Peugeot 406 HDI - bez lambda sondy , EGR off

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

oliver123
Dátum registrácie: 30.06.2011 11:45
Zdieľať na Facebook

Peugeot 406 HDI - bez lambda sondy , EGR off

Príspevok od používateľa oliver123 »

Zdravím, mám Peugeot 406HDI 79 kW r.v. 2003, dovoz z DE v 2012 pri 90tis.km. V 2012 vykuchaný FAP a zvyšený krút.na 295 nM, teraz 275tis.km, dlhodobo celková spotreba 6,1L .
Chcel by som zaslepiť EGR ventil, aby motor neťahal odpad z výfuku bez kyslíku a kvoli čistote sacieho potrubia.
Vidím však problém, lebo pravdepodobne nemám lambdu sondu vo výfuku, nevidel som to ani pod motorom, a neni uvedený ani v katalógu s nákresmi. Teda motor nevie merať zloženie spalín.
Riad.jednotka asi vychádza len z uložených máp, a keď som odstavil od podtlaku či EGR, alebo horný vzduchový dózer (=dozer bol teda vždy naplno otvorený) medzi intercoolerom a sacím potrubím, vždy mi stúpla spotreba na 7,8L, merané medzi 2 plnými tankovaniami.
EGR, turbo aj oba vzduchové dózery sú len na podtlak, nemajú elektrické prípojky, RJ teda ani nevie v akých polohách sa nachádzajú.
Myslím že vyšší prietok cez váhu vzduchu (kvôli uzavretému EGR ventilu) než ako má uložené v mapách pri daných režimoch motora, mätie RJ a vstrekuje podstatne viac nafty než treba.
Z toho mi vychádza že na tomto type motora je nereálne zaslepiť EGR, lebo RJ by sa musela velmi pracne prerobiť na kolene s nejasným výsledkom. Mám pravdu?
A ešte otázka, máte niekto jednoduchý a účinný spôsob ako vyčistiť sacie potrubie a EGR (od zmesi sadze a ropných zbytkov) bez ich demontáže?

Ďakujem,
Oliver, BB
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Re: P406 HDI bez Lambdy+EGR off=zvýšená spotreba

Príspevok od používateľa kirams »

Úprimne, podobné auto už je vhodné iba ak do zberu.

Sánie sa čistí najprv mechanicky, potom čističom. Následne si dokúp FAP, eolys, daj si fabrický softvér, A netankuj za 10 EUR.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

kirams napísal: 19.02.2025 17:09 Úprimne, podobné auto už je vhodné iba ak do zberu.
Takéto autá jazdím po celý život a nemám s tým o nič viac problémov ako kupcovia nových a zánovných aut. Len moje TCO je podstatne nižšie. :3906:
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

Mám autá z r. 2004, jedno má 230000 km, druhé 320000 km - nič nie je vykuchané, motory bez zásahu, emisné nikdy problém, výkon (zrýchlenie) vyšší, spotreba nižšia, dym žiadny.
Dymovnice na cestu nepatria. Také úpravy tak na preteky.
Dôchodca.
Alfa156 1.9JTD 85kW (Selenia, Metabondy)
oliver123
Dátum registrácie: 30.06.2011 11:45
Zdieľať na Facebook

Re: Peugeot 406 HDI - bez lambda sondy , EGR off

Príspevok od používateľa oliver123 »

Ďakujem za postrehy. Chcel som vedieť či niekto má skúsenosti so zvýšenou spotrebou po odstavení EGR, lebo existuje spústa komentárov na rôznych iných stránkach, kde po odstavení EGR je všetko OK.
Alebo či sa niekto vie kvalifikovane vyjadriť.
Zatial som nedostal také odpovede.
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Egr fyzicky nemusíš vymontovať, stací odpojiť jeho ovládanie. Čo však musiš urobiť - prepísať mapu. Poznám 2 pokusy, ktoré to skúšali - nedopadli dobre. 1 nevedel preliezť emisnou (fap off) druhému to žralo naftu jak z cisterny.

Riešenie - uvedenie motora do normálneho stavu.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Nie je motor ako motor a nie je EGR ako EGR.
Pri niektorých starších (JTD) spotreba (aj dymivosť) po jeho zaslepení klesne a nieje potrebný žiadny zásah do riadiacej jednotky. Emisnou v pohode prejdú. Novšie motorizácie to majú ošetrené.
Ako už bolo napísané - najrozumnejšie je ak je všetko ako má byť. Načo si vyrábať problémy.
Naposledy upravil/-a tatkotom v 20.02.2025 08:19, upravené celkom 1 krát.
Dôchodca.
cicmanec942
Dátum registrácie: 12.01.2025 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

oliver123 napísal: 19.02.2025 22:50Zatial som nedostal také odpovede.
Ale dostal, dostal! Len tvoja výpočtová kapacita nestačí na ich pochopenie a akceptovanie. :::
tatkotom
Zdieľať na Facebook

:3dcline:
Dôchodca.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ako už písal Martin...menežment musí aj vedieť o tom,že sa niečo fyzicky zmenilo. Odstraňovanie je dosť nešťastný fenomén.Na jednej strane preto lebo prítomnosť spaléného vzduchu v novej zložke nasávaného má velký vplyv na zloženie emisií,na spotrebu ale aj teplotný režim.Spaliny budú vždy z obsahom sadze...vždy,je to proste spálenie uhlovodíkov.Ak sadám "nedovolíme" zaniesť EGR a nám teda odpadne potreba čistenia,ktorý ťažký mysliteľ prišiel na myšlienku že sa sadze už neuložia nikde ?! Ľudia produkujú neskutočné hlúposti,len a len pre vlastnú neznalosť základných procesov a myslia si ako vyje...li zo systémom.Na konci dňa je vždy všetko inak,ale nikdy nevznikne debata s témou...aký debil som bol keď...
Chyby druhých netreba opakovať,duplom ak už chyby nie sú utajovaná skutočnosť
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

S tym motorom musis jazdit pod 4 l aj s FAP-om, aj funkcnym egr.
Strcit tomu cloveku ruky do wc, co takto dobabral posledny vynikajuci motot od PSA.

Vycistit sanie je jednoduche, staci ho vybrat.
Cistil som pri 250 na 508 a bol iba sliz, na 607 pri vyse 400 iba poprašok.
Nic hrozne.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Rôzne tvary potrubí (dlžka a miesto pripojenia odvetrania) plus časovanie ventilov ( uhol prekrytia,tj súčasného otvorenia sacieho aj výfukového) sú tie veci ktoré tvoria zanesenie.V jednom prípade je to akoby suchá zložka,skôr povlaková,inde je to mazlavé spekané blato ktoré hravo uzavrie priemer vyše 60 mm tak že je priemer diery v strede už iba max 20 mm.
Z takého potrubia vie dosiahnuť ten bordel len zo zberného potrubia a EGRu dobre vyše pol kg !!! A pako to chce vyčistiť spejom či inou blbosťou.No žiaľ,treba si ručičky umazať,čo je úplne strašná správa,raz za +- 200 tis km,úplne desné pre dnešné bábovky
tatkotom
Zdieľať na Facebook

To naozaj sprej ani kyslík nevyčistia - bolo tomu treba predísť...

Obrázok
Obrázok
Dôchodca.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

mhlavaty napísal: 20.02.2025 09:55 je to proste spálenie uhlovodíkov.Ak sadám "nedovolíme" zaniesť EGR a nám teda odpadne potreba čistenia,ktorý ťažký mysliteľ prišiel na myšlienku že sa sadze už neuložia nikde ?!
Kde sa ukladali tie sadze pokial motory nemali EGR ventil ? Mam doma Yanmar aj Perkins a EGR nemajú. :2f93:
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
cicmanec942
Dátum registrácie: 12.01.2025 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

V tvojich pľúcach.

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: lubos zimovcak a 19 neregistrovaných