Oslnovanie od novych aut - LED reflektory
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
niccots
- Dátum registrácie: 01.03.2016 16:52 Zdieľať na Facebook
Oslnovanie od novych aut - LED reflektory
Chcem sa opytat najma tych, co maju skusenosti s novymi autami s adaptivnymi a obycajnymi statickymi LED svetlami. Niektore nove auta strasne oslnuju v protismere, ale aj na dialnici, ked prichadzaju odzadu.
Neviem povedat, ci to robia iba niektore modely, vacsinou ale su to premiove auta a najma SUV - typicky teda Mercedes GLC a GLE, BMW X5 ale aj Audi A6 a ine.
Nemoze to byt tym, ze neiktori vodici sa uz stracaju v celej tej elektronike a maju tie svetla nejak permanente zapnute na dialkove?
Su aj zakladne LED, kde sa rucne nastavuje sklon podla zatazenie zadnej napravy, ale tych nie az tak vela.
Potom su aj ludia ako Maros Cabak, ktori tvrdia, ze nove auta vobec neoslnuju, neviem ci to je tym, ze ked ma clovek take svetla, tak presvieti aj potencialne oslnenie z protiiduceho a samozrejme, kto ma samostmievacie spatne zrkadla, tomu je oslnenie zozadu jedno.
Neviem povedat, ci to robia iba niektore modely, vacsinou ale su to premiove auta a najma SUV - typicky teda Mercedes GLC a GLE, BMW X5 ale aj Audi A6 a ine.
Nemoze to byt tym, ze neiktori vodici sa uz stracaju v celej tej elektronike a maju tie svetla nejak permanente zapnute na dialkove?
Su aj zakladne LED, kde sa rucne nastavuje sklon podla zatazenie zadnej napravy, ale tych nie az tak vela.
Potom su aj ludia ako Maros Cabak, ktori tvrdia, ze nove auta vobec neoslnuju, neviem ci to je tym, ze ked ma clovek take svetla, tak presvieti aj potencialne oslnenie z protiiduceho a samozrejme, kto ma samostmievacie spatne zrkadla, tomu je oslnenie zozadu jedno.
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Re: Oslnovanie od novych aut - LED reflektory
práveže tých LED svetiel s manuálnym štelovaním je čím ďalej tým viacej (do 2000lm)
A tam už pri 2 pasažieroch je potreba dať nižšie (ručne) .samozrejme to vela ludí nerobí.
Potom je tam ešte automatické prepínanie na dialkové.A to funguje tak na 70%
Hlavne odzadu.
Ked sa ti zdá že ťa zozadu oslňuje ,zapni zadnú hmlovku. Tú už systém zaregistruje.
A tam už pri 2 pasažieroch je potreba dať nižšie (ručne) .samozrejme to vela ludí nerobí.
Potom je tam ešte automatické prepínanie na dialkové.A to funguje tak na 70%
Hlavne odzadu.
Ked sa ti zdá že ťa zozadu oslňuje ,zapni zadnú hmlovku. Tú už systém zaregistruje.
-
Groopi
- Dátum registrácie: 19.09.2011 13:17
Osobne autá s LED oslňujú tušim skoro každé jedno. Ideálne aj tým že v režime AUTO vypínajú dosť neskoro alebo zle vykreslujú…
Všimal som si to aj na kolegovom BMW že to neni 100%tné.
Všimal som si to aj na kolegovom BMW že to neni 100%tné.
-
kirams
- Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21 Zdieľať na Facebook
Mam led a automaticke dialkove svetla - on/off, pouzivam to dlhodobo, este nikto mi neblikal.
-
db69
kirams ,stačí si všímať kedy to prepne.či by si to ty osobne neprepol skorej.
Vidím pred sebou v diaľke červené svetla tak prepnem.Ale táto automatika to necháva dlhšie.
To isté aj ked ide auto oproti.
Ale hlavne na dialnici kde je stredová bariera to neprepína skoro vôbec.Osobákom to moc nevadí ale horšie je to s kamiónmi.
Vidím pred sebou v diaľke červené svetla tak prepnem.Ale táto automatika to necháva dlhšie.
To isté aj ked ide auto oproti.
Ale hlavne na dialnici kde je stredová bariera to neprepína skoro vôbec.Osobákom to moc nevadí ale horšie je to s kamiónmi.
-
niccots
- Dátum registrácie: 01.03.2016 16:52 Zdieľať na Facebook
Toto budu asi tie 2 hlavne priciny:
Manualy:
"práveže tých LED svetiel s manuálnym štelovaním je čím ďalej tým viacej (do 2000lm)
A tam už pri 2 pasažieroch je potreba dať nižšie (ručne) .samozrejme to vela ludí nerobí."
Automaty:
"Ale hlavne na dialnici kde je stredová bariera to neprepína skoro vôbec."
Manualy:
"práveže tých LED svetiel s manuálnym štelovaním je čím ďalej tým viacej (do 2000lm)
A tam už pri 2 pasažieroch je potreba dať nižšie (ručne) .samozrejme to vela ludí nerobí."
Automaty:
"Ale hlavne na dialnici kde je stredová bariera to neprepína skoro vôbec."
-
db69
manuálne je nastavovanie výšky pri zaťažení.A to aj pri stretávacích .Lebo padne zadok a svieti to vysoko
Ten druhy problém je prepínanie medzi diaľkovými a stretávacími
To sa bavíme o tej lacnej variante LED svetiel do 2000lm
tie drahšie majú automatické nastavenie sklonu (výšky) a hlavne majú vyrezávanie/tienienie.
Ale to s tými kamiónmi majú problém aj tie drahšie. Lebo ich "nevidia "cez bariéru a nepomôže ani dať dialkové furt ma oslepujú.
Ten druhy problém je prepínanie medzi diaľkovými a stretávacími
To sa bavíme o tej lacnej variante LED svetiel do 2000lm
tie drahšie majú automatické nastavenie sklonu (výšky) a hlavne majú vyrezávanie/tienienie.
Ale to s tými kamiónmi majú problém aj tie drahšie. Lebo ich "nevidia "cez bariéru a nepomôže ani dať dialkové furt ma oslepujú.
-
lubos zimovcak
- Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12 Zdieľať na Facebook
V 508 mam bocne spataky vecer iba na paradu, francuzsky piiip tam dal obycajne biele zrkadla, este aj stara 405 mala aspon zelene, cize, ich musim stocit smerom dole.
Takze, odzadu vidim hovno, spredu duplom.
Maros Cabak je fajn novinar, ale musi robit reklamu hociakej coocotine, aby zaplatil seky...
Za mna, ledky v autach, ktore mali povodne halogeny, ci xenony, to je nonsens.
Po 50-tke to pochopi aj Maros....
Co sa pytam rovesnikov a starsich, hlavne po 65-70, v noci maju extremne problemy jazdit.
Inak, nechapem tu maniu, jazdit po dialnici s dialkovymi svetlami, asi by mal byt nejaky senzor, ktory by ich automaticky vypinal...
Pred 30 +- rokmi , ked som robil dlhe streky v noci, tak v zime stacilo ist na parkovackach, ked bol sneh a mesiac, pripadne bez snehu na hmlovkach.
Neuveritelne dobre sa islo, auta vtedy jazdili minimalne, oci si po prvych 15 minutach zvykli a 0,00 ziadna unava, nic.
Dnes, 300 km za dazda a oci ako angorak...
Takze, odzadu vidim hovno, spredu duplom.
Maros Cabak je fajn novinar, ale musi robit reklamu hociakej coocotine, aby zaplatil seky...
Za mna, ledky v autach, ktore mali povodne halogeny, ci xenony, to je nonsens.
Po 50-tke to pochopi aj Maros....
Co sa pytam rovesnikov a starsich, hlavne po 65-70, v noci maju extremne problemy jazdit.
Inak, nechapem tu maniu, jazdit po dialnici s dialkovymi svetlami, asi by mal byt nejaky senzor, ktory by ich automaticky vypinal...
Pred 30 +- rokmi , ked som robil dlhe streky v noci, tak v zime stacilo ist na parkovackach, ked bol sneh a mesiac, pripadne bez snehu na hmlovkach.
Neuveritelne dobre sa islo, auta vtedy jazdili minimalne, oci si po prvych 15 minutach zvykli a 0,00 ziadna unava, nic.
Dnes, 300 km za dazda a oci ako angorak...
-
seven549
- Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
- Kontakt: Zdieľať na Facebook
to preto nevidite lebo mate slabe svetla alebo uz v zlom stave svetlomet. skrabance na celnom a pocas dazda zle stierace.
ja som na dvoch autach uz menil celne len koli skrabancom a tukancom od kamenov.skrabance su v noci za dazda v meste katastrofa.akonahle ma sidliskove auto 10 rokov 120 000km je celne sklo na vyhodenie.
stierace kupujem len take od 30 euro.vsekto lacne aj tak lacno funguje
svetlomety v autach vzdy po max 200 000km treba zdnu vycistit ak su zle odrazovky paraboly nonovo pokovit a nove ziarovky alebo vybojky alebo ledky + spravne svetla zostelovat.
ja som na dvoch autach uz menil celne len koli skrabancom a tukancom od kamenov.skrabance su v noci za dazda v meste katastrofa.akonahle ma sidliskove auto 10 rokov 120 000km je celne sklo na vyhodenie.
stierace kupujem len take od 30 euro.vsekto lacne aj tak lacno funguje
svetlomety v autach vzdy po max 200 000km treba zdnu vycistit ak su zle odrazovky paraboly nonovo pokovit a nove ziarovky alebo vybojky alebo ledky + spravne svetla zostelovat.
-
oco13
- Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Čo nevidím to ma netrápito preto nevidite
-
seven549
maju zapnute automaticke dialkove a vykreslovanie.senzory ktore to maju vypinat zle funguju na dialku a hlavne v zakrutach.
oslnuju aj skodovky vw atd.vsetko nemecke auta.
ale zalezi to aj od krajiny kde tie auta jazdia.napr ja som vo svicarsku tu neoslnuje skoro nic nic.jednak to riesia filzi pokutami 170chf a maju predpis na stk ze tlmene svetla mozu svietit pred auto max 40 metrov.a take ze niekto ma automaticke dialkove na okreske,oproti iduce auta vzdy bud blikaju alebo zapnu dialkove. je to tak zauzivane ze automaticke dialkove sa uzivaju len na dialnici.
ak niektore auto ma vyzsie nastavene tlmene svetla staci si pozriet spz ze je to cudzinec nemec cech slovak madar poliak atd.a to iste aj kamiony.
nemecko cesko slovensko oslnuje vela aut aj novych.ale nieje to fabrikou.majitelia si tie svetla daju nastelovat vyzsie aj robia to aj nemci.
no a take auta co maju uz aspon 8 rokov maju to automaticke sklapanie uz davno KO
-
seven549
-
oco13
- Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Seven a čo keď trafím dieru? ak sa to aj nahodou niekedy stane, tak zahreším a idem ďalej
Neviem možno jazdím pomaly alebo po dobrých cestách, ale nikdy som neohol disk ani neprerazil gumu. Keď sa to aj stane na povale mám 4 alebo 5 sád iných kolies čo pasujú na moje autá.

Neviem možno jazdím pomaly alebo po dobrých cestách, ale nikdy som neohol disk ani neprerazil gumu. Keď sa to aj stane na povale mám 4 alebo 5 sád iných kolies čo pasujú na moje autá.
Ja tie cesty poznám tak načo by som kukal na cestu. Ako myslíš , že by ju súčasná vláda dala opraviť a nespoznal by som ju???ale ved ty nevidis na cestu
-
seven549
ja som uz tri krat za zivot rozbil disky na slovenskych cestach.u nas to boli to okresky.1x presov 1x donovaly 1x vobec neoznacena vyfrezovana cesta.aut predomnou tiez dostali rany a sli dalej akoby nic.
rany to boli take ze sa musela stelovat aj geometria a nizkoprofilove disky sa museli rovnat.
no a 1x to bolo v rakusku na dialnici.smer wien salzburg boli v hmle havarovane auta.ja som siel smer salzburg wien.za mnou nalepeny madar z hmlovkami.bocil som po pruhoch a ten za mnou.do ktoreho pruhu som odbocil drzal sa ma ako priveny vozik.spomalim spomalil,pridam pridal.
v 150tke som nabehol do hmly.hned na to som videl na odstavnom pruhu v hmle blikat auto.do 2 sec som presiel po autosuciastkach co boli na ceste z aut ktore boli rozbite v opacnom smere.presiel som po palete kde boli nejake zeleza + cela otoc z tlmicom z nejakeho auta
obe predne disky zohlo rozbilo mierne lave svetlo celne schytalo ranu od niecoho malo 5 prasklin.predny naraznik uz na aute nebol,zospodu auta mierne zohnuta napravnica vythlo mi zadnu cast vyfuku ktory skoncil tomu madarovi v celnom skle.a aj zadny naraznik bol vytrhnuty tiez.
kedze som mal termin musel som pokracovat v jazde dalej.len som pozrel ci z auta nieco netecie voda olej benzin,narazniky som nahodil na auto pouchytaval binderkami kde sa dalo dieru v prednom svetle zalepil izolacnou paskou vyfuk zobral madarovi z celneho dal do kufra a hajde dalej
madar ma nahanal ze kde idem ale bohuzial za to mohol on.
oslepoval ma z tymi hmlovkami neskoro som v tej hmle zbadal ze na ceste su autodiely.v autach mavam aj hmlove svetla poriadne zostelovane a ziarovky osram all season ktore maju zlte vlakna.vedia dobre podsvietit hmlu odspodu.ale ked za mnou ide oslepovac tazko sa reaguje.to auto som siel predat predalo sa uz rozbite.domov doslo po svojich.
rany to boli take ze sa musela stelovat aj geometria a nizkoprofilove disky sa museli rovnat.
no a 1x to bolo v rakusku na dialnici.smer wien salzburg boli v hmle havarovane auta.ja som siel smer salzburg wien.za mnou nalepeny madar z hmlovkami.bocil som po pruhoch a ten za mnou.do ktoreho pruhu som odbocil drzal sa ma ako priveny vozik.spomalim spomalil,pridam pridal.
v 150tke som nabehol do hmly.hned na to som videl na odstavnom pruhu v hmle blikat auto.do 2 sec som presiel po autosuciastkach co boli na ceste z aut ktore boli rozbite v opacnom smere.presiel som po palete kde boli nejake zeleza + cela otoc z tlmicom z nejakeho auta
obe predne disky zohlo rozbilo mierne lave svetlo celne schytalo ranu od niecoho malo 5 prasklin.predny naraznik uz na aute nebol,zospodu auta mierne zohnuta napravnica vythlo mi zadnu cast vyfuku ktory skoncil tomu madarovi v celnom skle.a aj zadny naraznik bol vytrhnuty tiez.
kedze som mal termin musel som pokracovat v jazde dalej.len som pozrel ci z auta nieco netecie voda olej benzin,narazniky som nahodil na auto pouchytaval binderkami kde sa dalo dieru v prednom svetle zalepil izolacnou paskou vyfuk zobral madarovi z celneho dal do kufra a hajde dalej
madar ma nahanal ze kde idem ale bohuzial za to mohol on.
oslepoval ma z tymi hmlovkami neskoro som v tej hmle zbadal ze na ceste su autodiely.v autach mavam aj hmlove svetla poriadne zostelovane a ziarovky osram all season ktore maju zlte vlakna.vedia dobre podsvietit hmlu odspodu.ale ked za mnou ide oslepovac tazko sa reaguje.to auto som siel predat predalo sa uz rozbite.domov doslo po svojich.
Naposledy upravil/-a seven549 v 03.02.2026 18:54, upravené celkom 1 krát.
-
cicmanec942
- Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37 Zdieľať na Facebook
lubos zimovcak napísal: ↑03.02.2026 12:57 Inak, nechapem tu maniu, jazdit po dialnici s dialkovymi svetlami
Vy dvaja pacienti ste sa stretli...
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných