Ponechanie ŠPZ pri predaji auta.
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
carcomplex
- Dátum registrácie: 17.05.2015 11:07 Zdieľať na Facebook
Re: Ponechanie ŠPZ pri predaji auta.
Ak som dal v minulosti za ečv 331,5Oe a mám na značku viazané 4 ročné DZ, tak je logické že si značky ponechám, nie?autolaik napísal: ↑29.01.2024 16:44 ....Ak predajca povie že si značky necháva tak hladám iné auto. Len ja sa pohybujem v celkom inom segmente vozidiel.
By som sa zblaznil vkuse riesit nakupy, opravy,prepisy,odhlasky a vsetko okolo toho obrazne 10x do roka. Ale tak, dolezity je asi ten pocit ze si usetril...
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
"je diaľničná známka medzi vozidlami alebo prípojnými vozidlami neprenosná," nie je DZ viazaná na vozidlo? A nie na ečv ? Pri kupovaní zadavam len ečv tak neviemcarcomplex napísal: ↑03.02.2024 20:01Ak som dal v minulosti za ečv 331,5Oe a mám na značku viazané 4 ročné DZ, tak je logické že si značky ponechám, nie?autolaik napísal: ↑29.01.2024 16:44 ....Ak predajca povie že si značky necháva tak hladám iné auto. Len ja sa pohybujem v celkom inom segmente vozidiel.
By som sa zblaznil vkuse riesit nakupy, opravy,prepisy,odhlasky a vsetko okolo toho obrazne 10x do roka. Ale tak, dolezity je asi ten pocit ze si usetril...
-
tatkotom
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
"Diaľničná známka je medzi vozidlami alebo prípojnými vozidlami neprenosná, okrem prípadov definovaných v ustanovení § 116 ods. 17 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení (ponechanie tabuliek s evidenčným číslom doterajším držiteľom vozidla)."
...
"O zmenu údajov v centrálnej evidencii úhrady diaľničnej známky je možné požiadať v prípade, ak nastane zmena evidenčného čísla a/alebo krajiny registrácie toho istého vozidla/prípojného vozidla, tzn. nemení sa samotné vozidlo/prípojné vozidlo ani typ a platnosť uhradenej diaľničnej známky a pôvodný majiteľ si neponechal pôvodné tabuľky s evidenčným číslom vozidla."
Podľa toho ak si nechá značky, platí mu jeho diaľničná voči nim. Ostatne tak je aj kontrolovaná.
...
"O zmenu údajov v centrálnej evidencii úhrady diaľničnej známky je možné požiadať v prípade, ak nastane zmena evidenčného čísla a/alebo krajiny registrácie toho istého vozidla/prípojného vozidla, tzn. nemení sa samotné vozidlo/prípojné vozidlo ani typ a platnosť uhradenej diaľničnej známky a pôvodný majiteľ si neponechal pôvodné tabuľky s evidenčným číslom vozidla."
Podľa toho ak si nechá značky, platí mu jeho diaľničná voči nim. Ostatne tak je aj kontrolovaná.
Naposledy upravil/-a tatkotom v 04.02.2024 13:27, upravené celkom 1 krát.
-
db69
tatkotom.Tak že ked si nechám ečv za stareho a dám na nové,nemusím kupovať DZ
-
tatkotom
Treba to overiť - viaceré úrady čo mám skúsenosť z posledného roku celkom rýchlo odpovedajú aj na mail a telefonovať každý vie 

-
dusan12345
- Dátum registrácie: 19.03.2007 19:19 Zdieľať na Facebook
Prepis auta môže spravit aj kupujuci aj predavajuci /ten kto má splnomocnenie/alebo spravia prepis spolu a v zákne sa piše žiadatel.Predavajuci nemusí nič platit...spravidla si novu zakonnu poisku a poplatok za prihlasenie platí kupujuci.
-
fzubaty
- Dátum registrácie: 04.11.2022 13:45 Zdieľať na Facebook
Pri kupe DZ zadas iba EC.
Cize ak si nechas EC na druhe auto nemusis nic nikam nahlasovat.
Boze ludia, rozmyslajte.
Cize ak si nechas EC na druhe auto nemusis nic nikam nahlasovat.
Boze ludia, rozmyslajte.
-
db69
"Diaľničná známka je medzi vozidlami alebo prípojnými vozidlami neprenosná, okrem prípadov definovaných v ustanovení § 116 ods. 17 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení (ponechanie tabuliek s evidenčným číslom doterajším držiteľom vozidla)."šak práve preto premýšľame.Na takúto variantu sa vtedy nemyslelo ,že značka ostane majiteľovi a da si ju na nove auto.Takto im vznikajú straty.Som zvedaví kedy to začnú riešiť.Už teraz sa boja že im klesnú tržby ked dajú 1 dňovú DZ. a že budú musieť vyrovnať straty zdražovaním
-
tatkotom
Z hľadiska otázky ponechania si a platnosti DZ je irelevantné, čo "im" vznikne 
-
db69
-
tatkotom
Nechce sa mi študovať detaily. Dal by som SPZ sem a ak vypíše, že je platná - je platná podľa mňa:
https://eznamka.sk/selfcare/modificatio ... tion=Check
https://eznamka.sk/selfcare/modificatio ... tion=Check
-
fzubaty
- Dátum registrácie: 04.11.2022 13:45 Zdieľať na Facebook
Dnes som to nechcene absolvoval.
V sobotu prišiel kupec so splnomocnením, zobral auto, zelenú kartu a malý techničák.
Ja som dnes behol na DI s jeho novým PZP, veľkým TP a splnomocnením. Hodil som na tlačivo 4 podpisy, zaplatil poplatok a nedostal som do ruky nič, iba naspäť papier z PZP. Všetko zašlú kurierom novému majiteľovi a aj malý TP odovzdá kurierovi.
Všetko je to pekné, ale teraz nemám žiaden papier o tom, že som auto odhlásil. A ja starší človek si rád takéto veci odkladám, lebo viem ako tento štát funguje.
Poisťovňa ho na zrušenie PZP ževraj nepotrebuje, tak uvidím....
V sobotu prišiel kupec so splnomocnením, zobral auto, zelenú kartu a malý techničák.
Ja som dnes behol na DI s jeho novým PZP, veľkým TP a splnomocnením. Hodil som na tlačivo 4 podpisy, zaplatil poplatok a nedostal som do ruky nič, iba naspäť papier z PZP. Všetko zašlú kurierom novému majiteľovi a aj malý TP odovzdá kurierovi.
Všetko je to pekné, ale teraz nemám žiaden papier o tom, že som auto odhlásil. A ja starší človek si rád takéto veci odkladám, lebo viem ako tento štát funguje.
Poisťovňa ho na zrušenie PZP ževraj nepotrebuje, tak uvidím....
-
dotynka
- Dátum registrácie: 04.11.2008 20:33
Už to viac krát písali... DZ sa kupuje na konkrétne auto. Hoci systém sníma EČV, čo spravíš, keď Ťa zastaví kontrola priamo na dialnici?
Aj system nákupu DZ na webe NDS, Ti umožňuje kúpiť viac kusov DZ na rovnaké EČV.
Ja by som za 60€ neriskoval pokutu 150€
Aj system nákupu DZ na webe NDS, Ti umožňuje kúpiť viac kusov DZ na rovnaké EČV.
Ja by som za 60€ neriskoval pokutu 150€
-
dotynka
- Dátum registrácie: 04.11.2008 20:33
Neviem či som si dobre všimol, ale asi nikto tu nespomenul elektronickú možnosť odhlášky. /treba mať nový OP a poznať všetky PIN, BOK.. kódy/
Zoberieš plnú moc od kupujújeho aj jeho nové PZP, naskenuješ vo farbe a cez stránku MINV odhlásiš priamo pred kupujúcim. Platíš aj lacnejšie poplatky. Samozrejme máš tam možnosti, čo sa týka ponechania EČV - vieš si vybrať možnosť, ktorá Ti vyhovuje.
Potom mu môžeš odovzdať auto komplet s dokladmi..
Spravidla do pár pracovných dní mu kuriér prinesie nové doklady, najprv papierové a potom kartičku.
Služba funguje perfektne, už som to tak riešil veľa krát.
Zoberieš plnú moc od kupujújeho aj jeho nové PZP, naskenuješ vo farbe a cez stránku MINV odhlásiš priamo pred kupujúcim. Platíš aj lacnejšie poplatky. Samozrejme máš tam možnosti, čo sa týka ponechania EČV - vieš si vybrať možnosť, ktorá Ti vyhovuje.
Potom mu môžeš odovzdať auto komplet s dokladmi..
Spravidla do pár pracovných dní mu kuriér prinesie nové doklady, najprv papierové a potom kartičku.
Služba funguje perfektne, už som to tak riešil veľa krát.
-
db69
V databáze je ečv. Nikde nevypisuješ typ alebo značku vozidla,farbu. Dialničmý policajti majú ten isty system čo skytol (NDS) . Nemajú ako zistit platnosť,len podla ečv.Je to nový stav ktory začnu riešiť a to zistia !Ti umožňuje viac kukúpiťsov DZ na rovnaké EČV. " a to už načo? prečo by to niekto robil?
Naposledy upravil/-a db69 v 05.02.2024 13:46, upravené celkom 1 krát.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Amazon [Bot] a 2 neregistrovaní