Narusenie geometrie

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
monojetronic
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 06.05.2010 01:40
Zdieľať na Facebook

Narusenie geometrie

Príspevok od používateľa monojetronic »

Poslednu dobu som isiel rychlejsie cez jamy alebo vyzdvihnute zeleznicne priecestia a podvozok celkom dostal zabrat (jazdenka, 150km, mcpherson, asi nic menene na podvozku). Vsade na nete citam ze je mozne ze po vytlkoch alebo po roku je treba spravit geometriu, lebo moze byt narusena. Momentalne to je tak ze musim jemne volantom tocit dolava, aby auto islo totalne rovno. Ak volam je vo vychylenej pozicii, auto ide rovno aj bez drzania sa ho. Predne Kolesa prehodene za zadne (mesacne nove pneu).
Otazka je co sa dokaze posunut pri silnejsom raze ? Cital som ze aj horne lozisko sa dokaze skrivit, ale nedava mi to vyznam pri silentblokoch, ved tie su predsa z gumy a vratia sa do povodneho stavu (ak sa ovsem nevytrhnu z puzdra).. ?
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa xentry »

V prvom rade musi byt vsetko bez vole a v poriadku aby malo vyznam riesit geometriu akonahle nieco ma volu, nie je v poriadku geometria ma vyznam iba do chvile kym je auto na stroji. Dalsia vec je ci na aute sa robi geometria aj vzadu ak ano musi byt v poriadku zadok a tak predok.
monojetronic
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 06.05.2010 01:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa monojetronic »

podotykam ze vo vela pripadoch mozu za tahanie do strany aj pneumatiky, a aj ich hustenie takze na toto si treba davat pozor ako prve (preto som prehadzoval zad na pred a vyrazne to pomohlo)
samozrejme ze geometria sa robi ak su komponenty ok (rukou aj pajserom mi neprislo nic take co ma volu) ale predsa len vysledky z googla a for, moto magazinov atd. hovoria ze po roku, po zime atd sa robi geometria ... ale to je v rozpore s tym tvrdenim, ze geo sa robi ak su komponenty ok......takze nedava mi to nejako zmysel, jedine ze komponenty sa po nejakom nabehu "usadia" tak ze v novom rozlozeni su sice pevne a na novom mieste, ale az do dalsieho razu od jamy, kedy sa usadia do dalsej polohy ?
martincichy
Príspevky: 5451
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Guma nie je pruzna na veky vekov. Guma starne, tvrdne, nadobudne iny tvar a je po silentbloku. Aj tyc, ak ju budes pnut do jednej strany, casom sa jemne ohne. Volnym okom obluk nemusis vidiet, ale 1 mm na geometrii pocitis.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Nie je auto ako auto.Jedno je z blata,na druhom si vyláme zuby aj rovnacia stolica.Keď do Felície prišiel dieslový agragát tak sa zistilo že to približuje k sebe McPersonové veže tlmičov a mení geometriu.Množstvo aut dostalo dokonca vzadu rozperné tyče medzi opery spružiny.naopak množstvo aut je tak tuhých že po 15 rokoch a vyše 300 tis km dastávajú pvé nové komponenty podvozka.Takže bez zadania konkrétnej motorizácie je rozprava nezmyselná.
pidizvi
Príspevky: 3414
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Bydlisko: SC
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pidizvi »

co si cakal, ze prejdes po jame a geometria sa ti zlepsi?
jaster-83
Príspevky: 1445
Dátum registrácie: 16.09.2010 13:17
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jaster-83 »

Staci ze mas makke jedno predn3 koleso a auto pojde do strany
1U5 AVU, 6U1 AMH, 6Y5 ASY, N15 GA14DE, 3B6 AVF, C4(B7) 9H06
laco1871
Príspevky: 4554
Dátum registrácie: 22.03.2012 19:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa laco1871 »

Ja som menil obidva Mc Phersony a tiež mam volant posunuty asi 1/12 doprava ,ale auto pri jazde neťaha doprava,ani doľava,ani gumy nežerie..
Takže neriešim,ale pričina je vo vrchnom uložení ložisku Mc Phersona..
Original podložky s axialnym ložiskom ,sú excentricke nastavovacie,kym aftermarket iba centrické...
herin
Príspevky: 1273
Dátum registrácie: 26.06.2008 08:33
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa herin »

Téma za 10 eur...
Prečo najprv nezbehneš na zmeranie geometrie??? ktorú bežne robia za 10-15 eur a ked niečo treba nastaviť tak sa potom pripláca...
Ideš sem riešiť to či sa ti mohla pri jazde po jamách rozhodiť geometria/inak nechápem tú logiku ::: / a potom zase podla tvojej logiky sa sem ideš pýtať či sa ti mohla rozhodiť? :::
monojetronic
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 06.05.2010 01:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa monojetronic »

zariadil som sa podla najrozsirenejsej "rady" na tomto fore a to je zajst ku dufamProfikom do servisu.
gumy som vyvazoval v troch servisoch, v kazdom boli ine vychylky, ..super, dobre vediet ze v podstate kolesa po profi vyváženi su v podstate MOZNo vyvazene...
v poslednom servise sa robila geometria, a momentalne taha auto do opacnej strany ako predtym, len o cosi menej. v protokole su hodnoty v zelenom. predne kolesa som medzi sebou výmenil, bez efektu. Auto je komcernove 4x4 takze excentre sa nastavovali aj vzadu...podvozok mi bol skontrolovany a capy ani silentbloky boli vyhlasene za dobre.
.takze co to?
herin
Príspevky: 1273
Dátum registrácie: 26.06.2008 08:33
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa herin »

Treba nájsť servis na vyvažovanie kde majú vyvažovačku GSP Hunter 9700 aj s prítlačným valcom, ktorý simuluje jazdu po ceste..prečítaj si o tom niečo na nete..
A ako dlho robili tú geometriu?ak 10 minut, tak dík za také služby..ja som pred 10 rokmi bol tiež v jednom servise kde nastavenie bolo že 10 eur náprava..o 5 minút že to je v poriadku som odchádzal..o nejaký čas/neviem možno 4 mesiace/ som bol v značkovom servise, kde sa s geometriou kašlali 2,5 hodiny..a to som 3krát videl zo salonu kde som kukal TV ako moje auto opúšťa dileňu a išli sa na nom previezť..a stálo ma to 40 eur..ale nastavili to neporovnateľne oproti hentým 10 eurovým šmejdom..
monojetronic
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 06.05.2010 01:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa monojetronic »

ta rada s vyvazovackou s pritlacnym valcom je dobry napad, skoda ze v tejto dobe nemaju pneuservisy weby, kde by sa to dalo raz dva dohladat..
no geo je mozne ze cca 15min, bol som pritomny takze ukazovatele boli v zelenom.. kazdopadne predna naprava: zbiehavost je nastavena na rovnake cislo, odklon a zavlek sa lisia v ramci tolerancii...
zadna naprava: zbiehavost na rovnake cislo, odklon sa lisi ...
este ma napad ci rozny zavlek a odklon nemoze hovorit o malicko ohnutom tlmici, jemne vybitym ramenom na silentbloku ramena, ktore sa prejavia pod zatazou atd ?
herin
Príspevky: 1273
Dátum registrácie: 26.06.2008 08:33
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa herin »

Na nete nájdeš pneuservisy s tou vyvažovačkou..moc servisou je veru nemá..vieš niekde stačí vymeniť vyvažovačku raz za 20 rokov..šak načo investovať nie?
Tip Top nastavenie geometrie naozaj netrvá 10 minut..
V BA na Galvaniho je tiež jeden chlapík čo robí kvalitne geometriu a kašle sa s tým aby to bolo špičkové a aj on sám mi povedal, že takíto kadejakí/nechcel ich nazvať hanlivo :)/ čo robia geomtrie za 10 minut je ako by nič..lebo som mu oponoval ked ma chcel objednať o 2-3 týždne..a povedal mi nakoniec aj tak skončíte u mňa :))
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: petergyerak a 50 neregistrovaných