Parkovaci preukaz ZTP a pokuta

témy týkajuce sa všetkého a ničoho mimo diskusie o autách

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Parkovaci preukaz ZTP a pokuta

Príspevok od používateľa kirams »

Dobry den.

Vodič vozidla s parkovacím preukazom:
nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia,

8/2009
§ 25

(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť

....

o) na platenom parkovisku, ak vozidlo nemá zaplatený poplatok za parkovanie,

Mozete mi prosim vysvetli, ako z uvedeneho moze drzitel parkovacieho preukazu ztp dostat pokutu za parkovanie, resp za nezaplatenie parkovacieho listka?

Dakujem
wilz
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Re: Parkovaci preukaz ZTP a pokuta

Príspevok od používateľa wilz »

Ty máš dojem že tieto dve veci nejako spolu súvisia ?
To prvé je o tom, že pokiaľ niekto napr. imobilný potrebuje na zákaze státia dlhší čas na manipuláciu so sebou než je čas len na zastavenie, tak by za to nemal byť postihovaný.

No a druhé je o platení za parkovanie, skrátka keď si na takom platenom mieste zaplatíš tak tam môžeš zaplatenú dobu stáť, keď nie, tak môže niekto od teba vymáhať pokutu a je jedno či si invalid alebo zdravý ako srnka, resp. či máš potrebný preukaz alebo nie.

Dovolím si pri tejto príležitosti uviesť, že je vizitkou tejto našej skorumpovanej džamahírie, ako cca polovica tých najdrahších áut na každom väčšom parkovisku má invalidný parkovací preukaz. Môže to znamenať dve veci : buď je také výnosné byť invalidom, že si mnohí z nich môžu dovaliť si kúpiť tie najdrahšie autá, alebo veľká časť tých preukazov sú jednoducho kúpené. Rozum mi napovedá, že druhé je správne.
Diehardqo
Dátum registrácie: 11.10.2009 13:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Diehardqo »

Predas oblicku, kupis G-cko a este si aj ZTP (: .. lahke ..

p.s.: som ZTP :D (oblicku mam, G-cko nemam)

edit: k teme .. vjazd a vyjazd na platene parkovisko sa vztahuje na ZTP rovnako, pokial nie je definovana vynimka .. zastavenie/statie na platenom parkovisku (kde nie je vstup podmieneny platbou napriklad na rampe) je mozno "zvyhodnit" pomocou parkovacej karty TZP len pokial tam zastavis, ostanes niekolko minut na blikackach s kartickou v okne a jednym otcenasom.

V principe, v ere automatizacie, nikto neriesi co si robil, ako si robil, preco si stal. Typek obchadza auta s mobilom, naskenuje SPZ, posle report, ze si stal a nemal zaplatene. Jeho nemusi trapit ani to ci si mal TZP kartu alebo nie. To je skor na jeho rozhodnuti.

Pride pokuta, napises odvolanie, ze si v danom case ako osoba TZP stal v obmedzenom case z dovodu xyz a das jeden otcenas k tomu aby to dana zelena osoba z lutosti nad osobou bez oblicky zrusila. Avsak toto sa da zrealizovat tak raz za 10 rokov, neboj, sudny clovek si pozrie Tvoje zaznamy.

Za mna: Nerob hanbu a zle meno ZTP/TZP osobam a plat parkovne. Ja aj napriek parkovacej karte dokonca ani nevyuzivam vyhradene miesta. Nohy mam a to, ze som mentalne postihnuty, neznamena, ze budem branit ludom na G-cku bez oblicky pohodlne nakupovat v Kauflande.

p.p.s.: Vo vacsine regionov Talianska ako TZP neplatis parkovne. Podmienkou je samozrejme parkovaci preukaz + statie na vyhradenom mieste (to statie nie je vzdy podmienene vzhladom na nedostatok miest). Napr. do Benatok mozes ist az na ostrov a zadarmo tam stat. Miest tam je vsak asi tak 15, cize nie vela. Preto osobne auto necham na pevnine s parkovanim zadarmo a skocim na bus. Stale usetrene parkovne a nikoho neobmedzujem.

Uzivaj vyhody s rozumom a respektom. Nie s chamtivostou a vychcanostou.

p.p.p.s.: Treba zakony vediet citat a porozumiet. Statie bez zaplatenia na platenom parkovisku nie je statie zakazane dopravnou znackou "zakaz statia" alebo "zakaz zastavenia". TZP vynimka sa vztahuje len na useky ciest kde je zakaz statia/zastavenia regulovany uvedenymi zakazovymi znackami alebo inymi znackami ako "zakaz vjazdu".
Naposledy upravil/-a Diehardqo v 05.06.2025 07:19, upravené celkom 5 krát.
kirams
Zdieľať na Facebook

Wilz, prosim o info preco vynimka zo zakazu statia nepalti na paragrag 25, resp nejaku oporu v zakone.
kirams
Zdieľať na Facebook

Diehardqo

Ja sa pytam, kedze chcem pomoct susede s postihnutym synom, ktora dostala pokutu.

Cize preco to neplati? Je niekde vymedzene, ktore body z paragrafu 25 vzhladom na prazkaz ZTP plati?
Diehardqo
Zdieľať na Facebook

kirams napísal: 05.06.2025 06:34 Diehardqo

Ja sa pytam, kedze chcem pomoct susede s postihnutym synom, ktora dostala pokutu.

Cize preco to neplati? Je niekde vymedzene, ktore body z paragrafu 25 vzhladom na prazkaz ZTP plati?
dal som update do mojej odpovede
kirams
Zdieľať na Facebook

Poprosim paragrafove znenie.
Diehardqo
Zdieľať na Facebook

Zákon č. 8/2009 Z. z.Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
§ 25, ods. 1 Vodič nesmie zastaviť a stáť, definuje kde bezpodmienecne nemozes zastavit a stat ani keby mas vrtulu na streche ak nie je definovana podmienka. Tento paragraf sa vztahuje na vsetky useky komunikacie, ktore su definovane v jednotlivych odsekoch a nevyzaduju ziadne dodatocne dopravne znacenie. Je to vseobecne ustanovenie.

§ 44 Osobitné označenie vozidla a parkovací preukaz
ods. 7 Vodič vozidla s parkovacím preukazom môže stáť na mieste vyhradenom pre vozidlá prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Vodič osobitne označeného vozidla podľa odseku 1 písm. b) a vodič vozidla s parkovacím preukazom nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia. Ak je to nevyhnutné, môže vodič takéhoto vozidla vchádzať aj tam, kde je dopravnou značkou vjazd povolený len vymedzenému okruhu vozidiel, a do pešej zóny; pritom nesmie ohroziť bezpečnosť cestnej premávky. Týmto oprávnením nie je dotknutá povinnosť vodiča uposlúchnuť pokyn, výzvu alebo príkaz policajta súvisiaci s výkonom jeho oprávnení podľa tohto zákona.

"Vodic nesmie zastavit a stat" nie je "zakaz statia".

Mozes sa na to pozerat ako chces, zakaz statia je definovany dopravnym znacenim.

- Na tejto ulici je zakaz statia urceny dopravnym znacenim.
- Na platenom parkovisku nesmies zastavit ani stat pokial nezaplatis.
- Na zeleznicnom prejazde nesmies zastavit ani stat.
- Na autobusovej zastavke nie je zakaz statia, ale nesmies tam zastavit ani stat.

Zakony stoja na presne definovanych pojmoch, slovnych spojeniach.
pidizvi
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pidizvi »

kirams napísal: 04.06.2025 22:45 Mozete mi prosim vysvetli, ako z uvedeneho moze drzitel parkovacieho preukazu ztp dostat pokutu za parkovanie, resp za nezaplatenie parkovacieho listka?
nebola splnena podmienka "na nevyhnutny cas".
kirams
Zdieľať na Facebook

Áno, 10 min. počas vyloženia a naloženia človeka je nevyhnutné
cicmanec942
Dátum registrácie: 12.01.2025 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Na platenom parkovisku/park. mieste?
Diehardqo
Zdieľať na Facebook

Je to jednoduche.

Doslo k poruseniu zakona na zaklade § 25, ods. 1) "Vodič nesmie zastaviť a stáť", pismena o) "na platenom parkovisku, ak vozidlo nemá zaplatený poplatok za parkovanie", č. 8/2009 Z. z.Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Mozu napisat odvolanie, ale s naozaj vierohodnym dovodom a dokazom preco nemohli parkovanie zaplatit, t.j. preco nemohli § 25, ods. 1) pismeno o) dodrzat, nepochodia.

Zakon sa neprotireci sposobom "nemusel som lebo" ale sposobom "nemohol som lebo".

Ako priklad uvediem:

"Nemohol som uhradit parkovne nakolko ako osoba TZP bez funkcnych hornych koncatin som nemohol vyuzit platobny automat, ktory nebol prisposobeny pre uzivanie invalidnymi osobami."
"Nemohol som uhradit parkovne nakolko ako osoba zrakovo postihnuta, t.j. nevidiaca som sice mohol soferovat auto poslepiacky, ale nemohol som vyuzit platobny automat, ktory nebol prisposobeny pre uzivanie zrakovo postihnutymi osobami."

Ak sa bavime o poruseni "zakazu statia a zastavenia:

"Nemohol som dodrzat zakaz statia a zastavenia nakolko moje postihnutie, na zaklade ktoreho mam vydany preukaz TZP a parkovaci preukaz TZP, mi neumoznuje odstavit/zastavit vozidlo mimo zony zakazu statia/zastavenia za ucelom nastupu/vystupu z mojho vozidla z dovodu prilis velkej vzdialenosti k cielu mojej cesty, ktorej prekonaniu bez motoroveho vozidla mi nie je umoznene mojim postihnutim."

Nikdy nie takto:
"Zastal som v zakaze statia pretoze som mal parkovaciu kartu TZP, ktora mi to umoznovala." (karta TZP neumoznuje porusenie zakona, avsak moze byt podkladom pre vynimku z jeho dodrzovania na zaklade objasnenych skutocnosti).
"Stal som tam cely den pretoze to bol cas nevyhnutny pre mna." (cas nevyhnutny na vyuzitie vynimky zo zakona je velmi subjektivne a policia moze ziadat o zdokladovanie ucelu cesty, potvrdenie casu a ucelu navstivenou instituciou, osobou a pod., no taktiez moze zhodnotit v sudnom konani sud, ze cas, ktory bol uvedeny nebol adekvatny."

Ako riesenie odporucam:

Napisat odvolanie s odovodnenim, ze ako osoba s parkovacim preukazom TZP som potreboval vykonat cinnost, ktora zahrnovala dopravu mojim vozidlom, ktore po dobu 10 minut stalo na platenom parkovacom mieste (parkovisku) z dovodu, ze vzhladom na lokalitu nebolo mozne automobil odstavit na inom mieste, ktore by mi umoznovalo komfortne nastupenie/vystupenie z vozidla vzhladom na moje postihnutie. Nakolko som, bohuzial, potreboval automobil zastavit len za ucelom, ktory som uviedol a nie zotrvat dlhsim statim, nepredpokladal som, ze bude nutna uhrada parkovneho. Zo skusenosti mam, ze casto vjazd a vyjazd z plateneho parkoviska alebo kratkobe statie do 15 minut je bezplatne aby bolo umoznene vylozenie/nalozenie tovaru, nastup/vystup osob alebo bezplatny vyjazd z parkoviska v pripade nemoznosti zaparkovat bez platenia. Na zaklade tohto som mylne konal a moje konanie nebolo ucelove alebo zamerne porusenim zakona a svoje konanie lutujem. Ziadam Vas preto o odpustenie pokuty za uvedene porusenie zakona na zaklade mojho vysvetlenia a na zaklade toho, ze mojim konanim som nesposobil ziadnu skodu alebo ujmu.

Kedze parkovania casto riesi urad a nie policia, aj prvotne odvolanie ide len na urad, je v ich pravomoci pokutu anulovat. Staci zahrat trosku lutujuceho blbecka.
Naposledy upravil/-a Diehardqo v 05.06.2025 14:16, upravené celkom 1 krát.
kirams
Zdieľať na Facebook

cicmanec942 napísal: 05.06.2025 12:56 Na platenom parkovisku/park. mieste?
Ano.
cicmanec942
Dátum registrácie: 12.01.2025 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Takže nepochopenie písaného textu - na platenom parkovisku/park. mieste žiadna výnimka pre ŤZP neplatí.
Diehardqo
Zdieľať na Facebook

cicmanec942 napísal: 05.06.2025 14:13 Takže nepochopenie písaného textu - na platenom parkovisku/park. mieste žiadna výnimka pre ŤZP neplatí.
Presne. Pokial nie je explicitne ustanovena prevadzkovatelom parkoviska/parkovacej politiky alebo nadriadenou instituciou, ktorou je v tomto pripade magistrat mestskej casti, mesta alebo vyssieho uzemneho celku, ktory moze nariadit plosne pravidla, ktore su nadriadene nizsim instanciam v ich posobeni (t.j. nie sukromnym subjektom, casto preto, v zahranici (u nas nie), je mozne parkovat ako ZTP zdarma na verejnych parkoviskach avsak na sukromnych nie, napriklad. Polsko, Taliansko a pod.).

Návrat na "Shoutbox - o všetkom"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní