Opel Vectra C Caravan 1,9 CDTi , 110 kW - klíma nechladí
Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter
-
- Dátum registrácie: 03.07.2019 20:46 Zdieľať na Facebook
Opel Vectra C Caravan 1,9 CDTi , 110 kW - klíma nechladí
Ahojte,
nedávno som tu riešil problém so vstrekovačom a štartovaním vozidla, toto už je vyriešené (akoby nie, keď bolo všetko čo bolo treba vymenené...).
Naposledy som nechal vymeniť na aute štartér, toto pomohlo vyriešiť konečne problémy so štartom.
Teraz ale vznikol problém s klimatizáciou, kompresor ide, vzduch fúka ale nechladí...
Čiže zase niečo, čo treba riešiť, nakoľko nefunguje klíma, je zhoršené odrosovanie okien a tiež chladenie motora pri státi a veľkom vonkajšom teple.
Táto chyba nastala veľmi náhle (akosi po návšteve servisu, ktorý menil štartér, čo bude ale snáď náhoda), vždy predtým auto chladilo ako chladnička.
Na stupni 2 intenzity fúkania (zo 7) a teplote 20 C bola vnútri ťažká zima aj teraz v lete.
Viete mi poradiť, čo s tým môže byť resp. prečo odišla klíma takto náhle.
Ďakujem.
nedávno som tu riešil problém so vstrekovačom a štartovaním vozidla, toto už je vyriešené (akoby nie, keď bolo všetko čo bolo treba vymenené...).
Naposledy som nechal vymeniť na aute štartér, toto pomohlo vyriešiť konečne problémy so štartom.
Teraz ale vznikol problém s klimatizáciou, kompresor ide, vzduch fúka ale nechladí...
Čiže zase niečo, čo treba riešiť, nakoľko nefunguje klíma, je zhoršené odrosovanie okien a tiež chladenie motora pri státi a veľkom vonkajšom teple.
Táto chyba nastala veľmi náhle (akosi po návšteve servisu, ktorý menil štartér, čo bude ale snáď náhoda), vždy predtým auto chladilo ako chladnička.
Na stupni 2 intenzity fúkania (zo 7) a teplote 20 C bola vnútri ťažká zima aj teraz v lete.
Viete mi poradiť, čo s tým môže byť resp. prečo odišla klíma takto náhle.
Ďakujem.
-
- opravy & diag
- Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Re: Opel Vectra C Caravan 1,9 CDTi 110 kW_náhly problém_klíma nechladí
Ak kopresor ide (teda navonok vidieť) znamená to že v systéme je stále toľko tlaku že ho ešte tlakový senzor nezablokoval.Ale...že sa zopne,neznamená že stačí na riadnu prevádzku.Čiže dá sa konštatovať,po el stránke ok,po hydraulickej nie.Čiže riešiť (zistiť) v prvom rade tlaky,to je za pár minut jasné.U stojacieho motora sú obe vetvy tlakove vyrovnané,po štarte vidí klímár ako zareguje tlak na spustenie kompresora a z toho vyvodí či je to napr expanzný ventil elebo iné,do desať minút vie povedať základný predpoklad problému.Inak ale je toto ten horší prípad,lepší je elektrický problém.Únik a jeho dohľadanie je často časove neuveriteľne dlhé a problematické,hlavne ak je únik nepatrný
-
- Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21 Zdieľať na Facebook
Ak to pred opravou fungovalo, nie je len odpojeny nejaky konektor? Napr na vetraku?
-
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Ak to nastalo náhle po servise iného - natíska sa úvaha čo dodrbkali.
Dôchodca.
Alfa156 1.9JTD 85kW (Selenia, Metabondy)
Alfa156 1.9JTD 85kW (Selenia, Metabondy)
-
Re: Opel Vectra C Caravan 1,9 CDTi , 110 kW - klíma nechladí
Ďakujem za odpovede.
Bol som včera v servise (metóda diagnostiky špáradlom) a vraj vytieklo všetko chladiace médium a je tam niekde únik.
Takže klíma chladí skvele a na druhý deň vôbec... a medzitým to niekde všetko vytieklo .
Tzn., že sa teraz bude hľadať, kde to uniká a potom sa to naplní... to som zvedavý, aké postupy ma v servisoch zase čakajú... možno budú chcieť meniť celý motor
Bol som včera v servise (metóda diagnostiky špáradlom) a vraj vytieklo všetko chladiace médium a je tam niekde únik.
Takže klíma chladí skvele a na druhý deň vôbec... a medzitým to niekde všetko vytieklo .
Tzn., že sa teraz bude hľadať, kde to uniká a potom sa to naplní... to som zvedavý, aké postupy ma v servisoch zase čakajú... možno budú chcieť meniť celý motor
-
- opravy & diag
Otázka nepadla že ako sa to bude hľadať ?! Lebo...je to klúčová okolnosť.Pretože pár vecí by malo byť jasných každému.Že je v systéme aj farbivo dohladateľné UV svetlom to pomôže iba v prípadoch že je problém dostupný očiam.Čo na just nebýva.Čuchačka tj senzor schopný "zacítiť" R134 je spoľahlivý pokiaľ je nový a kalibrovaný,časom signalizuje fantómové akože úniky aj tam kde žiadne nie sú.Ja musím ísť cez 40 km na takýto garantovaný prístroj lebo známy.Nerobí sa tam kde sa nerobí aj oprava.Jedno musí byť jasné,kým prebehnú všetky skúšky jednotlivých vetiev,( neskôr jednotlivých dielov) je to mrte času.Ja som napr nechával v podtlaku jednotlivé kusy systému 24 hod.Na malé úniky je manometer tak akurát na smiech,digitálny z absolutnou citlivostou je nutnosť.Takže ...od expanzného ventilu dnu čo je pod palubkou prvá skúška.od expanzného smerom ku kompresoru (kompl.vetva) je druhá.Kedže je zaznamenaný únik ide na kontrolu samostatne tlaková trubka (tretia skúška) potom hrubá trubka (štvrtá) potom pred.chladič zo sušičom (piata) potom kompresor (šiesta.)
Musíte byť zariadený čiže zdroj tlaku (suchý) musíte mať prípravky (blendovacie) na zaslepovanie koncom toho čo meráte. Kedže idete 24 hod skúšky,a nutne musíte použiť ultra citlivé čidlá aby v najmenších jednotkách tlaku ste odhalili aj únik veľmi malý (jedine digitálne meradlo) neviete to robiť inak než necháte systém na pokoji a robíte kontrolu po 12 a 24 hod.Zapínate meradlo ktoré nesmie byť pripojené aby sa dala urobiť tara (nulovanie),potom otvárate ventil a aj tých pár cm hadičky a otváranie spôsobuje že nikdy neuvidíte to isté číslo,ale je tam zopár jednotiek zníženia.Vždy je len vec dlhodobej skúsenosti posúdenie tohoto úniku z titulu pripájania a odpájania či 1 mBar je ok alebo 2 sú už veľa a jedná sa o mikroúnik.Ak si niekto myslí že práve jemu musí štastie pomôcť nech ho skúša.Riešil som po troch plneniach (3x75 e.-) vždy vyfučané (výmeny podľa - asi toto a tamto) a volá sa to peklo.Pre servis všetko,ale zárobok ani len náhodou.
V tú ranu ľutujete že ako prvé sa systém nenaplnil (najlepšie dusíkom) ,a nehladalo sa garantovanou kalibrovanou čuchačkou,nech je ten servis kdekoľvek na svete.Ešte aj tak môžete mať smolu že únik je v časti pod palubovkou alebo medzi dvoma chladičmi. kde sa na dostrel nepriblížite.
Preto ak hladáte servis na únik z klímy,pýtajte sa,veľa a ešte viac
Musíte byť zariadený čiže zdroj tlaku (suchý) musíte mať prípravky (blendovacie) na zaslepovanie koncom toho čo meráte. Kedže idete 24 hod skúšky,a nutne musíte použiť ultra citlivé čidlá aby v najmenších jednotkách tlaku ste odhalili aj únik veľmi malý (jedine digitálne meradlo) neviete to robiť inak než necháte systém na pokoji a robíte kontrolu po 12 a 24 hod.Zapínate meradlo ktoré nesmie byť pripojené aby sa dala urobiť tara (nulovanie),potom otvárate ventil a aj tých pár cm hadičky a otváranie spôsobuje že nikdy neuvidíte to isté číslo,ale je tam zopár jednotiek zníženia.Vždy je len vec dlhodobej skúsenosti posúdenie tohoto úniku z titulu pripájania a odpájania či 1 mBar je ok alebo 2 sú už veľa a jedná sa o mikroúnik.Ak si niekto myslí že práve jemu musí štastie pomôcť nech ho skúša.Riešil som po troch plneniach (3x75 e.-) vždy vyfučané (výmeny podľa - asi toto a tamto) a volá sa to peklo.Pre servis všetko,ale zárobok ani len náhodou.
V tú ranu ľutujete že ako prvé sa systém nenaplnil (najlepšie dusíkom) ,a nehladalo sa garantovanou kalibrovanou čuchačkou,nech je ten servis kdekoľvek na svete.Ešte aj tak môžete mať smolu že únik je v časti pod palubovkou alebo medzi dvoma chladičmi. kde sa na dostrel nepriblížite.
Preto ak hladáte servis na únik z klímy,pýtajte sa,veľa a ešte viac
-
Zdravím,
bol som teraz na diagnostike v ďalšom servise, pozrel, zasvietil UV lampou, treba vymeniť kompresor, je oprskaný chladiacim médiom.
Takže robota 100 € + kompresor že do 500 € (na nete cca medzi 120-180 €).
Jazdiť s tým vraj môžem, STK prejdem (teraz práve idem na kontrolu), akurát nepôjde klíma.
bol som teraz na diagnostike v ďalšom servise, pozrel, zasvietil UV lampou, treba vymeniť kompresor, je oprskaný chladiacim médiom.
Takže robota 100 € + kompresor že do 500 € (na nete cca medzi 120-180 €).
Jazdiť s tým vraj môžem, STK prejdem (teraz práve idem na kontrolu), akurát nepôjde klíma.
-
- opravy & diag
Menil som teraz na Leone ...orig nový tesne pod 180 .- Práca je tak na pol hodinku,ale to je iba čas odkrytovať,dole remeň, dem-montáž kompresora a zakrytovať.Tak neviem či je reálne aby sa Opel aj tak líšil.Reálne môže byť problém tam,pri úniku na kompresore (najnižší bod) je a musí byť mastný,olej v obežive ide spolu s únikom chladiva,samotné médium určite nie.Hladať s UV svetlom má zmysel jedine ak už bola klíma plnená a ten indikátor bol do toho daný.Ja mám napr 21 rokov pôvodnú náplň,to sú také záhady ktorá fabrika robí z blata
-
- Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12 Zdieľať na Facebook
Volakedy sa hladal unik farbivom.
Neviem, ako teraz.
Po tych rokoch, obycajne chladic netesni.
Neviem, ako teraz.
Po tych rokoch, obycajne chladic netesni.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných