Opel 1.4 T , 88 kw - výmena oleja

Diskusia ohľadne vozidiel značky Opel

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

michalsst
Dátum registrácie: 01.06.2011 11:34
Zdieľať na Facebook

Opel 1.4 T , 88 kw - výmena oleja

Príspevok od používateľa michalsst »

Ahojte , mam otázku menil som olej v opel mokka x1.4 t viem ,že tam ma ísť dexos1 2 gen ten som aj do teraz stále dával, avšak teraz som tam dal dexos2 , olej menin po 15000 km , Môžem tam nechať teraz tento dexos2 , alebo vymeniť za dexos 1 2 gen ? Od vymeny nabehalo auto zatiaľ 200 km Ďakujem
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Re: Vymena oleja 1.4 T 88 kw

Príspevok od používateľa tatkotom »

Vždy tvrdím a budem - s predpísaným olejom je najrozumnejšie nešpekulovať.
Čo si kto spraví so svojim autom, je jeho vec.

https://www.speedwaymotors.com/the-tool ... jM4t72Bti-
Dôchodca.
Alfa156 1.9JTD 85kW (Selenia, Metabondy)
michalsst
Zdieľať na Facebook

Ja viem ,že najlepšie je predpísaný olej ale tento dexos2 mi tam naliali omylom namiesto dexos1.2 gen , pre mna je teraz podstatne vedieť, či ho tam môžem nechať alebo ma ísť von?
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

These oils are NOT sideways compatible, meaning you shouldn’t use dexos 2 in a dexos 1 engine
tuninka
Dátum registrácie: 25.01.2009 20:17
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tuninka »

michalsst napísal: 24.01.2025 19:49 Ja viem ,že najlepšie je predpísaný olej ale tento dexos2 mi tam naliali omylom namiesto dexos1.2 gen , pre mna je teraz podstatne vedieť, či ho tam môžem nechať alebo ma ísť von?
a kto ti ho tam nalial omylom? Keď servis, tak nech ti ho na vlastné náklady vymení za správny. Pozrel som info na nete a tie oleje nie sú kompatibilné, lepšie je vymeniť aj s filtrom
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Re: Opel 1.4 T , 88 kw - výmena oleja

Presne to som sa chystal napísať - tak len dodám - kto nahradí škodu ak vznikne???
Dôchodca.
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

tatkotom napísal: 24.01.2025 19:43 Vždy tvrdím a budem - s predpísaným olejom je najrozumnejšie nešpekulovať.
Čo si kto spraví so svojim autom, je jeho vec.

https://www.speedwaymotors.com/the-tool ... jM4t72Bti-
Napríklad nemeniť v prevodovke nikdy, lebo tak hovorí výrobca? Alebo dávať do biturba benzínu s 306 (340) koňmi (N54) 5W 30 a meniť ho po 30 000 km, lebo tak povedal výrobca?
Vždy tvrdím a budem, že najrozumnejšie je porozmýšľať a utvoriť si vlastný názor.

Výrobca nemá záujem, aby ti auto vydržalo príliš dlho.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Splietaš pojmy s dojmami.
PREDPÍSANÝ olej - nie termíny. Každý pri zmysloch vie, že LongLife olej je blud. V lepšom prípade krajná hranica čo by to mohlo vydržať za ideálnych podmienok. A platí aj časové hľadisko.
"Doživotné" náplne sú tiež blábol - teda ak neakceptujeme že životnosť = záruka + 10%.
Ak si presvedčený, že si vieš dať "lepší" olej, než predpisuje výrobca - daj.
Dá sa - ak človek chápe, že "0W8...až niečoWniečo" nie je všetko. V prevažnej väčšine prípadov (nemám data kvantifikovať koľko percent no s vysokou pravepodobnosťou si dovolím tvrdiť, že až na zriedkavé výnimky vždy) špekulácie s inou viskozitou a dupľom inými "koncernovými normami" nasleduje o nejaký čas ťažký průser - je ich podstatne viac, než si dokážeš predstaviť len sa nimi nerozumní (lebo nemám oprávnenie nazývať hlupákov hlupákmi) nepochvália.

"Výrobca nemá záujem, aby ti auto vydržalo príliš dlho." - ono to je viac o tom, že výrobcov tlačia "zelené ekokokotizmy" do krkolomných súvislostí - downsizing - aby to malo zároveň nízke emisie, vysoký výkon, čím plochší priebeh krútiaceho momentu (aspoň na papieri), akotak nízku spotrebu (aspoň na papieri) - ku tomu aby auto rozmýšľalo za kreténa za volantom (ktorého z neho spravil výrobca) - a navyše bolo za cenu predajné pri akomsi zisku...napíšem tak - navrhni, zkonštruuj v tak kreténskych súvislostiach lepšie - alebo nedrístaj.
Že je to "celé zle" je jasné nie len Tebe a mne.
Dôchodca.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

michalsst napísal: 24.01.2025 19:49 Ja viem ,že najlepšie je predpísaný olej ale tento dexos2 mi tam naliali omylom namiesto dexos1.2 gen , pre mna je teraz podstatne vedieť, či ho tam môžem nechať alebo ma ísť von?
ja ti to napiem takto.dexos 1 je pre stare ople americky a azijsky trh

dexos 2 je pre europske auta od roku 2011 a nahradza stary dexos 1 vsetkych generacii generacii z normou GM-LL-A-025 benzin cize je to uz norma GM-LL-B-025 benzin a je plne kompatibilny z dexos 1

cize sa nic nedeje.

mam aj dvoch kamosov ktory mali opel astru rok 2013 1.7 dizel a insigniu rok 2013 2.0 dizel.obe auta ako nove na sk kupene a olej vzdy dexos2 + ta norma aku mali napisanu v knihe od auta.uz neviem co to bola serviska alebo druha kniha.ale tam to pise co tam ma ist.

ja tiez mam davat do stareho forda olej z cislo normy MC913A alebo MC913B lenze taky motorovy olej od mobil uz nekupim asi tak cca 6 rokov.tak davam MC913C a MC913D.

hotovo vybavene.

preco nedavam olej ford motorcraft?lebo je to shit.vyrabany paramo pardubice a nedavam ho uz od roku 2015.motor za studena klepe akoby siel bez oleja a motor ten olej na dialnici zerie pomerom 1liter/ 500km

motorovy olej mobil motor hlce tak 1liter/20 000km.zanedbatelna spotreba na motor ktory ma cez 495 000km
cicmanec942
Dátum registrácie: 12.01.2025 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Pacient veselo píše hujoviny a rozdáva nebezpečné rady celé roky. Človeka, ktorý ho označí pravým menom, zabanujú. Vitajte na Autobazar.EU! :3dcline:
michalsst
Zdieľať na Facebook

Čiže co to znamená pre mna? 6 vymien som dával dexos 1.2 generacii a teraz nastala chyba a mam tam dexos 2 ???
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

pre teba to znamena ze ak neveris nikomu tak si otvor knihu od auta a tam to pise co tam mas liat.

to vsetko som napisal.

myslis ze odkial ja viem co davali kamosi?z knihy od ich auta.

nemas knihu?ako dlho mas to auto?dovoz z toho nemecka?knihy manual od auta alebo serviska sa stratili?

tam vsetko pise kde aka napln ide a ake mnozstvo

kedysi tam aj pisalo akym samponom auto umyvat aby nevymatnel lak a plastove diely.to bolo v knihach od skody 120L.take boli kedysi casy.vsetke info su vzdy pribalene v aute.
Naposledy upravil/-a seven549 v 25.01.2025 01:39, upravené celkom 1 krát.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

cicmanec942 napísal: 24.01.2025 23:45 Pacient veselo píše hujoviny a rozdáva nebezpečné rady celé roky. Človeka, ktorý ho označí pravým menom, zabanujú. Vitajte na Autobazar.EU! :3dcline:
pacient si tu ty.preharavs to na plnej ciare :40bd: jaaaj cico ze ta to bavi.

normalne ti poradim ak nemas fakt co robit skus to ako ja.zapnem svoj stolovy pocitac co som dal za komponenty 2500ecok pred 8 rokmi a zahraj si geteacko GTA5.paradna hra.

cely priestor je len tvoj mozes tam robit co ta napadne.aj online to ide.
michalsst
Zdieľať na Facebook

Takže olej budem musieť vymeniť asi aj filter, čo aj spravím ale až v pondelok , ešte otázka keď tam mam dexos 2 zatiaľ na ňom spravím cca 400km cez vykend nestane sa nič?
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Po víkende uvidíš.
Môj názor som opakovane napísal - motoru patrí, čo predpisuje výrobca. (až na nezmyselne dlhé výmenné intervaly no to je o inom)
Ja niečo do palív, olejov pridávam a viem prečo no NIKDY som žiadnemu našemu autu nedal olej, ktorý tam nepatrí, stačí?
Dôchodca.

Návrat na "Opel fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní