom pri 170 tis km si uznali chybu. To je silna rozpravka.
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

A hlavne silne k téme o poškodení drážkového remeňa chladiacou kvapalinou... :::
wilz
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Tak seven zrejme myslel to, že poškodenie drážkovaného remeňa môže spôsobiť aj poškodenie rozvodového remeňa, čo je v tomto prípade určite príspevok téme.
Aj mne sa raz začal na viedenskom gurtli, počas dopravnej špičky rozvlákňovať drážkovaný remeň, za tých pár sekúnd než som zaregistroval divný zvuk od motora a stihol som nájsť miesto na odstavenie auta, boli tie vlákna z remeňa už všade, aj na rozvodovom remeni a na kladkách, našťastie ho to nestihlo zničiť.
leonNL
Zdieľať na Facebook

cicmanec942 napísal: 02.11.2025 11:10 A hlavne silne k téme o poškodení drážkového remeňa chladiacou kvapalinou... :::
Presne. Mna zaujima cisto z chemickeho hladiska, ci dokaze chladiaca kvapalina naleptat plochy drazkovany remen alebo inak ho načať natolko aby sa roztrhol. S rozvodmi to nema nic spolocne, teda u mna nie, tie su retazove.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

kirams napísal: 02.11.2025 10:26 Aha. Auto bolo davno po zaruke, skodovka vymenila veci pri 90 tis podla servisneho manualu a potom pri 170 tis km si uznali chybu. To je silna rozpravka.
skodovka uznala aj prepaleny piest na octavii 2 1.4tsi pri 80 000km cipnute auto 4rocne.majitel platil pracu skodovka diely.hmmmmmmmm :2f93:

majitel robil na ukrajine 5 rokov sefa vo fabrike auto jazdilo na ukrajinu 150km od hranic --slovensko presov.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

leonNL napísal: 02.11.2025 20:02
cicmanec942 napísal: 02.11.2025 11:10 A hlavne silne k téme o poškodení drážkového remeňa chladiacou kvapalinou... :::
Presne. Mna zaujima cisto z chemickeho hladiska, ci dokaze chladiaca kvapalina naleptat plochy drazkovany remen alebo inak ho načať natolko aby sa roztrhol. S rozvodmi to nema nic spolocne, teda u mna nie, tie su retazove.
aku chces odpoved.kratkodobe znecistenie tomu neublizi.a bezne ak sa nieco robi z motorom a remene sa demontuju --dava kazdy poriadny servis na pracu zaruku pol roka.cize aj ---novy drazkovy remen tam bude.takze nikto nezazil kolko to znesie.

aj mne davali hoci mal sotva 20 000km pri vymene hlavy valcov sli aj nove drazkove remene.kus stal original 10 euro druhy 12 euro od forda.22 ecka remene.to auto ktore mi robili ma retazovy rozvod ten siel tiez komplet novy ozubene kolesa vodiace listy hydronapinak retaze,hoci mal 20 000km.

ten motor 2.2tdci ma dokopy dva drazkove remene dva napinaky 4 kladky

nikto s tym nema skusenosti co spravi chladiaca kazdy kto mal taky problem,to dal opravit a nafasoval tam aj novy remen.

ja to vidim tak ze budes prvy kto to bude alebo chce testovat

servis da novy remen pretoze si nechce vziat na seba taku prkotinu ze sa auto vrati po mesiaci lebo sa drazkovy remen roztrhol a kusy z neho su namotane kade tade a nieco este okolo toho ulomili poskodili.

stalo sa mi to uz raz na ceste kedysi pred 20 rokmi remen sa zacal trhat z kraja a tie kusy rotovali pod kapotou. jeden kus poskodil jeden kabel motor vyplo.bolo to 30km od domu.pozical som si od ludi cvakacky nozik odcvakol som to co sa trhalo kabel som spojil len tak aby to malo kontakt a siel domov na 3drazkovom poloremeni.

ono sa da pouzit aj ten stary ale musi sa pri opatovnej montazi dodrzat smer tocenia treba si to poznacit a vydrzi,ale bohuzial servis to nebude riskovat.

na druhom aute maly seat ibiza sli tam nove rozvody.to auto robi za 6 rokov 30 000km kazdych 6 rokov sa davaju nove rozvody ---koli casu---.a automaticky siel tiez novy drazkovy remen hoci stary mal 30 000km pripadne aj napinak + kladka ak je v zlom stave.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

seven549 napísal: 02.11.2025 21:05 skodovka uznala aj prepaleny piest na octavii 2 1.4tsi pri 80 000km cipnute auto 4rocne.majitel platil pracu skodovka diely.hmmmmmmmm :2f93:
Ano. Bezne to robia hlavne pri cipovanych autach.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

tu zavadu mali v zaciatkoch viacere 1.4tsi aj necipovane.a vela robi aj to do akeho autorizaku clovek ide.a nielen skodovka.ja za to nemozem ze chodis po neochotnych servisoch.

jaj vlastne ty si servisak ty sa tym zivis podnikatel zivnostnik.no tak to je jasne ze ty nic nedostanes.asi ta uz poznaju

Návrat na "Oleje, mazivá, palivá, aditíva"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný