Odrety lak - farba na zater

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
juraj963
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 31.10.2016 10:07
Zdieľať na Facebook

Odrety lak - farba na zater

Príspevok od používateľa juraj963 »

Ahojte,

niekto mi na parkovisku nechal tento "krásny" odkaz najmä na kľučke vozidla, viď. obrázky nizšie:

[img]http://www.imageworld.sk/images/0fnm18f6conjis0ov1mr.jpg[/img]

[img]http://www.imageworld.sk/images/r4n0s3rzltg6kn9ebe3.jpg[/img]

a na prednom nárazniku:

[img]http://www.imageworld.sk/images/ghstylewt5agx2ed730x.jpg[/img]

Keďže som čo sa týka áut a o laku už ani nehovorím, úplný laik, obraciam sa na vás s otázkou akú farbu kúpiť a akým spôsobom to zatrieť (je mi jasné, že to nebude ako nové, ale stále lepšie ako mať na čiernej metalíze biele odreniny, ba dokonca na tej kľučke mi ako bonus ostal červený lak z inkriminovaného vozidla, ktoré to spôsobilo). HP síce mám, ale nechce sa mi to s poistovnou riešiť. Najmä keď vraj v tomto prípade je nutné vždy volať políciu, a to s nimi sa mi už fakt nechcelo riešiť takéto niečo.

Celkovo mám odrené kľučky dverí. To mám asi za to, že by som si nikdy nedovolil nikomu poškodiť vozidlo a preto si pri parkovaní dávam taký pozor a hlavne pri vystupovaní, ale očividne niekomu je to jedno :3020: . Ale čo som tým chcel povedať je, že či vás napadá nejaká možnosť ako tomu predísť? Má niekto skúsenosti s chromovymi krytmi kľučiek (Škoda Octavia III, r. 2014) ?

Ďakujem za každú odpoveď.
trucker694
Príspevky: 3064
Dátum registrácie: 03.12.2005 20:23
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa trucker694 »

Chromové kľučky som kedy dávno mal,aj podložky pod kľučky. V celku dobrá vec, na dve veci. Prvá efekt decentný tuning druhá chráni lak pod kľučkou proti poškriabaniu gelovymi nechtami, prsteňmi.
Ten náraznik,aj kľučky by som preleštil doma nejakým bežným voskom vo farbe auta. Vyzerá to ako by zostala farba z iného auta na tvojom nárazníku.
wilz
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

To máš stále lepšie ako mne kedysi niekto z domu obišiel na 3 x kľúčom lak na oboch bokoch ročného auta, ale u mňa bolo vtedy nové. Chvíľu ma to škrelo, ale zvykol som si, doteraz to tak mám a napodiv auto jazdí rovnako ako keby to ani nebolo. Takže netreba zúfať, havária je horší prípad, tiež sa môže pritrafiť a ani to nemusí byť tvojou vinou.

Ale k veci. S odretým chrómom na kľučkách nič moc nenarobíš, zatrieť sa to nejakou striebornou farbou dá, ale ťažko dopredu povedať aký bude výsledok. Čo predávajú také akože chrómové spreje, tak píšu na nich že sú určené do interieru a keď by si to miesto nalakované takýmto sprejom kvôli ochrane prestrekol priesvitným lakom, tak sa zmení na obyčajnú striebornú farbu.
Pri poškodení laku inde na karosérii, napríklad na tom nárazníku, záleží na tom, že ako kvalitne to chceš mať opravené.
Predbežne zabudnime na klasickú karosársku opravu laku.
Pokiaľ chceš poškodené miesto len pretrieť štetcom, aby to nebilo do očí, tak dá sa namiešať taká istá farba ako je originál, to by si zašiel k predajcovi lakov, najmenšie množstvo je 1 deci, cena od 5 euro vyššie, plus troška riedidla, k tomu tenký jemný kvalitný štetec. Na požiadanie ti ju dajú aj do spreju, ale na takéto drobné opravy sprej nie je najvhodnejšie riešenie, pretože zastriekaš aj plochy okolo a to je samozrejme už drahšie a sa to už potom blíži štandardnej oprave laku so všetkým čo s tým súvisí a tá nastriekaná metalíza by potrebovala prekryť priesvitným lakom, to už je pri takýchto drobnostiach ďalšia komplikácia, naviac okraje lakovanej plochy treba zaleštiť.
Alebo si kúpiš sprej podobného odtieňa farby ako je karoséria, strekneš si farbu na jemný štetec a to miesto postupne štetcom zafarbíš, po čase podľa potreby zopakuješ.
juraj963
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 31.10.2016 10:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa juraj963 »

