Osvetlenie LED špz-tky.

diskusia, dotazy, sťažnosti, informácie , všetko čo súvisí s políciou a dopravnými inšpektorátmi

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

milan209
Príspevky: 256
Dátum registrácie: 04.12.2008 14:26
Zdieľať na Facebook

Osvetlenie LED špz-tky.

Príspevok od používateľa milan209 »

Rád by som sa spýtal, či ma môže orgán pokutovať, keď som namiesto obyčajných 5W žiaroviek použil LED žiarovky. ŠPZtka je nasvietená zvrchu, je ju vidieť až moc, svieti to ako sviňa, ale vodičov za mnou nimi neoslňujem.
Ide mi o to aby si nenašli dôvod, keď chcú .
cokupit
Príspevky: 20
Dátum registrácie: 05.04.2011 10:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cokupit »

Podľa zakona mozes na vonkajšie osvetlenie vozidla použiť iba take žiarovky, ake tam namontoval vyrobca. Cize nemozes obyčajné žiarovky vymeniť za led. Podla mna by ta aktivny organ mohol pokutovat.
michalko1988
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 26.06.2018 20:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa michalko1988 »

Za svetelné zariadenia podľa tohto paragrafu sa nepovažujú zadná tabuľka s evidenčným číslom vyžarujúca svetlo pri zapnutom osvetlení vozidla - takže tam môžeš mať LED svetlá lol
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

...Lebo je veľký problém tak dať slabšie ? Sám mám LEDky biele aj v parkovačkách a aj v EČ a za celé tie roky žiaden problém nebol . Skoro vždy je správanie orgánu pri CK aj o tom ako sa chová protistrana.
tomket11
Príspevky: 558
Dátum registrácie: 18.09.2012 17:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomket11 »

To by museli pokutovat kazdeho druheho. Spravaj sa slusne pri kontrole, popraj im dobre ranko, den, vecer... a nemusis sa nicoho bat.
blacky26
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 15.01.2011 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa blacky26 »

pani, pokial sa nemeni farba svetla to znamena za zelenu cervenu atd je vsetko ok to je vo vyhlaske nie ako silno to ma svietit, na 30 rocnej skodovke je svetlo ine a ine led svetlo ale stale nie je farebne dufam staci dovi dopo
anonymous-astra
Príspevky: 98
Dátum registrácie: 31.05.2015 13:34
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa anonymous-astra »

michalko1988 napísal:Za svetelné zariadenia podľa tohto paragrafu sa nepovažujú zadná tabuľka s evidenčným číslom vyžarujúca svetlo pri zapnutom osvetlení vozidla - takže tam môžeš mať LED svetlá lol
To je nieco ine - a presne to, co sa tam pise: "tabulka vyzarujuca svetlo".

Mysli sa tym presvietitelna plastova tabulka ECV s podramikom, ktory svieti priamo cez nu zozadu - ked ti prideluju znacky na inspektorate, mozes si miesto kovovej tabulky za 16,50 eur vypytat tuto somarinu za 182 eur.
EDIT: Takto to vyzera: https://www.turcandelta.sk/?art=tec-svetlo.php (tato firma vyraba ECV tabulky pre inspektorat, aj tie nesvietiace).

Nemyslia sa tym ziarovky svietiace na tabulku zhora/zdola.
Naposledy upravil/-a anonymous-astra v 31.10.2018 01:06, upravené celkom 2 krát.
anonymous-astra
Príspevky: 98
Dátum registrácie: 31.05.2015 13:34
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa anonymous-astra »

blacky26 napísal:pani, pokial sa nemeni farba svetla to znamena za zelenu cervenu atd je vsetko ok to je vo vyhlaske nie ako silno to ma svietit, na 30 rocnej skodovke je svetlo ine a ine led svetlo ale stale nie je farebne dufam staci dovi dopo
:40bd:

A za tou vetou o farbe svetla vo vyhlaske nasleduje taka dalsia malicka bezvyznamna drobnost, ze to musi byt homologizovane/typovo schvalene. A to vselijake LED ziarovky (a je jedno ci od Cinana alebo nemecky OSRAM) vlozene do povodnych svetiel proste nie su. Aj ten OSRAM to pri retrofit ziarovkach sam uvadza na obale: "interior only"/"off-road only external use".

Ked sa meni cele svetlo za homologizovane LED, tak potom su LED plne legalne a nikto nic nemoze, robia sa take sady nielen na ECV tabulku, ale aj na hmlovky alebo rovno cele predne svetlomety. Vkladanie kolotocarskych ziaroviek z aliexpressu do svetiel schvalenych na normalne ziarovky legalne nie je. Dovi dopo.
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

By som chcel vidieť, koľko všetkých ND z druhovýroby je homologizovaných...A že pri takých veciach ktoré majú priamo súvis z bezpečnosťou pri jazde , brzdy, čapy a a pod...Zas sa tu rieši blbosť a robí z komára somár. V živote ma nikto nesúložil za LEDky ktoré sú farebne zhodné a osadené ako je zvykom v civilizovanom svete. Jasné že za kolotočárske kraviny ako sú namodro nasvietené trysky ostrekovačov , LEDka na konci antény , alebo v parkovačkách rôzne farby len nie biela, a iné rôzne sprostosti ti policajt rád zoberie aj rodný list. A o legálnosti sa asi nemá zmysel baviť už vôbec . Pretože dnes je legálne jedno a zajtra zas iné . PS: za onoho času som mal pohovor o legálnosti tretieho brzdového svetla ....orgán nechcel ani počuť že by to tam mohlo byť užitočné. A prešlo pár rokov a všetko bolo zas naopak! JA ak by som sa v zamestnaní a tak celkovo aj v živote mal riadiť vždy len tým čo je akurát legálne a čo si niekto zmyslí a naordinuje tak by som toho mnoc nespravil a veci by nefungovali ako majú a ako treba. Pretože od písacieho stola v kancelárii a ešte od človeka ktorý nemá šajnu o realite lebo ju na vlastnej koži nezažil je na všetko celkom iný pohľad ako reálne v praxi .... Zákony sú na to aby sa aj sem tam porušovali .... čím viac zákonov a nariadení tým menej rozumu v hlave. Samozrejme dám si LEDky do parkovačky dám si ich aj do EČ a viem a rátram s tým že môže byť aj problém ak natrafím na niekoho moc aktívneho. Som si toho vedomí a hotovo. Veď za to sa nestriela . Na svete na náš čakajú oveľa väčšie riziká a nepríjemnosti ako niečo takéto. Max tak si ich človek pred orgánom na ceste vymení nazad za žiarovky .
ivko1
Príspevky: 14963
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivko1 »

Treba to spomenúť že to je nelegálne, lebo keby každý napísal že máš v p<>i tak by to potom aj tak dopadlo. Niekto by napchal LED-ky všade a svietilo by to 5 cez 9

V prvom rade má byť EČ poriadne osvetlená čo pri niektorých LED nejde lebo vyžarujú malý uhol a originál svetlá nie sú vo vhodnej polohe.

Ak to je normálne osvetlené, nijak to nebije do očí tak nemal by byť problém.

Ja osobne by som to vôbec neriešil pokiaľ nie je s tým problém, nevyrábam si problém tam kde žiaden nie je
zei
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 28.04.2008 18:49
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa zei »

Riešia sa tu 2 LED, ktoré ani poriadne nie je vidieť, kde sú potom orgány, keď po cestách lietajú kamiony ovešané svetlami tak, že pri nich blednú aj vianočné stromčeky?
bajo777
Príspevky: 13554
Dátum registrácie: 03.08.2010 10:08
Bydlisko: BH - bratislavske humno
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bajo777 »

uz som videl aj pacientov, co mali EC osvetlene jak u jebnutych, ze tym palil do oci, jak blazen, horsie jak zadna hmlovka bez hmly, tu si robi kazdy z toho holubnik, ale svetla na aute maju svoj ucel, ktory by sa mal dodrzat, keby bol ucel iba svietit do bludu, tak by to tak automobilky vyrabali, ale musi sa dodrzat aj ci to neskodi okoliu, lebo oslneny sofer druheho auta je slepy sofer a medzi slepcami jazdit neni zrovna bezpecne, myslite nato pri tych kolotocarinach :41c2:
FIAT Bravo 2010 / 1.4 90PS / LPG(BRC)

Obrázok
Obrázok
Napísať odpoveď

Návrat na "Polícia Fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných