Poskodene diely na vzdelavacie ucely

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
andre.x
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 23.01.2008 12:27
Zdieľať na Facebook

Poskodene diely na vzdelavacie ucely

Príspevok od používateľa andre.x »

Caute, prosim Vas nasiel by sa tu nejaky servisak/autorizak alebo osoba co by mala "skladom" zopar dielov na auto, ktore by za inych okolnosti vyhodila a ochotne by ich darovala na vzdelavacie ucely? - Bratislava

1. disk - nejaky hlinicak co sa umyje a nebudu vsetci spinavy od hrdze, kludne aj uplne rozlamany, ohnuty, hlavne nech sa daju vysvetlit udaje sirka, priemer, ET, ukazat stredovu dieru atd.
2. turbo/kompresor - rozpadnuta vrtula, prasknuty housing, tak aby to aspon vyzeralo ako turbo a dalo sa vysvetlit jeho fungovanie a predstava o velkosti atd.
3. kompletna (najlepsie) DOHC hlava - pripadne jednotlive casti - prasknuta hlava, 1-2 ohnute ventily z ineho motora, poskodena vacka
4. vstrek - len pre predstavu ako velke to je a ako to vyzera
5. piest - pripadne aj s ojnicou - ohnute alebo inak poskodene
6. valec - resp. vlozka valcu ak by sa taky motor vobec nasiel

Musim este preskumat ci by sa zislo aj nieco ine.
Cim cistejsie tym lepsie, resp. ak viete poradit ako to potom co najjednochsie viem (dat) ocistit - tie zaolejovane motorove diely myslim, nie disk.

Diky za ochotu
christiane
Príspevky: 1642
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa christiane »

Tak to nechapem.Na kazdom srotovisku ti take poskodene veci za cenu srotu predaju.
Este by ma zaujimalo,komu to chces ukazovat?Kazdy mlady chce byt pocitacovy IT managire.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ak ti nie je ďaleko do NZ tak dostaneš zaujímavých vecí až až
andre.x
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 23.01.2008 12:27
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa andre.x »

christiane:
sak prave, ze v dnesnej dobe vsetci sedia za pocitacmi a ako "pokrocily" pouzivatel vie aj tak ledva nakreslit v exceli zakladnu tabulku nevediac o tych dalsich 238 754 funkciach. V tomto pripade ale ide o to, ze ludia za tym pocitacom pracuju s automobilmi - teda aspon udajmi o nich a vobec nejsu znali technike. Ako vyzeraju takyto profici si kazdy vie domysliet. Najde sa ale obcas aj clovek, ktory chce svoju pracu vykonavat lepsie, no kvoli tym 10tim udajom co treba k praci na nejaky kurz alebo za mechanika studovat nepojde.
Cize si predstav nieco v style, ze by si si chcel tvoju pracu zjednodusit a viac jej rozumiet a mas kamosa, ktory to celkom ovlada a poprosis ho o pomoc - a on je trosku slahnuty a namiesto toho aby ti nieco len porozpraval a ukazal na obrazkoch, tak zhana vizualne pomocky aby to vysvetlil co najlepsie a ty si mal predstavu ako vyzeraju tie veci v reale, kde ich mozno pod kapotou hladat ak si nebudu isty ci to vozidlo take nieco ma alebo nie a pochopil rozdiel medzi SOHC a DOHC napriklad, ze to nie je zanedbatelny udaj.
Tym sa dostavam k tomu, ze ochotu pomoct znamemu, pripadne aj viacerym mam, ale som ochotny do toho investovat max. trochu mojeho casu, ale nie vlastne peniaze na nakup srotu - to potom postacia tie obrazky z netu a hotovo, pripadne nieco pohladam na youtube a okomentujem v slovencine.

mhlavaty: dakujem, popytam sa ci niekto nechodi po okoli, ze by sa vedel stavit
jozef2100
Príspevky: 148
Dátum registrácie: 24.05.2012 19:25
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jozef2100 »

Dufam že ti to niekto posunie a spravíš osvetu.
K tej debate čo tu vznikla - 90% mladych chce byť IT avšak z celkovej populacie ma analytické myslenie na to možno 2-3%.
Nehovoriac že aj tak IT odborníci nie sú a momentalne su v kurze že babu čo študovala 5 rokov humanitne smery a rozpravky za 2 mesiace idu naučiť programovať na kurze z uradu prace. Toto nemôže fungovať, jedine kde to funguje su firmy poskytujuce tieto kurzy pretože maju isty zarobok od štatu.

andre.x pre koho to je? Máš zamestnacov takých?

Inak ani v automoto nepracuju odborníci. V autodieloch častokrát musím radšej diktovať číslo dielu ktore som si sam zohnal lebo podľa vin alebo typu auta nevedia nič nájsť, dokonca nerozumejú ani značkám a kódom od výrobcov, o doporučenych sučiastkach ani nehovorím.
Na slovensku su odbornici na všetko všetci. Doležité je len hovoriť štylom reči aby to vyzeralo že sa vyznáš a už si frajer. Avšak pod tymto je zvačša kopa vykalov.
christiane
Príspevky: 1642
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa christiane »

Ocenujem tvoju ochotu pomoct ale predstava ze niekomu ukazes turbo aj ked by mal o to zaujem len nestaci.Pokial clovek nepochopi princip fungovania tak cela snaha je nanic.
Automechanik je na tom horsie ako doktor,clovek doktorovi aspon povie kde ho boli.Automechanik to musi na aute zistit.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Myšlienka je zrozumiteľná a k takej aktivite by mal byť ústretový každý človek ktorému sa smerovanie a dnešné trendy nepáčia.Lebo vyrastá generácia ľudí čo zdanlivo vedia veľa až všetko,ale reálne nevedia nič,stačí vypnúť obrazovky a končia.
Christiane ...problematika automechanika je ťažká téma pre abnormálny záber,šírku potrebných vedomostí.Treba iba domyslieť že by mal mať dobré znalosti z elektriky a základy výpočtovej techniky,vynikajúce znalosti zo strojárenskej technológie,fyziky a matematiky,a bude - tak cca dobrý.Ak chce byť výborný tak je to bez znalostí z odborov ktoré sa učia na VŠ technického smeru nepredstaviteľné.A aj vtedy musí mať ešte štastie na prostredie,pedagógov,a zázemie a vlastne sa celý život učiť.
Lekár užíva istú úctu,ale z hladiska ako si spomenul je vyžší level ako lekár...zverolekár.Ale ani to nesedí,a môže ostať iba vtipom,pretože aj technika,aj zviera majú svoju reč,kto im rozumie,tomu odpovedajú.
andre.x má takmer nulovú šancu že mu niekto pomôže,to by si vyžiadalo čas a námahu,a ešte za to nič nedostane.A to už je dosť ťažko predstaviteľné.Stotisíc ľudí príde lebo nejaká televízia krčmovej kvality urobí TN v ich dedine,ale ak ide o ich budúcnosť a treba vysvetliť politikom že bolo dosť zlodejiny,tak tam príde asi len ten čo ide okolo.A to ide o ich budúcnosť,ich detí a vnukov čo by človek myslel,že je vysoká motivácia.Ešte aj pivo je väčšia
dionr
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 10.10.2017 08:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dionr »

zaujimava myslienka, klobuk dole, ze niekto na take nieco mysli a podla mna sa isto niekto najde, kto bude mat veci, ktore potrebujes. ak by som o niecom vedel, napisem
andre.x
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 23.01.2008 12:27
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa andre.x »

chalani niektori to beriete az moc do podrobna :) nechystam sa vyucovat ani robit z nikoho automechanika ale skor vysvetlit nieco co asi mi vsetci "autickovi" ocakavame, ze majitel auta vie...no a oni nevedia..

Tam ide skor o take laickejsie vysvetlenie, ze rozmer disku a gumy je velmi dolezity udaj, tak ako spravne ET, pretoze ak lisingovka nakupi 100 vozidiel a k tomu dodatocne chce prikupit sadu diskov a zimnych gum, tak preklep v databaze 15"disky a ET 35 ak tam ma byt realne nieco ine, su skody v tisicoch EUR.
Alebo ak sa zakaznik dopytuje ci vozidlo ma DPF filter a niekto len z udajov tieto 3 pismenka neprepisal do systemu lebo nemal tusenia co to je a nepovazoval to za podstatne, moze znamenat ohodnotenie 5 rocneho auta par stoviek EUR menej v nakupe ale na rocnej dani v niektorom state o tisice EUR.
To plati o tych ostatnych dieloch rovnako - proste jasne, ze nikto po otvoreni kapoty nebude vediet rozlisit ci je to DOHC/SOHC motor ale ak bude mat k dispozicii elektronicky katalog dielov tak sa bude vediet orientovat ze "aha, toto je vacka, a vedla je druha, takze DOHC, hmmm mame to v udajoch zle, niekto tu napisal SOHC".

Takze nejedna sa o nic svetoborne, ale pomoct niekomu kto by chcel svojej praci rozumiet lepsie a vyvarovat sa zbytocnych chyb.

Ako vsetko toto som si postahoval na obrazkoch, disk samozrejme mam aj z vlastneho auta kde mozem ukazat, ze este na nom su aj vyrazene niektore udaje. Proste myslim si, ze ukazat niekomu ako je velky jeden piest v reale tak si jednoduchsie predstavi 4 za sebou a takto k tomu vyzera turbo a hlava, je milionkrat viac ako to vidiet len na farebnom obrazku kde aj tak nepoberie realitu ako to moze vyzerat pod kapotou ked to bude chciet najst.

Cize napomocny dufam budem aj bez dielov, ja som mal len taku myslienku, ze aspon mne realita pomaha viac ako studovat knizky a obrazky.
andre.x
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 23.01.2008 12:27
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa andre.x »

"Inak ani v automoto nepracuju odborníci. V autodieloch častokrát musím radšej diktovať číslo dielu ktore som si sam zohnal lebo podľa vin alebo typu auta nevedia nič nájsť, dokonca nerozumejú ani značkám a kódom od výrobcov, o doporučenych sučiastkach ani nehovorím.
Na slovensku su odbornici na všetko všetci. Doležité je len hovoriť štylom reči aby to vyzeralo že sa vyznáš a už si frajer. Avšak pod tymto je zvačša kopa vykalov."

Toto je presne to, co ma trosku vytaca a preco som ochotny pomoct, lebo dufam, ze to usetri nervy kope inych ludi. Zial napriklad jedna nemenovana firma co predava diely hlada ludi stylom, ze zaujimate sa o auta, fajn ste prijaty...a tu mate firmu co poskytuje tech. skolenia a mozete sa priucit co budete potrebovat u nas kazdy den - toto je odpoved preco to tak funguje ako to popisujes lebo zamestanec si to nezaplati sam. A ten co to vie mu nedaju ocakavani plat tiez.
Bohuzial pracujem v niecom podobnom a poviem Ti, vela ludi tieto znalosti ma, k tomu aj jazykove atd., zial firmy to nevedia ocenit - platovo
ernoldo
Príspevky: 45
Dátum registrácie: 18.01.2017 11:33
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ernoldo »

Ja osobne nic take teraz nemam moznost ponuknut ale ta myslienka je super, ocenujem, chvalim, bodaj by takychto ludi bolo viac a drzim palce.
christiane
Príspevky: 1642
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Re: Poskodene diely na vzdelavacie ucely

Príspevok od používateľa christiane »

andre.x napísal: Cim cistejsie tym lepsie, resp. ak viete poradit ako to potom co najjednochsie viem (dat) ocistit - tie zaolejovane motorove diely myslim, nie disk.
Tu je ten tvoj problem.Ak chcem aby mi niekto nieco daroval,budem rad ak to bude v akomkolvek stave.A nie ze dovezte mi to ale najlepsie uz umyte a ciste.A este aj keby som to zadarmo namontoval za dobry pocit..A to som zazil.Zvysne veci z aut vyhadzujem do srotu.Aj ked su dobre ale mi zavadzaju.
Ako s tym fajciarom,ty mi daj cigaretu,ty mi daj ohen a fajcit uz budem sam.Ale inak drzim ti palce.
andre.x
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 23.01.2008 12:27
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa andre.x »

christiane - tym bolo myslene, ze ak by to bol napr. autorizak tak mozno to maju u nich v dielni moznost umyt, alebo servis co ma vedla seba wapku, ze za krabicku cigariet mi to oplachnu na rychlo a doma to docistim uz riedidlom a handrickou. Alebo mi prave poradite, ze nei riedidlom ale v nemenovanej predajni maju 5 litrovu bandasku za 5e kam to polozim a vytiahnem z nej jak nove. Zase ked uz budem jazdit po okoli aby som zobral diely tak 5-10e z vlastneho dam, neviem preco hladas problem v mojej osobe kde ziadny nie je. Jasne, ze budem rad za kazdu pouzitelnu vec, ale charita, ze budem cestovat a dat to pieskovat aby sa niekto nezaspinil nejsom. Rovnako ako necakam, ze ma teraz 5 ludi zavali vsetkym naraz ale mozno 10 ludi ponukne po jednom diely kazdy.

Inak dakujem vsetkym za podporu aspon takto v pisomnej forme!
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: vanton a 95 neregistrovaných