trucker694 napísal:Chromové kľučky som kedy dávno mal,aj podložky pod kľučky. V celku dobrá vec, na dve veci. Prvá efekt decentný tuning druhá chráni lak pod kľučkou proti poškriabaniu gelovymi nechtami, prsteňmi.
Ten náraznik,aj kľučky by som preleštil doma nejakým bežným voskom vo farbe auta. Vyzerá to ako by zostala farba z iného auta na tvojom nárazníku.
Čo sa týka tých chromových krytov kľučiek, tak nad tým uvažujem najmä z toho dôvodu, že postupom času na kľučkách nachádzam čoraz viac odrenín od od dverí ostatných áut, keďže ľudia nevedia vychádzať z áut ohľaduplne.

Aj nad tým som uvažoval, ale skôr sa mi jedná, hlavne teda na tom nárazníku, aby to nezačalo časom hrdzavieť, keďže tam je to celkom dosť do "živého".
juraj963
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 31.10.2016 10:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa juraj963 »

Práve nad tým uvažujem, že si kúpim farbu v odtieni karosérie a štetcom, prípadne ma napadla vatová tyčinka, pozatieram tieto drobné odreniny, teda najmä tie, ktoré sú hlbšie. Tá farba sa zíde, keďže takéto drobné odreniny vždy budú, nech človek robí čokoľvek. Cez zimu sa tomu nejak predísť nedá, jedine nejazdiť.

Viete kde na internete takú farbu zohnať, ktorú by som mohol pomocou nejakého štetca aplikovať na poškodené miesta? Hľadal som celkom dosť, ale však zatiaľ nič iné ako sprej vo farbe som poriadne ani nenašiel.
wilz
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Zasa nie všetko nájdeš na internete (s tým sa mladá generácia niekedy nevie celkom zmieriť), tam jedine tak zistíš kde sa nachádza nejaký predajca autolakov, potom už k nemu musíš osobne s autom zájsť, tam buď podľa kódu farby karosérie, alebo priblížením podľa vzorkovníka sa vyberie vhodný odtieň farby, ti ju tam namiešajú pretože je vždy zložená z viacerých farieb a môžeš s ňou odísť.
A o koróziu nárazníka sa báť nemusíš, je plastový, taký zatiaľ nehrdzavie.
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

S chromom na klučke nespraviš nič lebo je to odraté až do plastu.A je to chróm ktorý sa galvanicky nanáša priamo na ten plast cez medzivrstvu niekdy medenú alebo aj uhlíkovú. Leda možno by stálo za skúšku obrúsením zarovnať tie nerovnosti a nalepiť fóliu. A maskovaciu farbu kupiš v origo servise.Ak je to odraté a nieje to len na vrchu obtreté od farby toho druhého auta.ak je druhá možnosť tak dať to dole napr. TEMPO pastou alebo podobným abrazívnym prípravkom.
sbf
Príspevky: 1356
Dátum registrácie: 06.02.2009 10:05
Bydlisko: TN
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sbf »

To asi galvanicky chrom tazko bude, skor striekany (tj nejaka farba), taky striekaju aj majstri po garazach, najlacnejsie bude klucku najst niekde na vrakovisku a vymenit
srudlick
Príspevky: 24
Dátum registrácie: 23.06.2016 09:53
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa srudlick »

priamo sa obrat na niekoho, kto autolaky predava, neskusaj to riesit cez net, po prve nieco take cez net ani nevyriesis a po druhe je lepsie, ked si vies presne pozriet a aj ti vie predajca poradit zo skusenosti, ze aka farba by isla najlepsie, aky odtien
peter13675
Príspevky: 21
Dátum registrácie: 27.11.2009 16:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa peter13675 »

Chromové kľučky nedavaj, vyzera to strasne...
kup si TEMPO je to lestiaca pasta s tou odstranis tie zbytky farby z druhého auta a zahladis trochu skabance
kup si opravnu farbu original v Skoda Auto bud priamo u nich alebo cez eshop Skoda auto, bud tuzku alebo spray
na to co mas na fotke bude lepsie tužka
skontroluj si číslo farby auto a tužka
1kali
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 05.07.2016 10:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 1kali »

peter to je len uhol pohladu, niekomu sa chromove klucky pacia, vies na kolkych autach som ich videl za poslednu dobu? a osobne si nemyslim, ze to bola len nejaka z nudze cnost alebo nieco podobne
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 66 neregistrovaných